gotować wcześniej w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny. Puszkę otwieramy po schłodzeniu! Posypać wierzch wiórkami kokosowymi. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę. ----- Podobne: Tort makowo-kawowy Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe
Weekendy w domu i ogrodzieżelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć śmietanę na mandarynki. Wyrównać powierzchnię łopatką. Wierzch deseru posypać ścieraną czekoladą. Ewentualnie udekorować. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. ------ Podobne: Tort makowo-kawowy Tureckie ciasto szpinakowe Warstwowy miodownik
Weekendy w domu i ogrodzietheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem Tort bezowy kokosowo - kawowy Tarta z rabarbarem i bezą Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem
maniapieczeniaTort cappuccino z kremem o smaku białej czekolady z likierem kawowym ;-) Inspiracja: Moje(...)Wypieki Składniki Biszkopt Jajko 5 jajek Cukier 200g Mąka tortowa 200g Krem z białej czekolady i cappuccino Śmietana kremówka 500ml Biała czekolada 200g Cap The post Tort cappuccino z białą czekoladą i likierem kawowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojewypieków, v zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki, v zmielonymi orzechami dekoruje się boki tradycyjnych polskich tortów – najczęściej orzechowo-kawowych lub orzechowo-czekoladowych, v połówki orzechów wykorzystywane są jako dekoracja wierzchu tortów i ciast, v posiekane orzechy rozsypane na bezie
Trzeci talerzTort makowy to pyszne połączenie wilgotnych blatów makowych oraz kremu kawowego, wzbogacone dodatkowo o orzechy włoskie. Całość świetnie się ze sobą komponuje, a ciasto makowe jest na tyle wilgotne, że nie ma potrzeby nasączać go przed przełożeniem kremem. Krem kawowy to połączenie ubijanej na parze masy jajecznej oraz masła i kawy. Jest on niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość(...)mocno słodkimi blatami makowymi. Tort ma średnicę 21cm . Tort makowy Składniki: CIASTO MAKOWE 200g suchego maku 190g cukru pudru 6 jajek 50g bułki tartej 50g orzechów włoskich 1 łyżka miodu olejek migdałowy (do smaku) KREM KAWOWY 300g masła 3 jajka 100g cukru pudru 1 espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalane 30ml gorącej wody 60g orzechów włoskich + 10 połówek
Smakołyki Berenikioraz kremem kawowym ze spirytusem. Na koniec udekorowane orzechami macadamia i przetartą przez sitko kawą. Torcik nie jest wysoki, ale ma skoncentrowany smak i elegancko wygląda pokrojony na talerzyku. Wystarczy niewielka porcja, aby się nim nasycić. Biszkopt nasączyłam nierównomiernie, to znaczyna na dolny blat zużyłam 1/3 przygotowanego ponczu, a na górny blat pozostałe 2/3. Dzięki temu podstawa tortu nie "siadła(...)koniec małymi porcjami dolewamy spirytus. PRZEŁOŻENIE : Biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy dolny blat kładziemy na paterze, skrapiamy 1/3 nasączenia (zimnego) i rozsmarowujemy konfiturę. Wykładamy 2/3 kremu kawowego. Kładziemy drugi blat tortu. Znów skrapiamy nasączeniem i wykładamy pozostały krem ( 2-3 łyżki możemy odłożyć do dekoracji). Rozsmarowujemy na wierzchu i po bokach tortu. Dekorujemy orzechami i oprószamy kawą rozpuszczalną (przez
cool and mintyLikier kawowy potrzebowałam do nasączenia tortu. Ponieważ nie jest on trudny do wykonania postanowiłam go sama zrobić. Likier jest słodki i mocno kawowy. Jeśli ktoś lubi można dodać do niego więcej alkoholu. Składniki: 500 ml mocnej kawy (zaparzyłam ją z 6 kopiastych łyżeczek kawy) 120 g brązowego cukru 80 ml spirytusu Wykonanie: Kawę zaparzyć, wymieszać i zlać od fusów
Mama GotujeReceptura na ten tort fasolowy jest w mojej rodzinie od bardzo, bardzo dawna. Nawet mama nie wie, skąd się wzięła. W oryginale tort przekładany jest masą kawową, a u mnie bitą śmietaną z czekoladą. Musicie mi uwierzyć, że obie wersje są wyśmienite. Mama ze swoim tortem często jest zapraszana na różne pokazy i imprezy kulinarne, jak np. Fasolaki, na których
To co kochamReceptura na ten tort fasolowy jest w mojej rodzinie od bardzo, bardzo dawna. Nawet mama nie wie, skąd się wzięła. W oryginale tort przekładany jest masą kawową, a u mnie bitą śmietaną z czekoladą. Musicie mi uwierzyć, że obie wersje są wyśmienite. Mama ze swoim tortem często jest zapraszana
To co kochamCzekoladki Merci też spełniają swe zadanie, ale tort.. to tort! Tort można dzielić na dwie połowy, cztery ćwiartki, sześć, osiem, dziesięć ( coraz węższych ) cząstek, więc osłodzić mogłam jeszcze wieczór psiapsiółce - zawsze doceniającej. I robiącej postępy wypiekowe. Opanowała technikę pieczenia ciast z mieszanek gotowców. Ale powtórzę - tort to tort. Powodów miałam komplet. Braki natomiast stwierdziłam w tortownicach - wszystkie(...)wraz z zawartością, gdzieś, kiedyś, do kogoś. Cóż, tort to tort i wart jest pogoni po sklepach o 7 rano. Znaleziona tortownica - 26 cm średnicy. Za duża, ale jedyna. A przepis.. tort prosty do wykonania ale pracochłonny. Nie bardzo słodki, lekki, ale dość syty. Puszysty biszkopt, puchata serowa masa, kawowy posmak i kawałki chrupiącej czekolady przełamujące delikatność konsystencji. Polecam
Kronika Piekarnikatego, czym nie mieliśmy okazji dzielić się z bliskimi 24 grudnia. I był tort. Własnie ten. Wyjątkowa okazja i wyjątkowe ciasto. Jego głównym atutem jest szybkość przygotowania. Posłużyłam się gotową mieszanką do wypieku biszkoptów ( czasem po prostu nadchodzi moment na chodzenie skrótami ). Tort jest lekki, masy o przyjemnej konsystencji pięknie zastygają w lodówce i komponują całość(...)galaretką - rozsmarowujemy równo, po całej powierzchni ciasta. Na konfiturę wykładamy całą masę kajmakowo - adwokatową. Przykładamy drugi blat biszkoptowy, który nasączamy resztą ponczu. Wykładamy puszystą masę kawową i wyrównujemy wierzch. Tort ozdobiłam resztą masy kajmakowej i mielonymi orzechami. Wykończenie to kwestia estetyki, wyobraźni, lub po prostu składników, które pozostały do wykorzystania :). Moja wersja - to ta opcja z wykorzystaniem
Kronika PiekarnikaTort z serii dużo kawy do kawy :-) Uwielbiam kawowe ciacha bo są mega aromatyczne. Dla osłody na zimowe popołudnia idealny. Do tortu dodałam też baton marcepanowy i mak biały który uwielbiam. Dla mnie o niebo lepszy od niebieskiego. biszkopt makowy: szklanka o pojemności 250 ml 2/3 szklanki maku białego nie mielony 1/2 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)winem. Wykonanie: Biszkopt zimny kroję na trzy blaty. Dolny nasączam, smaruję 1/3 kremu kawowego, w krem wciskam kawałki marcepanu. Układam drugi blat biszkoptu, nasączam go, smaruję 1/3 kremu, przesiewam na krem kawę rozpuszczalną sypką nie granulowaną. Ostatni blat układam, dociskam. Boki i górę tortu smaruję pozostałym kremem. Widelcem robię po kremie szlaczki. Obsypuję cały kakao, dekoruję czekoladkami i kawą ziarnistą
wesoła kuchniaBabeczka: 110 g brązowego cukru 200 g mąki 110 g cukru 100 g masła szczypta soli 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2
Humanistka w kuchniMój urodzinowy ;). Bo dlaczego by nie zrobić sobie samemu urodzinowego tortu..? ;). Taki prezent od siebie dla siebie :). Kocham kawowe smaki w ciastach i deserach ( o czym już kiedyś wspominałam ), dlatego tort nawiązujący do popularnego włoskiego deseru, to był strzał w dziesiątkę. Tort jest wspaniały . Bardzo wilgotny, nie za słodki. Na moim ulubionym biszkopcie "rzucanym". Większość z Was na pewno spotkała(...)tortu uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, wierzch posypałam startą białą czekoladą. Dodatkowym elementem dekoracyjnym na moim torcie były róże z czekolady plastycznej. * zamiast dodawać startą czekoladę do kremu, można każdą warstwę masy posypać kakao ( jak w prawdziwym T iramisu ) ** likier kawowy można zastąpić likierem Amaretto ( wtedy już nie dodajemy olejku migdałowego ), a w razie braku jednego i drugiego można
Opowieści z piekarnika