tort kawowy - 660 przepisów (strona:14/44)

Tort cappuccino z białą czekoladą i likierem kawowym 57

Tort cappuccino z kremem o smaku białej czekolady z likierem kawowym ;-) Inspiracja: Moje(...)Wypieki Składniki Biszkopt Jajko 5 jajek Cukier 200g Mąka tortowa 200g Krem z białej czekolady i cappuccino Śmietana kremówka 500ml Biała czekolada 200g Cap The post Tort cappuccino z białą czekoladą i likierem kawowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 193

wypieków, v      zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki, v      zmielonymi orzechami dekoruje się boki tradycyjnych polskich tortów – najczęściej orzechowo-kawowych lub orzechowo-czekoladowych, v      połówki orzechów wykorzystywane są jako dekoracja wierzchu tortów i ciast, v      posiekane orzechy rozsypane na bezie

Trzeci talerz
Tort makowy 2561

Tort makowy to pyszne połączenie wilgotnych blatów makowych oraz kremu kawowego, wzbogacone dodatkowo o orzechy włoskie. Całość świetnie się ze sobą komponuje, a ciasto makowe jest na tyle wilgotne, że nie ma potrzeby nasączać go przed przełożeniem kremem. Krem kawowy to połączenie ubijanej na parze masy jajecznej oraz masła i kawy. Jest on niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość(...)mocno słodkimi blatami makowymi. Tort ma średnicę 21cm . Tort makowy Składniki: CIASTO MAKOWE 200g suchego maku 190g cukru pudru 6 jajek 50g bułki tartej 50g orzechów włoskich 1 łyżka miodu olejek migdałowy (do smaku) KREM KAWOWY 300g masła 3 jajka 100g cukru pudru 1 espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalane 30ml gorącej wody 60g orzechów włoskich + 10 połówek

Smakołyki Bereniki
TORT ORZECHOWO-KAWOWY 122

oraz kremem kawowym ze spirytusem. Na koniec udekorowane orzechami macadamia i przetartą przez sitko kawą. Torcik nie jest wysoki, ale ma skoncentrowany smak i elegancko wygląda pokrojony na talerzyku. Wystarczy niewielka porcja, aby się nim nasycić. Biszkopt nasączyłam nierównomiernie, to znaczyna na dolny blat zużyłam 1/3 przygotowanego ponczu, a na górny blat pozostałe 2/3. Dzięki temu podstawa tortu nie "siadła(...)koniec małymi porcjami dolewamy spirytus. PRZEŁOŻENIE : Biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy dolny blat kładziemy na paterze, skrapiamy 1/3 nasączenia (zimnego) i rozsmarowujemy konfiturę. Wykładamy 2/3 kremu kawowego. Kładziemy drugi blat tortu. Znów skrapiamy nasączeniem i wykładamy pozostały krem ( 2-3 łyżki możemy odłożyć do dekoracji). Rozsmarowujemy na wierzchu i po bokach tortu. Dekorujemy orzechami i oprószamy kawą rozpuszczalną (przez

cool and minty
Likier kawowy 204

Likier kawowy potrzebowałam do nasączenia tortu. Ponieważ nie jest on trudny do wykonania postanowiłam go sama zrobić. Likier jest słodki i mocno kawowy. Jeśli ktoś lubi można dodać do niego więcej alkoholu. Składniki: 500 ml mocnej kawy (zaparzyłam ją z 6 kopiastych łyżeczek kawy) 120 g brązowego cukru 80 ml spirytusu Wykonanie: Kawę zaparzyć, wymieszać i zlać od fusów

Mama Gotuje
Tort fasolowy 5

Receptura na ten tort fasolowy jest w mojej rodzinie od bardzo, bardzo dawna. Nawet mama nie wie, skąd się wzięła. W oryginale tort przekładany jest masą kawową, a u mnie bitą śmietaną z czekoladą. Musicie mi uwierzyć, że obie wersje są wyśmienite. Mama ze swoim tortem często jest zapraszana na różne pokazy i imprezy kulinarne, jak np. Fasolaki, na których

To co kocham
Tort fasolowy 106

Receptura na ten tort fasolowy jest w mojej rodzinie od bardzo, bardzo dawna. Nawet mama nie wie, skąd się wzięła. W oryginale tort przekładany jest masą kawową, a u mnie bitą śmietaną z czekoladą. Musicie mi uwierzyć, że obie wersje są wyśmienite. Mama ze swoim tortem często jest zapraszana

To co kocham
Tort serowo - kawowy spiralkowy 42

Czekoladki Merci też spełniają swe zadanie,  ale tort.. to tort! Tort można dzielić na dwie połowy, cztery ćwiartki, sześć, osiem, dziesięć ( coraz węższych ) cząstek,  więc osłodzić mogłam jeszcze wieczór psiapsiółce - zawsze doceniającej. I robiącej postępy wypiekowe. Opanowała technikę pieczenia ciast z mieszanek gotowców. Ale powtórzę - tort to tort. Powodów miałam komplet. Braki natomiast stwierdziłam w tortownicach - wszystkie(...)wraz z zawartością, gdzieś, kiedyś, do kogoś. Cóż, tort to tort i wart jest pogoni po sklepach o 7 rano. Znaleziona tortownica - 26 cm średnicy. Za duża, ale jedyna. A przepis.. tort prosty do wykonania ale pracochłonny. Nie bardzo słodki, lekki, ale dość syty. Puszysty biszkopt, puchata serowa masa, kawowy posmak i kawałki chrupiącej czekolady przełamujące delikatność konsystencji. Polecam

Kronika Piekarnika
Tort o smaku kawy i kajmaku z jabłkową konfiturą 44

tego, czym nie mieliśmy okazji  dzielić się z bliskimi 24 grudnia. I był tort. Własnie ten. Wyjątkowa okazja i wyjątkowe ciasto. Jego głównym atutem jest szybkość przygotowania. Posłużyłam się gotową mieszanką do wypieku biszkoptów  ( czasem po prostu nadchodzi moment na chodzenie skrótami ). Tort jest lekki, masy o przyjemnej konsystencji pięknie zastygają w lodówce  i komponują całość(...)galaretką  - rozsmarowujemy równo, po całej powierzchni ciasta. Na konfiturę wykładamy całą masę kajmakowo - adwokatową. Przykładamy drugi blat biszkoptowy,  który nasączamy resztą ponczu. Wykładamy puszystą masę kawową i wyrównujemy wierzch. Tort ozdobiłam resztą masy kajmakowej i mielonymi orzechami. Wykończenie to kwestia estetyki, wyobraźni,  lub po prostu składników, które pozostały do wykorzystania :). Moja wersja - to ta opcja z wykorzystaniem

Kronika Piekarnika
Tort kawowo makowy z marcepanem 72

Tort z serii dużo kawy do kawy :-) Uwielbiam kawowe ciacha bo są mega aromatyczne. Dla osłody na zimowe popołudnia idealny. Do tortu dodałam też baton marcepanowy i mak biały który uwielbiam. Dla mnie o niebo lepszy od niebieskiego. biszkopt makowy: szklanka o pojemności 250 ml 2/3 szklanki maku białego nie mielony 1/2 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)winem. Wykonanie: Biszkopt zimny kroję na trzy blaty. Dolny nasączam, smaruję 1/3 kremu kawowego, w krem wciskam kawałki marcepanu. Układam drugi blat biszkoptu, nasączam go, smaruję 1/3 kremu, przesiewam na krem kawę rozpuszczalną sypką nie granulowaną. Ostatni blat układam, dociskam. Boki i górę tortu smaruję pozostałym kremem. Widelcem robię po kremie szlaczki. Obsypuję cały kakao, dekoruję czekoladkami i kawą ziarnistą

wesoła kuchnia
Cupcakes wielkanocne - kawowe z kremem kawowym 79

Babeczka: 110 g brązowego cukru 200 g mąki 110 g cukru 100 g masła szczypta soli 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao  2

Humanistka w kuchni
Tort a la Tiramisu 135

Mój urodzinowy ;). Bo dlaczego by nie zrobić sobie samemu urodzinowego tortu..? ;). Taki prezent od siebie dla siebie :). Kocham kawowe smaki w ciastach i deserach ( o czym już kiedyś wspominałam ), dlatego tort nawiązujący do popularnego włoskiego deseru, to był strzał w dziesiątkę. Tort jest wspaniały . Bardzo wilgotny, nie za słodki. Na moim ulubionym biszkopcie "rzucanym". Większość z Was na pewno spotkała(...)tortu uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, wierzch posypałam startą białą czekoladą. Dodatkowym elementem dekoracyjnym na moim torcie były róże z czekolady plastycznej. * zamiast dodawać startą czekoladę do kremu, można każdą warstwę masy posypać kakao ( jak w prawdziwym T iramisu ) ** likier kawowy można zastąpić likierem Amaretto ( wtedy już nie dodajemy olejku migdałowego ), a w razie braku jednego i drugiego można

Opowieści z piekarnika
Tort kawowy z kakaowym biszkoptem 126

kolejny tort w mojej skromnej kolekcji. Tym razem kawowy z kakaowym biszkoptem. Jak dla mnie ta masa jest strzałem w dziesiątkę. Smakiem przypomina mi popularne cukierki Kopiko, uwielbiam je;) Jej wielką zaletą to, że trzeba się naprawdę postarać aby ją popsuć, udaje się każdemu, naprawdę ;)  Przepis na krem pochodzi ze strony Moje Wypieki . Serdecznie polecam;) Biszkopt kakaowy: 6 jajek

Krakowskie smaki Ani
Spóźniony tort urodzinowy i post, który zaginął 120

ogromną ochotę na upieczenie czegoś, a że akurat wypadały urodziny najmłodszej siostry C. i jej małżonka stwierdziłam, że to doskonała okazja. Tort nie jest trudny w przygotowaniu: klasyczny kakaowy biszkopt, warstwa chrupiącej bezy i dwa musy - karmelowy i kawowy. Wbrew pozorom - wcale nie jest za słodki. Moim zdaniem smaki świetnie się uzupełniają, a biorąc pod uwagę, że zniknął niemal(...)stoi jednak na przeszkodzie, że obłożyć tort białym marcepanem i udekorować na przykład śnieżynkami, choinkami czy marcepanowym reniferem - świetnie się wtedy sprawdzi na bożonarodzeniowym stole. Tort kakaowo-bezowy z musem kawowym i karmelowym Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt kakaowy: 4 jajka 150 g cukru 25 g mąki ziemniaczanej 75 g mąki pszennej 25 g kakao beza

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort czekoladowo - śmietankowy z morelową konfiturą 12

Pyszny, intensywnie czekoladowy tort,  z lekką masą śmietankowo - waniliową,  dopieszczony morelową konfiturą i całkiem sporą  dawką procentów zakamuflowanych w biszkopcie.  Dla urozmaicenia - krucha kawowa warstwa wewnątrz. Jak to tort, wymaga cierpliwości i czasu,  ale są przecież okoliczności, które pozbawione tortowej oprawy, tracą wiele. Jak właśnie ta, miniona już noc  - wznoszenia toastów z nowym(...)stopniach około 30 - 40 minut. Biszkopt powinien pięknie wyrosnąć.  Studzimy w piekarniku 10 minut, wyciągamy i studzimy zupełnie. Kroimy na trzy równe blaty. Składniki kruchego ciasta kawowego: 50 gram miękkiego masła 1 żółtko 25 gram cukru 120 gram mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w proszku 1 łyżeczka przyprawy piernikowej Wykonanie: Miękkie masło

Kronika Piekarnika

Proponowane wyszukiwania