tort kawowy - 674 przepisów (strona:14/45)

Warstwowy miodownik 174

gotować wcześniej w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny. Puszkę otwieramy po schłodzeniu! Posypać wierzch wiórkami kokosowymi. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę. ----- Podobne: Tort makowo-kawowy Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Cytrusowy deser w wersji świątecznej 135

żelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć śmietanę na mandarynki. Wyrównać powierzchnię łopatką. Wierzch deseru posypać ścieraną czekoladą. Ewentualnie udekorować. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. ------ Podobne: Tort makowo-kawowy Tureckie ciasto szpinakowe Warstwowy miodownik

Weekendy w domu i ogrodzie
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 300

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}  Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem  Tort bezowy kokosowo - kawowy   Tarta z rabarbarem i bezą  Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem

maniapieczenia
Tort cappuccino z białą czekoladą i likierem kawowym 96

Tort cappuccino z kremem o smaku białej czekolady z likierem kawowym ;-) Inspiracja: Moje(...)Wypieki Składniki Biszkopt Jajko 5 jajek Cukier 200g Mąka tortowa 200g Krem z białej czekolady i cappuccino Śmietana kremówka 500ml Biała czekolada 200g Cap The post Tort cappuccino z białą czekoladą i likierem kawowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 230

wypieków, v      zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki, v      zmielonymi orzechami dekoruje się boki tradycyjnych polskich tortów – najczęściej orzechowo-kawowych lub orzechowo-czekoladowych, v      połówki orzechów wykorzystywane są jako dekoracja wierzchu tortów i ciast, v      posiekane orzechy rozsypane na bezie

Trzeci talerz
Tort makowy 2649

Tort makowy to pyszne połączenie wilgotnych blatów makowych oraz kremu kawowego, wzbogacone dodatkowo o orzechy włoskie. Całość świetnie się ze sobą komponuje, a ciasto makowe jest na tyle wilgotne, że nie ma potrzeby nasączać go przed przełożeniem kremem. Krem kawowy to połączenie ubijanej na parze masy jajecznej oraz masła i kawy. Jest on niezbyt słodki, co dobrze współgra z dość(...)mocno słodkimi blatami makowymi. Tort ma średnicę 21cm . Tort makowy Składniki: CIASTO MAKOWE 200g suchego maku 190g cukru pudru 6 jajek 50g bułki tartej 50g orzechów włoskich 1 łyżka miodu olejek migdałowy (do smaku) KREM KAWOWY 300g masła 3 jajka 100g cukru pudru 1 espresso lub 2-3 łyżeczki kawy zalane 30ml gorącej wody 60g orzechów włoskich + 10 połówek

Smakołyki Bereniki
TORT ORZECHOWO-KAWOWY 162

oraz kremem kawowym ze spirytusem. Na koniec udekorowane orzechami macadamia i przetartą przez sitko kawą. Torcik nie jest wysoki, ale ma skoncentrowany smak i elegancko wygląda pokrojony na talerzyku. Wystarczy niewielka porcja, aby się nim nasycić. Biszkopt nasączyłam nierównomiernie, to znaczyna na dolny blat zużyłam 1/3 przygotowanego ponczu, a na górny blat pozostałe 2/3. Dzięki temu podstawa tortu nie "siadła(...)koniec małymi porcjami dolewamy spirytus. PRZEŁOŻENIE : Biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy dolny blat kładziemy na paterze, skrapiamy 1/3 nasączenia (zimnego) i rozsmarowujemy konfiturę. Wykładamy 2/3 kremu kawowego. Kładziemy drugi blat tortu. Znów skrapiamy nasączeniem i wykładamy pozostały krem ( 2-3 łyżki możemy odłożyć do dekoracji). Rozsmarowujemy na wierzchu i po bokach tortu. Dekorujemy orzechami i oprószamy kawą rozpuszczalną (przez

cool and minty
Likier kawowy 233

Likier kawowy potrzebowałam do nasączenia tortu. Ponieważ nie jest on trudny do wykonania postanowiłam go sama zrobić. Likier jest słodki i mocno kawowy. Jeśli ktoś lubi można dodać do niego więcej alkoholu. Składniki: 500 ml mocnej kawy (zaparzyłam ją z 6 kopiastych łyżeczek kawy) 120 g brązowego cukru 80 ml spirytusu Wykonanie: Kawę zaparzyć, wymieszać i zlać od fusów

Mama Gotuje
Tort fasolowy 41

Receptura na ten tort fasolowy jest w mojej rodzinie od bardzo, bardzo dawna. Nawet mama nie wie, skąd się wzięła. W oryginale tort przekładany jest masą kawową, a u mnie bitą śmietaną z czekoladą. Musicie mi uwierzyć, że obie wersje są wyśmienite. Mama ze swoim tortem często jest zapraszana na różne pokazy i imprezy kulinarne, jak np. Fasolaki, na których

To co kocham
Tort fasolowy 137

Receptura na ten tort fasolowy jest w mojej rodzinie od bardzo, bardzo dawna. Nawet mama nie wie, skąd się wzięła. W oryginale tort przekładany jest masą kawową, a u mnie bitą śmietaną z czekoladą. Musicie mi uwierzyć, że obie wersje są wyśmienite. Mama ze swoim tortem często jest zapraszana

To co kocham
Tort serowo - kawowy spiralkowy 67

Czekoladki Merci też spełniają swe zadanie,  ale tort.. to tort! Tort można dzielić na dwie połowy, cztery ćwiartki, sześć, osiem, dziesięć ( coraz węższych ) cząstek,  więc osłodzić mogłam jeszcze wieczór psiapsiółce - zawsze doceniającej. I robiącej postępy wypiekowe. Opanowała technikę pieczenia ciast z mieszanek gotowców. Ale powtórzę - tort to tort. Powodów miałam komplet. Braki natomiast stwierdziłam w tortownicach - wszystkie(...)wraz z zawartością, gdzieś, kiedyś, do kogoś. Cóż, tort to tort i wart jest pogoni po sklepach o 7 rano. Znaleziona tortownica - 26 cm średnicy. Za duża, ale jedyna. A przepis.. tort prosty do wykonania ale pracochłonny. Nie bardzo słodki, lekki, ale dość syty. Puszysty biszkopt, puchata serowa masa, kawowy posmak i kawałki chrupiącej czekolady przełamujące delikatność konsystencji. Polecam

Kronika Piekarnika
Tort o smaku kawy i kajmaku z jabłkową konfiturą 75

tego, czym nie mieliśmy okazji  dzielić się z bliskimi 24 grudnia. I był tort. Własnie ten. Wyjątkowa okazja i wyjątkowe ciasto. Jego głównym atutem jest szybkość przygotowania. Posłużyłam się gotową mieszanką do wypieku biszkoptów  ( czasem po prostu nadchodzi moment na chodzenie skrótami ). Tort jest lekki, masy o przyjemnej konsystencji pięknie zastygają w lodówce  i komponują całość(...)galaretką  - rozsmarowujemy równo, po całej powierzchni ciasta. Na konfiturę wykładamy całą masę kajmakowo - adwokatową. Przykładamy drugi blat biszkoptowy,  który nasączamy resztą ponczu. Wykładamy puszystą masę kawową i wyrównujemy wierzch. Tort ozdobiłam resztą masy kajmakowej i mielonymi orzechami. Wykończenie to kwestia estetyki, wyobraźni,  lub po prostu składników, które pozostały do wykorzystania :). Moja wersja - to ta opcja z wykorzystaniem

Kronika Piekarnika
Tort kawowo makowy z marcepanem 100

Tort z serii dużo kawy do kawy :-) Uwielbiam kawowe ciacha bo są mega aromatyczne. Dla osłody na zimowe popołudnia idealny. Do tortu dodałam też baton marcepanowy i mak biały który uwielbiam. Dla mnie o niebo lepszy od niebieskiego. biszkopt makowy: szklanka o pojemności 250 ml 2/3 szklanki maku białego nie mielony 1/2 szklanki mąki tortowej 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej(...)winem. Wykonanie: Biszkopt zimny kroję na trzy blaty. Dolny nasączam, smaruję 1/3 kremu kawowego, w krem wciskam kawałki marcepanu. Układam drugi blat biszkoptu, nasączam go, smaruję 1/3 kremu, przesiewam na krem kawę rozpuszczalną sypką nie granulowaną. Ostatni blat układam, dociskam. Boki i górę tortu smaruję pozostałym kremem. Widelcem robię po kremie szlaczki. Obsypuję cały kakao, dekoruję czekoladkami i kawą ziarnistą

wesoła kuchnia
Cupcakes wielkanocne - kawowe z kremem kawowym 105

Babeczka: 110 g brązowego cukru 200 g mąki 110 g cukru 100 g masła szczypta soli 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao  2

Humanistka w kuchni
Tort a la Tiramisu 160

Mój urodzinowy ;). Bo dlaczego by nie zrobić sobie samemu urodzinowego tortu..? ;). Taki prezent od siebie dla siebie :). Kocham kawowe smaki w ciastach i deserach ( o czym już kiedyś wspominałam ), dlatego tort nawiązujący do popularnego włoskiego deseru, to był strzał w dziesiątkę. Tort jest wspaniały . Bardzo wilgotny, nie za słodki. Na moim ulubionym biszkopcie "rzucanym". Większość z Was na pewno spotkała(...)tortu uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów, wierzch posypałam startą białą czekoladą. Dodatkowym elementem dekoracyjnym na moim torcie były róże z czekolady plastycznej. * zamiast dodawać startą czekoladę do kremu, można każdą warstwę masy posypać kakao ( jak w prawdziwym T iramisu ) ** likier kawowy można zastąpić likierem Amaretto ( wtedy już nie dodajemy olejku migdałowego ), a w razie braku jednego i drugiego można

Opowieści z piekarnika