tort kawowy - 603 przepisów (strona:18/41)

Ciasto Cappuccino z porzeczką 75

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kolejny tort w formie ciasta, lub jak kto woli- ciasto w tortowej odsłonie 😊  Bardzo dobrze nasączone kawą, co tylko wzmacnia smak kremów o nieco lżejszej, jednak też kawowej intensywności. Całość jak to mam zwyczaju przełamałam owocowym akcentem. Tym razem był to dżem z czarnej(...)łyżeczki kakao+ 150 ml gorącej wody+ 3 łyżki cukru mały słoik dżemu z czarnej porzeczki   WYKONANIE:   blat biszkoptowy+ nasączenie kawowe + dżem   krem I   blat biszkoptowy + nasączenie kakaowe   krem II pokruszony blat biszkoptowy   tort przyozdabiamy bakaliami wg uznania        Oczywiście najlepiej ciacho smakuje schłodzone 😊   Smacznego

Domowe ciasta
Tort makowy z kremem kawowym 1135

Zapraszam Was po przepis na fajny tort makowy z dodatkiem jabłek oraz kremem kawowym. Piekłam go rok temu na Święta. Składniki (tortownica 26): Ciasto: 350 g suchego maku 8 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 masła 2 szklanki posiekanych lub mielonych bakalii (u mnie mielone i siekane orzechy włoskie, posiekane migdały, rodzynki i skórka pomarańczowa(...)budyń. Na koniec dodać kilka łyżek zimnego naparu z kawy - ilość dowolna w zależności jaki smak masy chcemy uzyskać. 7. Połową masy przełożyć makowiec, resztą posmarować wierzch i boki tortu. Wierzch i boki dodatkowo posypać zmielonymi orzechami włoskimi. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Beziki 88

podstawowymi składnikami są białka i cukier. Mogą być przyrządzane dwoma metodami – na ciepło i na zimno. Możemy z nich wykonać wiele ciekawych rzeczy, między innymi tort pavlova, bezy przekładane kremem, czy lody kawowe. Bezy z reguły nie pieczemy, suszymy je w niskiej temperaturze, aby miały białą lub bladożółtą barwę. Według mnie bezy to jedne z prostszych wypieków pod warunkiem

AleTorcik
Beziki 88

podstawowymi składnikami są białka i cukier. Mogą być przyrządzane dwoma metodami – na ciepło i na zimno. Możemy z nich wykonać wiele ciekawych rzeczy, między innymi tort pavlova, bezy przekładane kremem, czy lody kawowe. Bezy z reguły nie pieczemy, suszymy je w niskiej temperaturze

AleTorcik
Tort orzechowy z masą czekoladową, orzechową i migdałową 17

Przepis na ten super orzechowy tort znalazłam na  tej stronie  i choć jest trochę pracochłonny to z pewnością zadowoli nie jednego smakosza orzechowych wypieków.  Składniki : (tortownica 26 cm) Biszkopt: 8 jajek 130 g mąki pszennej cukier waniliowy 200 g orzechów włoskich lub laskowych (można pomieszać) 2 łyżki mocnej wystudzonej kawy lub kakao szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku(...)śmietanowej odłożyć 1/3 całości i dodać do niej zmiksowane orzechy i wymieszać.  Do pozostałych 2/3 masy dodać zmiksowane płatki migdałowe i dokładnie wymieszać. Przełożenie tortu: Blat biszkoptu ułożyć na dnie i nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Następnie rozsmarować masą czekoladową, przykryć drugim krążkiem biszkoptu i lekko docisnąć. Również nasączyć 1/3 ponczu i wyłożyć masę orzechową, a potem przykryć ostatnią częścią

talerz przyjemności
Świąteczny torcik bezowy 103

Zawsze staram się, by na świątecznym stole oprócz ciast krojonych w kostkę, stanął także jakiś tort. Bo torty to klasyka, to królowie wśród ciast. Nie musi

Poezja Smaków - blog kulinarny
KAWOWA BABKA "ZEBRA" Z MAKIEM. 158

*************************** Wielokrotnie staram się urozmaicać swoje przepisy. Często robię też to nieświadomie. I właśnie tak oto było z poniższą "Zebrą". KAWOWA BABKA 'ZEBRA' Z MAKIEM /po drobnej

W kuchni Karmel-itki
Tort o smaku cappuccino 44

Delikatny i prosty w przygotowaniu tort śmietanowy o smaku cappuccino. Mocno wilgotny pyszny biszkopt, przełożony lekką kawową masą, a do tego posypka z czekolady nadziewanej znanymi (chyba każdy wie jakimi) ciasteczkami.Serdecznie polecam dla początkujących domowych cukierników, gdyż tort jest prosty i dość łatwy w przygotowaniu. Na biszkopt-tortownica 24 cm: 6 jajek 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Krylowa Kuchnia
Tort ajerkoniakowy 44

Masa to śmietana kremówka ze sporą ilością ajerkoniaku (tak jak lubię ) z dodatkiem żelatyny, a wierzch i boki to czekoladowo – kawowy ganache. Rewelacja! Dominującym smakiem jest ajerkoniak, który w połączeniu z kremem czekoladowym, tworzą niepowtarzalny smak. Tort pięknie się prezentuje i smakuje wspaniale. Bardzo polecam Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/4 szklanki mąki tortowej(...)czekoladowo – kawowy: W rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, prawie do wrzenia (nie wolno zagotować!) i wyłączyć gaz. Dodać połamane czekolady, kawę rozpuszczalną i mieszać, aż do całkowitego połączenia składników. Ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie wyjąć z lodówki, dodać serek mascarpone i ubijać tak jak kremówkę, aż powstanie krem czekoladowy. Gotowym kremem obsmarować cały tort i wstawić

Oryginalny smak
Czarno - biały tort 142

Przed wczoraj obchodziłam urodziny i własnie z tej okazji postanowiłam sobie sprawić torcik. Strasznie podobają mi się biało czarne torty dlatego też mój urodzinowy był w tych kolorach.  Orzechowe biszkopty z kremem mocno orzechowym i kawowym, nasączone mocną kawą- jak dla mnie niebo w gębie;)  Polecam;)  Składniki: 300 ml orzechów 220 g mąki pszennej

Krakowskie smaki Ani
Mrożony tort tiramisu na rozpoczęcie wiosny 103

mrożony tort tiramisu. Pracowałam cały weekend, nie miałam więc za bardzo czasu na przygotowanie odpowiednio efektownego tortu. Stwierdziłam, że lody lubią wszyscy, lodowy tort będzie więc rozwiązaniem doskonałym. I nie pomyliłam się! Słodkie, bezowe blaty przełożone kawowym semifreddo z wyraźnym dodatkiem amaretto. Do tego odrobina kakao, i uwierzcie - nic więcej do szczęścia nie trzeba. Tort prezentuje się niezwykle efektownie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto orzechowe 59

Uwielbiam wszystko co orzechowe – wszelkie torty, ciasta i ciasteczka. To ciasto wyszło wyśmienicie i wszystkim bardzo smakowało, ale…. nie obyło się bez komplikacji, które na tamten moment lekko zszargały mi nerwy;) Tak naprawdę ciasto to miało wyglądać zupełnie inaczej, ale użyłam mniejszej blaszki i wyrosło jak oszalałe. Postanowiłam więc przekroić ciasto orzechowe na pół, a biszkopt zamiast(...)polecam Wam również inne przepisy z orzechami w roli głównej: Łącki przekładaniec Sernik orzechowo-kajmakowy z jabłkami Orzechowe choinki z ciasta francuskiego Ciasto kawowo-orzechowe z kawową galaretką Ciasto orzechowo-miodowe siostry Anastazji Tort orzechowo-migdałowo-czekoladowy Ciasto kruche : 370 g mąki pszennej 350 g masła 3 żółtka 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe

Smaki Na Talerzu
61. Tort cappucino 131

dawna miałam ochotę na ten tort, ale zawsze była jakaś okazja, żeby go nie zrobić. Mam nadzieję, że wam przypadnie do gustu. Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm. Biszkopt kakaowy: * 4 jajka * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 2 łyżki mąki pszennej * 3 łyżki cukru * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 łyżki kakao Biszkopt cappucino: * 4 jajka * 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)proszku) Krem: * 400 g śmietany 30% * 300 g serka mascarpone * 4,5 łyżki cukru pudru * 2 łyżki masy krówkowej * 1,5 łyżki cappuccino w proszku Poncz: * 100 ml likieru kawowego * 100 ml herbaty Dodatkowo: * 130 g masła * 130 g mleka skondensowanego słodzonego * 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można dać więcej, jeżeli ktoś lubi) Dekoracja: * wiórka czekoladowe * rodzynki * pokruszone herbatniki lub zmielone

Bita śmietanka
Torcik kawowo-jagodowy 90

smaku) Dodatkowo : masło do natłuszczenia tortownicy mąka do posypania tortownicy frużelina jagodowa kakao i drobna kawa rozpuszczalna do posypania tortu czekoladowe ozdoby Przygotowanie : Jajka ubijam mikserem ze szczyptą soli i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Dolewam olej i esencję kawową (kawę), miksuję dalej. Stopniowo dodaję mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam do natłuszczonej i oprószonej mąką(...)góra-dól, do suchego patyczka). Odstawiam do wystudzenia, a potem przekrajam na 3 blaty. Przygotowuję krem: serek mascarpone mieszam łyżką z cukrem pudrem, kakao i dwoma rodzajami kawy. Złożenie tortu: dolny blat nasączam dość mocno przygotowaną kawą, smaruję frużeliną jagodową i wykładam 1/4 kremu. Przykrywam drugim blatem, powtarzam czynności. Ostatni blat nasączam, smaruję cienko frużeliną i cały torcik pokrywam kremem

sio-smutki

Proponowane wyszukiwania