tortu użyłam kawy VASPIATTA ESPRESSO, którą otrzymałam ze sklepu: www.sklep.coffea.pl. SKŁADNIKI: Biszkopt ciemny: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 6 łyżek oleju, 1 kopiasta szklanka mąki, 2 łyżki kakao, 2/3 łyżki proszku do pieczenia, 2/3 łyżki octu, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/3 szklanki cukru, 3 łyżki oleju, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Masa kawowa(...)Ucieram. Następnie dodaję kawę oraz spirytus. Ucieram. 4. Na biszkopt ciemny wykładam 1/3 masy kawowej, wyrównuję. Następnie układam biszkopt jasny. Biszkopt smaruję 1/3 masy i układam drugi blat biszkoptu ciemnego. 5. Pozostałą masą smaruję boki i wierzch ciasta oraz dekoruję brzeg. Boki tortu obsypuję mielonymi orzechami. Wierzch tortu dodatkowo dekoruję ozdobami czekoladowymi. Do nasączenia biszkoptu oraz przygotowania
Tradycyjna kuchnia Kasikawowy na bazie śmietany kremówki i mascarpone. Deser, który zastąpi jednocześnie kawę i ciastko. Idealnie sprawdzi się również jako masa do tortu i ciast. Polecam:) Czas wykonania: 30 min + minimum 4 h oczekiwania Ilość porcji: 2 Składniki: 2 łyżki kawy 100 ml śmietanki 100 ml mascarpone 2 – 5 łyżek cukru pudru 100 ml wody 1 ½ łyżeczki żelatyny + 4 łyżki(...)śmietanę kremówkę 6. Do masy dodać ubitą śmietanę i połączyć ze sobą, następnie przełożyć do szklanek 7. Ubić bitą śmietanę i udekorować mus Pobierz wersję do druku: Pobierz Mus kawowy Artykuł Mus kawowy pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plmasą z kawy prawdziwej, raj dla podniebienia dla smakoszów kawy. Tort ten zrobiłam na swoje 40 urodziny i szybko znikał z talerzyków. Składniki: Blaty makowe: 12 jajek 50 dkg maku 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki bułki tartej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kawowa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 łyżki(...)pieczenia i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Masa kawowa: mleko, cukier, kawę prawdziwą i żółtka dajemy do garnka i gotujemy na małym ogniu ciągle mieszamy aby masa trochę zgęstniała, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce wystudzonej masy. Wystudzony tort przekrawamy dwa razy, troszeczkę masy zostawiamy do posmarowania wierzchu, a pozostałą masę
Kuchnia u Bietkipoza niebieskimi kuleczkami z wymyślnie kaligrafowanym L w nazwie, - te należą do moich ulubionych. W proponowanym dziś torcie wszystko stanowi doznanie, podobne temu, ukrytemu w okrągłej kuleczce Giotto. Połączenie orzechów, delikatnego kremu. Od siebie dodałam akcent kawowy. Dzięki wykorzystaniu serka mascarpone o smaku czekoladowym, masa jest naprawdę prosta w wykonaniu. Biszkopt pieczony przeze mnie już wielokrotnie
Kronika Piekarnikałyżeczki kawy instant rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody, schłodzone 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki na krem kawowy umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu. Gotowym kremem przełożyć blaty bezowe. Udekorować według uznania. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce. Źródło
Smaki Nataliipodniosłej okazji mam tort. No dobrze, torcik raczej... Przygotowany w tortownicy o średnicy osiemnastu centymetrów, nie powala wielkością. Za to smak, moi kochani... Zbija z nóg. Miękki biszkopt mocno nasączony likierem, na nim delikatny mus o smaku kawy, warstwa słodkich bezików i mus z ciemnej czekolady, niemal wytrawny w smaku. Wszystko przykryte cienką warstwą galaretki kawowej, której intensywny smak wspaniale(...)kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do czekolady, delikatnie mieszając łyżką. Wyłożyć na mus kawowy, wyrównać wierzch. Schłodzić. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kawę posłodzić, wymieszać. Dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Tężejącą galaretkę wylać na mus czekoladowy. Schłodzić w lodówce przez noc. Tort przed podaniem udekorować bezikami, jeżynami i pokruszonymi ziarnami kakaowca. Smacznego! Ja nie dostanę jutro
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWspaniały tort, który zrodził się w mojej głowie po zrobieniu waniliowo-pastelowych bezików . Nimi to chciałam go udekorować. A że ostatnio jedną z ulubionych przekąsek mojej młodszej, 14-miesięcznej latorośli są podłużne biszkopciki tzw. ladyfingers, i mamy ich w domu pod dostatkiem to pomysł rodził się dalej… Po krótkiej burzy mózgów postawiłam na ciemny dla kontrastu z bezami(...)podłużnych tzw. ladyfingers ewentualnie kokardka Biszkoptami obkładamy wysmarowane kremem boki tortu. Na wierzch na krem układamy bezy, kilka możemy pokruszyć. Obwiązujemy kokardą do dekoracji. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Źródło na biszkopt i lekko zmodyfikowany krem: bbcgoodfood.com Dekoracja : pomysł własny The post Czekoladowo – Kawowa Charlotte Inaczej appeared first on Made
Made By Mom And Sonlśniąc na urodzinowym torcie, posiada moc uszczęśliwiania. Gdy pojawia się tort, wykreślenie z kalendarza uroczystego "Sto lat" okazuje się niedopuszczalne. Dziś właśnie o takim torcie się rozpiszę. Na marginesie, z całym przekonaniem, polecam od czasu do czasu czynić coś komuś wbrew. Przekonywać nieprzekonanych. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 23 cm Biszkopt kawowy: 3 jajka rozmiar(...)połączenia. Wsypujemy szklankę mielonych orzechów i mieszamy szpatułką. Cztery pełne łyżki masy odkładamy do mniejszej miseczki, resztę wykładamy na przygotowany w tortownicy, naponczowany spód biszkoptowy. Masa kawowa: Do odłożonej masy orzechowej dodajemy łyżeczkę kawy rozpuszczalnej i mieszamy. Białą czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce, studzimy i łączymy z kremem, który następnie równą warstwą wykładamy na masę serową
Kronika Piekarnikaniż w druga stronę). Biszkopt orzechowy wyszedł mi tak duży, ze uzyskałam z niego 6 całkiem sporych krążków. Do tego zrobiłam kawową masę i przełożyłam nią poszczególne krążki, a resztę masy wyłożyła wierzch i brzegi tortu. Wszystko było gotowe, nie zajęło mi to dużo czasu i z zadowoleniem przystąpiłam do dekoracji. Wydawało mi się, że akurat to będzie bardzo
ciastkarnia na kruchym spodzieLody to idealny deser na gorące letnie dni, a szczególnie takie zrobione samemu w domu. Przepis który Wam zaprezentuję jest niezwykle łatwy i szybki do przygotowania
Słodki Blogrzadko (w języku polskim; duński to zupełnie inna bajka...); dzisiaj jednak mam wrażenie, że napisałam już wszystko. Tak więc - konkrety. Czyli ciasto. I to nie byle jakie, bo dwupiętrowy tort pokryty masą cukrową. Musze przyznać, że solidnie się nad nim napracowałam... A i tak trochę mnie zdenerwował, bo na górze miały być literki, które w ostatniej chwili się posypały(...)Piętro dolne, większe, to biszkopt kawowy z musami kawowym i jeżynowym. Górne, mniejsze, to biszkopt orzechowy z kremem kajmakowym i jabłkami. Wydaje się, że do siebie nie pasują, ale to idealne połączenie końca lata i początku jesieni. Doskonale wpisuje się w czas moich urodzin. Każdy z tortów można przygotować osobno; zamiast kremu maślanego i masy cukrowej, użyć śmietany
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTort rocznicowy – DomoweTorty.com Pyszny Tort Rocznicowy – w kształcie dwóch, przytulonych do siebie serduszek, z dodatkiem cukrowych róż w ciepłych kolorach, jest idealnym tortem do świętowania ślubów i ich rocznic. Jego romantyczny wygląd to tylko jedna z zalet, które nadają mu uroczysty charakter…biszkopt został przełożny kremem, zrobionym na bazie śmietanki i mascarpone, z dość sporym(...)dodatkiem likieru (tym samym kremem tort został ozdobiony), co sprawia, że tort ma wyjątkowo pyszny, charakterystyczny smak, który pamięta się długo po spróbowaniu! Rozmiar to kolejny atut przemawiający za tym, żeby to właśnie taki tort pojawił się na przyjęciu z większą ilością gości. Ciekawe, czy wśród nich znajdziecie chociaż jedną osobę, której ten tort by nie smakował? Mi się
Domowe TortyWykonanie: Pierwszy blat ułożyć na paterze. Nasączyć 1/3 kawowego ponczu. Posmarować kremem orzechowym, zostawiając w środku mniejsze koło z dołkiem, gdzie tutaj wyłożyć powidła śliwkowe. Wokół ułożyć plasterki banana. Kolejny blat wykonać tak samo. Na koniec przykryć kolejnym czekoladowym blatem, który nasączyć resztą ponczu. Boki tortu posmarować pozostałym kremem, wierzch 50 g masła orzechowego i polać
Zdrowie na języku :PCałość na pysznym chrupiącym spodzie i bez… ZOBACZ PRZEPIS CIASTO Z KAWĄ ROZPUSZCZALNĄ – kawowe ciasto ze śmietanką Kawowe ciasto z kawą rozpuszczalną i śmietanką – czyli ciasto Caffe Latte. Ten prosty deser bez pieczenia składa się z… ZOBACZ PRZEPIS Najprostszy TORT BEZ PIECZENIA – przepis Tort bez pieczenia z mascarpone i wiśniami to przepis, który pozwoli
Via GustoTego typu słodki wypiek jest także dobrym rozwiązaniem, gdy w mamy mało jaj- tutaj użyłam zaledwie jednego. Kawowe muffinki są niezwykle aromatyczne i wilgotne w środku dzięki chałwowej wkładce, a posypka z kawy to w tym przypadku wisienka na torcie i dopełnienie kompozycji. Pozdrawiam i zapraszam do pieczenia: ) Składniki: sypkie: szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół
Domowe ciastapiernikowy najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzony biszkopt przekroić na 2 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją kawową i rozsmarować 1/2 masy waniliowej. Następnie położyć drugi blat ciasta, który również nasączyć i rozsmarować pozostałym krem wierzch ciasta i boki tortu cienką warstwą kremu. Wierzch wyrównać. Na koniec udekorować tort według uznania. Przykładowa dekoracja: Na bokach tortu za pomocą
Ciastka - domowe słodkościniesamowicie słodkie i najnormalniej w świecie może się przejeść. Polecam je na specjalne okazje, idealnie sprawdzi się jako tort, bo tak naprawdę to ciasto się składa, i piecze tylko biszkopt. Pierwsza warstwa ciasta to biszkopt, potem warstwa kremu o smaku kawowego toffi z bezikami, a na to jeszcze idzie warstwa bitej śmietany- czysta rozpusta. Jest z nim trochę zabawy
greenscarf