parę, z mrożoną wiśnią od Poltino . Z wiśni przygotowałam aromatyczną frużelinę, która doskonale przełamała słodki smak tortu. Zachęcam Was do podjęcia wyzwania i przygotowania takiego tortu. PRZEPIS NA TORT CZEKOLADOWY Z WIŚNIAMI Składniki: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 3 łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy(...)likier kawowy. Na blat biszkoptowy wyłożyć mniej niż 1/2 część kremu czekoladowego. Przykryć drugim biszkoptem. Wokół brzegu biszkoptu wycisnąć pasek kremu czekoladowego, tak by środek pozostawał zupełnie pusty - krem ma być rantem dla frużeliny. Frużelinę wyłożyć na biszkopt i przykryć ostatnim blatem czekoladowym. Torcik wstawić na około pół godziny do lodówki. Schłodzony tort wyjąć z tortownicy. Wierzch
kolorowotorcikowoPyszne ciasto mocno czekoladowe zostało "stworzone" dla miłośnika czekolady jako drugi tort na jego urodziny :) gdyż pierwszy rozszedł się momentalnie i trzeba było przygotować coś nowego dla niespodziewanych gości. Miał on równie duże powodzenie co pierwszy ;) a najlepiej smakował przy kawie. Jest on idealny na każdą kryzysową sytuację, gdyż w miarę szybko można go przygotować, a dzięki duuużej zawartości czekolady(...)kawowym, następnie mocno oprószyć kakao (ścięte ciasto można wykorzystać do zrobienia "trufli", jak na zdjęciu). Biszkopt pokroić na małe kawałki. Ciasto czekoladowy przekroić na 2 blaty. Pierwszy blat wyłożyć na paterze i wysmarować 1/3 masy budyniowej, przełożyć kawałkami biszkoptu na zmianę z masą budyniową. Sam wierzch wysmarować pozostałą masą i przykryć drugim blatem biszkoptu czekoladowego (w trakcie "składania" tortu można
Kulinarna (nie)codziennośćpucharków, czy też lodowe torty jak lodowy snieckers cheesecake czy jeżynowy tort lodowy . Najchętniej przyrządzam je latem. To najlepszy deser na upały. Zawsze lubiłam lody, ale od kiedy nauczyłam się je przyrządzać po prostu za nimi przepadam! Korzystam z owoców sezonowych, najczęściej jagodowych. Latem nie ma problemu z wyborem. Zimą wykorzystuję mrożone lub przyrządzam lody kawowe lub lody czekoladowe . Lubię
codojedzeniaobiecałam sobie, że od Nowego Roku kończę z pewnymi nawykami - m.in. z siedzeniem po nocach ;-) Ale to dopiero po Nowym Roku, póki co mam dla as przepis na fantastyczny tort, jaki stworzyłam sobie kilka dni temu na potrzeby pewnej okazji :-) Zachwycił wszystkich, przede wszystkim smakiem :-) A Was mam nadzieję zachwyci prostym wykonaniem i jakością biszkoptu - ten rzucany nigdy nie zawodzi(...)Biszkopty maczamy w ponczu kawowym i układamy na masie, a na nich rozsmarowujemy kolejną część śmietany. Przykładamy drugim krążkiem, sączymy do drugą częścią ponczu I, a następnie wierzch i boki smarujemy ostatnią częścią śmietany. Dekorujemy w dowolny sposób - ja posypałam ziarnami kawy i cukrem kandyz (dzięki temu, że wygląda jak kawałki bursztynu, wygląda bardzo efektownie). Tort najlepiej smakuje schłodzony
Czary - gary w kuchniOstatnio miałem okazję, aby przygotować słodki urodzinowy tort, postanowiłem, że się przełamię i przygotuję coś, co przed paleo uwielbiałem – Tiramisu. Chwilę mi zajęło znalezienie odpowiedniego przepisu, który można dostosować do naszych warunków z wykorzystaniem składników, które już miałem w domu. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło rewelacyjne. Czekoladowo-waniliowa słodycz z nutą kawową, aż sam poczułem się zaskoczony. Chociaż najlepsze
PaleoLifeEwa , kawoholiczka (jak sama o sobie mówi; nie, żebym ja coś insynuowała), zorganizowała na swoim blogu kawowe wyzwanie. Ha! Dla mnie to dopiero wyzwanie, bo kawę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Pavlova z kremem kawowym i borówkami Ulubiony deser mojego męża, w tym roku z okazji świąt Wielkanocnych zrobiłam właśnie Pavlovą. Mąż i moja mama byli
moj przepis namojprzepisna.pl | Pavlova z kremem kawowym i borówkami Ulubiony deser mojego męża, w tym roku z okazji świąt Wielkanocnych zrobiłam właśnie Pavlovą. Mąż i moja mama byli
moj przepis namojprzepisna.pl | Pavlova z kremem kawowym i borówkami Ulubiony deser mojego męża, w tym roku z okazji świąt Wielkanocnych zrobiłam właśnie Pavlovą. Mąż i moja mama byli
moj przepis najestem wielką fanką makowców. Tort makowy z kremem śmietankowo-czekoladowym i pomarańczowo-kardamonową nutą Przepis zakłada upieczenie ciasta dzień przed przygotowaniem. Ja nie miałam tyle czasu, ale śmiało mogę stwierdzić, że tego samego dnia też da się nieźle pokroić. Zamiast kremu z białą czekoladą można przygotować waniliowy lub kawowy. Mnie kusił taki na bazie orange curd, ale po inwentaryzacji składników
Pełny talerzSłodki torcik imieninowy. Na spodzie biszkoptowym masa kajmakowa, biszkopciki i masa jak na domowe wafelki - z mleka w proszku. Smak można przełamać dodając kawy do masy
Rodzinka w kuchnitort o średnicy 25 cm. Biszkopt 6 jaj szklanka cukru DIAMANT – szklanka ma pojemność 250 ml ¾ szklanki mąki pszennej ECO typ 500 MŁYN KOPYTOWA ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki ciemnego naturalnego kakao SKWORCU 1 łyżeczka miałkiej kawy rozpuszczalnej u mnie kawa Amaretto od SKWORCU 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli Krem kawowy(...)wymieszaj szybko i krótko. Jeśli masa jest za rzadka wstaw ja do lodówki na 10 minut. Krem podziel na 3 porcje. Jedna ma być większa, ma wystarczyć na boki tortu, ewentualnie na dekorację. Nasączyć pierwszy krążek biszkoptu ponczem, posmarować Truskawellą lub dżemem, rozsmarować delikatnie pierwszą warstwę kremu.Przykryć drugim krążkiem , który nasączamy ponownie ponczem i smarujemy druą porcją kremu
Z Kuchni Do Kuchnitortem, a tu - niespodzianka. C. tortu nie chce! Najpierw się obruszyłam, później wzruszyłam ramionami - to w końcu jego urodziny, niech wybiera. Okazało się, że plan już był - zaserwujemy naszym gościom domowe lody. Co oznacza, że od poniedziałku kręcę i kręcę, i ciągle się zastanawiam, jakimi smakami ich zaskoczyć. Będą waniliowe, ulubione C. - kawowe z whisky, a także czekoladowe z chilli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki na krem kokosowy: 200 g wiórków kokosowych 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lub kokosowego (ja użyłam kawowego) dodatkowo: kuleczki kokosowe do dekoracji wykonanie: 100 g wiórek kokosowych blendujemy przez ok. 3 min. aż wiórka staną się „mokre”. W garnku mieszamy serek mascarpone, likier oraz rozdrobnione(...)osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, mieszamy łyżką. Blaty biszkoptu kolejno nasączmy i przekładamy kemem kokosowych. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układam kuleczki kokosowe (ja użyłam kuleczek kokosowych a la Raffaello domowej roboty
Domowy Smak Jedzenia