Marzy Wam się tort urodzinowy, przy którym nie spędzicie całego dnia w kuchni, a który mimo tego wywoła “efekt uau”? Tort bez pieczenia to coś dla Was :) Jestem nim absolutnie zachwycona, bo po pierwsze to przepis, którego nie da się zepsuć, a po drugie można go dowolnie modyfikować i ulepszać według własnego gustu. To co mi nasunęło się(...)pierwszy – maliny warto wykorzystać nie tylko do dekoracji, ale także do przełożenia biszkoptów. Świetnie pasowałyby do słodko-kawowego smaku. Ja zapisuję sobie na następny raz, a Wy możecie skorzystać z tej rady już teraz ;) Do przygotowania tortu wykorzystałam niedużą foremkę o średnicy 18 cm. Składniki: 150 g/ ok. 18 sztuk podłużnych biszkoptów (u mnie
Ciastkozercypowstał krem budyniowy z żółtek, a z racji kremu powstały też eklerki, troche inne, bo okrągłe i zamiast czekoladą to oblane kawowym karmelem A skoro już o bezie mowa to dla mamy powstał takli o to tort (lekko kokosowe bezy, przełożone kokosowym kremem z mascarpone z ananasem, wszystko zwieńczone ananasowym karmelem i prażonymi płatkami migdałowymi) tort
More food, love and dreamsPamiętam czasy kiedy byłam mała i każdy tort przygotowywany w domu był przełożony masą maślaną. Zatęskniłam za tym smakiem i choć za oknem słońce, w ten weekend na naszym stole wylądowało ciasto tortowe z maślanym kremem kawowym. Pycha. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 5 jajek 2 kostki
Fascynacje AniTort bezowy Składniki na blaty bezowe: 6 białek szczypta soli 250 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Sposób wykonania: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 2 okręgi (najprościej odrysować jakiś talerz obiadowy). W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, dalej(...)schłodzonego 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 2-3 łyżki cukru pudru Sposób wykonania: Wszystkie składniki na krem kawowy umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.Gotowym kremem przełożyć blaty bezowe. Udekorować według uznania. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce. Polecam! Podobny przepis na tort kawowo-bezowy znajdziecie na moim blogu
Smaki NataliiOstatnio jednak wiele produktów z jej dodatkiem bardzo przypada nam do gustu jak np. krem orzechowo-kawowy z wanilią Nutura . Nie tylko nam, ponieważ zdecydowana większość uczestników naszych cukierniczych warsztatów oszalała na punkcie tego kremu 😄 Postanowiłyśmy go wykorzystać do torcika kawowego... i nie to nie jest jeszcze tiramisu! Na to ciacho również przyjdzie czas w jeszcze innym wydaniu(...)pomocą miksera rozpuszczoną żelatynę z serkami. 4. Krem wylać równomiernie na nieco zastygnięty krem orzechowo-kawowy. 5. Całość wstawić do lodówki na chwilę aby góra odrobinę zastygła. 6. Na nieco bardziej stabilny krem waniliowy delikatnie ułożyć drugi blat i również go nasączyć. 7. Tort włożyć do lodówki na kilka godzin i szczelnie przykryć go od góry. Na koniec polać tort
Candy Pandasprzełożenia ciast i tortów wykorzystuję głównie dwa rodzaje kremów: kremy na budyniu i kremy na serku mascarpone. Kremy na budyniu powstają poprzez połączenie zimnego budyniu z miękkim masłem oraz cukrem, który bardzo często dodaję już na etapie gotowania budyniu. Drugi rodzaj kremów to te, których podstawą jest mascarpone i łączę go zazwyczaj z ciemną lub białą czekoladą, bitą śmietaną(...)każdej masy na budyniu kiedy zależy mi na tym, aby była jak najdelikatniejsza. Ten krem pomarańczowy jest idealny do przełożenia ciast, tortów, ciasteczek. Szukasz przepisów na ciasta z pomarańczą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Piankę kawową w pucharku . The post Krem pomarańczowy appeared first on MeCooks Blog
MeCooksBezę uwielbiam! A szczególnie tą z kawowy kremem mascarpone i malinami, którą znajdziecie pod linkiem TUTAJ . Dzisiaj trochę zmieniony przepis na dwuwarstwowy tort bezowy z kremem i owocami. Składniki: Beza- zgodnie z przepisem z bloga na Bezę z kremem mascarpone i malinami : szklanka białek 2 szklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem: słodka śmietanka
Taste Of My Dayzobaczyłam ten tort na blogu Kwestia Smaku , nie mogłam się oprzeć i dziś zrobiłam z myślą o nadchodzących Świętach. Skusiła mnie oczywiście kawa, której smak i zapach uwielbiam. Składniki: Blaty makowe 1,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru 7 jaj 1 łyżka miodu 5 łyżek bułki tartej 50 g orzechów włoskich olejek migdałowy Masa kawowa 4 jaja(...)Wyłożyć 1/3 masy kawowej. Ułożyć na niej warstwę bezów, lekko je dociskając do dna. Przykryć bezy 1/3 masy kawowej. Położyć drugi krążek makowy. Nasączyć go resztą mieszanki wód, posmarować wierzch i ewentualnie boki resztą kremu. Udekorować pozostałymi bezami. Przed pokrojeniem przechowywać tort w chłodnym miejscu przez kilka godzin. ----- Podobne: Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe
Weekendy w domu i ogrodzieCiasto krówka w wersji kawowej przygotowane na ciemnym biszkopcie. Jest to ciasto wielowarstwowe, składające się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawą, masy kawowej na serku mascarpone, warstwy
Kuchnia MagdaLenyCiasto na biszkopcie, z masą serową i musem śliwkowym, ukryte pod warstwą masy kawowej... Biszkopt z masą sernikową i warstwą musu śliwkowego został wykonany w mniejszej
Kuchnia MagdaLenycukrem i zagęstnikiem ,dolać kawę, wymieszać. Krążki ciasta nasączyć ponczem z herbaty, cukru i soku z cytryny, przełożyć kremem kawowym. Dekoracja. Czekoladę stopić z łyżką śmietanki. Wafel pokroić w trójkąty, posmarować czekoladą i ułożyć dekoracyjnie na wierzchu tortu
Kulinarny karnet ChristopheraKultowa torebka która marzy się nie jednej kobiecie ( och.. mi również ^^). Postanowiłam zrobić dla bratowej tort właśnie w kształcie tego małego cuda ;) . Torcik składa się z biszkoptu ( przepis ) w kwadratowej formie 18x18 nasączonego ponczem z mocnego espresso i likieru kawowego, z kremu kawowo- śmietankowego ( przepis z mojewypieki.com ), standardowego kremu maślanego oraz masy cukrowej. Mam nadzieję, że Wam się podoba(...)kawowy ( wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone): 250g mascarpone, 250g kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżeczki kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody. Wszystkie składniki wkładamy do misy miksera i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. W razie potrzeby można krem dosłodzić. Dla mnie smak kawy był zbyt delikatny, dlatego dodałam łyżeczkę cappuccino orzechowego. Do momentu przekładania tortu kremem
Pudełko rozmaitościRolada bezowa z kremem kawowym i orzechami Prosta, szybka w przygotowaniu i przepyszna rolada, która z pewnością zachwyci wszystkich gości. Słodki smak chrupiącej bezy przełamany delikatnym
Blog z Apetytemkrem kawowy: 750 g mascarpone 750 ml śmietanki 30 % 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki kawy mielonej 4 łyżki cukru pudru 50 ml wody zimnej 4 banany 1 łyżka soku z cytryny galaretka kawowa: 1 łyżka kawy mielonej 1 łyżka cukru 300 ml wody 2 łyżeczki żelatyny nasączenie: 1 łyżka kawy mielonej 200 ml wody 100 ml likieru kawowego Obręcz(...)nasączam ponczem. Drugą część kremu dzielę jeszcze na pół. Jedną rozsmarowuję, układam galaretkę kawową którą przykrywam drugą częścią kremu. Trzeci blat biszkoptu nasączam ponczem, smaruję trzecią częścią kremu, w który wciskam pokrojone dwa banany wcześniej skropione sokiem z cytryny. Układam czwarty blat biszkoptu który nasączam. Tort wstawiam do lodówki w rancie na noc. Mały biszkopt z kokilki kroję na trzy
wesoła kuchnia