Sernikobrownie czyli połączenie kremowego sernika z czekoladowym brownie. Spód to mocno czekoladowe i gliniaste brownie, natomiast górna warstwa to kremowa masa serowa o smaku kawowym przygotowana
Kuchnia MagdaLenyDeser szybki do zrobienia. Dla miłośników kawy i nie tylko. Znajdziemy w nim lekko kwaskowy mus truskawkowy który przełamuje krem kawowy. Chwila przyjemności dla podniebienia.
wesoła kuchniaTaki tort, to smaki mojego dzieciństwa. Choć koneserem kawy nigdy nie byłam, to ten tort był moim zdecydowanym faworytem. I choć taka beza, to bomba kaloryczna, to niekiedy można i warto zaszaleć. Wszak nie samym powietrzem człowiek żyje, drobne przyjemności są jak najbardziej wskazane. Od jakiegoś czasu do przygotowywania blatów bezowych używam samego nierafinowanego cukru trzcinowego (kiedyś używałam białego(...)mieszamy. Na jednym z blatów bezowych rozprowadzamy większą część kremu kawowego (trochę zostawiamy na wierzch), przykrywamy drugim blatem, smarujemy delikatnie pozostałym kremem. Dekorujemy świeżymi truskawkami, schładzamy. Ja przygotowałam krem z 250ml kremówki i 250g mascarpone + 2 łyżki pudru, ale mogłoby być go trochę więcej... Następnym razem użyję po 300. Tort przygotowujemy maksymalnie kilka godzin przed podaniem. Smacznego
Smaczne Zdrowemogło być inaczej skoro kocham Tiramisu w jego klasycznym wydaniu ;). Puszyste kawowe blaty biszkoptowe, a pomiędzy nimi przepyszny krem oraz biszkopty nasączone w ponczu ze świeżej kawy i Amaretto... To cała blacha pysznego ciasta, które wspaniale nadaje się na wszelkie rodzinne uroczystości; może też być alternatywą dla tortu urodzinowego :). Bardzo bardzo polecam :). Biszkopt: 120 g mąki pszennej tortowej ( 3/4 szklanki
Opowieści z piekarnikaBabć, którzy nadal są z Wami przygotujcie ten pyszny tort. Mojej babci przypomniał dawne czasy, może i innym przywróci wspomnienia... Torcik kawowo-orzechowy (przepis na małą tortownicę) Ciasto: 3 jaja 150g cukru 200g mąki pszennej 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 2 torebki budyniu waniliowego 750ml mleka 200g masła 100g cukru pudru pół
Zapiski Młodej ŻonyPost Torcik orzechowy z chrupkami w czekoladzie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne Przebojebyć duża, klasyczna, w formie okrągłej bezy. Może być w formie tortu złożona z piętowych bezowych blatów. Albo tak jak te moje dzisiejsze – mini pavlove idealne na deser dla każdej osoby osobno, bez potrzeby porcjowania. Chrupiąca z zewnątrz, klejąca w środku ( czyli idealna! ) wypełniona pysznym kremem czekoladowo-kawowym. Słodka, a zarazem gorzka, chrupiąca i kremowa … to taki deser
Ostra na Słodkowypieków – to był strzał w 10! Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?! I tak samo smakuje! Ciasto jest świetnym dodatkiem do ulubionej kawy! Ten tort + filiżanka jacobs Crema Gold = POŁĄCZENIE IDEALNE! Polecam! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkosmaku kawy nie tolerujących. Lekki i rozpływający się w ustach w smaku, choć do najlżejszych kalorycznie nie należy. Ale w końcu każdemu należy się chwila przyjemności z przepysznym kawałkiem tortu. Z okazji tych drugich urodzin tego bloga życzę sobie jak najwięcej frajdy z publikowania przepisów, wiernych czytelników i świeżych pomysłów. A Wy czego mi życzycie? Albo co byście zmienili(...)kawy (ostudzonej) 80 ml likieru kawowego Składniki [MASA]: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 100 g cukru pudru Wykonanie [MASA]: Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodać serek mascarpone i szybko wymieszać. Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach Wykonanie [TORT]: Jeden blat biszkoptu kładziemy
psgotujemyżółtka.Chwilę gotujemy. Gdy masa przestygnie mieszamy ją z masłem utartym z cukrem pudrem oraz likierem kawowym. Na blat ciasta nakładamy krem, na to układamy plasterki banana i znów krem, przykrywamy blatem ciasta. Ponownie nakładamy krem, plasterki banana, krem i przykrywamy blatem. Boki tortu smarujemy resztą kremu i schładzamy w lodówce
Zainspirowana w kuchniTorcik Oreo bez pieczenia smakuje najlepiej z mocnym espresso i dobrą książką. Mocno słodki, delikatnie kawowy, z fajnym przejściem od masy czekoladowej do lekkiej, kremowej. Jeżeli
dolcevitainmykitchentego tortu jest to, że ciasto dzielimy na pół i każdy blat pieczemy osobno- co oznacza, że przydatne będą aż dwie tortownice ( chociaż przy odpowiedniej organizacji- można poradzić sobie z jedną …a reszta to już same zalety ! Jedną z nich jest to, że możecie trochę ‘pobawić’ się jego smakiem: np. macie ochotę na czekoladowe z kawową nutą(...)gorzkiej czekolady 60 g. kropelek czekoladowych z białej czekolady Czekoladowe kropelki można zastąpić posiekaną czekoladą ! SKŁADNIKI NA KREM Z CZEKOLADY: 250 ml. śmietany kremówki 1 tabliczka mlecznej czekolady Wykonanie Tortu: CZEKOLADOWE BLATY : Nagrzewamy piekarnik do 160° C [funkcja pieczenia: termoobieg]. Dwie okrągłe, małe tortownice [ średnica max. 23 cm.] natłuszczamy (można delikatnie opruszyć bułką tartą lub zmielonymi na proszek migdałami
Domowe TortyCoś dla fanów bardzo słodkich słodkości ;D Składniki Biszkopt Jajko 6 jajek Cukier 150g Mąka pszenna tortowa 120g Kakao 2 łyżki Proszek do pieczenia 3/4 płaskiej
Kulinarne Przebojerozdział został poświęcony przepisom na różne rodzaje kaw - od tradycyjnej małej czarnej po Babychino, Chai Latte czy też gorąco czekoladę. Pokuszono się tutaj również o stworzenie zbioru ciekawych kawowych drinków, które w większości zawierały dodatki alkoholu. Wszystkie przepisy są zwieńczone aromatycznymi zdjęciami, które niesamowicie zachęcają do wypróbowania każdego z nich. Kolejna cześć książki pełna jest przepisów na słodkości, które(...)przepisy na ciasta, które zawierają w sobie w różnym stopniu i formie dodatek kawy. Rolady, torty, przekładańce i babeczki - to wszystko znajdziecie w tym rozdziale wraz z fotografiami, które pobudzają do granic możliwości kubki smakowe czytelnika. Na koniec czytelnik uraczony zostanie przepysznymi deserami kawowymi. Znajdziemy tu dokładne opisy przyrządzania kremów, musów i różnego rodzaju kawowych lodów czy też
Emcia PichciDacquoise (dakłas) to francuski deser, który zupełnie nie przypomina tortów z bezy francuskiej (jak np. Pavlovy ). Spody są niższe i nieco „ciągnące”. W smaku i pod względem konsystencji bliżej im raczej do skorupki makaroników. Oryginalny przepis z paryskiego Le Cordon Bleu to chrupkie migdałowe spody (takie jak u mnie) i bardzo słodki krem maślany na bazie żółtek(...)masła. Ja zdecydowałam się na nieco lżejszą wersję z kawowym kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Tradycyjny dacquoise ma także dekorację w kształcie marcepanowej różyczki. Można pominąć ten punkt lub jeśli nie lubicie marcepanu zrobić ozdoby z masy cukrowej. Np. takiej domowej lub domowej czekolady plastycznej :) Składniki na 2 spody migdałowe: 5 dużych białek 150 g cukru 50 g cukru
Ciastkozercy