tort kawowy - 603 przepisów (strona:12/41)

Nasączenie biszkoptu 9

biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około 2 cm używam(...)Uwaga nie warto nasączać zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny. Poncz musi być o temperaturze pokojowej, nie można nasączać tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można to z choćby odrobiną alkoholu, alkohol lekko podkręci smak. Dla tortów orzechowych czy kawowych stosujemy poncz np. orzechowy czy kawowy. Biszkoptów

moj przepis na
Nasączenie biszkoptu 9

biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około 2 cm używam(...)Uwaga nie warto nasączać zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny. Poncz musi być o temperaturze pokojowej, nie można nasączać tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można to z choćby odrobiną alkoholu, alkohol lekko podkręci smak. Dla tortów orzechowych czy kawowych stosujemy poncz np. orzechowy czy kawowy. Biszkoptów

moj przepis na
Nasączenie biszkoptu 31

biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około 2 cm używam(...)Uwaga nie warto nasączać zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny. Poncz musi być o temperaturze pokojowej, nie można nasączać tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można to z choćby odrobiną alkoholu, alkohol lekko podkręci smak. Dla tortów orzechowych czy kawowych stosujemy poncz np. orzechowy czy kawowy. Biszkoptów

moj przepis na
Nasączenie biszkoptu 108

wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka bardzo słaba czarna herbata woda + kawa rozpuszczalna (instant) Staram się aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikam herbaty owocowej czy ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje nieładną barwę. Co innego w przypadku biszkoptu ciemnego – kakaowego, tu jest większa dowolność :). Uwaga nie warto nasączać zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny. Poncz musi(...)tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można to z choćby odrobiną alkoholu, alkohol lekko podkręci smak. Dla tortów orzechowych czy kawowych stosujemy poncz np. orzechowy czy kawowy. Biszkoptów z dodatkiem oleju nie trzeba nasączać. Liczę na wasze komentarze jeżeli macie inne doświadczenia, opinie. Serdecznie zapraszam do kontaktu. Biszkopt rzucany

moj przepis na
Tort tiramisu 80

Bardzo efektowny tort, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu :) Jedynie wygląda na skomplikowany ze względu za dekorację zewnętrzną. W środku znajduje się nieopadający biszkopt, bez proszku do pieczenia. Krem to niezawodne połączenie mascarpone i ubita śmietanka kremówka - szybki i bardzo trwały. Jako nasączenie wykorzystałam smakowy alkohol o smaku kawy. Wierzch posypany jest ciemnym kakao... Całość prezentuje się zjawiskowo i zachwyci(...)likieru kawowego Dodatkowo: ciemne kakao do oprószenia wierzchu podłużne biszkopty Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć połowę masy. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą część kremu z wiórkami, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą mieszanki. Boki i wierzch tortu wysmarować masą, którą odłożyliśmy

Chocolate Muffin Blog
Tort orzechowo-migdałowo-kawowo-kokosowy... 147

Wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje. Kilka wspaniałych smaków w jednym kawałku. Przepis mam od koleżanki. Trochę go zmodyfikowałam i jestem zachwycona jego smakiem. Goście też bardzo go chwalili. To bardzo mnie cieszy gdyż niebawem powtórzę go na pewną wyjątkową okazję :) Biszkopt kawowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/4 szkl mąki krupczatki 1 łyżka kawy mielonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jajeczna: jajka ubić na parze z cukrem na jasną puszysta masę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać stopniowo masę jajeczną i ekstrakt waniliowy. Tort układać warstwami: biszkopt kawowy, 1/2 masy jajecznej (2 łyżki zostawić na wierzch), biszkopt migdałowy, kajmak, biszkopt orzechowy, masa jajeczna, biszkopt kokosowy, masa i polewa. Tort można dowolnie udekorować. Ja posypałam zmielonymi orzechami

Smakołyki Asi
Wegański tort o smaku Inki i orzechów 344

razem świeczek nie było, bo tort malutki upiekłam i nie zmieściłoby się tyle świeczek ile mam lat. Co do proporcji nie obawiajcie się, mam dobre oko, a pierwotnie tort chciałam zrobić kawowy, ale uświadomiłam sobie, że Miśka przecież kawy nie tknie, więc zastąpiłam ją rozpuszczalną Inką o smaku karmelowym, nie jestem pewna na 100% czy jest wegańska, ale wybaczcie(...)dziś nawet dziadek Niny poddał się i rozchorował, Miśka która zarazę ze szkoły do domu przywlokła czuje się najlepiej, a ja od rana miałam „łabędzi śpiew” . Tort upiekłam w małej tortownicy 18 cm, bo Miśka uznaje torty minimum trzypiętrowe, więc jeżeli będziecie piec w tradycyjnej formie 26 cm to wystarczy wam towaru na dwa blaty, a jeżeli chcecie

greenscarf
TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 167

postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało(...)dwie części. Do jednej dodaj rozpuszczalną kawę i dokładnie, ale szybko zmiksuj. Do drugiej części wsyp wiórki kokosowe i też zmiksuj szybko. SKŁADANIE TORTU: Na jeden spód brownie w tortownicy wyłóż krem kawowy. Wyrównaj jego powierzchnię. Na krem wyłóż gęstniejącą frużelinę malinową. Wstaw tortownicę na około 2-3 h do lodówki. Po tym czasie wyjmij tort z lodówki i obkrawając

Słodko-Słony Świat Ilony
Zguba i przedwyjazdowy torcik 88

biszkopt z kremem. Zrobiłam taki w wersji mini - żebyśmy zdążyli zjeść przed wyjazdem. Ale wyszedł naprawdę bardzo smaczny, i spokojnie, przygotowany z większych proporcji, sprawdziłby się jako pełnowymiarowy tort, na przykład urodzinowy.  Najpierw chciałam zrobić torcik tiramisu, ale okazało się, że w sklepie nie było mascarpone. Kupiłam więc zwykły serek kremowy, który też bardzo lubię, ale plany niestety legły(...)Dodać serek, dokładnie wymieszać. Na talerzu ułożyć jeden blat biszkoptu, wyłożyć żurawinę. Na to nałożyć nieco mniej niż połowę kremu, przykryć drugim blatem. Kremem obłożyć wierzch i boki tortu, udekorować ziarenkami kawowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Ostatnio nie mam czasu - posty piszę dosłownie w kilka minut, piekę bardzo mało (ach, jak mi tęskno do spokojnego wyrabiania ciasta drożdżowego!), na znajome

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort kawowy i niezawodny biszkopt rzucany 116

Tort urodzinowy dla mojej Mamy, przygotowany z okazji 50 urodzin. Biszkopt kakaowy z delikatnym kremem kawowym. Mamcia była bardzo zadowolona, a jak Wam podoba się mój tort? Składniki biszkopt: 7 jajek 270 ml drobnego cukru do wypieków 230 ml mąki pszennej  119 ml kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, następnie wmiksować po kolei żółtka

Krakowskie smaki Ani
Torcik Mocca 73

się już nie opierać. Torcik, który widzicie jest oparty na 3 smakach, które tak samo lubię: na czekoladzie, wanilii i kawie. Ciemny biszkoptowy spód nasączyłam ponczem kawowym, przełożyłam go jasnym kremem, a cały tort jest opatulony wspaniałym czekoladowym ganache.  Ozdobiłam go pięknie błyszczącą czekoladową posypką firmy Delecta. Składniki na tortownicę średnicy 21 cm : spód biszkoptowy : 3 duże jajka(...)serka mascarpone 1 łyżeczka cukru pudru 100 g. gorzkiej czekolady  2 łyżki spirytusu do nasączenia : 3 łyżki przegotowanej wody 6 łyżek likieru kawowego lub zaparzonej słodkiej kawy krem na boki tortu : 100 g. gorzkiej czekolady 1 łyżka jasnej masy Dodatkowo : czekoladowe posypki, polecam nowości Delecty masło do natłuszczenia formy mąka do oprószenia formy Przygotowanie : Jajka miksuję z cukrem pudrem

sio-smutki
Mini bezy z kremem limonkowym 48

ulubione. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na bezę: Beza pavlova z kremem bazyliowym   Pavlova, beza z owocami     Cytrynowa beza Bezowy tort dacquosie z daktylami Tort bezowy z kawowym kremem Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami Mini bezy z kremem limonkowym Mini bezy z kremem limonkowym Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas suszenia Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Pavlova, beza z owocami 54

były raczej kwaskowe, bo beza sama w sobie jest baaardzo słodka. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy z bezą: Cytrynowa beza Bezowy tort dacquosie z daktylami Tort bezowy z kawowym kremem Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami Kruche ciasteczka z bezą Ciasto rabarbarowe z bezą Kruche ciasto z bezą i śliwkami Pavlova, beza z owocami Pavlova, beza

Kulinarne przygody Gatity
Budapesttårta - rolada bezowa z mandarynkami 237

very sharp knife to slice it. Store in the fridge up to 2 days.        __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE:   Perfekcyjna beza - To się musi udać!   Tort bezowy kokosowo - kawowy

maniapieczenia