tort kawowy - 603 przepisów (strona:12/41)

Nasączenie biszkoptu 21

biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około 2 cm używam(...)Uwaga nie warto nasączać zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny. Poncz musi być o temperaturze pokojowej, nie można nasączać tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można to z choćby odrobiną alkoholu, alkohol lekko podkręci smak. Dla tortów orzechowych czy kawowych stosujemy poncz np. orzechowy czy kawowy. Biszkoptów

moj przepis na
Nasączenie biszkoptu 24

biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około 2 cm używam(...)Uwaga nie warto nasączać zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny. Poncz musi być o temperaturze pokojowej, nie można nasączać tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można to z choćby odrobiną alkoholu, alkohol lekko podkręci smak. Dla tortów orzechowych czy kawowych stosujemy poncz np. orzechowy czy kawowy. Biszkoptów

moj przepis na
Nasączenie biszkoptu 62

biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około 2 cm używam(...)Uwaga nie warto nasączać zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny. Poncz musi być o temperaturze pokojowej, nie można nasączać tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można to z choćby odrobiną alkoholu, alkohol lekko podkręci smak. Dla tortów orzechowych czy kawowych stosujemy poncz np. orzechowy czy kawowy. Biszkoptów

moj przepis na
Nasączenie biszkoptu 135

wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka bardzo słaba czarna herbata woda + kawa rozpuszczalna (instant) Staram się aby biszkopty jasne nasączyć w miarę bezbarwnym płynem, unikam herbaty owocowej czy ciemnych kolorów, bo później biszkopt przyjmuje nieładną barwę. Co innego w przypadku biszkoptu ciemnego – kakaowego, tu jest większa dowolność :). Uwaga nie warto nasączać zbyt dużo, bo później tort będzie niestabilny. Poncz musi(...)tortu wrzącym czy gorącym ponczem. Ważne aby do tortów z masą owocową stosować lekkie ponczowanie owocowe jeżeli można to z choćby odrobiną alkoholu, alkohol lekko podkręci smak. Dla tortów orzechowych czy kawowych stosujemy poncz np. orzechowy czy kawowy. Biszkoptów z dodatkiem oleju nie trzeba nasączać. Liczę na wasze komentarze jeżeli macie inne doświadczenia, opinie. Serdecznie zapraszam do kontaktu. Biszkopt rzucany

moj przepis na
Tort tiramisu 107

Bardzo efektowny tort, który jest niezwykle prosty w przygotowaniu :) Jedynie wygląda na skomplikowany ze względu za dekorację zewnętrzną. W środku znajduje się nieopadający biszkopt, bez proszku do pieczenia. Krem to niezawodne połączenie mascarpone i ubita śmietanka kremówka - szybki i bardzo trwały. Jako nasączenie wykorzystałam smakowy alkohol o smaku kawy. Wierzch posypany jest ciemnym kakao... Całość prezentuje się zjawiskowo i zachwyci(...)likieru kawowego Dodatkowo: ciemne kakao do oprószenia wierzchu podłużne biszkopty Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy blat położyć na talerzu, nasączyć 1/3 ponczu. Rozłożyć połowę masy. Wyrównać, przykryć następnym blatem. Nasączyć połową pozostałego ponczu. Rozłożyć pozostałą część kremu z wiórkami, wyrównać. Na wierzch położyć ostatni blat i naponczować resztą mieszanki. Boki i wierzch tortu wysmarować masą, którą odłożyliśmy

Chocolate Muffin Blog
Tort orzechowo-migdałowo-kawowo-kokosowy... 181

Wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje. Kilka wspaniałych smaków w jednym kawałku. Przepis mam od koleżanki. Trochę go zmodyfikowałam i jestem zachwycona jego smakiem. Goście też bardzo go chwalili. To bardzo mnie cieszy gdyż niebawem powtórzę go na pewną wyjątkową okazję :) Biszkopt kawowy: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/4 szkl mąki krupczatki 1 łyżka kawy mielonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jajeczna: jajka ubić na parze z cukrem na jasną puszysta masę. Ostudzić. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując dodawać stopniowo masę jajeczną i ekstrakt waniliowy. Tort układać warstwami: biszkopt kawowy, 1/2 masy jajecznej (2 łyżki zostawić na wierzch), biszkopt migdałowy, kajmak, biszkopt orzechowy, masa jajeczna, biszkopt kokosowy, masa i polewa. Tort można dowolnie udekorować. Ja posypałam zmielonymi orzechami

Smakołyki Asi
Wegański tort o smaku Inki i orzechów 392

razem świeczek nie było, bo tort malutki upiekłam i nie zmieściłoby się tyle świeczek ile mam lat. Co do proporcji nie obawiajcie się, mam dobre oko, a pierwotnie tort chciałam zrobić kawowy, ale uświadomiłam sobie, że Miśka przecież kawy nie tknie, więc zastąpiłam ją rozpuszczalną Inką o smaku karmelowym, nie jestem pewna na 100% czy jest wegańska, ale wybaczcie(...)dziś nawet dziadek Niny poddał się i rozchorował, Miśka która zarazę ze szkoły do domu przywlokła czuje się najlepiej, a ja od rana miałam „łabędzi śpiew” . Tort upiekłam w małej tortownicy 18 cm, bo Miśka uznaje torty minimum trzypiętrowe, więc jeżeli będziecie piec w tradycyjnej formie 26 cm to wystarczy wam towaru na dwa blaty, a jeżeli chcecie

greenscarf
TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 216

postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie. Ale ponieważ dalej było mi mało(...)dwie części. Do jednej dodaj rozpuszczalną kawę i dokładnie, ale szybko zmiksuj. Do drugiej części wsyp wiórki kokosowe i też zmiksuj szybko. SKŁADANIE TORTU: Na jeden spód brownie w tortownicy wyłóż krem kawowy. Wyrównaj jego powierzchnię. Na krem wyłóż gęstniejącą frużelinę malinową. Wstaw tortownicę na około 2-3 h do lodówki. Po tym czasie wyjmij tort z lodówki i obkrawając

Słodko-Słony Świat Ilony
Zguba i przedwyjazdowy torcik 127

biszkopt z kremem. Zrobiłam taki w wersji mini - żebyśmy zdążyli zjeść przed wyjazdem. Ale wyszedł naprawdę bardzo smaczny, i spokojnie, przygotowany z większych proporcji, sprawdziłby się jako pełnowymiarowy tort, na przykład urodzinowy.  Najpierw chciałam zrobić torcik tiramisu, ale okazało się, że w sklepie nie było mascarpone. Kupiłam więc zwykły serek kremowy, który też bardzo lubię, ale plany niestety legły(...)Dodać serek, dokładnie wymieszać. Na talerzu ułożyć jeden blat biszkoptu, wyłożyć żurawinę. Na to nałożyć nieco mniej niż połowę kremu, przykryć drugim blatem. Kremem obłożyć wierzch i boki tortu, udekorować ziarenkami kawowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Ostatnio nie mam czasu - posty piszę dosłownie w kilka minut, piekę bardzo mało (ach, jak mi tęskno do spokojnego wyrabiania ciasta drożdżowego!), na znajome

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort kawowy i niezawodny biszkopt rzucany 159

Tort urodzinowy dla mojej Mamy, przygotowany z okazji 50 urodzin. Biszkopt kakaowy z delikatnym kremem kawowym. Mamcia była bardzo zadowolona, a jak Wam podoba się mój tort? Składniki biszkopt: 7 jajek 270 ml drobnego cukru do wypieków 230 ml mąki pszennej  119 ml kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno, następnie wmiksować po kolei żółtka

Krakowskie smaki Ani
Mini bezy z kremem limonkowym 77

ulubione. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy na bezę: Beza pavlova z kremem bazyliowym   Pavlova, beza z owocami     Cytrynowa beza Bezowy tort dacquosie z daktylami Tort bezowy z kawowym kremem Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami Mini bezy z kremem limonkowym Mini bezy z kremem limonkowym Czas przygotowania: 2,5 godziny + czas suszenia Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Pavlova, beza z owocami 71

były raczej kwaskowe, bo beza sama w sobie jest baaardzo słodka. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne przepisy z bezą: Cytrynowa beza Bezowy tort dacquosie z daktylami Tort bezowy z kawowym kremem Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami Kruche ciasteczka z bezą Ciasto rabarbarowe z bezą Kruche ciasto z bezą i śliwkami Pavlova, beza z owocami Pavlova, beza

Kulinarne przygody Gatity
Budapesttårta - rolada bezowa z mandarynkami 276

very sharp knife to slice it. Store in the fridge up to 2 days.        __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE:   Perfekcyjna beza - To się musi udać!   Tort bezowy kokosowo - kawowy

maniapieczenia
Pavlova z bitą śmietaną i truskawkami 103

było trudne. Owszem - jest żmudne, ale czego się nie robi, by cieszyć się przyjemnością konsumpcji tej delicji ;) Upieczona beza pod Pavlovą - będzie lekko rumiana ----- Podobne: Tureckie ciasto szpinakowe Tort makowo-kawowy Bananowce bez pieczenia

Weekendy w domu i ogrodzie
Puszysty piernik świąteczny wg Aleex 100

świątecznym stole musi się znaleźć miejsce na tradycyjne wypieki. Każdego roku przygotowuję różne rodzaje ciast. Tym razem, oprócz tradycyjnych staropolskich pierników, tortu bezowo-kawowego i innych smakołyków, pojawi się puszysty piernik świąteczny. To jedno z ulubionych ciast Daria, który, gdy usłyszał, że raczej go nie upiekę, gwałtownie zaprotestował. Protest został rozpatrzony, ciasto znajdzie się wśród innych słodkich gwiazd wieczoru. Skoro

W mojej kuchni
Tort cytrynowo - bezowy 165

lodówce. Beza stopniowo stanie się bardziej miękka i piankowa ale nadal pyszna. __________________________________________________________________________________   ZOBACZ TAKŻE:  Perfekcyjna beza - To się musi udać!  Lemon curd - krem cytrynowy Tort bezowy kokosowo - kawowy

maniapieczenia
Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" 149

przełożyć na paterę lub talerz, odwracając przykrytą salaterkę do góry dnem. Torcik podawać polany dowolnym syropem lub mieszanką miodu z sokiem z cytryny. ----- Podobne: Ptysie z masą piernikową Tort makowo-kawowy Chata bartnika w wersji zimowej Pomysł na torcik narodził się oczywiście po obejrzeniu zawartości lodówki, ale skusił mnie nań p. Jarosław Kret opisami słodkości, a szczególnie deseru o nazwie

Weekendy w domu i ogrodzie
KAWOWA PAVLOVA NA 3 URODZINY BLOGA 108

oczywiście nadzieję, że bardziej ;) Pomysłów w głowie kłębi się jeszcze pełno, więc zaglądajcie, będzie mi Was niezmiernie miło gościć. A jak na urodziny przystało, nie może zabraknąć tortu. Zapraszam na kawową Pavlovą, w malinowo truskawkowej aranżacji. SKŁADNIKI: 4 białka szczypta soli 3/4 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu z białego wina 3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej

Kuchnia w opałach
Piernik na herbacie 140

Święta Bożego Narodzenia kojarzą się w Polsce z zapachem i smakiem piernika. U mnie w tym roku wyjątkowo na herbacie. Zazwyczaj piekłam na kawie, ale zrobiłam już tort makowo-kawowy i upiekłam pierniczki z dodatkiem kawy, więc skład piernika zmieniłam, żeby od nadmiaru kawy nikogo głowa nie rozbolała.     Składniki : 370 ml mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao

Weekendy w domu i ogrodzie
Warstwowy miodownik 133

gotować wcześniej w zamkniętej puszce przez ok. 3 godziny. Puszkę otwieramy po schłodzeniu! Posypać wierzch wiórkami kokosowymi. Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę. ----- Podobne: Tort makowo-kawowy Miodowy przekładaniec ze śmietaną Tureckie ciasto szpinakowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Cytrusowy deser w wersji świątecznej 93

żelatynę i dokładnie wymieszać. Przełożyć śmietanę na mandarynki. Wyrównać powierzchnię łopatką. Wierzch deseru posypać ścieraną czekoladą. Ewentualnie udekorować. Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc. ------ Podobne: Tort makowo-kawowy Tureckie ciasto szpinakowe Warstwowy miodownik

Weekendy w domu i ogrodzie
Perfekcyjna beza - To się musi udać! 265

theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}  Malinowe bezowe serduszka z kokosowym kremem  Tort bezowy kokosowo - kawowy   Tarta z rabarbarem i bezą  Czekoladowe makaroniki z truflowym kremem

maniapieczenia