TORT CZEKOLADOWO-KAWOWY Z POWIDŁAMI Idealny tort na urodziny, bądź inną szczególną okazję. Jeden z najsmaczniejszych czekoladowych tortów jakie dotąd jadłam i robiłam. Bardzo czekoladowy, mocno nasączony likierem kawowym, przełożony kremem śmietankowym i wyrazistymi powidłami. Do tego miękka i błyszcząca polewa, która nadaje mu elegancji. Tort nie jest trudny w wykonaniu. Jest mokry, lekki, nie za słodki, ani też(...)połową pozostałej mieszanki kawowej i posmarować pozostałymi powidłami. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć ostatnim blatem ciasta. Napoczować pozostałą mieszanką kawową. Boki posmarować cienką warstwą odłożonego kremu śmietankowego, wyrównując krem z blatami. Boki obsypać startą czekoladą. Wierzch tortu oblać gęstniejącą polewą kakaową. Całość schłodzić. PRZYGOTOWANIE POLEWY KAKAOWEJ Z ŻELATYNĄ: 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 60 g masła
Calzonella.comPyszne ciasto z dużą ilością kawowy :) Idealnie nadaje się do tortów z masą kawową, orzechową, kajmakową, czy do tortu tiramisu :D Składniki na biszkopt kawowy: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka octu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kawy inki/rozpuszczalnej/mielonej 1 kopiasta łyżka kakao
Kulinarna (nie)codziennośćtort bezowy „Mokka”. Mocno kawowy z żurawiną i wiśnią, dosyć słodki, z kremem muślinowo – maślanym . Poniżej również tort bezowy „Dacquoise” pomarańczowo – truskawkowy mój faworyt. Biały tort, to tort pralinowo – kawowy, ozdobiony konwaliami z lukru. Jeśli śledzicie mnie na Facebooku lub Instagramie, to ostatnio dodałam zdjęcie tortu komunijnego, który zrobiłam, wzorując się właśnie na tym torcie. Kolejny pyszny tort oblany
Mała CukierenkaTort makowy to taki smaczek mojego dzieciństwa, za którym od czasu do czasu tęsknię. Robiłam go pierwszy raz i miał być taki jak w starym zeszycie mamy, ale jak zobaczyłam, że krem to kostka margaryny i 2 kostki masła, postanowiłam go zmodyfikować na lżejszą wersję. Wyszedł pyszny, delikatny, niezbyt słodki i zniknął błyskawicznie. Blaty makowe: 5 jaj 1 szklanka cukru(...)połączenia (proponuję robić to stopniowo i próbować czy smak nam odpowiada) Ciasto makowe przekrawamy na pół. Na jednej połowie rozsmarowujemy krem kawowy, przykrywamy biszkoptem (można go nasączyć np wodą z sokiem z cytryny lub alkoholem jeśli tortu nie będą jadły dzieci). Na biszkopcie rozsmarowujemy biały krem i przykrywamy drugim plackiem makowym i tort gotowy
Cynamonowe szczęścieciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu Kulinarne Wariacje Ciasto czekoladowe z kawową polewą Muffinki czekoladowo-kawowe z posypką orzechową Makaron-kawowy z bitą śmietaną Kulinarne zapiski Olki Masełko kawowo-miodowe Lejdi of the house(...)macchiato Sprawdzone przepisy Misiaczka Pejzaż Ciasto carycy U stóp Benbulbena Kawowe cupcakes z orzechami włoskimi W mojej kuchni Serniczek z mascarpone W zaciszu mojej kuchni Tiramisu Zakątek Smakosza Tort orzechowo-kawowy Zdrowie zależy ode mnie Likier kawowy Z miłości do słodkości Krówka Z pierniczona kawa
Moje domowe kucharzenieDelikatny kawowy krem na bazie kremówki i serka mascarpone. Idealny jako deser lub do przełożenia tortu. SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY: ( na 4 miseczki) 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 3 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżka wody Przygowowanie Kremu : Rozpuszczamy kawę w łyżce gorącej, przegotowanej wody. Odstawiamy do przestygnięcia. Serek mascarpone rozdrabniamy łyżką- dodajemy do niego(...)dodajemy cukier puder i połączony z kawą serek mascarpone. Ponownie wszystko miksujemy, aż składniki się połączą i masa zgęstnieje. Gotowy krem przechowujemy w lodówce! Smacznego!!! Artykuł Krem kawowy pochodzi z serwisu Domowe Torty
Domowe Tortypłat andruta 0.5 kostki margaryny (125g) 0.5 szklanki mleka w proszku 0.5 szklanki cukru kryształu 1/3 szklanki wody 250g wiórek kokosowych Kilka łyżek kokosu do ozdobienia boków tortu Sposób przygotowania: 1. Biszkopt kawowy: Kawę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, studzimy. Ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier i żółtka. Do gotowej masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia(...)czasie formujemy bardzo małe kuleczki (troszkę większe niż draże czy orzechy laskowe). Obtaczamy w kokosie i pozostawiamy do schłodzenia. Najlepiej zrobić je poprzedniego dnia. 6. Przełożenie tortu: Biszkopt kawowy- masa mascarpone z czekoladą- wkładka orzechowa- masa mascarpone z kokosem- biszkopt kawowy- polewa- dekoracja z kulek kokosowych. Napis zrobiony z białej czekolady
Kuchnia w czekoladzieśmietany kremówki 1 1/2 łyżeczki pasty waniliowej 200 g malin(mogą być zamrożone) 2 łyżki cukru pudru ( do smaku) Wszystkie składniki zmiksować na stabilny krem. Krem kawowy do posmarowania Tortu na wierzchu 300 g masła 300 g słodzonego mleka w puszce 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (zmielonej na pyłek) Masło utrzeć na puszystą masę dolewając słodzone mleko skondensowane, na koniec(...)kolejnym blatem, nasączyć syropem kawowym i posmarować kremem waniliowym, poukładać maliny i przykryć ostatnim kawałkiem ciasta czekoladowego. Nasączyć i schłodzić w lodówce co najmniej 2 godziny. Schłodzony tort posmarować z wierzchu kremem kawowym. Polewa przed polaniem powinna mieć temperaturę nie większą niż 32 stopnie, a tort powinien być mocno schłodzony. Można nawet włożyć go do zamrażalnika na 10 minut. Ozdobić
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksuchego patyczka ok. 40-50 min. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie przekrawamy na trzy blaty. składniki na krem budyniowo kawowy: 500 ml mleka 3 łyżki cukru kryształu 2 łyżeczki cukru z wanilią 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub więcej 250 g masła w temperaturze pokojowej opcjonalnie: alkohol(...)Krem dzielimy na trzy części. Dwoma częściami przekładamy krążki makowe a trzecią smarujemy wierzch i boki. Całość schładzamy w lodówce. Dowolnie dekorujemy, ja użyłam dripu czekoladowego i żywych kwiatów. Tort najlepiej przygotować 1-2 dni przed podaniem. składniki na drip: 40 g czekolady 40 g śmietanki kremówki 30% wykonanie: Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy połamaną czekoladę, odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniamasę różaną wykładamy połowę masy kawowej (poniżej przepis). MASA KAWOWA: - 1 opakowanie serka mascarpone - 3 łyżeczki zaparzonego espresso - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki płynu z żelatyną Serek mascarpone ubij mikserem na gładki puch, dodaj kawę, cukier i żelatynę. Dalej ubijaj, masa jest gotowa do przełożenia tortu. Przykrywamy środkowym blatem biszkoptu, nasączamy go ponczem. I wykonujemy trzecią masę. MASA(...)żelatyną, szybko ubijamy. Masa jest gotowa od razu do przełożenia tortu. Masę wykładamy na blat, przykrywamy ostatnim blatem biszkopta, nasączamy go ponczem. Całość tortu smarujemy cienką warstwą masy kawowej. Górę tortu obsypałam startą gorzką czekoladą. Tort wstawiamy do lodówki na minimum trzy godziny. Po tym czasie jest już gotowy do spożycia. Pamiętajcie, ze torty smakują najlepiej schłodzone przez około
SMYKWKUCHNITort Kukułka z alkoholem to lekki, dekadencki torcik nie tylko dla fanów popularnych cukierków „kukułek”, ale także dla koneserów czekoladowych i kawowych smaków z nutką czegoś mocniejszego. Spód jest mocno czekoladowy, mazisty i nie zawiera mąki – smakuje jak brownie. Kremy są lekkie i świetnie uzupełniają smak ciasta. Torcik prezentuje się bardzo elegancko, pamiętajmy tylko o nabyciu dobrej(...)być mokry od czekolady). Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia – ciasto powinno lekko opaść – tak ma być. Kończymy Tort Kukułka: Masa czekoladowo-kawowa: Przed samym wyłożeniem na tort, masę czekoladowo-kawową wyjmujemy z lodówki i ubijamy mikserem do momentu powstania gęstego kremu. Gotowy krem wykładamy na upieczony i wystudzony czekoladowy spód, wyrównujemy i schładzamy. Biszkopty: Kawę i alkohol mieszamy
Poezja smakuDeser w sam raz dla kawowych smakoszy - tort z bitą śmietaną i kawą. Przygotowałam go z ulubioną aromatyzowaną kawą mojej starszej córki na jej urodziny. Tort nie jest przesłodzony, a jego kawowy smak jest wyrazisty
Przepisy Kulinarnekolejną pyszną bezę tym razem z kremem kawowym. Z ajerkoniakiem była pyszna „klik” mam nadzieję, że i ta Wam posmakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tort bezowy z kremem kawowym Składniki Składniki na bezę: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Składniki na krem: 250 ml zimnej śmietanki(...)chwili, aż uzyskamy gładki, puszysty krem. Upieczone blaty przekładamy kremem, na wierzchu smarujemy odrobinę kremu i układamy dowolne owoce, najlepiej kiedy są lekko kwaśne. Smacznego. Artykuł Tort bezowy z kremem kawowym pochodzi z serwisu To co lubię gotuję
To co lubię - gotuję i polecamgorącej wody 100 ml amaretto lub likieru kawowego Zimny biszkopt przetnij na 3 części. Spód nasącz chłodnym pączem i posmaruj 1/3 masy. Połóż drugi biszkopt i nasącz go i posmaruj 2 częścią kremu. Przykryj trzecim biszkoptem i nasącz. Pozostałą masą pokryj cały biszkopt. Włóż do lodówki na ok. godzinę. Tort można dowolnie udekorować. Ja swój polałam białą czekoladą rozpuszczoną
Cynamonowe szczęściezimno z białą czekoladą i truskawkami Brownie z Kinder Bueno Tęczowy tort (rainbow cake) Ciasto marchewkowo-piernikowe z polewą czekoladową Torcik czekoladowy z kawowym kremem Sernik pomarańczowy Tort bezowy z kawowym kremem Napoleonka na kruchym spodzie Sernik czarno-biały Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Marchewkowe muffiny w walentynkowej odsłonie Walentynkowe magdalenki(...)Rafaello Babeczki marchewkowe z kremem Krówkowe wafle Tort marchewkowo-piernikowy z kremem Cytrusowe ciasto z figami i daktylami Popękane czekoladowe ciasteczka Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Kruche piernikowe ciasteczka Szarlotka na kruchym cieście Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Napoje alkoholowe Grzaniec, czyli grzane wino Likier korzenny Domowy likier kawowy Domowy likier kokosowy Adwokat, domowy ajerkoniak Domowy likier
Kulinarne przygody Gatity