tłuszcz - 4436 przepisów (strona:227/296)

TARTA BANANOWA. Kierunek - Trójmiasto.! 190

budynie waniliowe (proszek) Z podanych składników na ciasto wyrabiam kruche. Najpierw rozcieram mąkę z proszkiem, masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku, wbijam jajko. Zagniatam. Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą ciasta. Podpiekam przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Banany miksuję za pomocą blendera. Dodaję jogurt i budynie. Nie słodzę - przejrzałe banany są wystarczająco słodkie

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK Z TRUSKAWKAMI. 171

oleju, czosnek granulowany dodaję podczas smażenia mięsa) i smażę kurczaka na złoto z każdej strony. Truskawki płuczę, pozbawiam szypułek i kroję w kostkę. Wrzucam  na patelnię (bez dodatku tłuszczu). Sok, który powstanie, odparowuję. Dodaję w międzyczasie ocet balsamiczny i bazylię. Kiedy płyn  w większości odparuje, doprawiam sola i pieprzem.  Kurczaka z truskawkami podaję, na przykład z ziemniakami

W kuchni Karmel-itki
DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. 194

również tłusty posmak. Odrobina pomidorowej nuty zmienia smak, zachowując serowość. Zapiekanie ryby w sosie powoduje, że się nie rozgotuje, nie rozpadnie, a udusi na idealną. Poza tym, nie dodajemy tłuszczu, który dodany być musi w przypadku smażenia i duszenia na patelni.  DORSZ W SOSIE SEROWO-POMIDOROWYM. /przepis autorski;/ na 3-4 osoby 4-6 małych polędwiczek z dorsza

W kuchni Karmel-itki
DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. 150

obrane marchewki. Pieczarki kroję w plasterki, cebulę drobno siekam, a czosnek przeciskam przez praskę. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i także kroję w kostkę. Na niewielkiej ilości tłuszczu szklę cebulę. Kiełbasę kroję w drobną kostkę, dodaję do cebuli i smażę razem, aż kiełbaska zacznie ładnie się złocić. Dodaję do kiełbasy pieczarki i przesmażam, aby pieczarki straciły wodę. Kiedy już pieczarki się

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK CZOSNKOWY Z ZIEMNIACZKAMI. 219

obsmażam na złoto z obu stron. Zdejmuję z patelni usmażone mięso, odkładam do ciepłego. Cebulę kroję w cienkie półtalarki. Koperek drobno siekam. Pokrojoną cebulę szklę na patelni z odrobiną tłuszczu, dodaję ziemniaki i smażę razem, aż ziemniaki zaczną się złocić. Dodaję mięso usmażone wcześniej, posypuję koperkiem i trzymam pod przykryciem na małym gazie jakieś 10 minut. Od razu podaję. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
PIZZERINKI Z PATELNI. 161

ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaję mąki. Na patelni rozrzewam olej, wykładam porcje masy i smażę z dwóch stron na złoto. Następnie odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podaję na ciepło. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka PS: Wybaczcie słabą jakość zdjęć

W kuchni Karmel-itki
TILAPIA W ZIOŁOWEJ PANIERCE. 158

Roztrzepuję jajko. Ryby prosto z marynaty obtaczam w jajku, następnie w mieszance bułki tartej z mąką. Smażę na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. Po usmażeniu osączam z tłuszczu na ręczniczku papierowym.  SMACZNEGO!   Pozdrawiam nadal świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
DORSZ SMAŻONY PANIEROWANY. 153

jajku, potem  w mieszance bułki tartej i mąki. Opanierowane ryby układam na rozgrzanym oleju, smażę na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu osączam z nadmiaru  tłuszczu na ręczniczku papierowym. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
POLĘDWICA A'LA WELLINGTON. 197

plastrów szyki konserwowej sól, pieprz,  łyżka musztardy jedno rozbełtanie jajko olej roślinny do smażenia Polędwicę oczyszczam z białych błonek, płuczę, osuszam ręczniczkiem papierowym. Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażam z każdej strony  po około 1 minucie. Pieczarki kroję w plasterki, przesmażam do momentu, aż puszczą sok. Odcedzam je, po czym jeszcze raz przesmażam, aby się nieco zredukowały. Następnie traktuję

W kuchni Karmel-itki
KURCZAK NA OSTRO Z PIECZARKAMI. 281

obieram i kroję w piórka. Pieczarki kroję w plasterki. Przesmażam je na patelni tak, aby pozbyć się wody. Paprykę pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w paski. Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem. Na dno wrzucam cebulę, na nią pieczarki. Układam kurczaka, posypuję papryką. Całość jeszcze raz posypuję obficie przyprawą ognistą i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 35 minut w 180 stopniach. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE. 214

olej. Smażę pieczarki tak długo, by nabrały pięknego złocistego koloru, pamiętając, by je przewracać podczas smażenia, aby się zezłociły z każdej strony.  Wszystkie usmażone pieczarki osuszam z nadmiaru tłuszczu  na papierowym ręczniczku. Układam usmażone pieczarki w słoju, przekładając warstwami cebuli z zalewy. Uzupełniam słój do pełna zimną już zalewą i pozostawiam na noc, aby wszystkie smaki przeszły się

W kuchni Karmel-itki
CAMEMBERT PANIEROWANY. 204

mąki i bułki tartej, znów w jajku i znów w bułce. Tak przygotowane sery smażę na patelni, jak schabowe, z obydwóch stron na złoty kolor. Osączam delikatnie z tłuszczu papierowym ręczniczkiem i od razu podaję. Najlepiej pasuje żurawina i frytki, których nie ma u mnie na zdjęciu. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
FALAFEL. 142

Mieszam dokładnie i formuję kotleciki. Na patelni rozgrzewam olej (2-3 cm warstwa) układam kotleciki  i smażę z obu stron na złoto. Po usmażeniu osączam z nadmiaru  tłuszczu na papierowym ręczniczku. Podaję z sosem na bazie jogurtu naturalnego. UWAGI: * Dodatek sody powoduje, że kotleciki są w środku delikatne i szybciej  smażą się właśnie od środka, przez reakcję

W kuchni Karmel-itki
PULPECIKI JAGLANE Z GULASZEM DYNIOWYM. 178

właśnie taką konsystencję. Z ciasta formuję małe kuleczki wielkości piłeczki do ping-ponga. Na patelni rozgrzewam olej roślinny, obsmażam pulpeciki z każdej strony, po czym odsączam je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podaję z gulaszem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
PLACUSZKI Z MĄKI GRYCZANEJ. 166

miksuję. Ciasto wyjdzie  nieco błotniste, ale tak właśnie ma być - musi mieć również konsystencję nieco gęstszego ciasta naleśnikowego. Rozgrzewam suchą patelnię, nakładam łyżką porcje ciasta i smażę bez tłuszczu z obydwóch stron.  Podaję na słodko. UWAGA: W wersji na słono cukier zamieniam 1/2 łyżeczki soli. SMACZNEGO!   Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania