tłuszcz - 4436 przepisów (strona:229/296)

Szarlotka 311

Jabłka obrać, pokroić na mniejsze części. Uprażyć w garnku, dodać cukier, wanilię i cynamon do smaku. Schłodzone ciasto wyłożyć (½ porcji) na blachę o wym. 35x24 cm (uprzednio smarując tłuszczem i obsypując bułką tartą) i piec 20-30 min (do zarumienia) w temp. 200 o C . Wyjąć blachę z ciastem z pieca i po chwilowym schłodzeniu posypać bułką tartą (żeby jabłka

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pasztet z soczewicy 189

Masę można spró bować i ew. d odać jeszcze potrzebne przyprawy. Przygotować for my do pieczenia (ja piekłam w d wóch małych for emkach aluminiowych ). Wy smaro wać je tłuszczem, posypać bułką tartą lub wyłożyć pap ierem do pieczenia. Wylać masę . Wierzch można ob sypać słonecznikiem lub pestkami dyni. Piec w temperaturze 180 ºC przez

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową 205

kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Kiedy ciasto będzie już wystudzone można zabrać się za przygotowanie pianki

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka zebra 751

proszkiem do pieczenia (po jednej łyżce). Masę podzielić na dwie połowy. Do jednej dodać 3 łyżki kakao a do drugiej 3 łyżki mąki (dla wyrównania gęstości ciasta). Do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę z kominem i obsypanej mąką lub bułką tartą napełniać na przemian masą raz ciemnego ciasta a raz białego (2 łyżki jasnego, 2 łyżki ciemnego). Piec 60 minut

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik z gruszkami 374

dwóch torebek foliowych i wstawić do zamrażarki aż stwardnieją. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę

coolinarnastrefa.blogspot.com
Placuszki z jogurtem naturalnym 305

odstawić na 10 minut. Placuszki smażyć z obydwu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z patelni położyć placuszki na ręcznikach papierowych w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Przełożyć na talerz i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pieczone pierogi ze szpinakiem (kruche) 266

już od dawna. Długo szukałam idealnego przepisu na ciasto, a ten który wykorzystałam w poniższym przepisie w moim odczuciu jest idealny. Ciasto jest kruche, nie zawiera tak dużej ilości tłuszczu jak typowe ciasta kruche/na tarty. Nie każdy może lubi, ale w tym wypadku sos jogurtowy jest niezbędny, najlepiej maczać kolejne kawałki pieroga w sosie. Smak sosu bardzo dobrze współgra

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem 2459

jest za rzadka) oraz aromat. Zagotować, aż budyń zacznie bulgotać i pojawią się bąbelki. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Pieczenie. Większą część ciasta wyjąć z zamrażarki. Formę do ciasta wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Ciasto zetrzeć na tarce (o ile się da) lub wyłożyć ręką na spód formy. Zapiec spód przez ok. 15 minut, w 190 o C . Następnie wyłożyć

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 545

ostudzone masło, zapach waniliowy i otartą skórkę z cytryny i dobrze wyrobić. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Kruszonka. Składniki na kruszonkę rozetrzeć palcami. Pieczenie. Rozłożyć ciasto na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą  dużej blaszce z piecyka. Poczekać aż troszkę urośnie i rozłożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką ziemniaczaną, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto serowo-cytrynowe 232

waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny i ponownie wszystko zmiksować.  Na końcu dodać serek waniliowy i lekko, ale dokładnie wymieszać ciasto łyżką.  Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą, keksówki. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. C (piekłam dłużej, ok. 1,5 h).   Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Babka jogurtowa 617

jogurcie cukru  3 kubeczki po jogurcie mąki pszennej  4 jajka Przygotowanie   Wszystkie składniki odmierzyć i wrzucić do miski. Wymieszać mikserem. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 50-60 min. w temp. 220ºC. Pozostawić w formie do wystudzenia. Wystudzone ciasto można podawać oprószone cukrem pudrem.  Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Placek ze śliwkami i kruszonką 588

Dodać pozostałe mleko, miękkie masło i jajo. Składniki zmiksować. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Ciasto ponownie wyrobić, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem. Placek posypać migdałami, na cieście ułożyć połówki śliwek na zakładkę i posypać kruszonką.  Kruszonka. Masło roztopić, ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrami, wlać masło, zagnieść kruszonkę.  Piec w 200ºC

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto na pierogi 200

dodatkiem do ciasta jest letnia woda (w przypadku dodania jajek) lub wrzątek (w wersji ciasta bez jajek). Prezentowany niżej przepis nie zawiera jajek, mąka jest zaparzana wrzątkiem a dodatek tłuszczu stanowi tutaj masło. Nie byłam do końca zadowolona z pracy z ciastem, ponieważ zlepianie pierożków było dość uciążliwe (z tego względu do ostatniej partii ciasta dolałam odrobinę oliwy). Mimo trudności

coolinarnastrefa.blogspot.com
Orkiszowe ciasto marchewkowe z nadzieniem z serka ricotta 528

rzepis na ciasto marchewkowe zaczerpnęłam z książki "Dieta niskotłuszczowa" autorstwa Kathryn Hawkins. Rzeczywiście tłuszczu w cieście jest niewiele (tylko 3 łyżki oleju!). Przepis trochę zmodyfikowałam, przede wszystkich jeśli chodzi o dodatki i przyprawy. W oryginalnym przepisie miał to być kandyzowany imbir, do tego kłącza imbiru w syropie oraz rodzynki... Ja postawiłam na orzechy. Aha i jeszcze zamiast mąki pszennej użyłam

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rogaliki krucho-drożdżowe jak francuskie 385

podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść małe cząstki jabłka, odrobinę cynamonu i cukru. Zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalika. Ciastka układać na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut (piekłam ok. 30 min), aż rogaliki będą rumiane. Czas pieczenia zależy od wielkości ciastek i piekarnika

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania