tłuszcz - 4436 przepisów (strona:233/296)

Pleśniak z wiśniami 192

wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać margarynę, posiekać nożem, dodać żółtka i zagnieść ciasto. Potem ciasto podzielić na 3 równe części, do jednej dodać kakao. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę o wymiarach 24x30 zetrzeć na tarce o dużych oczkach jedną jasną część ciasta, rozłożyć wiśnie i zetrzeć część z kakao. Białka ubić na sztywną pianę

Monia miesza i gotuje
Panierowana feta z dodatkami 153

roztrzepać widelcem z oregano. Plastry fety panierować w jajku oraz mące i smażyć na rumiany kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Fetę trzeba dobrze zapanierować i smażyć na małej ilości tłuszczu ponieważ może się rozpaść. Plastry cukinii osuszyć z soku papierowym ręcznikiem i panierować w roztrzepanym jajku oraz mące. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.Osączyć na papierowym

Monia miesza i gotuje
Małe przekąski z chipsów popcornowych 179

Przedstawiam wam dzisiaj POPCOOL CHIPSY. Są to prażone, czyli wypiekane bez dodatku tłuszczu ziarna kukurydzy popcornowej. Od firmy Sonko otrzymałam do testowania  trzy smaki: fromage, papryka i zielona cebulka. Chipsy te zmakuja zupełnie tak samo jak tradycyjne chipsy ziemniaczane, możemy je chrupać same ale ja przygotowałam z nich taką małą przekąskę na jeden kęs. Do dekoraji można użyć dowolnych

Monia miesza i gotuje
Sajgonki 197

teraz usmażyć na rozgrzanym głębokim oleju ( należy być ostrożnym, aby farsz nie wydostał się na patelnię, bo zacznie się przypalać). Po usmażeniu wykładamy na ręcznik papierowy, aby obciekły z tłuszczu, następnie układamy na talerzu, np. na pozostałych liściach kapusty pekińskiej i podajemy z sosem chilli. Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Krewetki w cieście piwnym 167

mące, a następnie w cieście i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy do momentu uzyskania złotej panierki i obracamy na drugą stronę. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu. Najlepiej podawać z surówką typu colesław i słodkim sosem chilli ( lub sosem tatarskim/czosnkowym/mangowym- wedle gustu :) ) Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Zapiekane placki ziemniaczane 175

jest za rzadka, dodać do niego jeszcze łyżkę mąki. Rozgrzać na patelni olej. Nalewać łyżką na patelnię ciasto. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku. Składniki na farsz (na 6 dużych placków): 10 dag pieczarek Pół papryki czerwonej 8 dag szynki Kilka plastrów sera żółtego lub starty Przygotowanie

Fabryka pomysłów
Rustykalna tarta z jabłkami 166

łyżka wody Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Wstawić je na godzinę do lodówki lub na 20 minut do zamrażalnika. Rozwałkować je i delikatnie ułożyć na blaszce (uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą). Na patelnię wsypać cukier. Dodać łyżkę ciepłej wody. Teraz należy cały czas mieszać cukier, do momentu, gdy powstanie karmel. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, a następnie

Fabryka pomysłów
Bananowe placuszki 115

połączone suche składniki. Mieszamy, aby powstała nam jednolita masa. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron (ja użyłam w tym celu patelni do naleśników, którą smarowałam tłuszczem za pomocą pędzla).  Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Ciasto z rabarbarem 214

zamrozić. Rabarbar umyć, pokroić w paski, przełożyć do rondla, podsypać cukrem, dodać kilka łyżek wody. Dusić chwilę do miękkości. Gdy zacznie się rozpadać wyłączyć gaz. Blaszkę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tarta. 2/3 ciasta wyłożyć na spodzie blaszki. Podsypać łyżką bułki tartej (zapobiega zakalcowi, gdy owoce puszczą sok). Na spód wyłożyć rabarbar. Na to zetrzeć na tarce na grubych oczkach ciasto

Fabryka pomysłów
Duszona młoda kapusta z koperkiem 240

zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Przełożyć do garnka. Posolić i odstawić na kilka minut.  W tym czasie pokroić w kostkę boczek, przesmażyć (ja to zrobiłam na tłuszczy, który się wytopił z boczku. Gdy boczek jest chudy to zrobić to na łyżce masła).  Przesmażony boczek dodać do kapusty wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Podlać wodą

Fabryka pomysłów
Tarta z kremem budyniowym i truskawkami 379

szklanki cukru Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika. Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem. Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw piekę

Fabryka pomysłów
Zapiekanka chłopska 262

cayenne Jajko Słodka papryka Tymianek Sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie na pół twardo. Ostudzić. Pokroić w talarki, połowę wyłożyć na dnie naczynia uprzednio wysmarowanego odrobiną tłuszczu, aby nic do niego nie przywarło i się nie przypaliło (może to być masło, olej). Kiełbasę pokroić w kostkę. Podsmażyć.   Pieczarki pokroić w półtalarki. Posolić i popieprzyć. Usmażyć

Fabryka pomysłów
Tarta z musem jagodowym 182

Szczypta soli Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20-30 minut do zamrażalnika.  Następnie wyjąć, rozwałkować. Wyłożyć na blaszce wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Po nakłuwać widelcem.  Na ciasto położyć papier do pieczenia i obciążyć je fasolą, ryżem lub specjalnymi kulkami. Piec na złoty kolor w 200 stopniach. Najpierw

Fabryka pomysłów
Portugalskie ciastko z wiśniami 177

Masło zetrzeć na tarce lub pokroić na drobne kawałki. Rozrobić z mąką na okruchy. Dodać wodę i zagnieść ciasto.  Podzielić ciasto na 4 części. Rozwałkować placki. Kokilki wysmarować tłuszczem. Wyłożyć nimi ciasto. Umieścić w lodówce. Krem: Żółtka wymieszać z cukrem pudrem, a następnie mąką. Do rondelka wlać śmietanę i cukier waniliowy wraz z cukrem. Zagrzać (nie doprowadzać do wrzenia

Fabryka pomysłów
Cytrynowa tarta bez pieczenia 817

opcję z blenderem. Rozpuszczone masło dodać do herbatników, wymieszać i utworzyć z masy spód do tarty przyciskając herbatniki z masłem do ścianek i spodu formy. Ja blaszkę uprzednio wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Spód ciasta schłodzić przez co najmniej godzinę. Śmietanę kremówkę ubić, dodać mascarpone, skórkę z cytryny, sok i cukier puder. Zmiksować dokładnie. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie

Fabryka pomysłów