tłuszcz - 4436 przepisów (strona:219/296)

Kotlety po mediolańsku 207

tymianek, rozmaryn. Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na odrobinie oleju. Zdjąć z patelni. Na powstałym tłuszczu zeszklić dwie posiekane cebule. Następnie dodać posiekany czosnek i natkę. Dodać warzywa, koncentrat pomidorowy oraz czerwone wino. Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe, trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250ml bulionu

Z miłości do słodkości
Pulchne placuszki kukurydziane 141

gęste dodać odrobinę wody i dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką małe porcje ciasta na mocno rozgrzany olej.  Smażyć z obu stron na piękny złoty kolor.  Osączyć z nadmiaru tłuszczu.  Podawać np. z ulubioną konfiturą

Z miłości do słodkości
Krokiety ziemniaczane z jajkiem 259

solą i pieprzem.  Na kwadraty ciasta nakładać odrobinę farszu, zlepiać. Panierować w bułce tartej.  Smażyć na oleju rzepakowym na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

Z miłości do słodkości
Kapuśniak po węgiersku 249

ostrej papryk. Przygotowanie Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Zalać 2l wody i zagotować.  Boczek pokroić w kostkę, cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki. Gotować ok. 1,5 godz na małym ogniu.  Kiełbasę pokroić

Z miłości do słodkości
Krokiety z fasoli 204

formować podłużne, nie duże krokiety. Panierować w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.  Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu

Z miłości do słodkości
Sałatka warzywna z grejpfrutem i wędzonym schabem 237

przeciwutleniaczy sztucznych konserwantów oraz żadnych składników zaczynających się na E. W skład ich asortymentu wchodzą: kiełbasa długa bez E kiełbasa krótka bez E parówki bez E szynka zrazowa z tłuszczem szynka zrazowa schab bez E krakowska bez E  Produkty, które otrzymałam były hermetycznie opakowane a po otwarciu świeże jak należy. Schab jest bardzo kruchy, dzięki czemu łatwo się

Z miłości do słodkości
Chleb z kiełbasą i chili 137

kiełbasy suchej (użyłam firmy Nove z linii NATURA) ,  szczypta chili,  około 1 szklanki przegotowanej zimnej wody.   Wykonanie Kiełbasę pokroić w  kosteczkę i podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Przestudzić. Drożdże zasypać cukrem, dodać 3 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na 5 minut.  Mąkę przesiać, dodać rozpuszczone drożdże, sól, chili oraz przesmażoną kiełbasę. Zagnieść elastyczne ciasto

Z miłości do słodkości
Sernik waniliowo - czekoladowy 194

składzie tylko śmietankę oraz kultury bakterii fermentacji mlekowej. Do tej pory nigdy nie używałam sera z wiaderka, ale ten serek zdecydowanie ułatwia pracę, ponieważ nie wymaga mielenia ani dodatku tłuszczu. Następnym razem wykorzystam go do przygotowania sernika na zimno

Z miłości do słodkości
Świąteczny pudding z pomarańczą i żurawiną 165

chwilę - wystarczy parę sekund. Z dobrze umytej pomarańczy ścieramy skórkę. Pomarańczę po obraniu kroimy na kawałki, które wraz z żurawiną i migdałami dodajemy do przygotowanej masy. Mieszamy. Foremkę smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut. Podajemy pudding lekko wystudzony lub całkiem zimny.  Dla 6 osób Czas: 70 minut (przygotowanie 20 minut, pieczenie

Przysmaki Karolki
Mini tarty makowe 158

czasie wałkujemy je - najlepiej zrobić to między dwoma kawałkami folii spożywczej. Następnie wykładamy na 4 małe foremki do tart lub jedną dużą formę (26-28 cm), nasmarowane tłuszczem. Masę makową przygotowujemy za pomocą miksera - ubijamy do białości żółtka z cukrem. Dodajemy mak i miękkie masło, dalej ubijamy. Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą makową

Przysmaki Karolki
Szparagi. Białe wino. Kurczak. 177

wędzonego boczku. Smażymy na oleju z każdej strony, po usmażeniu ściągamy z patelni i odstawiamy na bok. Najlepiej przykryć mięso folią aluminiową by pozostało ciepłe. Z patelni zbieramy nadmiar tłuszczu, ale nie myjemy. Wlewamy na nią wino i dokładamy posiekaną szalotkę. Pozostawiamy na małym ogniu aż wino odparuje. Następnie dokładamy na patelnię szparagi zmiksowane ze śmietaną i  główki szparagów

Przysmaki Karolki
Zupa meksykańska z klopsikami wg Gordona 3998

było to super danie. Dodam ze odrobinę zmieniłam przepis, on smażył klopsiki bezpośrednio na patelni po czym od razu usmażone na tej patelni je zalał, a ja odsączyłam z tłuszczu. I nie dodałam ziaren kolendry, za to dodałam oliwki i awokado. Smak zupy należy regulować ilością pasty chilli i zrobić albo bardzo ostra albo łagodna. Polecam.bo danie proste i pyszne

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pałki kurczaka w sosie piwno-pomarańczowym 249

postanowiłam wykorzystać piwo korzenne i pomarańcze. Aromat piwa był wystarczający by nadać słodkawo dymny posmak pałkom, tak wiec żadnych przypraw nie trzeba było już dodawać. Z marynaty i wytopionego tłuszczu z pałek powstał pyszny gesty sos. Z tęsknoty za latem jest to danie idealne na zimowy obiad. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Skrzydełko czy nóżka czyli kurczak na butelce piwa i BBQ 294

mnie jest idealnym wyjściem na kurczaka jak z grilla, gdy za oknem nie ma pogody na prawdziwe grillowanie, a poza tym jest lekki bo nie smaży się na tłuszczu, a wręcz wytapia się z niego cale tłuste zło. Tym razem do jego innego smaku wykorzystałam przepis MarthySteward i posmarowałam go także domowym sosem barbecue i powiem wam w tajemnicy

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karczek na soli pod musztardą francuską 182

Pyszny karczek pieczony metoda najprostsza na świecie, czyli na soli. Nie trzeba go przyprawiać do tego wytapia się z niego duża część tłuszczu i wsiąka w sol. Karczek jest aromatyczny, kruchy, soczysty, z fajna, musztardowa skorupka. Robię go od kilku lat jak tylko go zobaczyłam na Galerii Potraw . Co do mojej skorupki to troszeczkę mi się za bardzo podrumieniła, cóż

Bernika - moj kulinarny pamietnik