Sposób na idealną panierkę do kotletów schabowych 959tartej. Ponadto smażą się idealnie na chrupko z zewnątrz, zachowując w środku pożądaną soczystość. Polecam patent wypróbować i wykorzystać przy okazji najbliższego podejścia do schabowych na obiad. Satysfakcja gwarantowana :) Składniki na kilka/kilkanaście porcji kotletów: 1kg schabu - mięso pokrojone na porcje sól, pieprz czarny, przyprawa do mięsa - do przyprawienia 3 całe jaja - średnie 2 łyżki zimnej wody bułka tarta - do panierowania mąka żytnia razowa, pełnoziarnista typ 2000 - do panierowania, u mnie proporcje pół na pół z bułką tartą, sypane "na oko" smalec - do smażenia; wg.mnie jest lepszy w tym przypadku niż olej, bo nadaje kotletom bardziej wyrazistego smaku; jak szaleć z kaloriami, to szaleć! :) Schab umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i pokroić na plastry
Grunt to przepis!
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 281łyżka domowej roboty czosnku i cebuli w proszku 1 łyżka oleju 5 łyżek bułki tartej + 100 ml mleka 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej natki pietruszki sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz mielony biały (ok. 1 łyżeczki) bułka tarta do posypania pieczeniu – 1 łyżka Przygotowanie pieczeni: Bułkę tartą zalewamy mlekiem aby napęczniała(...)wykorzystujemy dodatkowo domową suszoną cebulę z czosnkiem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy suszoną cebulkę z czosnkiem, starta marchewkę, podsmażone pieczarki, przyprawy i namoczoną w mleku bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej mięso, całość dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Pieczeń pczemy w piekarniku przez ok.1 godzinę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezglutenowe kotlety mielone z quinoy i kurczaka 276złociste kotleciki są efektem mojego testowania produktów z quinoą, które kupiłam jakiś czas temu i wrzuciłam na facebooka :) Dziś przedstawiam trzeci i ostatni z nich - bezglutenową bułkę tartą z dodatkiem komosy ryżowej. Kosztowała niestety dużo za dużo, ale skład perfekcyjny w porównaniu z innymi bezglutenowymi bułkami tartymi. Uważam ten produkt za bardzo udany i będę(...)niego wracać. Wykorzystałam bułkę tartą na dwa różne sposoby w trakcie jednego obiadu - do obtoczenia kotletów przed smażeniem oraz jako dodatek do skorzonery - tradycyjnie uprażoną i zmieszaną z masłem :) Wyszło pysznie, ale jak tak dalej pójdzie to będę ważyła 200 kilo. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram piersi z kurczaka kawałek pora około 6 cm jajko
Quinoa Raz!
Kotleciki jarskie z kalafiora wg koleżanki Hani. 422się chętnie na targ wypuszczają to kalafior zawitał do mego domu i okazja sama się stworzyła. Pyszne są. Składniki: 1 kalafior (mój był niewielki) 1 jajko 3-4 łyżki tartej bułki + do obtoczenia 3-4 łyżki posiekanego koperku 3-4 łyżki tartego sera żółtego wyrazistego sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kalafiora podzielonego na różyczki gotujemy w osolonym(...)białej barwy). Po ugotowaniu ma być miękkawy, lecz nie rozgotowany - tak by po rozgnieceniu (np. tłuczkiem do kotletów) nadal pozostawały w masie całe kawałki kalafiora. Wsypujemy koperek i ser tarty (to moja inwencja, Hani przepis nie uwzględniał sera). Dodajemy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dosypujemy tyle bułki tartej by nasza masa na kotlety dała się
Kuchnia po mojemu
Tarta rabarbarowa 223soli 2 kopiaste łyżki cukru pudru 3 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 opakowanie budyniu waniliowego z cukrem 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo cukier puder do posypania gotowej tarty WYKONANIE Kruchy spód: Do miski wsypać mąkę, cukier, szczyptę soli, dodać żółtka, posiekane nożem zimne masło i zimną wodę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć je w przejrzystą folię spożywczą(...)wymieszać, żeby nie było grudek. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier puder. Obie masy delikatnie połączyć i wsypać rabarbar (trochę rabarbaru zostawić na wierzch tarty), wymieszać. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony spód tarty, wyrównać, posypać pozostałym rabarbarem i lekko wcisnąć go w masę. Piec przez około 35 minut. Gotową tartę
Passions hobbies life
Tarta wiśniowa Czarny las 205jednolitej masy. Wyłączyć palnik, dodać żelatynę i ponownie wymieszać. Polewę zostawić do ostudzenia. Składanie tarty: Na kruchy spód wyłożyć masę wiśniową (można nieco zostawić do dekoracji góry tarty) i włożyć(...)lodówki by lekko stężała. Na masę wiśniową wyłożyć bitą śmietanę, polać ją schłodzoną czekoladą i udekorować wedle uznania. Uwagi: Dekorując tartę, zostało mi bitej śmietany, więc na środku zrobiłam "wzniesienie". Był to zły pomysł, bo po ukrojeniu kawałka tarty i jego nałożeniu na talerzyk, to "wzniesienie" po prostu odpada
Passions hobbies life
Krucha tarta z mąki konopnej i kokosowej z chorizo i pieczarkami 378słodka, cayene) Opcjonalnie: tarty ser żółty do posypania Przygotowanie: Mąkę konopną i kokosową ugniatamy ręcznie z masłem, jajkiem i szczyptą soli. Ciastem wykładamy foremkę do tarty i wkładamy do lodówki, żeby się schłodziło – na około ½ do 1 godziny. Nic się nie stanie jeśli potrzymamy je w lodówce dłużej ;) Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)pieczemy 15 minut. W czasie gdy spód tarty nam się podpieka zabieramy się za nadzienie. Kroimy cebulę w piórka i pieczarki na plasterki, boczek i chorizo jak nam się podoba :) Cebulkę podsmażamy aż się zeszkli na maśle klarowanym, potem dorzucamy pieczarki i smażymy, aż woda wyparuje (można też jej trochę odlać, żeby skrócić ten proces). Boczek i chorizo
Jak gotować i nie zwariować
Pieczeń rzymska z prażoną cebulką 279mięsa mielonego (łopatka i boczek) 4-5 łyżek domowej prażonej cebulki 3 ząbki czosnku ½ szklanki bułki tartej + ½ szklanki mleka 2 jajka 3 łyżki majeranku sól do smaku pieprz młotkowany z kolendrą tłuszcz do wysmarowania keksówki + bułka tarta do obsypania formy Przygotowanie: Bułkę tartą zalewamy mlekiem i czekamy aż napęcznieje. Do doprawienia mięsa wykorzystujemy domową prażoną(...)cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oleju. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jaja, dodajemy prażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i namoczoną w mleku bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Żaroodporną keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 160°C z termoobiegiem. Przekładamy mięso do formy, całość dokładnie dociskamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem 249Cenię sobie także słony smak w deserach, a wynalazcę solonego karmelu uważam za geniusza. Lody waniliowe z karmelem i solonymi orzeszkami - poezja! Nie byłabym więc sobą, gdybym do francuskiej Tarty Tatin z jabłkami nie dodała szczypty ( a tak naprawdę łyżeczki) płatków soli morskiej, która dodała temu znanemu klasykowi tej ekstra smakowitości i nowego wymiaru! Tarta(...)karmelowy do miseczki, inaczej możesz się pochlapać i poparzyć. Nakryj patelnię dużym talerzem i ostrożnie przewróć do góry nogami, tak aby ciasto znalazło się na talerzu. Podawaj Tartę Tatin na ciepło, polaną odlanym sosem karmelowym, z lodami waniliowymi lub śmietaną. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być
Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta cukiniowa – tarciuch cukiniowy 226Najlepszego robi Mama R. Idealnie pikantny i rozpływający się w ustach, taki jak lubię. A dlaczego o tarciuchu - smak tartej jakoś mi tak go przypomniał. Przepis ten znalazłam na blogu Trufli. Jest wspaniały (i blog i tarta). Taka kolorowa i cudownie pachnąca. Jest z nią troszkę pracy ale naprawdę się opłaca. Szczerze polecam! TARTA CUKINIOWA(...)odrobiną cytryny po chwili dodać drugą szczyptę tymianku i delikatnie wmieszać z ubitymi na sztywną pianę białkami. Masę przelać do wysmarowanej masłem, żaroodpornej formy z przykrywką (lub formę do tarty przykryć folią aluminiową, ja upiekłam w formie do zapiekanek)- pod koniec pieczenia odkryłam naczynie gdyż tarta nie chciała spiec się z góry. Piec
sierotka maRysia w kuchni
Tarta gruszkowa z migdałami 194Tarte gruszkową z tego przepisu jadłam po raz pierwszy w zeszłym roku i mnie totalnie zachwyciła - ciasto kruche, nadzienie kremowe, delikatne i ta genialna twardawa gruszka w środku - pycha!!! Płatki migdałów tylko dopełniły ideał całości. Tarta nie wymaga dużego nakładu pracy a efekt jest fantastyczny - polecam! Za przepis i możliwość posmakowania tarty gruszkowej dziękuję Kamili(...)esencję waniliową - dokładnie mieszamy. Tak powstałą masą zalewamy gruszki i pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach aż masa się zetnie i delikatnie zarumieni. Po wierzchu można posypać tarte uprażonymi płatkami migdałów. Smacznego
sierotka maRysia w kuchni
Najprostsza i najlepsza tarta z białą czekoladą 307dietetyczna, ale kiedy świętujecie nie patrzcie na kalorie, nie zwlekajcie, a koniecznie ją przyrządźcie i spróbujcie! Obiecuję Wam, Wy i Wasi znajomi zakochają się w tej tarcie! (Nie mam zdjęć tarty po przekrojeniu, gdyż była to tarta dawana w prezencie dla Tyśki na urodziny). Składniki na spód: - 200g mąki pszennej (może być inna) - 100g(...)wkładamy do lodówki, by zastygająca czekolada związała nam masę. Należy pamiętać, że w ciepłe, wakacyjne dni czekolada może nam się szybko rozpuszczać, więc po podaniu warto z powrotem umieścić tartę w lodówce. Smacznego
Be Fit Be Strong
Kwiecista tarta z cukinią 213formy innej niż wielkie okruchy chwilę zajmuje, ale warto spróbować. A jeśli macie swój wypróbowany przepis na wytrawne kruche, to po prostu zróbcie po swojemu:-) I jedzcie cukinię!!! KWIECISTA TARTA Z CUKINIĄ Na ciasto 300g mąki 150g masła szczypta soli 3-4 łyżki zimnej wody Na nadzienie 40g masła 20g mąki 400ml mleka 1 jajko 2 łyżki gęstej(...)śmietany (12%) sól i pieprz gałka muszkatołowa 5-10 małych cukinii z kwiatem kilka łyżek sera feta Tortownicę/ formę do tarty (nie większa niż 25cm) natłuszczamy i osypujemy mąką albo bułką tartą. Ze składników zagniatamy ciasto- jest to łatwiej zrobić jeśli masło nie jest zimne Ciastem wyklejamy tortownicę, tak, żeby otrzymać dość wysoki zawinięty brzeg
les mirabelles
59. Tarta na spodzie orzechowym z cytrynowym kremem z serków Bieluch 303orzechów, umieszczamy je w malakserze, młynku lub za pomocą blendera mielimy na drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do ich połączenia i powstania zlepionej masy. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym i wykładamy ją masą z orzechów. Staramy się wyłożyć ją równomiernie na dnie i po bokach formy. Wkładamy do lodówki na 15 minut(...)Składniki na krem: - 2 serki lekkie Bieluch (300g) - 2 łyżki mąki kukurydzianej - 2 jajka - sok i skórka z całej cytryny *opcjonalnie: do posypania płatki migdałów Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Skórkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, z reszty wyciskamy sok i wrzucamy do malaksera wraz z resztą składników. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyciągamy spód z lodówki, wylewamy na niego krem
Be Fit Be Strong
Tarta z kurczakiem i brokułami 452słono. Poprzednia nie była zła ale chciałam żeby kolejna była jeszcze lepsza. Przepis na ciasto lekko zmodyfikowałam i to był strzał w dziesiątkę. Tarta wyszła znakomita. Tartę zrobiłam przy okazji wizyty u znajomych Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - pół opakowania mrożonych brokułów(...)masło, wrzucamy pokrojoną cebulę i kiedy nam się zeszkli dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka i doprawiamy. Dusimy aż będzie miękki. Schłodzone ciasto wyjmujemy, wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Gotowe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 15-20 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć. W między czasie
Kuchenne Wariacje
Tarta migdałowa ze śliwkami i pistacjową kruszonką 191momentu połączenia składników. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, nawijamy na wałek i rozwijamy na formie do tarty (u nas forma o średnicy 25 cm). Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. 12 minut aż się lekko zarumieni. Teraz robimy kruszonkę. Pistacje obieramy z łupek i mielimy blenderem na drobny proszek. Potem dodajemy(...)rozpuszczenia cukru. Dodajemy jajka i amaretto i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, zmielone migdały i startą skórkę z cytryny i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na wystudzoną tarte nakładamy nadzienie. Śliwki kroimy na ćwiartki i lekko wciskamy w nadzienie. Tarte ponownie wkładamy do piekarnika (160 stopni) i pieczemy ok. 10 minut. Upieczoną tarte smarujemy miodem
Kuchenne Wariacje
tarta orzechowa 228budyniu - 3 żółtka - 40 g cukru - 50 g mielonych orzechów włoskich Dekoracja: - 35 g orzechów pekan Forma do tarty 25 cm. Najpierw robimy ciasto na tartę. Do robota wrzucamy mąkę, orzechy i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy, a następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię(...)orzechy włoskie i mieszamy. Gotowy krem przelewamy do miski i przykrywamy szczelnie folią i pozostawiamy do wystygnięcia (folia musi dotykać kremu). Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Na ostudzoną tarte wykładamy zimny krem i dekorujemy orzechami pekan. Smacznego
Kuchenne Wariacje
Tarta rustykalna Snack Pack z zielonymi oliwkami i czosnkiem 222wyczuwalne: dojrzałe, czerwone pomidory z musu idealnie łączę się w smaku z farszem: zielone oliwki faszerowane, czosnek, serek Apetina, świeży rozmaryn i oliwa z oliwek z ziołami. Tartę przygotujecie w zaledwie 30 minut. Jest idealna na przystawkę, małe co nieco ale również na obiad czy kolację dla ukochanej osoby. Koniecznie musicie jej spróbować. Polecam :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki(...)nakładając masę ścianki delikatnie podnosimy do góry. Farsz: Nakładać na wierzch Snack Pack: przepołowione oliwki, czosnek i kosteczkę Apetiny. Pozostawić zalewę/oliwę z ziołami na po upieczeniu tarty Piec: 15-35 minut w temperaturze 180-200 stopni do momentu zarumienienia się tarty i ścięcia się masy pomidorowej. Podawać z gałązkami świeżego rozmarynu. Całość dzielić
KreatywnePiny
Produktywność 10 315mogłyśmy zdegustować nasze własne ciasteczka, ale jeszcze posmakował ich obsługujący nas pan. Tego właśnie było mi trzeba- potem nawet praca do północy nie była taka dołująca jak zwykle:) A tarta z porami- musiałam spróbować zrobić ją sama! Przepis tu to moja wariacja, żeby spróbować oryginału, musicie wybrać się do Wrocławia:) ( fejsbukowy profil Dobrej Karmy ) Zdjęcie zrobione dziś- mało(...)zimowe... TARTA Z PORAMI Na spód tarty 300g mąki 100g masła (w pokojowej temperaturze) szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 3/4 łyżki lodowatej wody Na nadzienie łyżka masła 1/2 średniej cebuli 3 dość duże pory (u nas jeszcze pory z ogródka!!!) 1 jajko sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku kilka plasterków cienko pokrojonego boczku
les mirabelles
Smażone kulki mięsne 393ryżu (makaron też może być). Podczas ich przygotowywania jest trochę zabawy, gdyż najpierw obtoczyć je należy w mące, jajku i bułce tartej, ale dzięki temu zabiegowi kuleczki mają rewelacyjnie chrupiącą skorupkę. Mąkę i bułkę tartą zalecam wsypać do wyższej i szerokiej miski, wtedy jednorazowo obtoczyć można większą ilość kulek. Polecam, dzieci na pewno będą zadowolone(...)również sprawdzą się jako imprezowe przekąski dla dorosłych :) Kuleczki (około 30 sztuk): * gotowany kurczak- 200 g * ryż surowy- 50 g * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 szt. * bułka tarta- 4-5 łyżek * chili, bazylia, sól, pieprz- do smaku * olej- 1/2 litra Dodatkowo: * bułka tarta * mąka pszenna * jajko- 2 sztuki Ugotować ryż. Gotowanego kurczaka zmielić wraz
Kraina Miodem Płynąca
Mini tarty z owocami 201będzie gładkie. Uformować kulę, spłaszczyć ją dość mocno, zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Przygotować foremki do mini tart – wysmarować masłem lub olejem roślinnym, oprószyć lekko mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm. Wykrawać okręgi wielkości odpowiadającej średnicy foremek. Podpiec 10-15 min, aż ciasto będzie złociste(...)jajka - pół szklanki śmietany kremówki - 1,5 łyżki cukru - 1 laska wanilii Jajka rozkłócić dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodatkowo ulubione owoce, brązowy cukier, cynamon Wykonanie: Na podpieczone tarty układać kawałki owoców. Polać sosem, posypać brązowym cukrem i cynamonem. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut. Smacznego! function load(url, callback
dom-agi.pl
Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim 245babki ziemniaczanej z dodatkiem smażonego boczku, cebuli, tylko ziemniaki zostały zastąpione dynią.Ta dyniowa zapiekanka jest przygotowana z tartej dyni, mąki, cebuli, boczku, z dodatkiem tymianku i czosnku niedźwiedziego. Formę żaroodporną przed włożeniem dyniowej masy posmarowałam oliwą i obsypałam bułką tartą, a potem całość zapiekłam w piekarniku.Polecam też przepis na ziemniaczane zapiekanki:babka ziemniaczana (kartoflak)Babka ziemniaczana(...)gotowanych ziemniakówBabka ziemniaczana do perliczkiDyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzimSkładniki:1 kg tartej dyni na drobnych oczkach1 jajko1 cebulamąka pszennamąka ziemniaczanasól, pieprz, tymianek, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne1/2 łyżeczki sody oczyszczonej250 g boczku parzonegobułka tarta1 łyżka oliwyPrzygotowanie:Aby zrobić babkę dyniową nie trzeba się ani zbytnio wysilać, ani wykosztować. Wystarczy, że zetrzemy na tarce 1 kg dyni (ja zrobiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta makowa 268które rozpływa się w ustach. I po trzecie ciasto jest łatwe w wykonaniu i szybkie. A jeśli macie trochę czasu można je podpicować wycinając np gwiazdki na wierzch ciasta. Jeśli brakuje wam czasu lub cierpliwości wystarczy lukrowa polewa i trochę bakalii na wierzch. Na pewno zabłyśniecie wśród znajomych lub rodziny. Tarta makowa Danie Desery Kuchnia Polska Porcje(...)desce aż powstanie drobna kruszonka (można też użyć melaksera lub rozcierać składniki palcami). Dodać jajko, zlepić składniki w kulę i wstawić do lodówki na około godzinę Formę na tartę o średnicy 21 — 23 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować tak by ciasto pokryło do i boki formy. Resztkę ciasta odciąć i pozostawić do dekoracji wierzchu (opcjonalnie) Masa makowa Orzechy oraz czekoladę
Wypieki i Rumieńce
Tarta cytrynowa z bezą 408Tarta cytrynowa z bezą. Królowa wśród tart. Krucha, kwaskowa i jednocześnie słodka, z delikatnym cytrynowym kremem i idealną wilgotno-kruchą bezą. Tarta cytrynowa z bezą to niezwykłe połączenie smaków i aromatów. Jest cudnie orzeźwiająca i lekka. Nawet bezowi sceptycy reagują na nią entuzjastycznie :) To połączenie słonecznych cytryn i lekkiej włoskiej bezy to oczywiście klasyka kuchni południowej(...)warto zostawić je uchylone: między drzwiczki i ramę można włożyć np rękawicę kuchenną, która „przytrzyma” drzwiczki). Tartę cytrynową z bezą można podawać i na zimno i na ciepło (nie poparzcie się!). Wystudzona łatwiej się kroi. Post Tarta cytrynowa z bezą pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchni
Tarta z łososiem i brokułem 336dzień to, obiadek, potem mroziłam wiśnie, robiłam ciasto z malinami - przywieźliśmy trochę i tego i tego. Nawet nie spojrzałam i był koniec dnia :( tak to strasznie wszystko leci. Na tarte miałam ochotę już dosyć długo, ale zawsze tak na szybko coś robię, bo przy małym brzdącu czasu brak, ten większy tez potrzebuje uwagi i tak człowiek na wariackich papierach(...)Tarta pyszna jest, łosoś , brokuł czego chcieć więcej :-))). Miłego poniedziałku :-)) Inspiracja: klik Składniki na formę 26 cm: 230 g maki pszennej 150 g ziemnego masła 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1/2 brokuła około 300 g łososia 3 jajka 150 g śmietany u mnie 18% garść startej mozzarelli sól pieprz suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
kruche babeczki
Karmelowa tarta z jagodami – bez pieczenia 231trzeba było na przygotowanie ciasta poświęcić zbyt wiele czasu - zwłaszcza, że pogoda w weekend dopisała i szkoda marnować go w kuchni. W gazetce z przepisami znaleźliśmy przepis na tartę bez pieczenia, ale w kuchni nie może być dwóch identycznych dań, dlatego przygotowaliśmy ją zmieniając odrobinę składniki. Przepis na karmelową tartę z jagodami Herbatniki kruszymy na drobne kawałki i mieszamy(...)wiórkami kokosowymi. Następnie łączymy z roztopionym w rondelku masłem i wykładamy tak przygotowaną masą formę do tarty. Wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę. W misce mieszamy serek waniliowy , masę kajmakową i śmietanę . Jak składniki się połączą dodajemy rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę. Przed dodaniem żelatyny proponuję najpierw ją zahartować, czyli do kubka z żelatyną dodajemy dwie łyżki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta snickers 915karmelu i czekolady. Wszystkie te składniki znajdziecie w jednym cieście przygotowanym bez użycia piekarnika. Przyrządza się je dość szybko, choć przed podaniem tartę należy schłodzić przez co najmniej kilka godzin w lodówce. Można nieco zmienić smak tarty, dodając do niej solone orzeszki lub solony karmel, jeśli jednak nie przepadacie za słodko-słonymi połączeniami, możecie te dodatki pominąć. Swoją(...)tartę zrobiłam w tortownicy o średnicy 21cm . Na blogu znajdziecie też przepis na sernik snickers , a także mazurek orzechy-karmel-czekolada , który łączy w sobie smaki charakterystyczne dla tego znanego wszystkim batonika. Tarta snickers Składniki: SPÓD 150g herbatników 75g masła MASA ORZECHOWA 250g mascarpone 100g śmietanki 30% 100g masła orzechowego z kawałkami orzechów 1-2 łyżki cukru
Smakołyki Bereniki
Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami 251żółtego sera szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki przeciskamy przez praskę bądź mielimy, dodajemy miękkie masło i mieszamy, następnie dosypujemy mąkę i całość zagniatamy do połączenia się składników. Ciastem wykładamy spód do tarty podnosząc brzegi. Cebulę obieramy wraz z papryką kroimy w kosteczkę. Na patelnie przekładamy masło, dodajemy oliwę i podgrzewamy,w rzucamy cebulę, szklimy 2 minuty, dodajemy paprykę(...)minut. Po tym czasie dodajemy pomidory krojone z puszki i całość podduszamy do całkowitego zredukowania sosu - doprawiamy oregano i świeżo mielonym pieprzem. Powstały farsz wykładamy na ziemniaczany spód tarty. Na wierzch nakładamy ser. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut. Podajemy oprószając posiekanym szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
TARTA FRANCUSKA Z GRZYBAMI, KASZĄ I SOSEM ŚMIETANOWO-SEROWYM Z ZIOŁAMI 202przepis na fantastyczną tartę na cieście francuskim. Wypełniona farszem z grzybów , kaszy jęczmiennej i zalana pysznym sosem śmietanowo-serowym z dodatkiem ziół. Niezwykle sycąca, aromatyczna, no a przez to, że jest na cieście francuskim – błyskawiczna do zrobienia! Koniecznie spróbujcie, a potem dajcie znać jak smakowała! SKŁADNIKI: ( forma do tarty 24 cm ) * ciasto francuskie(...)ząbki * natka pietruszki – 1 pęczek * jajko – 2 szt * śmietana 18% – 200 ml * ser camembert – 100 g * sól pieprz , tymianek , papryka * masło SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem , wylepiamy ciastem francuskim , nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na 10 minut w celu podpieczenia ( spód możemy wysypać fasolą w celu obciążenia
Ostra na Słodko
Tarta z groszkiem i ricottą 180RICOTTĄ Jeśli kochacie tarty, nie tylko te na słodko, to tą będziecie wprost zachwyceni. Robiłam ją już kilka razy i za każdym razem jestem nią zachwycona. Tartę podaję z miksem sałat polanym winegretem lub jogurtem naturalnym. Idealna jako poczęstunek dla gości, jak i dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 200 g mąki pszennej 100 g masła 70 g startego parmezanu(...)większą ilość składników). Na ciasto wylej przygotowane nadzienie i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Po upieczeniu na tartę ułóż pozostałą część groszku (po uprzednim podgrzaniu) i podawaj. SMACZNEGO :) tarta na słono tarta z groszkiem i ricottą
Calzonella.com
Tarta z kurczakiem, cukinią i czerwoną cebulą 219Tarta z kurczakiem, cukinią i czerwoną cebulą Wytrawna tarta, inaczej quiche – czyli tarta z masą jajeczno-śmietanową to świetny pomysł na lekki, obiad lub na romantyczną kolację. Przepadam za tym daniem, bo jest naprawdę smaczne i starcza na dwa/ trzy dni, jeśli przygotowujesz ją dla dwóch osób :) Można je jeść na ciepło(...)mozzarellę lub żółty ser. Na podpieczonym cieście rozłóż usmażonego kurczaka, następnie posyp posiekaną czerwoną cebulę i ułóż cukinię zakładając jeden krążek na drugi. Całość zalej masą jajeczną z serem. Tartę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz przez kolejne 30 minut, aż farsz wyroście, a wierzch się zarumieni. 5 min. przed końcem pieczenia posyp tartę startym serem, najlepiej
Calzonella.com
Pieczone kotlety schabowe 230pół szklanki, jak będzie potrzeba to dosypać, radzę nie chować mąki do szafki, tylko trzymać pod ręką ), w kolejnej miseczce rozmącić jajka z mlekiem, do kolejnej miseczki , wsypać bułkę tartą (na początek pół szklanki, jak będzie potrzeba to dosypać, radzę nie chować bułki do szafki, tylko trzymać pod ręką ). Każdego kotleta dokładnie „wytarzać” w mące, następnie(...)zanurzyć w jajku, następnie „wytarzać” w bułce tartej, odłożyć do naczynia żaroodpornego. Tak postąpić z pozostałymi kotletami. Na każdy kawałek położyć masło. Będziemy piec kotlety w kąpieli wodnej. Do piekarnika nagrzanego do 150 st. z termoobiegiem na 1 półce od dołu umieścić szerokie i niskie naczynie z wrzącą wodą. Następnie na półce wyżej (najlepiej na kratce
moj przepis na
Seromak 274jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru 50 gr rodzynek 50 gr żurawiny suszonej 50 gr orzechów włoskich posiekanych 1 łyżka bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego 500 gr sera białego dwukrotnie zmielonego (ja użyłam serka z wiaderka z Biedronki, ale ponoć nie jest polecany) 75 gr miękkiego masła 2 jajka 1/2 szklanki(...)spód: 300 gr pierniczków bez lukru mleka żeby spryskać/namoczyć pierniczki Spód z pierniczków można zastąpić zwykłym ciastem kruchym, które należy przygotować z połowy składników z przepisu na tartę z czerwoną porzeczką. Pierniczki zmielić w maszynce do mięsa wcześniej można je odrobinkę spryskać mlekiem żeby maszynka nam się nie zapchała. Można też zmielić w foodprocesorze – malakserze na proszek
moj przepis na
Francuskie cudo! 187otaczamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny, aby ciasto się schłodziło. Następnie wałkujemy ciasto i wkładamy do okrągłej formy na tartę, którą wcześniej smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Za pomocą widelca równomiernie nakłuwamy spód. Wysypujemy na niego suchą fasolę lub groch, by zapobiec wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni(...)szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Żółty ser i parmezan ścieramy na tarce, fetę kroimy w kostkę, oliwki w paseczki, a pomidorki koktajlowe na dokładne połówki. Na upieczony spód tarty równo rozkładamy żółty ser i parmezan, posypujemy posiekanym szczypiorkiem oraz zalewamy wcześniej przyrządzonym śmietanowym sosem. Następnie układamy resztę składników, lekko wtapiając je w sos. Całość pieczemy około 30 minut
Kuchnia Pani Wiosny
Tarta z Mascarpone i Figami na Żytnim Spodzie 213ucieka mi w stronę talerzyka :) Aaaa, jeśli nie jesteś gotowa na "nowe", a lubisz klasyczne smaki , tartę zrób na słodkim klasycznym kruchym cieście. Choć taka odmiana jak ta, jest całkiem sympatyczna i ja nie zamienię spodu na innym, bo wtedy według mnie tarta zrobiłaby się mega słodka i lekko mdła? Spód: 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej(...)rękawa cukierniczego i na całkowicie wystudzonym spodzie zrobiłam takie wzorki. Na kremie ułożyłam figi i kilka świeżych jeżyn. Potem wszystko do lodówki, a po około godzince na talerzyk i .... Tartę przechowujemy max 2 dni w lodówce. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje
Tarta warzywna z szynką na spodzie pszenno-orkiszowym 227zdrową jej spód jest pszenno-orkiszowy. Świetne rozwiązanie dla tych, którym trudno jest wykluczyć ze swojej diety dań z dodatkiem sera ;-) Tartę można również podawać na standardowym cieście pszennym. Podane poniżej składniki są wystarczające na formy do tarty o średnicy od 29 cm do 32 cm. SKŁADNIKI Na ciasto pszenno-orkiszowe: 100 g mąki orkiszowej 100 g mąki(...)trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 15 minut na środkowym poziomie piekarnika. Warzywa umyć, brokuł podzielić
Passions hobbies life
Kawowa tarta z truskawkami i mascarpone 206mascarpone, szkoda, że zapomniałam na koniec posypać kakao. Ratowałam się czekoladą z młynka. Nie jest to dietetyczny deser, nadaje się tylko na specjalne okazje :)). Przepis na spód tej tarty widziałam wiele razy w tv, książkach, klasyczne proporcje 300 g mąki/200 g masła/ 100 g cukru pudru, następnym razem będę kombinować nad zmniejszeniem masła i cukru. Inne(...)wykorzystanie truskawek: Chlebek z truskawkami Owsiane muffiny truskawkowe Asymetryczne galaretko-pianki Koktajl truskawka-kiwi-banan Tort z truskawkami, brzoskwiniami i kremem galaretkowym Spód tarty: - 300 g mąki ( u mnie 200 g białej pszennej i 100 g pełnoziarnistej)* - 200 g chłodnego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko/ 2 żółtka - 4 łyżeczki kawy
Corner With Recipes
Orkiszowa tarta z kurczakiem i mozzarellą 252Dziś nareszcie publikuję przepis, na który niektórzy z Was czekają od tygodnia (i z tego miejsca chwała Wam za cierpliwość :)) Mowa oczywiście o Tarcie orkiszowej z pikantnym kurczakiem i mozzarellą w jogurtowym sosie. To pierwsza zapiekanka w nowym naczyniu żaroodpornym kupionym w sklepie Duka. Forma do pieczenia sprawdza się znakomicie, a jej największą zaletą jest niewielki rozmiar(...)łyżeczka pieprzu cayenne świeżo mielony czarny pieprz 125g sera mozzarella light (u mnie 10% fat Saputo ) 6-7 pomidorków koktajlowych Do dzieła: Zaczynamy od spodu tarty. Do miski wsypujemy mąkę, otręby i suche przyprawy, mieszamy je razem i dodajemy resztę składników, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek i wkładamy do formy - możecie spokojnie
Spektrum Smaku
Tarta waniliowa 186trakcie pieczenia Foremkę użyłem 28cm (sugestia autorki 27cm, ale myślę że nawet ciut mniejsza byłaby lepsza bo można by wylepić ciut więcej boków tarty). Przykrywamy tarte papierem i pieczemy 15 min w 180 stopniach. Po tym czasie ściągamy papier i pieczemy jeszcze 5 min . Tak upieczone ciasto zostawiamy do ostudzenia. Spód upieczony więc można się brać(...)następnie wkładamy do lodówki na całą noc. Kiedy w lodówce masa była wystarczająco stężała nałożyłem ją na upieczone ciasto i całość pozostawiłem w lodówce do idealnego stężenia. Po stężeniu tarta była gotowa aby ją posypać starta czekoladą i można wcinać Spostrzeżenia: - nie dodawałbym soli do ciasta bo było ją lekko czuć co nie przeszkadzało
Kuchenne Wariacje
Tarta serowa z kurczakiem i pieczarkami 448tartę serową z kurczakiem i pieczarkami Składniki na ciasto: - 200 g mąki - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 filet z kurczaka - 1 cebula - 300 g pieczarek - 3 jajka - 2 łyżki masła - sól, pieprz - 150g śmietanki - 100g jogurtu naturalnego - 100g sera żółtego - 1/2 pęczka szczypiorku Forma na tarte 24 cm. Najpierw robimy(...)Następnie dodajemy posiekany szczypiorek i starty na tarce ser żółty. Na podpieczone ciasto wykładamy część kurczaka i pieczarek, przykrywamy masą serową i na wierzchu dajemy resztę kurczaka i pieczarek. Tarte wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut, aż masa serowa się zetnie. Smacznego
Kuchenne Wariacje
Bezglutenowa tarta serowo-rabarbarowa 281obecność szczawianów. Rabarbar znany jest głównie z przyrządzania kompotu oraz konfitur, ja postanowiłam połączyć go z serem białym w pysznej tarcie o wyrazistym smaku ciasta. Tarta serowo-rabarbarowa Ciasto: 300 g mąki gryczanej Melvit; 150 g masła ghee (bądź zwykłego masła); 2 żółtka; 1 łyżka ksylitolu. Masa serowo-rabarbarowa(...)kruszonkę (crumble). Oderwane wcześniej ciasto kładę na stolnicę, dodaję migdały oraz wiórki kokosowe, siekam nożem a następnie formuję kulkę. Na upieczony spód do tarty wykładam masę serową, rabarbar pokrojony w centymetrowe kawałki i posypuję wszystko nasionami Chia, a także kruszonką. Piekę 25 minut w 180 stopniach i gotowe :-) Moje uwagi !! Lepiej
Życie na widelcu
Wiejska tarta 243mama- zawsze jej wychodzą pyszne, kruche i aromatyczne. Postanowiłam i ja spróbować swoich sił i stworzyłam na obiad tartę wiejską. Wyszła smaczna i sycąca ale i tak uważam, że mamy smakuje lepiej. W końcu nie ma jak u mamy :) Wiejska tarta Składniki: 20 dag mąki, 10 dag masła, 3 łyżki wody, szczypta soli, 2 ugotowane ziemniaki, laska(...)kiełbasy podwawelskiej, cebula, starty ser mozzarella. Wykonanie: Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Ciasto delikatnie rozwałkowujemy i przekładamy do formy na tartę. Ugotowane, ostudzone i pokrojone w plastry ziemniaki układamy na tarcie. Na ziemniaki kładziemy pokrojoną w talarki cebulę. Kiełbasę kroimy na cienkie plastry i układamy na cebuli. Całość posypujemy delikatnie startym serem mozzarella. Tartę
paapilotkaa
Quiche ze szpinakiem i chorizo 208Zastanawiam się jaka jest różnica między Tartą a Quiche ? Dla mnie tarta to kruche ciasto a dla Was? Czy ktoś zna odpowiedź ?Jest to przepis na szybkie i efektowne danie :) Ciasto francuskie można przygotowywać z jakimikolwiek dodatkami. Składniki:gotowe ciasto francuskie około pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka(...)kwaśnej śmietany1 jajko2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe)1 - 2 ząbki czosnkuoliwa do smażeniaCiasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy
Bon Appetit Małgorzaty
Idea posiłku, czyli czym jest frokost 1436oboje mieliśmy być w domu. Zastanawiałam się, co by tu przygotować... Najpierw pomyślałam o bułeczkach, później przeszłam do rolady drożdżowej. W końcu jednak postanowiłam uprościć sobie życie i przygotować tartę. Niezaprzeczalną zaletą tego dania jest szybkość i łatwość przygotowania oraz fakt, że nie może się nie udać. Ciasto kruche jak zwykle od Michela Roux z jego Ciast pikantnych i słodkich(...)równomiernie pory, na wierzchu kawałki kurczaka. Jajka roztrzepać, dodać kremówkę, wymieszać. Doprawić masę solą i pieprzem, zalać tartę. Na wierzch zetrzeć ser, posypać gałką.Piec w 180 st. C. przez 40-45 minut.Podawać na ciepło.Smacznego!Tak naprawdę tarty są wspaniałe, bo można je przyrządzić na milion sposobów, i zawsze będzie pysznie. Oczywiście na lunch
Pożeraczka, czyli raz adobrze