tarty - 13589 przepisów (strona:37/906)

Tarta z mascarpone i truskawkami 1405

ciasta. Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty. Tarte odstawiamy do wystygnięcia i robimy krem. Żółtka z cukrem ubijamy na gładką jednolitą masę a potem dodajemy stopniowo serek mascarpone i razem miksujemy. Na wystudzoną tarte przekładamy krem a na krem tężejącą galaretkę. Tarte wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego Przepis na galaretkę podglądnięty na blogu feeriasmaków

Kuchenne Wariacje
Tarta jabłkowa z sosem śmietanowym i pomarańczową glazurą 155

Pawła: Dobra, teraz tak na serio. To absolutnie najlepsza tarta jaką jadłem kiedykolwiek. A to naprawdę mocne słowa, bo ja średnio lubię słodkie jedzenie. A ta tarta jest genialna. Od momentu, gdy Magda ją zrobiła teraz w każdy weekend gości w naszym domu (ten wpis publikujemy z kilkutygodniowym opóźnieniem). Stało się to swego rodzaju tradycją(...)robi resztę. I cały weekend się nią zajadamy. Taka nowa świecka tradycja :) Zaryzykowałbym stwierdzenie, że to - póki co - najsmaczniejsze danie na naszym blogu. Madzia bardzo dobrze gotuje, ale ta tarta po prostu zmiażdżyła system. I na koniec dodam, że niezwykle ważna w tym przepisie jest marmolada z pomarańczy. Ale musi być cierpka, nie słodka. Ta cierpkość idealnie dopełnia

Marder&Marder Manufacture
Tarta z porem i fenkułem duszonymi z białym winem 218

odpoczywam, a dla Was mam dzisiaj wytrawną tartę - danie sycące, a jednocześnie lekki i orzeźwiające. Inspiracją do tej tarty była ta, którą robiliśmy na owsiankowych warsztatach. Moja tarta jest wariacją na temat oryginału autorstwa Mai Sobczak. Różni się nieco, ale i tak jest pyszna niesamowicie. Kiedy dusiłam koper włoski (farsz do tarty), do drzwi(...)pieprzem. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz. Na farsz wylać śmietankę. Całość zapiekać przez około pół godziny w temperaturze 190 stopni do delikatnego zarumienienia wierzchu tarty. Podawać na gorąco. Może to być danie obiadowe, ale też i na ciepłą kolację. Tarta ma ciekawy smak. W cieście delikatnie wyczuwa się smak i zapach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolorowy obiad 217

upieczeniu, wprost uwielbiam. Całość przyprawiona pikantnym oregano i odrobiną melisy cytrynowej. Wyszło bosko - lekko, ale sycącą, bardzo wiosennie i zielono-czerwono. Pycha! No i pięknie wygląda. Skusicie się...? Tarta ze szparagami, brokułem i serem pleśniowym Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 150 g mąki graham 100 g mąki pszennej 125 g zimnego(...)minut. W tym czasie zblanszować podzielonego na różyczki brokuła i pozbawione twardych końcówek szparagi przez 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzić. Pomidorki pokroić w ćwiartki.  Zdjąć z tarty obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. W tym czasie roztrzepać jajka, dodać serek kremowy i kremówkę, połączyć. Dodać sól i pieprz oraz drobno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najlepsza tarta z rabarbarem 182

wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej - gwarantuję. Mogłabym ją całą zjeść na jedno posiedzenie, i tylko odrobina rozsądku, która się jeszcze zachowała, mnie przed tym powstrzymała... Dla tej tarty można oszaleć, mówię Wam. Tarta z rabarbarem i kremem karmelowym Składniki: (na formę do tarty 34x9 cm) spód: 140 g mąki pszennej(...)ciasno obok siebie. Schłodzić. Smacznego! Z oryginalnego przepisu pominęłam masło orzechowe - nie jesteśmy jego wielkimi fanami, nie miałam akurat w domu i niespecjalnie chciało mi się robić... Moim zdaniem tarta nic na tym nie straciła, ale jeśli uwielbiacie masło orzechowe - spróbujcie ciasta z jego dodatkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta z cukinią 160

tartę, która jest jedną z szybkich propozycji. Mało z nią pracy - raptem pokrojenie cukinii, zrobienie serowego nadzienia i włożenie do piekarnika. Sprawnie uzyskamy szybki i bardzo smaczny obiad. Składniki: arkusz ciasta francuskiego, 1 średnia zielona cukinia, 1/2 średniej żółtej cukinii, 6 łyżek ricotty, 2 łyżki śmietany 18%, 1 małe jajko, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, garść tartej mozzarelli(...)cienko pokrojoną cukinię - u mnie żółta i zielona, posypać z wierzchu drobno pokrojoną świeżą papryczką chilli i skropić oliwą z oliwek. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut. Smacznego :) Uwagi : Do tarty możemy dodać świeżych bądź suszonych ziół, większą bądź mniejszą ilość chilli, dodać inne warzywa - wspaniale sprawują się w tartach brokuły. Wszystko

Plate of Joy
Prosto, owocowo. Pysznie 157

rozpaść. Wygląda, jak wygląda - kratka nie jest idealna, brzegi mi się troszkę pokruszyły, ale co z tego, skoro smakuje wybornie...?Pochwała prostoty.Tarta rabarbarowa z kratkąSkładniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm)kruche ciasto:130 g mąki pszennej30 g mąki ziemniaczanej25 g cukru85 g zimnego masła1 jajkonadzienie:350 g rabarbaru25 g cukru1 łyżka kaszy mannydodatkowo(...)macie rabarbaru - taka tarta sprawdzi się z każdymi owocami - śliwkami, malinami, jabłkami, morelami... Z czym tylko chcecie. Na wierzchu zamiast kratki może być kruszonka albo beza. Taka tarta, gdzie mamy praktycznie tylko kruche ciasto i owoce, doskonale uwydatnia ich smak i... Tak, to jest smak lata. I dzieciństwa, kiedy to takie właśnie proste smaki królowały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grecka tarta Dionizosa! 243

kubkach smakowych, ale też przy prezentacji, podaniu do stołu zachwycało kolorem i sposobem podania. Bo pamiętajcie nie jemy też oczami ;-) Na lunch z bliskimi przygotowałam cudowną, kruchą i kolorową tartę grecką, którą nazwałam Tartą Dionizosa - greckiego boga urodzaju. Nie ma co zwlekać!  Zerknij na listę składników i razem na chwilę przenieśmy się smakiem ku Grecji! SKŁADNIKI(...)NADZIENIE: - 1 średnia dość cienka cukinia - 2 dojrzałe pomidory - greckie oliwki z pestką - kilka kostek sera feta - 2 łyżki Polskiego Oleju rzepakowego - sól- szczypta - rozmaryn, kilka listków SOS DO TARTY - 100 ml Polskiego Oleju rzepakowego - 2 łyżki posiekanego koperku - 1 łyżka posiekanego rozmarynu - 1 łyżka wody - 1 łyżeczka miodu - sól do smaku - 1 ząbek czosnku WYKONANIE

SMYKWKUCHNI
ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART 157

ŻYTNIA TARTA ZE SZPARAGAMI / RYE ASPARAGUS TART Raz na jakiś czas mam ochotę na tartę albo quiche i ten dzień ostatnio nastąpił. Tak jak wszystko w mojej kuchni tarta też jest w zdrowszej, bo pszenno-żytniej wersji, a że mamy sezon na szparagi – musiały się one znaleźć w moim menu. Oczywiście nie samymi szparagami człowiek(...)żyje, w tarcie mamy więc dodatkowo łososia i pomidorki. Ryba nie jest obowiązkowa, tarta będzie równie pyszna w wersji wegetariańskiej! Every once and a while I feel like making tart/quiche and that day had come. As everything else in my kitchen my tart is also in healthier version – it’s a white-wholemeal flour

Martyna Cooks
Tarta ze szparagami na cieście francuskim 175

opakowanie ciasta francuskiego 375 g 200 g zielonych szparagów 150 g tartej mozzarelli 150 g pomidorków koktajlowych 1 jajko świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka tartego sera ( parmezanu, grana padano, corregio, czy innego ulubionego :)) PRZYGOTOWANIE Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozwijamy ciasto francuskie. Zawijamy do środka wszystkie brzegi - na grubość około 1/2 cm. Nakłuwamy(...)Rozkładamy połówki pomidorków, oprószamy pieprzem i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 15-20 minut.    Po upieczeniu posypujemy całość startym serem. Podajemy tartę pokrojoną na kwadraty. Smacznego :) Cała tarta - 1971 kcal, może stanowić posiłek dla 3 osób, lub być przekąską dla 4-6. Białko- 72,5 g, tłuszcz - 129,2 g , węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Tarta śliwkowa na kremie budyniowym 150

Sezon na śliwki jeszcze trwa więc trzeba to wykorzystać, u mnie dziś tarta ze śliwkami. Przepis na masę budyniową znalazłam w internecie. Tarta śliwkowa na kremie budyniowy Składniki na ciasto:   - 100 g margaryny Kasi - 150 g mąki - 50 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki(...)minut w temperaturze 200 stopni. Śliwki myjemy, kroimy na pół i układamy na dnie tarty. Wszystkie składniki na krem miksujemy na gładką masę, wylewamy delikatnie na przygotowaną tarte. Pieczemy 30-40 stopni w temperaturze około 175 stopni

Kulinarne życie
TARTA Z JABŁKAMI 183

z jabłkami w yszła krucha, pachnąca jabłkami i bardzo ładnie wyglądała.    Tarty można robić z różnymi sezonowymi owocami i warzywami. Polecam inne pyszne tarty: z truskawkami  z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami(...)miękkim masłem,szczyptą soli i paroma łyżkami wody. Dokładnie zagniotłam ciasto i uformowałam z niego kulkę. Wstawiłam ją na dwie godziny do lodówki. Po upływie czasu wysmarowałam formę do tarty o średnicy 28-30 cm masłem  i rozłożyłam na niej ciasto,dokładnie dociskając je palcami. Ciasto nakłułam w kilku miejscach widelcem  i wstawiłam ponownie do lodówki

potrawyregionalne
Maślana tarta z owocami leśnymi 148

owocami leśnymi – spód: 300 g mąki pszennej (ok. 2 szklanki) 150 g dobrej jakości masła (użyłam irlandzkiego Kerrygold ) 3 łyżki cukru pudru 1 całe jajko szczypta soli Maślana tarta z owocami leśnymi – wierzch: 600 ml mleka (niepełne 2,5 szklanki) 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 żółtka jajek 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)równomiernie rozprowadzamy. Układamy na wierzchu owoce. Chłodzimy przez co najmniej 3 godziny w lodówce. Jeśli użyliśmy kwaśnych owoców, można bezpośrednio przed podaniem posypać tartę cukrem pudrem. Wpis zawiera lokowanie produktu Post Maślana tarta z owocami leśnymi pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tarta limonkowa 185

bitą śmietaną i posypać zostawioną wcześniej skórką z limonki.     Podobne przepisy Rogale marcińskie Brazylijska lemoniada z limonki Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady Tarta z czekoladowym musem .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px;background: !important;color:!important;} .yuzo_related_post .relatedthumb(...)webkit-transform: scale(1.2); transform: scale(1.2); } jQuery(document).ready(function( $ ){ //jQuery('.yuzo_related_post').equalizer({ overflow : 'relatedthumb' }); jQuery('.yuzo_related_post .yuzo_wraps').equalizer({ columns : '> div' }); }); Post Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tarta limonkowa pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Tarta na oleju z białą kiełbasą 153

kiełbasy i pomysł na ciasto na tartę bez dodatku masła postanowiłam spróbować. Pomyślałam, że jak się nie uda, lub gdyby była niesmaczna po prostu Wam tego przepisu nie pokaże, ale wyszła smaczna, sycąca, bardzo aromatyczna. Biała kiełbasa kojarzy mi się ze Świętami Wielkiej Nocy i dużą ilością majeranku i tak ta tarta smakuje, trochę przypomina zupy Wielkanocne(...)można ją w łatwy sposób wziąć w rękę i zjeść, do tego jest bardzo sycąca. Tak powstała tarta na oleju z białą kiełbasą.   Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - pół szklanki oleju rzepakowego - 1 żółtko - 2-3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki na kruchy spód umieścić w misce i szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię

dom-agi.pl