Ciasto na biszkopcie, z masą serową i musem śliwkowym, ukryte pod warstwą masy kawowej... Biszkopt z masą sernikową i warstwą musu śliwkowego został wykonany w mniejszej
Kuchnia MagdaLenyłyżki oleju + olej do smażenia garść natki pietruszki (opcjonalnie) przyprawy: półtorej płaskiej łyżeczki soli, płaska łyżeczka słodkiej papryki, pół płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta chili niecałe pół szklanki bułki tartej (może być bezglutenowa) Soczewicę umieść na sitku i dobrze wypłucz. Przesyp do garnka, zalej 1,5 szklanki wody, zagotuj, zmniejsz moc palnika do najmniejszej, przykryj i zostaw(...)zdejmij z palnika. W dużej misce wymieszaj soczewicę, warzywa, mąkę i jajko. Jeśli masa wydaje się za mokra i bardzo klej ą ca wsyp 3-4 łyżki bułki tartej. Z gotowej masy formuj jednakowej wielkości, lekko spłaszczone kotleciki, wielkości mniej-więcej dłoni, i obtaczaj w bułce tartej. Schłodź przez godzinę w lodówce. Rozgrzej olej na nieprzywieraj
Lejdi of the houseSałatka z makaronem w roli głównej i dodatkiem jajek, sera żółtego, ogórków kiszonych, kukurydzy oraz szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Do tego
Kuchnia MagdaLenymąki. Można również do ciasta dodać jajko lub olej. Kopytka powinny być delikatne, miękkie i lekkie, dlatego nie warto przedobrzyć z ilością mąki. Tradycyjnie kopytka je się z bułką tartą i masłem (chyba każdy zna ten smak z dzieciństwa), ale można też je podać z sosem grzybowym lub jako dodatek do innego dania. Nie ma więc chyba(...)woreczków). Jeśli natomiast chcemy je od razu ugotować to przenosimy do lekko osolonego wrzątku (porcjami) i gotujemy (maksymalnie 2 minuty od momentu kiedy wypłyną na wierzch). Propozycje podania: bułka tarta i olej kokosowy lub masło (po 30 g) – podsmażamy na patelni i posypujemy kopytka; sos grzybowy; okrasa z cebulką; dowolny sos, na przykład pomidorowo-paprykowy . Artykuł Kopytka
rabarbarowopyszny deser. Składniki: 2 espresso (około 50 ml) 150 ml mleka 3,2 % 15 g białej czekolady bita śmietana: 100 ml śmietanki 30% + 1 niecała łyżka cukru pudru tarta czekolada Wykonanie: Przygotowujemy podwójne espresso w ekspresie do kawy lub kawiarce. Wlewamy do szklanki i dodajemy drobno posiekaną białą czekoladę. Mieszamy do momentu, aż czekolada rozpuści się. Mleko(...)miksera, blendera lub ubijaczki do białek. Wlewamy do kawy. Zimną śmietankę kremówkę razem z cukrem pudrem ubijamy mikserem na sztywną masę. Gotową bitą śmietaną dekorujemy wierzch kawy i posypujemy tartą czekoladą. 2) Latte z nutellą i bitą śmietaną Kawa z mlekiem, dodatkiem nutelli oraz bitą śmietaną na wierzchu. Słodka, pyszna i uzależniająca. Połączenie goryczki kawy, z delikatnym mlekiem
Kuchnia MagdaLenysztuk – Oliwki zielone z nadzieniem paprykowym – 20 sztuk – Rukola – duża garść – Orzechy brazylijskie – 4-5 sztuk – Syrop klonowy – 2 łyżki – Oliwa z oliwek – 2 łyżki – Pieprz czarny – Jajko – Bułka tarta – Olej do smażenia PRZEPIS: 1. Sery feta odsącz z nadmiaru płynu na ręczniku papierowym. Na płaskich ale głębszych talerzach przygotuj w jednym bułkę a w drugim rozkłócone jajko(...)sztuk Oliwki zielone z nadzieniem paprykowym – 20 sztuk Rukola – duża garść Orzechy brazylijskie – 4-5 sztuk Syrop klonowy – 2 łyżki Oliwa z oliwek – 2 łyżki Pieprz czarny Jajko Bułka tarta Olej dosmażenia Instructions Sery feta odsącz z nadmiaru płynu na ręczniku papierowym. Na płaskich ale głębszych talerzach przygotuj w jednym bułkę a w drugim rozkłócone jajko z pieprzem
globuskulinarnyszklanki drobnego cukru 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej śmietany 18% Nadzienie: 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru pudru do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szarlotki: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać schłodzone masło i cukier. Całość posiekać dokładnie nożem lub siekaczką(...)papierze do pieczenia rozwałkować na kształt prostokąta o wielkości blachy (możemy podsypać odrobiną mąki). Następnie ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki. Ciasto w blaszce posypać łyżką bułki tartej i wyłożyć na nie przygotowane wcześniej jabłka. Wyrównać i posypać drugą łyżką bułki tartej. Wyjąć z zamrażarki drugą część ciasta i na tarce jarzynowej zetrzeć równomiernie na wierzch ciasta
Danka PichciUdka z kurczaka z pieczarkami, pieczone w piekarniku w kremowym sosie balsamicznym. Tak przygotowane mięso jest kruche i soczyste w środku, a skórka jest chrupiąca i
Kuchnia MagdaLenyCiasto z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych masą straciatella oraz galaretką wiśniową, na wierzchu z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki
Kuchnia MagdaLenyPszenne lub kukurydziane tortille z farszem chili con carne, zapiekane z sosem pomidorowymi tartym cheddarem. Podane z jogurtem naturalnym i natką pietruszki lub kolendrą. Przygotowuję je najczęściej, gdy zostaje mi trochę sosu i ryżu z obiadu. Sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach w gronie znajomych lub jako urozmaicenie codziennego menu. ________________________________________________________ SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 4 duże tortille (gotowe(...)DOMOWE ) 100 g ryżu (1 torebka) + 1 łyżeczka masła/oliwy/oleju 2 szklanki sosu chili con carne, np. z tego przepisu 200 g tartego twardego sera, np. cheddar, żółta mozzarella SOS POMIDOROWY 200 g krojonych pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku, starty na tarce 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka cukru sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego
cool and mintyPasta kanapkowa z jajkami ugotowanymi na twardo to klasyka śniadaniowa. Można ją spotkać w wielu wersjach. U mnie pasta jajeczna z kiszonymi ogórkami, szczypiorkiem oraz majonezem
Kuchnia MagdaLenyQuiche to tarta wytrawna do której możemy włożyć wszystko... od mięsa po warzywa :) U mnie dziś prosta wersja z brokułem, pomidorami, i serem. Przepis na formę : 26cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 jajko 1 łyżka mleka 150g masła 250g mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru SKŁADNIKI NA FARSZ: 1/2 brokuła 8 pomidorków koktajlowych 500ml śmietany 30% 4 jajka(...)gałka muszkatołowa WYKONANIE: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy na jednolitą konsystencje, owijamy w folię, wkładamy do lodówki na około godzinę. 2. Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę na tarte. Spód ciasta przekuwamy widelcem, na ciasto kładziemy papier do pieczenia, na papier wykładamy obciążniki - możemy użyć ryżu, albo kulki ceramiczne. Zapiekamy około 20 minut. 3. Po delikatnym podpieczeniu ciasta
Dziś Ja gotujewłaśnie te niuanse wpływają na smak. Zauważyłem w tych przepisach, że właściwie jedynym wspólnym składnikiem zawsze jest mięso. Poza tym pełna dowolność, wolna amerykanka. Cebula, czosnek, kajzerka, bułka tarta, jajka, bez jajek, kapusta nawet, ryż, kasza, otręby, majeranek, lubczyk, tarta marchewka, cukinia, papryka w kosteczkę pokrojona, kmin rzymski, boczek wędzony, śmietana, keczup, majonez, musztarda, czubryca, kozieradka
Marder&Marder ManufactureDufinki ziemniaczane z serem żółtym to pyszne kulki z gotowanych ziemniaków, obtoczone z bułce tartej i usmażone na oleju. Ta prosta potrawa może stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie, podana np. z sosem czosnkowym lub salsą pomidorową. Jeśli nie zjemy wszystkich od razu po usmażeniu, można je potem odgrzać w piekarniku, też będą smaczne. Składniki na dufinki ziemniaczane(...)serem żółtym: 750 g ziemniaków 2 cebule 200 g sera żółtego jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka ostra około pół szklanki bułki tartej około pół szklanki oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni
e-PrzepisyKulinarne