tarta - 42848 przepisów (strona:576/2857)

Rustykalna tarta z brzoskwiniami 52

wiem kiedy, ale faktem jest, że mamy wrzesień. Jednak ten wpis wcale nie jest zapowiedzią końca lata. Wręcz przeciwnie, zamierzam korzystać z ostatnich … The post Rustykalna tarta z brzoskwiniami appeared first on FitSweet

Fitsweet.me
Tort z białej czekolady z kremem różanym 65

miękkiego masła, 9 jajek (jajka przed rozbiciem sparzyć), 300 g cukru, 180 g czekolady (deserowej lub gorzkiej), 180 g mąki pszennej (u mnie tortowa), masło i bułka tarta do wysypania formy, krem : 500 g serka mascarpone, 500 ml śmietany kremówki 30%, 12 g żelatyny, 100 g konfitury z róży, do nasączenia : 150 ml naparu z herbaty(...)delikatnie wymieszać. Następnie dodać do niej białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (24 – 26 cm, jeżeli weźmiemy mniejszą tortownicę biszkopt będzie wyższy) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut. Po upieczeniu zdjąć rant tortownicy i wyjąć biszkopt. Odstawić do ostudzenia, najlepiej na 12 godzin

królestwo garów
Krokiety z kapustą i sosem żurawinowym 81

krokietów 1 kg kiszonej kapusta 250 g suszonych pomidorów 350 g bekonu w kostkach 1 cebula 30 g suszonych borowików Sól Pieprz świeżo zmielony Krokiety 2 jajka Bułka tarta Jak zrobić sos żurawinowy do krokietów i nie tylko Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wsyp cukier, pozwól mi się z karmelizować. W międzyczasie z jabłek wytnij nasiona i pokrój jabłka(...)złóż go w kwadrat lub zwiń w rulon, zrób tak, jak lubisz. Układaj naleśniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy naleśnik pomaluj, lekko wymieszanym jajkiem i posyp bułka tartą. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz naleśniki ok. 20 minut, lub do momentu, kiedy bułka się zarumieni. Podawaj z sosem żurawinowym. Jeśli spodobał Ci się mój przepis

RafalCook
szybkowar-pasztet drobiowy pieczony... 106

laurowe 4 sztuki, kucharek 2 łyżki przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, kasza manna 1 szklanka, tarta bułka 3/4 szklanki, jajka 10 sztuk "M" Kurę rosołową, kurczaka oczyścić, opłukać, podzielić na części, włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, włoszczyznę(...)miski, dodać włoszczyznę, wlać 6-8 szklanek rosołu i pałką blendera miksować wszystko. Do masy wbić żółtka, dodać przyprawę do kurczaka, pieprz mielony, majeranek, paprykę ostrą, wsypać kaszę manną, tartą bułkę i mikserem połączyć dobrze składniki, jeśli masa jest zbyt gęsta to dolać trochę rosołu. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać do masy i dużą

W Mojej Kuchni Lubię
30.12 – MUFFINY FERRERO ROCHER – BABECZKI CZEKOLADOWE Z KREMEM CZEKOLADOWY – NA SŁODKO ZE SWEET DECOR 67

oraz jajka – roztrzepujemy. Wlewamy odrobinę pasty waniliowej, mieszamy. Łączymy z suchymi składnikami dodając naprzemiennie śmietanę – ma wyjść gęsta, budyniowa masa. Napełniamy wysmarowane masłem i delikatnie obsypane bułką tartą foremki. Pieczemy do suchego patyczka – ok.20-25 minut w 170C. KREM: Wciskamy do wysmarowanych o obsypanych bułką tartą foremek. Pieczemy ok. 20 minut do suchego patyczka

Ostra na Słodko
Proste Przekąski Sylwestrowe - ponad 25 przepisów (Ebook) 366

Moje kolejne dzieło! Przygotowane specjalnie dla Was na Sylwestra 🎇 E-book "Proste Przekąski Sylwestrowe" zawiera ponad 25 przepisów na różnego rodzaju przekąski, wykonane z prostych i

Kuchnia MagdaLeny
Piernik na karmelu 71

śmietany (30%) 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki żytniej, 1 łyżka masła, 1 łyżka octu, 3 łyżeczki zmielonych przypraw korzennych, 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej, masło i bułka tarta do formy, Karmel : cukier wsypać do suchego garnka, postawić na niedużym ogniu i podgrzewać, aż cukier się rozpuści i zabarwi na kolor bursztynowy. Wlać gorącą wodę gotować mieszając(...)śmietaną. Mieszaninę wlać do miski z mąką. Dodać karmel oraz pozostałe składniki ciasta. Wymieszać na jednolitą masę. Ciasto przełożyć do formy (keksówka 25 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę

królestwo garów
Pikantny pasztet z marchewki i soczewicy 55

łyżeczki mielonej chili 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka ziaren kuminu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 4 łyżki masła orzechowego 2 łyżki siemienia lnianego bułka tarta do posypania sól Soczewicę płuczemy i gotujemy w dwóch szklankach wody z liśćmi laurowymi. Gotujemy na małym ogniu około 20 minut, do całkowitego odparowania wody. Marchewki obieramy(...)blenderze razem z  płatkami owsianymi, siemieniem lnianym i masłem orzechowym. Masę mieszamy i dodajemy do niej duszoną marchewkę, doprawiamy solą, dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, masę przekładamy do foremki i pieczemy 45 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu pasztet od razu wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Nie zostawiajcie

Kardamonovy
Jakie przyprawy warto stosować do bożonarodzeniowych potraw? 88

Boże Narodzenie to czas, gdy spotykamy się z rodziną i przyjaciółmi, by razem zasiąść do świątecznego stołu, na którym pojawia się wiele smakołyków. Aromatyczne dania wytrawne

Kuchnia MagdaLeny
WYTRAWNA TARTA Z BATATAMI, SEREM KOZIM I ROZMARYNEM 84

PRZEPIS NA TARTĘ Z BATATAMI, SEREM KOZIM I ROZMARYNEM Składniki na ciasto: - 100 g mąki gryczanej - 300 g mąki pszennej - 220 g masła - 1 jajko - szczypta soli - 2 - 3 łyżki śmietany Wykonanie : W/w składniki zagnieć szybko w dłoniach, ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Ciastem wylep duże naczynie do tarty. Na wierzch: - 6 batatów(...)wymieszaj dokładnie. Na wylepioną ciastem formę ułóż szalotkę, bataty, całość polej sosem i piecz w piecu przez 55-60 minut, w temp. 200 stopni C, grzanie piekarnika: dół + góra. Tartę można jeść na ciepło i na zimno. Najlepiej smakuje polana sosem na bazie musztardy MAILLE Honey Dijon i śmietanki. 2 łyżki musztardy połącz z 4 łyżkami śmietanki, oblej tartę

SMYKWKUCHNI
Ciasto Marcepanek 102

Marcepanek to kultowe ciasto mojej mamy, które co roku pojawiało się u nas w domu na święta Bożego Narodzenia. Mimo takiej nazwy, nie ma ono nic

Kuchnia MagdaLeny
Kotleciki ziemniaczano-pieczarkowo-cebulowe 49

pomysł na obiad, który przypadnie do gustu najbardziej wymagającym podniebieniom. Składniki: 6 sporych ziemniaków 0,5kg pieczarek 1 duża cebula 1/3 natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 jajko bułka tarta ok. 1,5 szklanki mąka do obtoczenia sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i ugnieść na gładko. W międzyczasie posiekaną cebulę i posiekane pieczarki usmażyć (smażyć do czasu(...)woda z pieczarek odparuje). Zostawić do ostygnięcia. Ostygnięte ziemniaki wymieszać z pieczarkami i cebulą i surowym jajkiem. Doprawić przeciśniętym czosnkiem solą i pieprzem. Dosypać bułkę tartą (żeby masa była bardziej zwarta). Na koniec pokroić natkę i wszystko dobrze wymieszać. Wilgotnymi rękoma formować kotleciki obtaczając je w mące. Smażyć na oleju (Ja użyłam oleju z pestek winogron). Autor przepisu

Wasze Przepisy
Naleśnikowe sajgonki z wołowiną i warzywami 73

centymetrowy kawałek imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego połówka małej papryczki chili, bez pestek lub 2 szczypty suszonego chili łyżka oleju Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia 1 jajko olej do smażenia 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki lub czarnego sezamu – opcjonalnie sos słodko-pikantny do podania   Zaczynamy od przygotowania naleśników – do miski(...)mniej oleju zużyć, a też lepiej się pilnuje mniejszej ilości krokietów na patelni. Powoli nagrzewamy.   W międzyczasie rozkłócamy jajko z 2 łyżkami wody. Na osobnym talerzu mieszamy bułkę tartą i ziarna czarnuszki lub sezamu. Zawinięte krokiety obtaczamy w jajku, następnie dokładnie w bułce i opiekamy na rozgrzanym oleju, na złocisty kolor, z każdej strony. Upieczone odkładamy

Smaczna Strona
Pasztet z królika 68

przecedzić, namoczyć w nim suchą bułkę. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć trzykrotnie mięso razem z wątróbką i odciśniętą bułką. Masę mięsną dokładnie wymieszać doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jajka wlać do miseczki i rozbełtać, wlać do masy mięsnej. Dodać wyłuskane orzechy pistacjowe i dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem(...)pieczenia lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć pasztet do foremek, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Posmarować z wierzchu grubą warstwą tłuszczu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut

królestwo garów