tarta - 42848 przepisów (strona:575/2857)

Kotlety mielone w sosie grzybowym – obiad do słoika 87

zapewne swoją ulubioną wersję i przepis na kotlety mielone w sosie. Polecamy. Kotlety mielone w sosie grzybowym Składniki: Kotlety: łopatka mielona: 0,5 kg cebula: 1 duża bułka tarta: 0,5 szklanki czosnek: 3 ząbki woda: 50 ml jajko: 1 szt. sól i pieprz do smaku smalec domowy do smażenia Sos grzybowy: suszone grzyby: 50 g cebula(...)mielonego mięsa ścieramy cebulę, dodajemy wodę, szczyptę soli oraz pieprzu i energicznie wyrabiamy przez ok. 5 minut. Sprawdzamy, czy mięso jest wystarczająco doprawione. Jeśli tak dodajemy jajko oraz bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsa formujemy niewielkie kotlety. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3 minuty z obu stron. Gorące kotlety przekładamy do sosu grzybowego

Kuchnia Na Wypasie
Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem 140

Szaszłyki kojarzą się głównie z grillowaniem na świeżym powietrzu, ale zimą możemy je również przyrządzić w domu w piekarniku. Będą równie smaczne! Takie szaszłyki to prosty

Kuchnia MagdaLeny
Croque Monsieur 79

oraz Facebook:  MeCooks Croque Monsieur Składniki na croque monsieur. 8 kromek chleba 4 grube plastry szynki 25 dkg beszamelu 4 łyżki masła 5 dkg żółtego sera 4 łyżki tartego sera żółtego Jak zrobić croque monsieur. Sos beszamel przygotuj według przepisu TUTAJ . Gotowy sos należy podgrzać, dodać 5 dkg tartego sera żółtego i wymieszać. Mieszać do momentu(...)beszamelem. Cztery kromki chleba ułożyć na blacie kuchennym. Na każdą z kromek wyłożyć 1/2 sosu beszamel, na którym położyć plaster szynki. Szynkę pokryć pozostałą częścią sosu, który posypać tartym serem żółtym. Ser przykryć pozostałymi czterema kromkami chleba. Na dużej patelni rozpuścić dwie łyżki masła. Kiedy masło jest już płynne ułożyć kanapki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor, następnie

MeCooks
Wafelkowe mielone 79

tortowe ·        30 dag mięsa mielonego ·        3 całe jajka ·        1 łyżka bułki tartej oraz do panierki ·        1 cebula ·        15 dag kapusty kiszonej(...)Sól ·        Szczypta papryki ostrej Sposób przygotowania: 1.    Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy sól, jedną łyżkę bułki tartej, paprykę ostrą i dokładnie mieszamy. 2.    Obieramy cebulę, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz

Kulinarna Chwila
BARSZCZ BIAŁY: prosty przepis, na zakwasie 73

delikatna. Wyraźny posmak nadaje jej zakwas pszenny oraz odrobina śmietanki przed podaniem.  Przepis na tą polską wielkanocną zupę wymaga świeżego chrzanu, ale ostatecznie sprawdzi się też taki gotowy tarty chrzan ze słoiczka. Centrum najlepszego smaku barszczu białego stanowi wyjątkowy, złożony rosół ugotowany na wędzonej lub białej kiełbasie . Oczywiście im lepsza kiełbasa, tym lepszy będzie rosół, warto więc(...)ugotowania wywaru na kiełbasie) 250ml-500ml zakwasu pszennego na barszcz biały 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki 1 łyżeczka majeranku śmietanka 30% do zabielenia sól i pieprz do smaku tarty chrzan do smaku Prosty przepis na barszcz biały: Krok 1. Z kiełbasy ugotować wywar na rosole. Kiełbasę wyjąć, pokroić na plasterki (jeżeli potrzeba obrać ze skórki) Krok

Moja Książka Kucharska
Burgery gryczano-buraczane 93

więc do bułki dla dziecka do szkoły :)  Składniki: - 100g ugotowanej kaszy gryczanej ( ciemnej) - 100 g ugotowanych i startych na dużych oczkach buraków -  1 duże , kurze jajko - bułka tarta do związania - sól, pieprz, suszony czosnek, suszona natka pietruszki,  - do podania gęsty jogurt naturalny i natka pietruszki Nastawiam piekarnik na 150C ( termoobieg, w przypadku braku tej funkcji(...)170C) Kaszę przesypuję do miski. Dodaję buraki i mieszam. Do całej masy wbijam jajko i znów mieszam. Dosypuję przyprawy ( ostrożnie z solą ) i bułkę tartą tak, aby związać masę. Formuję burgery i układam je na blaszce , wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 18-20 min. Warto podawać je z jogurtem lub sosem

Kuchnia Pełna Emocji
Racuszki z kiełbasą – kuchnia podkarpacka 65

kapusty – czy zdziwi Was, że racuszki z kiełbasą nie mają nic wspólnego z tradycyjnymi racuchami? :) Ugotowane ziemniaki, pokrojona w kostkę kiełbasa, jajko, nieco mąki pszennej i panierka z bułki tartej to składniki racuszków z kiełbasą. Można je podać na obiad lub kolację. Doskonale smakują same, z sosem albo z surówką, jako dodatek do mięs. Przepis z Komborni (gmina Korczyna(...)Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g kiełbasy 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej sól pieprz 2 łyżki bułki tartej tłuszcz do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i mielimy albo przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy sól, pieprz, mąkę pszenną, jajka i pokrojoną

Trzeci talerz
Strucla drożdżowa z jabłkami 75

spirytusu lub wódki szczypta soli  Jabłka do strucli: 700 g obranych jabłek 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 2 - 3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki bułki tartej Dodatkowa: 2 arkusze papieru do pieczenia cukier puder do posypania 2 - 3 łyżki mleka Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić struclę drożdżową z jabłkami(...)można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem, 2 łyżkami bułki tartej. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować, aby miała kształt prostokąta i grubość około 1 cm. Każdy rozwałkowany placek posypać

Kuchcik gotuje
Kluski gumowe 582

ziemniaków około 250 g gotowanego, mielonego mięsa (u mnie drobiowe, z rosołu) 160 g skrobi ziemniaczanej (w oryginale 250 g) 2 żółtka curry sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta masło Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mielone mięso, skrobię ziemniaczaną oraz żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą(...)curry. Mieszamy. Z ciasta formujemy niewielkie okrągłe kluseczki, lekko je spłaszczamy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Odcedzamy łyżką cedzakową. Podajemy polane zrumienioną bułką tartą z masłem

Smaki Na Talerzu
Idealne ciasto kruche 72

Dzisiaj polecam jak przygotować idealne ciasto kruche wraz z krótkim filmem Z ciasta kruche go możemy przygotować: tarty słodkie lub słone   szarlotki ciasteczka talaretki Aby było idealnie kruche: cukier puder jest lepszy, bo zwykły nie zdąży się rozpuścić, zbyt krótki czas pieczenia ciasta, gruby cukier szybko się skarmelizuje, pozostawiając w cieście bardzo widoczne brązowe kropki, nie wygląda(...)pieczenia jeżeli pieczemy kruche ciasto jako blaty pod sernik lub inne ciasto z masą, podpiekamy je wcześniej ok 10 minut, a następnie studzimy – unikniemy zakalca gdy pieczemy spody do tarty czy babeczek formę dokładnie wylepić na to kładziemy papier do pieczenia lub folie aluminiową i obciążamy kuleczkami lub grochem ,fasolą zapobiegnie spływaniu boków ciasta NIGDY NIE DODAJEMY PROSZKU

Pomysłowa kuchnia
Michałek (bez pieczenia) 77

Ciasto bez pieczenia przygotowane na herbatnikach w czekoladzie, pomiędzy którymi znajduje się orzechowo-kakaowa masa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Masa wykonana została z serka macarpone, masła

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka ziemniaczana ze śledziami 80

Sałatka ziemniaczana w wersji świątecznej, z dodatkiem śledzi, ogórków kiszonych oraz jabłka, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Prosty przepis z kilku podstawowych składników

Kuchnia MagdaLeny
Sernik wiedeński 71

cukru pudru, 100 g cukru, 250 g miękkiego masła, 50 g mąki, 50 g rodzynków, 40 g skórki pomarańczowej, wanilia – u mnie ekstrakt wanilii, masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy, Ciasto : wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć(...)najmniej na godzinę do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Masa serowa : ser zemleć, lub lepiej zetrzeć. Ja ścieram w robocie. Ubić masło na „śmietanę”, dodawać kolejno żółtka

królestwo garów
Sposób Na Soczyste Mielone Z Drobiu 76

całe jajko 1/2 małej bułki, może to być kajzerka namoczona i odciśnięta z nadmiaru płynu (namoczyć możemy w mleku lub wodzie) 1 łyżeczka suszonych warzyw sól, pieprz  bułka tarta do obtoczenia (  ja używam domowej  <-- Klik ) 1. Cukinie obieramy ze skórki i jeśli jest młoda to trzemy ja ze skórką i ostawiamy na 10 minut(...)starta cukinią, cebulką, jajkiem, suszonymi warzywami oraz solą i pieprzem. Wyrabiamy je dotąd aż nie będzie przywierać do dłoni. 3. Następnie formujemy kotlety i  obtaczamy je w bułce tartej. Gotowe kotlety obsmażamy na oleju na rumiano z każdej strony lub układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 przez około 25-30 minut

Gotowanie...to proste !
Niedzielne ciasto mamy 111

kakao łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy / śmietankowy 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła Dodatki: posypka cukrowa lub tarta gorzka czekolada, mocny napar z herbaty Sposób wykonania: 1. Z podanych składników na ciasto zrobić biszkopt, upiec, po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Krem: Szklankę(...)budyń. 3. Spodnią część biszkoptu nasączyć herbatą, nałożyć 2/3 kremu, równomiernie rozsmarować. Przyłożyć drugim blatem biszkoptowym, lekko nasączyć go herbatą i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać posypką cukrową lub tartą gorzką czekoladą. Schłodzić przed podaniem.  Smacznego

Kuchnia domowa Ani