Bataty, czyli słodkie ziemniaki pieczone w piekarniku i faszerowane sosem pomidorowym z chrupiącym, pieczonym tofu oraz czerowną fasolką. Podane zostały z pastą z awokado oraz pomidorkami
Kuchnia MagdaLenypestek dyni 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz czarny Dodatkowo: bułka tarta i olej do wysmarowania formy PRZYGOTOWANIE pasztetu wegańskiego z kaszy jaglanej i warzyw: Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić z ewentualnego nadmiaru wody i odstawić(...)laurowe i ziele angielskie, dodać starte warzywa, smażyć na małym ogniu ok. 10 min. aż warzywa zmiękną, co jakiś czas zamieszać. Keksówkę wysmarować olejem i obficie obsypać bułką tartą. Do dużej miski przełożyć usmażone warzywa i ugotowaną kaszę jaglaną. Dodać olej, rozdrobnione orzechy i pestki dyni oraz starty czosnek. Doprawić majerankiem, tymiankiem, solą, pieprzem i posiekaną natką
kulinarnyJaSernik z chałwową masą serową, na spodzie herbatnikowym oraz kremową polewą chałwową na wierzchu. Posiada zbitą i kremową konsystencję. Jest naprawdę pyszny! Masa serowa wykonana
Kuchnia MagdaLenyminut 🇬🇷 – Grecja Oczywiście potrzebujemy kilku składników 450 g mielonej wołowiny 10% tłuszczu 1 czerwona cebula pokrojona drobno 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego Bułka tarta Świeża pietruszka 1 łyżka suszonego oregano Świeża mięta 1-2 jajka Sól Pieprz świeżo zmielony 1 łyżeczka octu winnego Ser feta Skórka z cytryny Oliwa z oliwek najwyższej jakości z Domu Oliwnego Kilka(...)cebulę, czosnek, pietruszkę, mięta i zmiel pulsacyjnie. Niewątpliwie składniki znikają dość szybko, więc teraz bardzo wymieszaj ze sobą zawartość miksera z mięsem, jajkiem, octem, skórką z cytryny i bułkę tartą, tyle by mieszanka, była dość zwarta. Teraz musimy zrobić kotlety, dlatego podziel mięso na 3-4 części, połóż pierwszą część na dłoni, włóż w środek kawałki fety
RafalCookSkładniki: podgardle świeże 50 dag, mintaj mrożony kostki 1 kg, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, bułka pszenna 1 sztuka, pieprz mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, olej rzepakowy - ile potrzeba, mąka pszenna 1 szklanka sos pomidorowo-warzywny: włoszczyzna 1 pęczek, cebula 2 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 3 łyżki, sól(...)mintaja i podgardle świeże zmielić na dużych oczkach sitka w maszynce do mięsa, na koniec zmielić 1 cebulę i 1 bułkę pszenną. Do masy rybnej wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz mielony, kucharka i dokładnie wyrobić na kleistą masę. Formować z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w mące pszennej i kłaść na gorący olej rzepakowy, smażyć na rumiano
W Mojej Kuchni Lubięoleju rzepakowego 60g orzechów włoskich 100g suszonej żurawiny 40g kandyzowanej skórki z pomarańczy Dodatkowo: sok z 1 cytryny i cukier puder do przygotowania lukru masło i bułka tarta do obsypania keksówki Dekoracja: lukier i bakalie (orzechy, płatki migdałowe, żurawina suszona) PRZYGOTOWANIE: Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar wody, przełożyć do malaksera, dodać olej, sok z 1 cytryny, zblendować na gładką(...)masę i odstawić. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 180*C. Mąkę przesiać do miski, połączyć z proszkiem do pieczenia i solą. Orzechy posiekać, przełożyć do miseczki, dodać żurawinę, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, całość wymieszać z łyżeczką mąki i odstawić. W drugiej misce utrzeć mikserem jajka z cukrem na kremową masę. Dodać masę
kulinarnyJagarść rodzynek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki śmietany 18% 1 pomarańcza kandyzowana skórka pomarańczowa cukier puder na lukier bułka tarta do obsypania formy Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami – przepis Jajka, masło i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańczę dokładnie umyj i sparz (przy zakupie upewnij się(...)połączenia się składników. Rodzynki odsącz z wody, obtocz w odrobinie mąki (dzięki temu nie opadną). Wmieszaj delikatnie w ciasto. Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i oprósz bułka tartą. Wyłóż do niej ciasto, po czym wstaw do nagrzanego do 165 st. C piekarnika na około 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Po wyciągnięciu z piekarnika, ciasto przestudź
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Gulasz gyros przygotowany z filetów z kurczaka, z dodatkiem pieczarek, papryki oraz ogórków konserwowych. Wychodzi naprawdę pyszny i bardzo aromatyczny. Fani gyrosowych smaków z pewnością będą
Kuchnia MagdaLenyCzekoladowy sernik na zimno z musem z suszonych śliwek oraz czekoladową chrupką z płatków kukurydzianych. Pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na spodzie herbatnikowym, z czekoladową masą
Kuchnia MagdaLenyobranych surowych kartofli, 420 g mąki pszennej tortowej, 3 jajka, 1,5 płaskiej łyżki soli, 170 ml mleka, 17 g suchych drożdży, 1 łyżka masła lub smalcu, bułka tarta do wysypania formy Kartofle zetrzeć na tarce do kartofli, lub na tarce z drobnymi oczkami. Mleko lekko podgrzać i wsypać do niego drożdże. Dodać cukier, wymieszać i na kilka(...)wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować smalcem i wysypać bułka tartą. Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia. Ciasto posmarować roztopionym tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około godzinę. Można podawać prosto z pieca, można pokroić ją na kawałki
królestwo garówFaworki pieczone zwane też chrustem przygotowane w kształcie kokardek to świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla tradycyjnych faworków, dedykowana szczególnie osobom liczącym kalorie. Mają mniej kalorii
Kuchnia MagdaLenyJuż jest dostępny! E-book z naszymi najlepszymi przepisami na domowe nalewki 🍷 E-book "Najlepsze Domowe Nalewki" zawiera 15 sprawdzonych przepisów na różnego rodzaju trunki alkoholowe
Kuchnia MagdaLenyCiasto czekoladowe typu murzynek, przygotowane na samych białkach oraz mleku zagęszczonym niesłodzonym, z dodatkiem czekoladowego proszku budyniowego. Wychodzi mocno czekoladowe, wilgotne i nie za słodkie - jeśli
Kuchnia MagdaLenyKurczak po kujawsku pieczony w piekarniku to danie idealne na obiad lub kolację. Świetny pomysł na urozmaicenie zwykłych pieczonych udek. Składniki udka z kurczaka bułka tarta czosnek sól pieprz słodka papryka zioła prowansalskie majonez ketchup Przygotowanie Udka posypać czosnkiem, solą, pieprzem, papryką słodką oraz ziołami prowansalskimi. Włożyć do miseczki, przykryć i odstawić na około pół godziny. Następnie udka(...)przełożyć na blaszkę, posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem posypać bułką tartą. Blaszkę z mięsem przykryć folią i do piekarnika na 1 godzinę w 180 stopni. Autor przepisu: Jolanta Gozdal Artykuł Kurczak po kujawsku pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisypieczenia – 2 łyżeczki soda oczyszczona – ½ łyżeczki cynamon – 1 łyżeczka jajka – 4 szt sól – szczypta cukier – 2 szkl margaryna stopiona – 250 g marchew starta – 2 szklanki tłuszcz do formy bułka tarta KREM: serek mascarpone - 400 g masło - 250 g cukier puder - 4 łyżki kakao - 2 łyżki CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz(...)wsypywać produkty suche wcześniej przesiane i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy starta marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mieszamy razem z ciastem. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stC przez 60 minut. Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekroić na 3 części. KREM: Masło miękkie zmiksować z cukrem pudrem
przepisy- Milki