szklanki drobnego cukru 2 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki gęstej śmietany 18% Nadzienie: 2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki cukru 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki cukru pudru do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szarlotki: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać schłodzone masło i cukier. Całość posiekać dokładnie nożem lub siekaczką(...)papierze do pieczenia rozwałkować na kształt prostokąta o wielkości blachy (możemy podsypać odrobiną mąki). Następnie ciasto razem z papierem przełożyć do blaszki. Ciasto w blaszce posypać łyżką bułki tartej i wyłożyć na nie przygotowane wcześniej jabłka. Wyrównać i posypać drugą łyżką bułki tartej. Wyjąć z zamrażarki drugą część ciasta i na tarce jarzynowej zetrzeć równomiernie na wierzch ciasta
Danka PichciUdka z kurczaka z pieczarkami, pieczone w piekarniku w kremowym sosie balsamicznym. Tak przygotowane mięso jest kruche i soczyste w środku, a skórka jest chrupiąca i
Kuchnia MagdaLenyCiasto z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych masą straciatella oraz galaretką wiśniową, na wierzchu z polewą czekoladową i płatkami migdałowymi. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki
Kuchnia MagdaLenyPszenne lub kukurydziane tortille z farszem chili con carne, zapiekane z sosem pomidorowymi tartym cheddarem. Podane z jogurtem naturalnym i natką pietruszki lub kolendrą. Przygotowuję je najczęściej, gdy zostaje mi trochę sosu i ryżu z obiadu. Sprawdzą się na wszelkiego rodzaju imprezach w gronie znajomych lub jako urozmaicenie codziennego menu. ________________________________________________________ SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 4 duże tortille (gotowe(...)DOMOWE ) 100 g ryżu (1 torebka) + 1 łyżeczka masła/oliwy/oleju 2 szklanki sosu chili con carne, np. z tego przepisu 200 g tartego twardego sera, np. cheddar, żółta mozzarella SOS POMIDOROWY 200 g krojonych pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku, starty na tarce 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka cukru sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego
cool and mintyPasta kanapkowa z jajkami ugotowanymi na twardo to klasyka śniadaniowa. Można ją spotkać w wielu wersjach. U mnie pasta jajeczna z kiszonymi ogórkami, szczypiorkiem oraz majonezem
Kuchnia MagdaLenyQuiche to tarta wytrawna do której możemy włożyć wszystko... od mięsa po warzywa :) U mnie dziś prosta wersja z brokułem, pomidorami, i serem. Przepis na formę : 26cm SKŁADNIKI NA CIASTO: 1 jajko 1 łyżka mleka 150g masła 250g mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru SKŁADNIKI NA FARSZ: 1/2 brokuła 8 pomidorków koktajlowych 500ml śmietany 30% 4 jajka(...)gałka muszkatołowa WYKONANIE: 1. Składniki na ciasto wyrabiamy na jednolitą konsystencje, owijamy w folię, wkładamy do lodówki na około godzinę. 2. Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy nim formę na tarte. Spód ciasta przekuwamy widelcem, na ciasto kładziemy papier do pieczenia, na papier wykładamy obciążniki - możemy użyć ryżu, albo kulki ceramiczne. Zapiekamy około 20 minut. 3. Po delikatnym podpieczeniu ciasta
Dziś Ja gotujewłaśnie te niuanse wpływają na smak. Zauważyłem w tych przepisach, że właściwie jedynym wspólnym składnikiem zawsze jest mięso. Poza tym pełna dowolność, wolna amerykanka. Cebula, czosnek, kajzerka, bułka tarta, jajka, bez jajek, kapusta nawet, ryż, kasza, otręby, majeranek, lubczyk, tarta marchewka, cukinia, papryka w kosteczkę pokrojona, kmin rzymski, boczek wędzony, śmietana, keczup, majonez, musztarda, czubryca, kozieradka
Marder&Marder ManufactureDufinki ziemniaczane z serem żółtym to pyszne kulki z gotowanych ziemniaków, obtoczone z bułce tartej i usmażone na oleju. Ta prosta potrawa może stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie, podana np. z sosem czosnkowym lub salsą pomidorową. Jeśli nie zjemy wszystkich od razu po usmażeniu, można je potem odgrzać w piekarniku, też będą smaczne. Składniki na dufinki ziemniaczane(...)serem żółtym: 750 g ziemniaków 2 cebule 200 g sera żółtego jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz, papryka ostra około pół szklanki bułki tartej około pół szklanki oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni
e-PrzepisyKulinarneMichałków ✅ 200 g prażonych orzechów włoskich ✅ 200 g płatków migdałowych ✅ 500 ml śmietany ✅ 100 ml mleka ✅ 30-50 g cukru ✅ 15 g żelatyny ✅ Kilka kropel olejku miętowego ✅ Masło ✅ Bułka tarta 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Formę z odpinanymi bokami wysmaruj masłem i obsyp bułka tartą. 🛠️ Ser wraz ze śmietaną, cukrem, jajkami, mąka i ekstraktem kawowy bardzo dobrze wymieszaj przy pomocy
RafalCookWafle przełożone maślaną masą z serkiem homogenizowanym i kajmakiem, z dodatkiem zmielonych orzechów ziemnych oraz pokruszonych krakersów, herbatników i biszkoptów. Bez mleka w proszku. Dodatkowo pokrojone
Kuchnia MagdaLenySkładniki: (ok. 20 sztuk) Mięso mielone drobiowe 500 g Czosnek ząbek Jajko Cebula mała Bułka tarta łyżka Słodka papryka 1/2 łyżeczka majeranek 1/2 łyżeczki Sól Pieprz Mąka do obtaczania pulpecików ok. 3 łyżki Pomidory krojone w puszcze Koperek garść Woda 1/4 szklanki Przygotowanie: Do miski przekładamy mięso mielone, czosnek, podsmażoną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, jajko(...)bułkę tartą oraz przyprawy. Całość mieszamy do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kuleczki u mnie wychodzi ok. 20 sztuk. Każdą obtaczamy w mące. Tak przygotowane pulpeciki obsmażamy z każdej strony przez ok. 1 minutę. Zalewamy pomidorami i całość dusimy ok.10-15minut. Pod koniec jeśli pomidory będą zbyt gęste podlewamy wodą ok .1/4 szklanki. Całość posypujemy dużą
Kulinarne przygodyniewielka ilość soli). Rozetrzyj w moździerzu lub zblenduj do uzyskania lekko grudkowatego zielonego sosu. Kluseczki śląskie polej bazyliowym pesto. Udekoruj opcjonalnie listkami świeżej bazylii, kilkoma orzeszkami pinii i oprósz tartym parmezanem. Uwagi: Kluseczki śląskie z pesto możesz zajadać same lub jako dodatek do mięsa (karkówki, rolady śląskiej, itp.) {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Kluski \u015bl\u0105skie z dziurk(...)/prostepesto.pl\/kluski-slaskie-z-dziurka-z-bazyliowym-pesto\/#wpzoom-rcb-direction-step-16031863281525094","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Kluseczki \u015bl\u0105skie polej bazyliowym pesto. Udekoruj opcjonalnie listkami \u015bwie\u017cej bazylii, kilkoma orzeszkami pinii i opr\u00f3sz tartym parmezanem.","text":"Kluseczki \u015bl\u0105skie polej bazyliowym pesto. Udekoruj opcjonalnie listkami \u015bwie\u017cej bazylii, kilkoma orzeszkami pinii i opr\u00f3sz tartym parmezanem.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/kluski-slaskie-z-dziurka-z-bazyliowym-pesto\/#wpzoom
ProstePesto.plPierogi z kurczakiem, brokułami oraz żółtym serem, wykonane z ciasta krucho-drożdżowego, pieczone w piekarniku. Pyszne pierożki prosto z pieca - chrupiące na zewnątrz, a w środku
Kuchnia MagdaLenykaszy gryczanej prażonej 250 g cukinii 1 cebula 250 g sera feta 1 jajko 30 g masła (+ masło do natłuszczenia formy) 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz bułka tarta do posypania formy pomidorki koktajlowe do dekoracji listki świeżej bazylii do dekoracji Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko, według przepisu na opakowaniu. Piekarnik nagrzewamy do 200°C, foremkę keksówkę(...)smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W dużej misce łączymy ugotowaną kaszę, duszoną cukinię, jajko, ser feta pokrojony w kostkę, zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Masę
Qchnia po prostuczekoladowy: 2 budynie czekoladowe (po 40g każdy) 2 szklanki mleka (500ml) 3 łyżki cukru 200 g masła Dodatkowo: mały słoik konfitur wiśniowych mocny napar z czarnej herbaty orzechy + tarta gorzka czekolada Sposób wykonania: 1. Biszkopt orzechowy: Białka ubić ze szczyptą soli, partiami dodawać cukier, a potem żółtka. Mąkę pszenną przesianą z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia(...)Następnie smaruję spód biszkoptu orzechowego konfiturą wiśniową, przykładam konfiturą do dołu i nasączam herbatą biszkopt orzechowy od góry. Na tort i jego boki wyłożyć pozostały krem. Udekorować orzechami i tartą gorzką czekoladą. Schłodzić w lodówce. *Do masy lub do naparu z herbaty można dodać alkoholu, jeśli tortu nie będą jadł dzieci. Smacznego
Kuchnia domowa Ani