cukru, 180 g czekolady (deserowej lub gorzkiej), 180 g mąki pszennej (u mnie tortowa), 1 płaska łyżeczka od kawy cynamonu, kilka kropli ekstraktu kardamonu, masło i bułka tarta do wysypania formy krem : 1 l śmietany 30%, 500 g serka mascarpone, 3 – 5 łyżek cukru pudru, 5 – 6 łyżeczek do herbaty kawy mielonej, galaretka różana (zamiast róży może być(...)pianę. Mąkę wsypać do masy maślanej i delikatnie wymieszać. Następnie dodać do niej białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (24 – 26 cm)wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut. Po upieczeniu, ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia, najlepiej do następnego dnia. Przygotować
królestwo garówdodać jeszcze nieco nieoczywistości, gotowy deser posypałam wiórkami kokosowymi i płatkami chili. Wyszło obłędnie! INNE PRZEPISY NA SŁODKIE ALE ZDROWE DESERY: TRUSKAWKOWE SERNICZKI NA ZIMNO TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI TARTA Z JAGODAMI
globuskulinarnyCiasto bez pieczenia ze śmietankowo-jabłkową masą budyniową oraz bitą śmietaną na wierzchu, przygotowane na biszkoptach. Masa budyniowa składa się z budyniu śmietankowego, śmietanki kremówki oraz
Kuchnia MagdaLenySałatka owocowa z dodatkiem jogurtu kokosowego, przygotowana w pucharkach. Składa się z mango, kiwi, jabłka oraz winogron, a wierzch zdobi świeża figa oraz borówki. Całość dopełnia
Kuchnia MagdaLenySkładniki /4 porcje Kotlety borkułowo – kalafiorowe: – 1/2 brokuła – 1/3 kalafiora – 1/3 pęczka szczypiorku – 2 jaja – 1 ząbek czosnku – 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia kotletów – sól i pieprz Dodatki: – 4 bułki do hamburgerów bez konserwantów – 2 łyżki startego parmezanu – 4 krążki cebuli – dowolny mix sałat(...)kalafiora gotujemy w osolonej wodzie na pół miękko. Odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie ubijamy tłuczkiem do mięsa. i dodajemy pokrojony szczypior, dwa jajka oraz 3 łyżki bułki tartej. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Następnie formujemy kotlety kotlety o średnicy ok. 7 cm. (średnica nie powinna być większa niż średnica bułek). Nasze wege kotlety obtaczamy jeszcze
I LOVE LIFEnich ani grama cukru i ani grama żelatyny. OH YAH! Cieszę się na każdy deser bez cukru jak dziecko. INNE PRZEPISY NA SŁODKIE ALE ZDROWE DESERY: TARTA DAKTYLOWO DYNIOWA BEZ PIECZENIA PANNA COTTA JABŁKOWA NALEŚNIKI Z KARMELIZOWANYMI GRUSZKAMI STEK Z BURAKA Z MALINAMI TARTA Z JAGODAMI
globuskulinarnyłyżka mąki ziemniaczanej Krem herbaciany: 150 ml wrzącej wody 1 torebka herbaty Earl Grey 12 g żelatyny 25 dkg mascarpone 200 ml śmietanki kremówki (36%) 4 łyżki cukru pudru tarta czekolada do dekoracji Jak zrobić torcik herbaciany. Biszkopt: do miski wbić jajka, dodać sól oraz cukier puder. Ubić mikserem ręcznym lub robotem kuchennym na puszystą, niemalże białą masę(...)formy i zalać kremem herbacianym (odłożyć 3-4 łyżki kremu do udekorowania ciasta po wierzchu). Na kremie położyć drugi płat biszkoptowy, który posmarować odrobiną uprzednio odłożonego kremu i posypać tartą czekoladą. Torcik wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Torcik herbaciany Warto wiedzieć robiąc ciasto herbaciane. Użyłam okrągłej formy do pieczenia o średnicy 21 centymetrów. Jajka, których
MeCooksNiemiecka Czas przygotowania 20 minutes Czas gotowania 15 minutes Porcje 4 Autor Magdalena Pinkwart Składniki Szpecle 500 g mąki 5 jajek 250 ml wody szczypta soli Dodatki 200 g tartego sera 1 duża cebula olej do smażenia Przygotowanie Wsyp mąkę do miski. Jajka, wodę i sól wmieszaj do mąki drewnianą łyżką lub mikserem ręcznym, aż ciasto zacznie bąbelkować(...)wyciągaj łyżką cedzakową zaraz po wypłynięciu. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na odrobinie oleju, aż będzie złota. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem, układaj naprzemienie warstwami po ⅓ szpecli, tartego sera i cebulki, na wierzchu ułóż warstwę sera i oprósz cebulką. Zapiekaj przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Moje rady Czasem zamiast zapiekać w piekarniku
smakowitehistorie.comJesień nadchodzi wielkimi krokami, więc warto zacząć wzmacniać swój organizm. W tym celu świetnie sprawdzą się naturalne zielone koktajle. Nie od dziś wiadomo, że zielone warzywa
Kuchnia MagdaLenySałatka z rukolą, smażonym serem halloumi oraz pomidorkami koktajlowymi i czerwonymi winogronami, z dodatkiem orzechów włoskich, podana z sosem musztardowo-miodowym na bazie oliwy. Tylko 5
Kuchnia MagdaLenyPyszne, warstwowe ciasto budyniowe o smaku czekoladowo-orzechowym, przygotowane na herbatnikach - bez pieczenia. Składa się ono z herbatników przełożonych czekoladową masą budyniową z orzechami laskowymi oraz
Kuchnia MagdaLenypassaty pomidorowej 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 200 g zielonych oliwek 200 g czarnych oliwek 1 cebula 2 ząbki czosnku 200 g tartego sera 5 łyżek oleju roślinnego Przyprawy:1 1 łyżeczka papryki łyżeczka chilli sól i pieprz do smaku Przygotowanie Pokrój w drobną kostkę czosnek i cebulę. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda(...)pieprzem, chilli oraz papryką i dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, często mieszając. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Układaj na środku tortilli farsz i posypuj tartym serem, zawijaj placki. Burittos ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posyp na wierzchu pozostałym tartym serem. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez kilka minut. Moje rady Podawaj
smakowitehistorie.comgrzybami Pilaw z grzybami Kaszotto z grzybami Karkówka z grzybami Wieprzowina w grzybowym sosie Bitki z grzybami Grzyby leśne duszone z cebulą Grzyby duszone w śmietanie Galette z grzybami Tarta z kurkami Tarta z grzybami suszonymi Drożdżowe ślimaczki z grzybami leśnymi Makaron z pieczarkami Kasza jęczmienna z grzybami leśnymi Pieczarki faszerowane mięsem z dynią Gołąbki
Dorota Smakujeobiad i kolację – Odpowiednie na deser ILOŚĆ PORCJI: 6 NALEŚNIKÓW CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Jajka – 7 sztuk – Cukinia – 1 średnia sztuka – Marchewka – 1 średnia sztuka – Roszponka – garść – Ser tarty Grana Padano – Nasiona chia – Mleko – 250 ml – Mąka typ 550 – 125g – Masło rozpuszczone 25g – Sól – Masło do natłuszczania patelni i do warzyw PRZEPIS: 1. Rozpuszczone masło, mleko, mąkę(...)GALETTE COMPLÈTE, Jajka, Naleśniki po bretońsku Prep Time 30 minutes Cook Time 30 minutes Servings 3 Author Globus Kulinarny Ingredients 7 Jajka 1 Cukinia 1 Marchewka Roszponka garść Ser tarty Grana Padano Nasiona chia 250 ml Mleko 125g Mąka typ 550 25g Masło rozpuszczone Sól do smaku Masło do natłuszczania patelni i do warzyw Instructions Rozpuszczone masło, mleko
globuskulinarnyUdka z kurczaka w marynacie z kefiru, z dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz
Kuchnia MagdaLeny