tarta - 42848 przepisów (strona:574/2857)

Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami 59

garść rodzynek 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki śmietany 18% 1 pomarańcza kandyzowana skórka pomarańczowa cukier puder na lukier bułka tarta do obsypania formy Ucierana babka pomarańczowa z rodzynkami – przepis Jajka, masło i jogurt powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańczę dokładnie umyj i sparz (przy zakupie upewnij się(...)połączenia się składników. Rodzynki odsącz z wody, obtocz w odrobinie mąki (dzięki temu nie opadną). Wmieszaj delikatnie w ciasto. Formę do pieczenia babki wysmaruj masłem i oprósz bułka tartą. Wyłóż do niej ciasto, po czym wstaw do nagrzanego do 165 st. C piekarnika na około 50 minut (lub do tzw. suchego patyczka). Po wyciągnięciu z piekarnika, ciasto przestudź

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gulasz gyros drobiowy 114

Gulasz gyros przygotowany z filetów z kurczaka, z dodatkiem pieczarek, papryki oraz ogórków konserwowych. Wychodzi naprawdę pyszny i bardzo aromatyczny. Fani gyrosowych smaków z pewnością będą

Kuchnia MagdaLeny
Śliwka w czekoladzie z chrupką (sernik na zimno) 83

Czekoladowy sernik na zimno z musem z suszonych śliwek oraz czekoladową chrupką z płatków kukurydzianych. Pyszne ciasto bez pieczenia, przygotowane na spodzie herbatnikowym, z czekoladową masą

Kuchnia MagdaLeny
Babka kartoflana na drożdżach 60

obranych surowych kartofli, 420 g mąki pszennej tortowej, 3 jajka, 1,5 płaskiej łyżki soli, 170 ml mleka, 17 g suchych drożdży, 1 łyżka masła lub smalcu, bułka tarta do wysypania formy Kartofle zetrzeć na tarce do kartofli, lub na tarce z drobnymi oczkami. Mleko lekko podgrzać i wsypać do niego drożdże. Dodać cukier, wymieszać i na kilka(...)wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować smalcem i wysypać bułka tartą. Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia. Ciasto posmarować roztopionym tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około godzinę. Można podawać prosto z pieca, można pokroić ją na kawałki

królestwo garów
Kokardki karnawałowe (chrust pieczony) 69

Faworki pieczone zwane też chrustem przygotowane w kształcie kokardek to świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla tradycyjnych faworków, dedykowana szczególnie osobom liczącym kalorie. Mają mniej kalorii

Kuchnia MagdaLeny
Najlepsze Domowe Nalewki - 15 przepisów (Ebook) 96

Już jest dostępny! E-book z naszymi najlepszymi przepisami na domowe nalewki 🍷 E-book "Najlepsze Domowe Nalewki" zawiera 15 sprawdzonych przepisów na różnego rodzaju trunki alkoholowe

Kuchnia MagdaLeny
Murzynek budyniowy na białkach 95

Ciasto czekoladowe typu murzynek, przygotowane na samych białkach oraz mleku zagęszczonym niesłodzonym, z dodatkiem czekoladowego proszku budyniowego. Wychodzi mocno czekoladowe, wilgotne i nie za słodkie - jeśli

Kuchnia MagdaLeny
Kurczak po kujawsku 2130

Kurczak po kujawsku pieczony w piekarniku to danie idealne na obiad lub kolację. Świetny pomysł na urozmaicenie zwykłych pieczonych udek. Składniki udka z kurczaka bułka tarta czosnek sól pieprz słodka papryka zioła prowansalskie majonez ketchup Przygotowanie Udka posypać czosnkiem, solą, pieprzem, papryką słodką oraz ziołami prowansalskimi. Włożyć do miseczki, przykryć i odstawić na około pół godziny. Następnie udka(...)przełożyć na blaszkę, posmarować majonezem wymieszanym z ketchupem posypać bułką tartą. Blaszkę z mięsem przykryć folią i do piekarnika na 1 godzinę w 180 stopni. Autor przepisu: Jolanta Gozdal Artykuł Kurczak po kujawsku pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Torcik marchewkowy 60

pieczenia – 2 łyżeczki soda oczyszczona – ½ łyżeczki cynamon – 1 łyżeczka jajka – 4 szt sól – szczypta cukier – 2 szkl margaryna stopiona – 250 g marchew starta – 2 szklanki tłuszcz do formy bułka tarta KREM: serek mascarpone - 400 g masło - 250 g cukier puder - 4 łyżki kakao - 2 łyżki CIASTO: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wlewać przestudzony tłuszcz(...)wsypywać produkty suche wcześniej przesiane i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy starta marchewkę na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Mieszamy razem z ciastem. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w nagrzanym piekarniku 180stC przez 60 minut. Po całkowitym wystygnięciu ciasto przekroić na 3 części. KREM: Masło miękkie zmiksować z cukrem pudrem

przepisy- Milki
KROKIETY Z SZYNKĄ I SEREM 65

Mleko – 500 ml – Woda – 100 ml – Mąka typ 550 – 280 g – Jajka – 2 sztuki – Masło rozpuszczone 50g – Sól szczypta – Oliwa do nacierania patelni DO PANIEROWANIA – Jajko / lub 2 – Bułka tarta PRZEPIS: 1. Składniki na naleśniki zmiksuj na gładką masę, wylewaj porcję ciasta chochlą na patelnię, rozprowadź równo poruszając patelnią. Gdy naleśnik się zarumieni odwróć na drugą stronę(...)Mleko – 500 ml – Woda – 100 ml – Mąka typ 550 – 280 g – Jajka – 2 sztuki – Masło rozpuszczone 50g – Sól szczypta – Oliwa do nacierania patelni DO PANIEROWANIA: – Jajko - 2 sztuki – Bułka tarta Instructions Składniki na naleśniki zmiksuj na gładką masę, wylewaj porcję ciasta chochlą na patelnię, rozprowadź równo poruszając patelnią. Gdy naleśnik się zarumieni odwróć na drugą stronę. Tak usmaż

globuskulinarny
Chleb pszenno razowy ze słonecznikiem. 65

cukru trzcinowego – 2 łyżeczki drożdży instant – 2 łyżeczki soli – 1 jajko – 25 g masła – słonecznik do posypania – tłuszcz do smarowania formy – bułka tarta do posypania formy Do miseczki wsypujemy drożdże, cukier i 100 ml ciepłej wody oraz dodajemy 3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy na 15 minut by drożdże zaczęły pracować(...)formujemy kulkę, miskę przykrywamy folią spożywcza i ściereczką. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lub do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy ciasto na chleb, wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy na kolejne 30 minut by ciasto odpoczęło. Piekarnik nastawiamy na 190°C i pieczemy chleb przez

Zdrowy Styl Joanny
Czekoladowe ciasto z bananami na białkach 78

oleju 250 g mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 średnie dojrzałe banany 1 szczypta soli Dodatkowo: margaryna do wysmarowania keksówki bułka tarta do wysypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Do dużej misy wlać białka, ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Następnie, cały(...)szpatułką. Trzy banany obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wmieszać je w ciasto. Czekoladowe ciasto z bananami przelać do keksówki ( 10/30 cm ) natłuszczonej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ułożyć obranego i przekrojonego na pół banana. Czekoladowe ciasto z bananami na białkach wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C , piec z termoobiegiem

niecodziennikpary
Bananowa fantazja 83

duże banany (35 dkg po upieczeniu) 25 gr żelatyny 5 dkg cukru pudru 50 ml zimnej wody 600 ml śmietanki kremówki 25 dkg serka mascarpone 14 sztuk herbatników maślanych tarta czekolada do posypania ciasta Jak zrobić ciasto Bananowa fantazja. Biszkopt kakaowy: do miski wbić jajka, dodać cukier puder i ubić na masę o kremowej, puszystej konsystencji. Mąkę połączyć(...)ubijania dodać zmiksowane banany. Szybko wymieszać. Na zimny biszkopt kakaowy wyłożyć połowę kremu bananowego, na którym ułożyć jeden obok drugiego herbatniki maślane. Herbatniki przykryć pozostałym kremem. Wierzch ciasta udekorować tartą czekoladą. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki, aby krem dobrze zgęstniał. Bananowa fantazja Warto wiedzieć robiąc ciasto Bananowa fantazja. Forma do pieczenia , której użyłam była prostokątna

MeCooks
Kotlety z kapusty pekińskiej, szpinaku i pieczarek 80

znikają :) Składniki: - część biała z kapusty pekińskiej - ja miałam z takiej średniej główki - 50 g świeżego szpinaku typu baby - 100 g pieczarek - 30 g sera zółtego - 2 jajka - bułka tarta - sól, pieprz, czosnek suszony, gałka muszkatołowa , majeranek do smaku Na początek pociełam kapustę - dość drobno i ją zblednowałam. Kolejną czynnością było odsączenie jej z nadmiaru wody. Szpinak również(...)zblendowałam i dodałam do kapusty. Pieczarki obrałam, pokroiłam i podsmażyłam . Dodałam do warzyw. Na koniec starłam ser, dodałam jajka, bułkę tartą, przyprawiłam i smażyłam na złoty kolor

Kuchnia Pełna Emocji