więc do bułki dla dziecka do szkoły :) Składniki: - 100g ugotowanej kaszy gryczanej ( ciemnej) - 100 g ugotowanych i startych na dużych oczkach buraków - 1 duże , kurze jajko - bułka tarta do związania - sól, pieprz, suszony czosnek, suszona natka pietruszki, - do podania gęsty jogurt naturalny i natka pietruszki Nastawiam piekarnik na 150C ( termoobieg, w przypadku braku tej funkcji(...)170C) Kaszę przesypuję do miski. Dodaję buraki i mieszam. Do całej masy wbijam jajko i znów mieszam. Dosypuję przyprawy ( ostrożnie z solą ) i bułkę tartą tak, aby związać masę. Formuję burgery i układam je na blaszce , wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 18-20 min. Warto podawać je z jogurtem lub sosem
Kuchnia Pełna Emocjikapusty – czy zdziwi Was, że racuszki z kiełbasą nie mają nic wspólnego z tradycyjnymi racuchami? :) Ugotowane ziemniaki, pokrojona w kostkę kiełbasa, jajko, nieco mąki pszennej i panierka z bułki tartej to składniki racuszków z kiełbasą. Można je podać na obiad lub kolację. Doskonale smakują same, z sosem albo z surówką, jako dodatek do mięs. Przepis z Komborni (gmina Korczyna(...)Podkarpackie tradycje kulinarne. Informator z przepisami”. Racuszki z kiełbasą - kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg ziemniaków 200 g kiełbasy 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej sól pieprz 2 łyżki bułki tartej tłuszcz do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy w posolonej wodzie. Miękkie odcedzamy i mielimy albo przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy sól, pieprz, mąkę pszenną, jajka i pokrojoną
Trzeci talerzspirytusu lub wódki szczypta soli Jabłka do strucli: 700 g obranych jabłek 4 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka soku z cytryny 2 - 3 łyżeczki cynamonu 4 łyżki bułki tartej Dodatkowa: 2 arkusze papieru do pieczenia cukier puder do posypania 2 - 3 łyżki mleka Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić struclę drożdżową z jabłkami(...)można delikatnie podsypać mąką. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jabłka pokroić w kostkę i wymieszać z cukrem, sokiem z cytryny, cynamonem, 2 łyżkami bułki tartej. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować, aby miała kształt prostokąta i grubość około 1 cm. Każdy rozwałkowany placek posypać
Kuchcik gotujeziemniaków około 250 g gotowanego, mielonego mięsa (u mnie drobiowe, z rosołu) 160 g skrobi ziemniaczanej (w oryginale 250 g) 2 żółtka curry sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta masło Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Po przestudzeniu mielimy lub przepuszczamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mielone mięso, skrobię ziemniaczaną oraz żółtka. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą(...)curry. Mieszamy. Z ciasta formujemy niewielkie okrągłe kluseczki, lekko je spłaszczamy. Gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Odcedzamy łyżką cedzakową. Podajemy polane zrumienioną bułką tartą z masłem
Smaki Na TalerzuDzisiaj polecam jak przygotować idealne ciasto kruche wraz z krótkim filmem Z ciasta kruche go możemy przygotować: tarty słodkie lub słone szarlotki ciasteczka talaretki Aby było idealnie kruche: cukier puder jest lepszy, bo zwykły nie zdąży się rozpuścić, zbyt krótki czas pieczenia ciasta, gruby cukier szybko się skarmelizuje, pozostawiając w cieście bardzo widoczne brązowe kropki, nie wygląda(...)pieczenia jeżeli pieczemy kruche ciasto jako blaty pod sernik lub inne ciasto z masą, podpiekamy je wcześniej ok 10 minut, a następnie studzimy – unikniemy zakalca gdy pieczemy spody do tarty czy babeczek formę dokładnie wylepić na to kładziemy papier do pieczenia lub folie aluminiową i obciążamy kuleczkami lub grochem ,fasolą zapobiegnie spływaniu boków ciasta NIGDY NIE DODAJEMY PROSZKU
Pomysłowa kuchniaCiasto bez pieczenia przygotowane na herbatnikach w czekoladzie, pomiędzy którymi znajduje się orzechowo-kakaowa masa z chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Masa wykonana została z serka macarpone, masła
Kuchnia MagdaLenySałatka ziemniaczana w wersji świątecznej, z dodatkiem śledzi, ogórków kiszonych oraz jabłka, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem musztardy. Prosty przepis z kilku podstawowych składników
Kuchnia MagdaLenycukru pudru, 100 g cukru, 250 g miękkiego masła, 50 g mąki, 50 g rodzynków, 40 g skórki pomarańczowej, wanilia – u mnie ekstrakt wanilii, masło i bułka tarta do wysmarowania tortownicy, Ciasto : wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć(...)najmniej na godzinę do lodówki. Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 15 minut, aż ciasto lekko się przyrumieni. Masa serowa : ser zemleć, lub lepiej zetrzeć. Ja ścieram w robocie. Ubić masło na „śmietanę”, dodawać kolejno żółtka
królestwo garówcałe jajko 1/2 małej bułki, może to być kajzerka namoczona i odciśnięta z nadmiaru płynu (namoczyć możemy w mleku lub wodzie) 1 łyżeczka suszonych warzyw sól, pieprz bułka tarta do obtoczenia ( ja używam domowej <-- Klik ) 1. Cukinie obieramy ze skórki i jeśli jest młoda to trzemy ja ze skórką i ostawiamy na 10 minut(...)starta cukinią, cebulką, jajkiem, suszonymi warzywami oraz solą i pieprzem. Wyrabiamy je dotąd aż nie będzie przywierać do dłoni. 3. Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Gotowe kotlety obsmażamy na oleju na rumiano z każdej strony lub układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 przez około 25-30 minut
Gotowanie...to proste !kakao łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 i 2/3 szklanki mleka 1 budyń waniliowy / śmietankowy 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka miękkiego masła Dodatki: posypka cukrowa lub tarta gorzka czekolada, mocny napar z herbaty Sposób wykonania: 1. Z podanych składników na ciasto zrobić biszkopt, upiec, po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwa blaty. 2. Krem: Szklankę(...)budyń. 3. Spodnią część biszkoptu nasączyć herbatą, nałożyć 2/3 kremu, równomiernie rozsmarować. Przyłożyć drugim blatem biszkoptowym, lekko nasączyć go herbatą i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać posypką cukrową lub tartą gorzką czekoladą. Schłodzić przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwiem kiedy, ale faktem jest, że mamy wrzesień. Jednak ten wpis wcale nie jest zapowiedzią końca lata. Wręcz przeciwnie, zamierzam korzystać z ostatnich … The post Rustykalna tarta z brzoskwiniami appeared first on FitSweet
Fitsweet.memiękkiego masła, 9 jajek (jajka przed rozbiciem sparzyć), 300 g cukru, 180 g czekolady (deserowej lub gorzkiej), 180 g mąki pszennej (u mnie tortowa), masło i bułka tarta do wysypania formy, krem : 500 g serka mascarpone, 500 ml śmietany kremówki 30%, 12 g żelatyny, 100 g konfitury z róży, do nasączenia : 150 ml naparu z herbaty(...)delikatnie wymieszać. Następnie dodać do niej białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (24 – 26 cm, jeżeli weźmiemy mniejszą tortownicę biszkopt będzie wyższy) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 - 50 minut. Po upieczeniu zdjąć rant tortownicy i wyjąć biszkopt. Odstawić do ostudzenia, najlepiej na 12 godzin
królestwo garówkrokietów 1 kg kiszonej kapusta 250 g suszonych pomidorów 350 g bekonu w kostkach 1 cebula 30 g suszonych borowików Sól Pieprz świeżo zmielony Krokiety 2 jajka Bułka tarta Jak zrobić sos żurawinowy do krokietów i nie tylko Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wsyp cukier, pozwól mi się z karmelizować. W międzyczasie z jabłek wytnij nasiona i pokrój jabłka(...)złóż go w kwadrat lub zwiń w rulon, zrób tak, jak lubisz. Układaj naleśniki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy naleśnik pomaluj, lekko wymieszanym jajkiem i posyp bułka tartą. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz naleśniki ok. 20 minut, lub do momentu, kiedy bułka się zarumieni. Podawaj z sosem żurawinowym. Jeśli spodobał Ci się mój przepis
RafalCooklaurowe 4 sztuki, kucharek 2 łyżki przyprawa do kurczaka 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, pieprz mielony 1 łyżeczka, majeranek 2 łyżki, kucharek 1 łyżka, kasza manna 1 szklanka, tarta bułka 3/4 szklanki, jajka 10 sztuk "M" Kurę rosołową, kurczaka oczyścić, opłukać, podzielić na części, włożyć do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kucharka, włoszczyznę(...)miski, dodać włoszczyznę, wlać 6-8 szklanek rosołu i pałką blendera miksować wszystko. Do masy wbić żółtka, dodać przyprawę do kurczaka, pieprz mielony, majeranek, paprykę ostrą, wsypać kaszę manną, tartą bułkę i mikserem połączyć dobrze składniki, jeśli masa jest zbyt gęsta to dolać trochę rosołu. Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę, dodać do masy i dużą
W Mojej Kuchni Lubięoraz jajka – roztrzepujemy. Wlewamy odrobinę pasty waniliowej, mieszamy. Łączymy z suchymi składnikami dodając naprzemiennie śmietanę – ma wyjść gęsta, budyniowa masa. Napełniamy wysmarowane masłem i delikatnie obsypane bułką tartą foremki. Pieczemy do suchego patyczka – ok.20-25 minut w 170C. KREM: Wciskamy do wysmarowanych o obsypanych bułką tartą foremek. Pieczemy ok. 20 minut do suchego patyczka
Ostra na Słodko