Zupa typu krem z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku i tymianku, zabielona serkiem mascarpone. Gęsta i aksamitna zupa o słodkawym smaku, przygotowana zaledwie z kilku składników
Kuchnia MagdaLenyzapiekane na cieście (w formie tarty) i to one stoją u źródła słowa custard – francuskie określenie croustade pierwotnie odnosiło się do chrupiącego ciasta tarty. Znawca historii kuchni brytyjskiej, dr Neil Buttery z Uniwersytetu w Manchesterze, zaznacza na swoim blogu British Food: A History , że od eleganckiej nazwy krem angielski
smakowitehistorie.comcukru, by Wasza babka świąteczna nie była za słodka. Jak wyciągnąć babkę z foremki? Pamiętajcie, by przed wlaniem ciasta obficie wysmarować ją zimnym masłem, posypać bułką tartą i najlepiej włożyć na trochę do lodówki. Ja lubię też wyłożyć papierem jej komin. Upieczona babka z jabłkami i czekoladą powinna wystygnąć w formie. Po tym czasie odwracamy foremkę(...)mąkę i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Połowę ciasta nałożyć do dokładnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy, powciskać połowę pokrojonego na kawałeczki jabłka i czekolady, nałożyć resztę ciasta, wcisnąć resztę czekolady i jabłek. Piec w temp. 180 stopni ok. 40-50 minut. Chcesz być
Lekcje w kuchniDomowy chleb na maślance i na drożdżach, przygotowany z mąki pszennej oraz mąki żytniej, z dodatkiem masła. Wychodzi pyszniutki - z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. Nie
Kuchnia MagdaLenymojprzepisna.pl | Pavlova z kremem kawowym i borówkami Ulubiony deser mojego męża, w tym roku z okazji świąt Wielkanocnych zrobiłam właśnie Pavlovą. Mąż i moja mama byli
moj przepis namojprzepisna.pl | Sernik kokosowy bez pieczenia Serniczek pochodzi z blogu Kwestia smaku . Robi się go bardzo szybko i jest smaczny. Jednak warto użyć tutaj aromatycznego mleczka kokosowego
moj przepis nawody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki roztopionego masła łyżeczka oleju łyżeczka nasion chia, sezamu lub płatków owsianych dodatkowo: bułka tarta i masło do formy lub papier do pieczenia Uwagi do przepisu: Przepis na chleb bez drożdży jest na jedną keksówkę o wymiarach 30 x 11 cm. Do ciasta(...)misce mieszam łyżką wszystkie składniki, najpierw mieszam suche składniki, dodaję mokre. Pod koniec wyrabiam wszystko szybko ręką. Formę keksową wykładam papierem do pieczenia (lub smaruję masłem i wysypuję bułką tartą), wkładam ciasto, wyrównuję. Smaruję jedną łyżeczką oleju i posypuje nasionami chia (lub innymi). Chleb piekę w temp. 190 st. C, na środkowej półce piekarnika przez ok. 40 minut
Zasmakuj Kuchnimojprzepisna.pl | Pascha idealna – Tradycyjny Wielkanocny deser Pascha idealna, to deser, przygotowywany w naszym rodzinnym domu, odkąd pamiętam. Moja mama zawszę ją przygotowywała, dokładnie raz w
moj przepis naniepełna szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki sypkiego maku Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowani foremki bułka tarta do oprószenia foremki cukier puder do oprószenia babki Wykonanie pysznej babki z makiem: 1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku(...)pieczenia do dajemy do ucieranej masy i ucieramy, na koniec wsypujemy mak sypki i dokładnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Formę na babkę smarujemy masłem lub margaryną, oprószamy bułką tartą. Przekładamy ciasto. 3. Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy. Studzimy. 4. Podanie: Wystudzoną babkę oprószamy cukrem
Izabelawkuchniszklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 bardzo czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju 8 łyżek mleka tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka ubijamy na puszystą masę powoli dodając cukier – mi zajęło(...)około 15 minut. Mąki i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy. W dalszym ciągu miksując powoli dodajemy pozostałe składniki w 3-4 etapach. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy około 50 minut – do suchego patyczka. Babkę studzimy na kratce, posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
dom-agi.plpszennej 250g masła extra 1 szklanka cukru 160ml likieru pomarańczowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao 50g mlecznej czekolady szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 100g białej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 30% 1 pomarańcza Wykonanie: 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Czekoladę zetrzeć na tarce(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać startą czekoladę, likier pomarańczowy i ubite białka. Całość delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o kształcie wieńca o pojemności 2 litrów. 4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 55-60 minut (do suchego patyczka). Po tym czasie pozostawić
Szalona Kuchnia EwelinyKruche maślane mini tarty z nadzieniem mocno cytrynowym i słodką opalaną bezą. Ciasto kruche i lemon curd to na prawdę udany duet, a słodka beza świetnie równoważy kwaskowaty smak kremu. Pierwszy raz miałam do czynienia(...)bezą włoską, gdzie ubite białka zaparza się syropem cukrowym i bardzo podoba mi się fakt, że nie trzeba jej piec ani suszyć. Składniki na 6 tartaletek lub 1 tartą: 200 g mąki pszennej 110 g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru jajko szczypta soli nadzienie: lemon curd np. z tego przepisu na bezę włoską: 2 białka
wyzwania kuchenneziemniaczane i ulubione surówki. Polecam i zapraszam do przepisu:) Składniki 4 filety drobiowe 2 ząbki czosnku 4 plastry żółtego sera 2 surowe kiełbasy olej sól, pieprz jajko bułka tarta kilka łyżek mąki pszennej Sos 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego z kostki 2 łyżki musztardy 2 łyżki gęstej śmietany sól, pieprz Filety(...)Odstawić na 30 minut. Następnie na każdym filecie ułożyć ser i równo rozłożyć farsz z połowy kiełbaski. Zwinąć po skosie, na sopel. Do 2 miseczek wsypać mąkę i bułkę tartą, do trzeciej wbić jajko i roztrzepać. Na patelni rozgrzać olej, roladki panierować w mące, jajku i bułce, kłaść na gorący tłuszcz. Zmniejszyć moc grzania i smażyć z każdej
gotuj ze mnąJako, że chwilowo brak dzieci, babcia sprawuje nad nimi pieczę, ja mam więcej czasu na wypieki. Tym razem padło na mak, którego zapasy porobione mam chyba
moj przepis naSernik bez pieczenia! Na spodzie herbatnikowo-orzechowym, z orzechową masą sernikową z prawdziwego sera twarogowego oraz masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi na wierzchu. Dosłownie petarda!
Kuchnia MagdaLeny