Potrzebujesz: 3/4 szklanki suchej kaszy gryczanej 1/2 papryki 1/2 średniej cebuli 2 łyżki szczypiorku lub dymki 2 jajka 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka mąki kukurydzianej 25-30g tartego parmezanu/ grana padano/ regio piatto 1 gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu sól pieprz olej do smażenia Sposób przyrządzenia: 1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu, odparuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanapieczarek 2 szalotki Sól i pieprz do smaku Papryka czerwona słodka ok 2 łyżki Dodatkowo 16 Naleśników na krokiety 3 jajka 100 ml mleka 200 g bułki tartej Sól i pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE: Kapustę ze słoika przekładam do garna i zalewam gorącą wodą. Gotuję ok 20 min a następnie płukam zimną wodą. Odcedzam
Gotowanie Patkiskładniki: 500 g filetów śledziowych solonych 2 kiszone ogórki 1 mała czerwona cebula 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków lub pieczarek 10 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka tartego chrzanu, u mnie ze słoiczka 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Filety śledziowe wcześniej wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Do miski przełożyć majonez, jogurt, chrzan
Monia miesza i gotujeświeżego kalettes, z usuniętymi zdrewniałymi środkami, same listki sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki tartego parmezanu szczypta świeżo startej lub zmielonej gałki muszkatołowej Przygotowanie: Zagotuj osoloną wodę w dużym rondlu, wrzuć kalerosse, gotuj przez 8-10 minut i odcedź. Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu
karmelowywinnych jabłek 5 białek 3/4 szkl. cukru kisiel cytrynowy cukier puder do posypania WYKONANIE: z podanych składników zagniatamy ciasto, 1/3 wkładamy do zamrażarki, pozostałym wyklejamy natłuszczoną blachę, jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach tarki, wykładamy na ciasto, z białek ubijamy pianę, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i kisiel, pianę kładziemy na ciasto, na wierzch trzemy wiórki schłodzonego ciasto, pieczemy
Kuchnia Beatymnie domowe, bez dodatku cukru) - niecałe pół szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka miodu - 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej - kilka kropli aromatu migdałowego - bakalie wedle uznania (ja daję 60g tartych migdałów i 40g rozdrobnionych orzechów laskowych) Mak zalać wrzącą wodą, zamieszać i odstawić do przestudzenia. Do wystudzonego maku dodajemy ksylitol, płynny miód, jajka oraz żółtko, skrobię ziemniaczaną, aromat migdałowy, stopione
Smaczne Zdrowegęstej, kwaśnej śmietany sól, pieprz Śledzie kroimy na dowolne kawałki. Jajka ścieramy na grubych oczkach tarki, szczypiorek i rzodkiewkę drobno kroimy, cebulę i jabłko drobno siekamy. Pokrojone warzywa i tarte jajka mieszamy ze śledziami. Dodajemy śmietanę i majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na godzinę, żeby się „przegryzły” Smacznego! Post Śledź w śmietanie pojawił się poraz pierwszy
ladykitchenponieważ nie tylko świetnie smakują, ale również ładnie wyglądają. W końcu nie od dziś wiadomo, że połączenie buraczków, jajek i śledzia jest praktycznie idealne. Spróbujecie? 5 jajek 4 łyżki tartych buraczków marynowanych (u mnie z Dagomy ) 1/2 cebuli (małej) 1 płat śledzia marynowanego lub solonego Dodatkowo: 1-2 łyżki majonezu pieprz Opcjonalnie: szczypiorek do posypania Jajka ugotować na twardo
Di gotujechińskiej dwie łyżki łagodnego keczupu dwa ząbki czosnku dwie łyżki sosu sojowego dwie łyżki sosu balsamicznego (lub jedna łyżka octu balsamicznego i łyżka cukru) łyżeczka sosu chili (lub łyżeczka tartego imbiru) łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina wody dwie łyżki oleju do smażenia sól, carry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka Wykonanie: 1.Kurczaka oprószyć przyprawami i wrzucić na gorący
Mama z miastazrobić obiad na szybko. Skłaniki: jedna podwójna pierś z kurczaka mała puszka kukurydzy opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej dwa ząbki czosnku trzy łyżki sosu sojowego łyżeczka sosu chili (lub łyżeczka tartego imbiru) łyżeczka mąki ziemniaczanej i odrobina wody dwie łyżki oleju do smażenia sól, carry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka łyżka prażonych nasion sezamu albo słonecznika Wykonanie
Mama z miastachwilę zostawiamy na ogniu, żeby się przegryzło i sok z pomidorów odparował. Przyprawiamy wg. uznania. Papryki kroimy na pół, wycinamy gniazda nasienne. Nakładamy farsz i na wierzch możemy posypać tartym serem, albo dla leniwych - pokroić plasterek na paseczki jak na zdjęciu wyżej :) Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przed 40-45 minut. Na dno naczynia
Mama z Motylemdodajemy kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Całość drobno siekamy lub rozdrabniamy z pomocą blendera. Gotowym, przestudzonym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy. Następnie panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor w każdej strony. Gotowe podajemy na ciepło np. z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym
Domowy Smak Jedzeniapokrojony drobno por. Gotujemy około 15 minut. Następnie do zupy dodajemy serek topiony. Mieszamy aż serki się rozpuszczą, zakręcamy gaz. Zupę przed podaniem posypujemy natka pietruszki i tartym parmezanem. Podajemy ciepłą z pieczywem. Smacznego. Zupa jest bardzo smaczna, sycąca i aromatyczna. Zapraszam do obejrzenia filmiku
Kulinarne Fantazje Marioliopakowania drożdży szczypta cukru 1 szklanka ciepłego mleka 1/2 szklanki wody gazowanej sól i pieprz farsz 1 filet z kurczaka podwójny szczypiorek natka pietruszki 15 gad sera żółtego tartego sól i pieprz do mięsa:sól , pieprz, papryka, czosnek granulowany 3 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia dodatkowo 50 m mleka suszona bazylii SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki ciasta łączę
Gotowanie Patkidlatego, że bardzo przypomina mi mojego ulubionego Baileys’a :) Świąteczny drink na bazie mleka i słodkiej śmietanki, aromatyzowany wanilią, z whisky i ciemnym rumem. Obowiązkowo oprószony odrobiną świeżo tartej gałki muszkatołowej. Drink najlepszy jest po lekkim zmrożeniu, dlatego przed podaniem mrozi się go z 3-4 godziny, aby trochę zgęstniał. Polecam na święta, ale również świetnie się sprawdzi
Moja Delicja