brokułami, cukinią i selerem naciowym pod sosem beszamel porcja dla 4 – 5 osób Składniki: 1 szklanka ryżu białego 1/2 szklanki ryżu brązowego ( można zastąpić białym ) 1,5 szklanki tartych serów ( użyłam mozarelli, cheddara, gouda i parmezanu) 0,5 litra mleka 5 łyżek mąki orkiszowej ( możecie użyć innej dowolnej, polecam jaglaną) 1/2 cukinii 3/4 szklanki posiekanego selera naciowego
JaglusiaWykonanie: Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na smalcu z dodatkiem papryki. W między czasie mięso wymieszać ze startymi ziemniakami, solą i pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem (w razie potrzeby dosypać bułki tartej). Dokładnie wyrobić masę, formować kulki i ułożyć na wcześniej przygotowanej cebuli w naczyniu żaroodpornym. Podlać bulionem, obłożyć plasterkami pomidorów. Wstawić do piekarnika nagrzanego 190-200 stopni i dusić około
Tradycyjna Kuchniajaja się zetną. Przełóż na talerze.Na każda porcję przeznacz 1 łyżeczkę oleju z ostropestu tłoczonego na zimno. Zadbasz w ten sposób o detoks Twojej wątroby. Posyp zieleniną i tartym serem. Szybko i zdrowo. Pysznie
Z Kuchni Do KuchniCoś dla wielbicieli maku🙂 Składniki Biszkopt: 45 dag maku 8 jaj 1 szkl. cukru pudru 1 cukier waniliowy 4,5 łyżki kaszy manny 1,5 łyżki bułki tartej 1,5 łyżeczki proszku d/p … Czytaj dalej Torcik makowy
czarrna od kuchniśmietany 18% koperek sól, pieprz magi Składniki (klopsiki) : 250 gr mięsa mielonego wołowo-wieprzowego łyżeczka majeranku 2 łyżeczki musztardy łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej (wedle uznania) 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Podsmaż na złoto na oliwie pokrojoną cebulę z czosnkiem. Dodaj pokrojone pozostałe warzywa, chwilę podsmaż dodaj cukier i zalej bulionem. Gotuj
Mechanik w kuchniminut. Nie mieszamy już. Po tym czasie wyłączamy gaz i ściągamy potrawę z kuchenki bez ściągania folii . Po 5 minutach ściągamy folię. Posypujemy szczypiorkiem i natką pietruszki. Podajemy z tartym czosnkiem, oliwą z oliwek oraz obowiązkowo- kawałkami cytryny. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i niezwykle kolorowe. Dzieci próbują prosto z patelni, tak jak tradycyjnie powinno się
Z Kuchni Do Kuchnipaski. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy jeszcze 2 minuty po wypłynięciu na wierzch. Na patelni rozpuszczamy 3 łyżki masła i 1-2 łyżki bułki tartej. Mieszamy. Kluski polewamy taką zasmażką i posypujemy cukrem
Aga w kuchniDziś ponoć święto mają placki ziemniaczane....tym razem zrobiłam placki z ziemniaków tartych na grubej tarce..mało kiedy tak robię, w sumie to chyba drugi raz.. około 1 kg ziemniaków 1-2 jajka 1-2 łyżki mąki cebula sól, pieprz majeranek Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach [ ja kilka ziemniaków starłam na tarce
Moje domowe kucharzeniegotowy już w godzinkę Składniki:4-6 osób 2.5 kg ziemniaków 300-400 g boczku w plastrach 2 duże cebule 2 garście pieczarek -wedle uznania 3-4 garście żółtego tartego sera 1 szczypior drobno posiekany pieprz,i odrobina soli garść natki pietruszki Sposób: Ziemniaki obieramy ,kroimy w większe kawałki i gotujemy w osolonej wodzie ,około 20 minut MUSZĄ BYĆ
Viola cooks with passionłyżka masła 100 ml bulionu duża garść liści bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka orzechów nerkowca 5 łyżek oliwy z oliwek 5 g tartego parmezanu sól, pieprz do smaku
Kulinarne Fantazje Marioliząbki czosnku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½ l bulionu drobiowego ( użyłam zamrożony w kostkach) 50 g masła 1 jajko garść świeżych listków bazylii sól morska świeżo zmielony pieprz 100 g tartego sera ( parmezan) 250 ml domowego sosu pomidorowego Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej ½ l mleka sól i pieprz świeżo starta gałka muszkatołowa Wykonanie
Kuchnia u KrysiSkładniki: Pulpeciki: 500g mięsa mielonego, 1 jajko, 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej, 2 łyżeczki majeranku, pieprz, sól, 2 łyżki bułki tartej, plus do obtaczania, 4 łyżki wody, olej. Zalewa octowa: 1 i 1/2 cebuli, 2 mniejsze marchwie, 3/4 szklanki octu ( szklanka 250ml ), 1l zimnej wody, 3 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru
W kuchni u MonikiMuffinki są z dodatkiem tartej marchewki oraz zmielonych migdałów,udekorowane kremem orzechowym. Małe,słodkie co nieco do popołudniowej kawki. ciasto: 2 szkl. mąki tortowej 3/4 szkl. brązowego cukru 1/2 szkl. zmielonych migdałów 4 jajka 1 łyżka cukru migdałowego 1 szkl. oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 marchewki (po starciu ok. 1 szklanki) szczypta soli krem
Kolorowa kuchnia Elkiciasto kilka razy pięścią żeby je odpowietrzyć. Można kilka razy je zagnieść rękoma. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - preferuję ją w porównaniu do bułki tartej, bo się tak nie przypala. Włożyć do blaszki ciasto, wyrównując powierzchnię tak, by masa chlebowa równomiernie blaszkę wypełniała, zwłaszcza w kątach - żeby ułatwić sobie nakładanie, można to robić zmoczonymi rękami
Grunt to przepis!