jest pachnący i bardzo wiosenny. Taki sos na pożegnanie zimy, która nie chce nam odpuścić. Składniki: • 4 jajka • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżeczki tartego chrzanu • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% • 2 łyżki posiekanego szczypiorku • 1 łyżka posiekanego koperku • sól, szczypta cukru do smaku Wykonanie: • Jajka ugotować na twardo, obrać
To co kochamłyżek soli • 2 główki czosnku • 1 łyżka pieprzu ziarnistego • 2 łyżki ziela angielskiego • 1 łyżka kminku • 8 liści laurowych Farsz • 250 g śliwek suszonych • 2 jabłka • 1/2 szklanki bułki tartej • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1 łyżka masła • sok z 1/2 cytryny Do polewania indyka • 3/4 szklanki oleju • 3/4 szklanki roztopionego masła • 2 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie: Marynata • Gotować
To co kochamfetopodobny, bo jest mazisty i miękki • olej do smażenia Wykonanie: • Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. Nie używam tartej bułki, bo sprawia, że kotlety są twardsze niż z suszonej i namoczonej lub świeżej. • Cebulę obrać, pokroić drobno i przesmażyć na 2 łyżkach oleju
To co kochambardzo smakowały! Składniki: • 2-3 kalarepki • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru • 2 jajka • 2 łyżki sosu sojowego • 100 g płatków migdałowych • 4 łyżki orzechów włoskich mielonych lub tartej bułki • 4 łyżki mąki • olej do smażenia Wykonanie: • Kalarepki obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm. • Wrzucić kalarepkę na wrzącą, posoloną wodę
To co kochamfilety tilapii • 4 plastry sera żółtego • sól, biały pieprz do smaku • sok z 1/2 cytryny • 1/4 szklanki śmietany kwaśnej • 1/4 szklanki keczupu pikantnego • 1 łyżeczka chrzanu tartego • 1 łyżka natki pietruszki • olej do smażenia Wykonanie: • Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą i białym pieprzem. • Delikatnie obsmażyć rybę na oleju i ułożyć
To co kochamporcje duże lub 4 małe: • 4 jajka • pęczek zielonych szparagów • kilka liści sałaty zielonej • garść szpinaku świeżego • kilka rzodkiewek • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki tartego parmezanu • 2 łyżki masła • oliwa Wykonanie: • Każdy szparag złamać trzymając jedną ręką za koniec a drugą w środku. Szparag złamie się w odpowiednim miejscu, gdzie nie będzie już
To co kochamkonserwatywna kulinarnie część rodziny, tym razem nie marudziła, lecz pałaszowała ze smakiem filecik z truskawkami. Składniki: • 4 plastry piersi z indyka • sól, pieprz biały • 4 łyżeczki tartego parmezanu • 6 dużych truskawek • sos balsamiczny • rozmaryn Wykonanie: • Plastry piersi z indyka posypać solą i pieprzem, ułożyć na blaszce na papierze do pieczenia. • Każdy
To co kochamcebule • 1/2 selera i pora • 4 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • 1 płaska łyżka soli Sos chrzanowy • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu tartego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ozorki umyć, zalać gorącą wodą, dodać przyprawy i sól. • Wrzucić obraną i przekrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę. • Gotować
To co kochampokroić w drobną kostkę. • Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, natką. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa mięsna jest za rzadka, można dodać odrobinę tartej bułki. • Naczynie do zapiekania posmarować olejem, położyć na spód polędwiczki. • Mięso mielone podzielić na 9 części, uformować kule i każdą położyć na plastrze polędwiczki
To co kochamkolacja. Ale ja lubię również na zimno z kawałkiem ogórka kiszonego lub marynowanej gruszki. W tej pieczeni nie ma żadnej bułki, ani świeżej, ani tartej. Zamiast tego dodałam ugotowaną soczewicę, która tak jak bułka doskonale nadała pieczeni puszystości. A zielony groszek spełnia nie tylko funkcję dekoracyjną, ale dodaje też objętości
To co kochamwędliny lub jajek, to proponuję łatwy sos chrzanowy na bazie śmietany, jajek i buraczka czerwonego. Składniki: • 4 jajka • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżeczki tartego chrzanu • 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% • 1 mały, ugotowany buraczek czerwony • sól, szczypta cukru i pieprz do smaku Wykonanie: • Jajka ugotować na twardo, obrać
To co kochamObiad? Jaki obiad w taki upał? Polecam szybki kalafior, gdzie zamiast tradycyjnej bułki tartej z masłem proponuję płatki migdałowe i orzechy. Taki odchudzony kalafior jest lekkostrawny ale równocześnie sycący. Ja jestem w stanie zjeść połowę ,bo uwielbiam kalafiora w każdej postaci. Składniki: • 1 kalafior • 3 łyżki płatków migdałowych • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
To co kochamcałych tuszkach bez głów i mają dość dużo łusek, które należy zeskrobać, ale walory smakowe nototenii wynagrodzą ten trud. Ja upiekłam rybę na tartej cukinii, bo miałam ją dość wyrośniętą, ale małą cukinię można pokroić w plastry. Składniki: • 4 sztuki nototenii • 2 szklanki cukinii startej • kilka pomidorków koktajlowych • kilka gałazek kopru • sól, pieprz
To co kochamjest przełożenie jej do niskiego naczynia, by wystygła, a następnie krojenie jej na kawałki i grillowanie. Ja moją przełożyłam do formy na tartę i podałam jeszcze ciepłą, a nastepnego dnia, gdy mocno zastygła, pokroiłam w plastry i podsmażyłam z przyprawą grillową. Może być również podana(...)wodę wsypywać powoli kaszkę cały czas roztrzepując rózgą, aby nie zrobiły się grudki. • Dodać pieprz i gotować na wolnym ogniu przez ok. 5 minut. • Formę na tartę wyłożyć folią spożywczą i wylać polentę. Przykryć folią i odstawić na 10-15 minut. • Po tym czasie zdjąć z wierzchu folię i przełożyć
To co kochamdobre, polecam więc te popularne produkty. Sałatka jest sycąca, orzeźwiająca i ogólnie smakowita. Składniki: • 5 ziemniaków • 8 jajek ugotowanych na twardo • 5 jabłek • 1 łyżeczka tartego chrzanu • sok z 1 cytryny • 2 łyżki majonezu • 1 łyżka gęstej śmietany • sól, pieprz do smaku • szczypiorek Wykonanie: • Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pokroić
To co kocham