tarta - 42848 przepisów (strona:2023/2857)

Dorsz w migdałach z pieczonymi ziemniakami 161

Dorsz w migdałach to dorsz panierowany w zmielonych migdałach. Często przyrządzam panierowaną rybę w orzechach zamiast tradycyjnej tartej bułki. Jeśli już się zdecyduję na bułkę to wolę domowe panko ….Dorsz w migdałach smakuje wyśmienicie z lekko słodkimi migdałami. Do ryby przyrządzam surówki z korzeniowych warzyw. Dzisiaj proponuję surówkę z warzyw, marchewki i selera. Prosta i smaczna surówka, która

codojedzenia
ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM 742

POTRAWY: 19 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 400 g makaronu (u mnie świderki), 20 dag pieczarek, większa cukinia, średnia papryka czerwona, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz cayenne, 15 dag tartego sera żółtego, mała cebula (drobno pokrojona), łyżka posiekanego szczypiorku, puszka krojonych pomidorów, ząbek czosnku, 1 papryczka chili peperoncini, cukier, zioła prowansalskie, sól, łyżka masła. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej

JejKuchnia
Placki ziemniaczane nadziewane pieczarkami i serem. 300

ziemniaków (odmiana mączysta) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz olej do smażenia Nadzienie: 350 g pieczarek 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz garść tartej mozzarelli (lub innego sera) Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli. Całość smażyć kilka minut, aby nadmiar

zadanie-gotowanie
Bułeczki brioche 153

się jednak tym, że na czubku mają kawałek ciasta, który służy tylko po to, żeby oderwać go od ciepłej bułeczki i włożyć do środka trochę masła, albo czekolady albo tartego sera – możliwości jest naprawdę dużo! Genialne, prawda? Oryginalne francuskie bułeczki brioche piecze się w specjalnych metalowych foremkach wyglądających jak formy na mini babki, równie dobrze spisze się jednak

Ciastkozercy
Szarlotka z tartymi jabłkami. Górska szarlotka. 196

musiałam szybko działać aby jabłuszka się nie zmarnowały. Postanowiłam zrobić bardzo prostą szarlotkę, o tradycyjnym smaku, taką jaką często jadamy na szlaku w górach. Jabłka w takiej szarlotce są tarte na tarce o grubych oczkach. Szarlotka ma w sobie dość sporo cynamonu i obowiązkowo grubą warstwą szarlotki na górze. Jest dość słodka i treściwa. Zazwyczaj dostaje jej się olbrzymi

SMYKWKUCHNI
TARTALETKI Z CHORIZO 133

SKŁADNIKI: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 chorizo 6 pieczarek 1 czerwona cebula 15 dag sera żółtego tartego Koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Suszona bazylia PRZYGOTOWANIE:  Ciasto rozwałkowuję smaruję koncentratem pomidorowym, posypuję solą i pieprzem oraz bazylią. Ciasto dzielę na ok 11 kawałków. Z ostatniego wycinam paski tak by było ok 30 sztuk. Pieczarki myję i kroję

Gotowanie Patki
Gnocchi szpinakowe w parmezanie z ziołowym kurczakiem 138

mąką ziemniaczaną. Wszystko porządnie wymieszać. Formować kulki a następnie docisnąć od góry widelcem. Wrzucić do gotującej - osolonej wody i trzymać na ogniu, aż do wypłynięcia.  Ja podałam z tartym parmezanem, odrobiną kiełków z brokuła i ziołowym kurczakiem w sosie grzybowym.. Smacznego

Gaździnka warzy
Roladki z szynki i papryki 165

Kolejna propozycja imprezowa lub po prostu smaczna i szybka przekąska w ciągu dnia. Na jeden kęs:) Paprykę możecie zastąpić ogórkiem - świeżym, kiszonym, konserwowym lub tartymi pieczarkami - próbowałam, będą smaczne. Można je maczać w dipach, udekorować natką pietruszki, koperkiem, różnymi kiełkami, podać na liściach sałaty czy rukoli. Ma być kolorowo i kusząco! Składniki: 6 plastrów szynki eksportowej Krakusa - jest prostokątna

Zasmakuj Kuchni
Lekka zapiekanka 580

cebulą i pieczarkami, przełożyć do kokilek, zamiast kokilek można użyć naczynie żaroodporne. Śmietanę roztrzepać z jajkiem , przyprawi ć solą, tymiankiem, papryką, pieprzem świeżo mielonym. Zalewamy makaron sosem, posypujemy tartym , żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 °C. Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem lub natką pietruszki. Smacznego

kgwjanczewo
Pasztet: gotowany indyk z bulionu 191

resztę warzyw. Do zmielonych warzyw dodać 1 jajko oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dobrze wymieszać. W celu zagęszczenia lub rozrzedzenia masy można dodać oleju do smażenia lub tartej bułki. Jeżeli konsystencja pasztetu nas zadowala, pozostaje doprawić solą morską i pieprzem według uznania. Na wierzchu posypać słodką czerwoną papryką. 4. Pieczenie: Do wysmarowanej olejem foremki aluminiowej przełożyć masę

Pij soki wyciskane
Placuszki marchewkowe. 155

wykonaniu i delikatniejsze w smaku. Lekko słodkawe i optymistycznie pomarańczowe. Dla mnie - pycha! :) Składniki: 500 g marchwi 1 cebula 4 jajka 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1/2 szklanki bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Marchew i cebulę zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Wymieszać dokładnie w misce z pozostałymi składnikami. Smażyć na oleju do zrumienienia z obu stron

zadanie-gotowanie
Wegańskie burgery z ciecierzycy 127

kolejny przepis na wegańskie burgery. Tym razem głównym składnikiem będzie  właśnie ciecierzyca.  Wegańskie burgery z ciecierzycy Składniki: 1 puszka ciecierzycy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szkl. bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 4 łyżki wody z ciecierzycy 3 łyżki oleju + olej do smażenia 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka płatków drożdżowych

wegujemy
Makaron z cukinią i papryką na ostro 156

będzie ostrzej) połowa czerwonej dużej papryki lub 2 małe baby mała cukinia 8 pomidorków koktajlowych przyprawy do smaku: sól, pieprz, vegeta natur, zioła prowansalskie, bazylia, lubczyk 65 g tartego żółtego sera na drobnych oczkach świeża drobno posiekana natka pietruszki / rukola oliwa z oliwek Sposób przygotowania: cebulę kroimy w cienkie piórka, paprykę w kostkę, cukinię w półksiężyce, czosnek w drobną

Zasmakuj Kuchni
CARBONARA Z CUKINIĄ I SZPINAKIEM 168

makaronu rurki 15 dag boczku wędzonego w plastrach 1 cukinia 50 g szpinaku świeżego Przyprawy:pieprz ziołowy, sól himalajska, suszona bazylia Olej do smażenia Sos 15 dag tartego sera żółtego 300 ml jogurtu naturalnego Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego PRZYGOTOWANIE:   Plastry boczku kroję w kostkę.  Cukinię i cebulę obieram i kroję w kostkę

Gotowanie Patki
Burgery z piersi indyka z cukinią i suszonymi pomidorami 174

przede wszystkim smacznie! a zdrowo tak jakby w nawiasie czy przy okazji I takie jest to danie na burgery z piersi indyka – w przepisie nie ma żadnej bułki tartej, nie ma nawet jajek, a za to jest cukinia, która sprawia, że burgery są mięciutkie i mokre (a przy mięsie z piersi indyka łatwo jest osiągnąć efekt twardego

Eat me! Fit me!

Proponowane wyszukiwania