tarta - 42848 przepisów (strona:2018/2857)

SZYBKI MAKARON Z TUŃCZYKIEM I PESTO 198

Mieszam.  Dodaję przyprawy. Szalotkę drobno siekam dodaję do pesto.  Mieszam.  Na koniec dodaję przecedzony makaron.  Mieszam całość dokładnie. Podaję na ciepło od razu. Można posypać tartym serem żółtym

Gotowanie Patki
Makaron z brokułami 166

Wszystko lekko wymieszaj i smaż jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu. ·         Nałóż na talerze, posyp tartym parmezanem i bazylią (nie koniecznie). ·         To jest pyszne! Zwłaszcza z lampką czerwonego wina. I jakie proste. Smacznego!   Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Kasza z jarmużem i jajkiem sadzonym 106

kwestiasmaku ) Składniki: 1/2 szklanki surowej kaszy jaglanej 4 liście jarmużu 2 średnie cebule 2 jajka Sól, pieprz 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła klarowanego 1/4 szklanki tartego parmezanu Przygotowanie: Kaszę, wcześniej podprażoną na suchej patelni (ja zawsze robię to zaraz po zakupie kaszy) wsyp do garnka, zalej wodą (w proporcji kaszy do wody 1:2) zagotuj

Moja Mama Gotuje
Sos chrzanowy z jajkami/Sos chrzanowo-żurawinowy 121

Ścieramy skórkę z cytryny. Wyciskamy sok z cytrusów.  Miksujemy żurawinę, a następnie dodajemy wyciśnięty sok i pozostałe składniki. Sos chrzanowy z jajkami Składniki: 250 ml tartego chrzanu 200 ml jogurtu greckiego 4 jajka ( jaja "zerówki", od kur z wolnego wybiegu) sól  cukier (do smaku) Przygotowanie: Gotujemy jajka, a następnie bardzo drobno siekamy przy użyciu

Moja Mama Gotuje
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym 423

szklanki mąki 1 szklanka mleka 3/4 szklanki gazowanej wody  2 jajka szczypta soli 3 łyżki oleju lub masła Nadzienie: 200 g szpinaku mrożonego 100 g ricotty 4 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera 1 jajko sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta czosnku w proszku Sos pomidorowy: 700 ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku

Moja Mama Gotuje
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i marchewką 1284

sera żółtego, wykładamy połowę farszu mięsnego, oprószamy serem, układamy ziemniaki i oprószamy serem. Następnie druga część mięsa z patelni, ser i ostatnia warstwa ziemniaków, którą już obficie posypujemy resztą tartego sera. Całość zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną i przyprawami. Zapiekamy pod przykryciem około 20-25 minut w 180 stopniach. Na koniec odkrywamy naczynie, dopiekamy chwilę, by wierzch zapiekanki ładnie

Kolorowy Przepisownik
Gnocchi zapiekane w pomidorach – obiad w 20 minut 293

dwie duże porcje 500g gnocchi ziemniaczanych – domowych lub gotowych 135g surowego wędzonego boczku, w kawałku 85g szalotek bananowych (4-5 sztuk) 1 kuka miękkiej mozzarelli 125g 100g twardej mozzarelli, tartej lub drobno krojonej 1 puszka pomidorów z sokiem 1 pełna łyżeczka suszonego oregano 1 pełna łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1/3 łyżeczki pikantnej wędzonej papryki 1 płaska

Karo in the Kitchen
Tarta wafelkowa z nutellą 300

Ostatnio u mnie sporo słodkości bez pieczenia. Dzisiaj również mam propozycję na pyszną i rozpływającą się w ustach tartę na spodzie z wafelków Lusette oraz delikatnym kremem z serka i nutelli. Po każdym kęsie chce się więcej i więcej. Składniki: Spód wafelkowy: 200 g wafelków mlecznych Lusette 50 g masła Krem z nutellą: 125 g serka twarogowego z wiaderka(...)dekoracji: orzechy laskowe wafelek mleczny Lusette czekolada mleczna Przygotowanie: Spód wafelkowy:  Wafelki zmiksować w blenderze. Przełożyć do naczynia wlać letnie rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Trzy foremki do tart o średnicy 11 cm wyłożyć folią spożywczą. Masę równo podzielić na trzy części i wyłożyć dno foremek dokładnie ugniatając. Włożyć na dwie godziny do lodówki by masa stężała. Krem

Ala piecze i gotuje
Jabłecznik 150

szklanki oleju 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego dodatkowo: 1 litrowy słoik prażonych jabłek lub tak jak u mnie przesmażone tarte jabłka, które zaprawiałam w słoiczki na jesień. Można również przesmażyć na bieżąco 1,5kg jabłek najlepiej kwaskowych z odrobiną cukru i łyżką masła + 3 łyżki kaszki manny.  Opcjonalnie

W garach u Gosi
Pomarańczowe pączki 170

szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 dkg drożdży 40 g masła 1/3 szklanki jogurtu greckiego 1/4 szklanki mleka sól szczypta 1 łyżka cukru 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej smalec do smażenia krem: 1 i 1/3 szklanki soku z pomarańczy / u mnie 3 pomarańcza/ 3 łyżki cukru 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 1 galaretka

wesoła kuchnia
Sałatka warstwowa „Gyros „ 145

solą . Skrapiamy po całości ketchupem . Czynności powtarzamy z drugą połową składników ( w tej samej kolejności ) z tą ,różnicą , że zanim polejemy sosem, ostatnią warstwę sałatki , obficie posypujemy ją tartym serem i dopiero lejemy sos ,a na samym końcu ketchup ( ten ostatni , niezbyt obficie ) . Gotowe , serwujemy od razu . Smacznego   Post Sałatka warstwowa „Gyros „ pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
Kotlety z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 195

mój wczorajszy eksperyment, całkiem udany :) Składniki (na około 10 kotletów)/sztuka->107kcal/17g białka/4g tłuszczu/1g węgli/: 2 jajka około 600g piersi z kurczaka 100g tartej mozzarelli (kupiłam w Biedronce "Sottile Gusto") około 50g suszonych pomidorów (bez oleju, dostępne w Biedronce w plastikowej torebce "Sottile Gusto") sól, pieprz, zioła prowansalskie  Sposób przygotowania: Kurczaka i pomidory kroimy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Roladki po wysocku – kuchnia podkarpacka 187

posiekaną cebulkę, czosnek, roztrzepane jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Następnie z masy mięsnej robimy „kwadratowe” płaskie kotleciki wielkości dłoni, nakładamy farsz z grzybów, zwijamy w rulonik, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu. Po usmażeniu układamy w rondlu, zalewamy wywarem z ugotowanych grzybów i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Sos przyprawiamy według uznania. Przepis pochodzi

Trzeci talerz
Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo) po raz drugi 283

ciasta tego co w filmie (20 szt.): 150 g mleka, dałem więcej 68 g oleju 1/2 łyżeczki soli 250 g mąki skrobiowej z manioku (tapioki) 1 jajko 125 g tartego sera typu Parmezan Nagrzać piekarnik do 180oC. W garnku zagotować mleko z olejem i solą. Jak tylko zacznie się gotować dodać całą mąkę z tapioki. Mieszać bez przerwy, dopóki

Przepisy na domowy ser i chleb
Ratatouille (ratatuj) 170

większym garze może "służyć obiadowo" przez kilka dobrych dni;) Polecam jako samodzielne danie albo z chrupiącymi bagietkami zapiekanymi z lekkim musem z czosnku i soli. Danie można posypać tartym twardym ulubionym serem, obowiązkowo zaś coś zielonego - bazylia, natka, rukola. Pasuje i dodaje dodatkowych witamin. Bomba witaminowa, którą przygotowuję kilkanaście razy w roku. Choć latem smakuje najlepiej - danie jest lekkie

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania