cukru. Następnie pozostawiamy do wyrośnięcia. 2. Żółtka miksujemy z cukrem (zwykłym i wanilinowym) na jednolitą mase. 3.Masło roztapiamy, a mleko podgrzewamy. 4.Do przesianej mąki dodajemy rozczyn z drożdży, tarte jajka i rozpuszczone masło. 5. Wyrabiając ciasto dodajemy ciepłe mleko, a następnie całość wyrabiamy, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia. 6. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. 7. Wałkujemy
FITBUuKprzypraw zalecam dodać dużo majeranku, pieprz ziołowy lub czarny i sól. Połączone składniki mielimy w maszynce do mięsa lub blendujemy... Z przygotowanej masy lepimy kotlety... Panierujemy w bułce tartej lub w mące i pieczemy... Upieczone kotlety serwujemy na gorąco z czym kto lubi :) Można też zostawić na później do odgrzania :) Smacznego
chleba naszegoCiasto robimy z 1/2 kg mąki, 1 łyżki soli, 1 jajka i szklanki wody :) Mięso mielone 1/2 kg z indyka doprawiamy solą, pieprzem, wbijamy jajko i trochę bułki tartej... Ciasto wałkujemy i wycinamy :) nakładamy mięso i lepimy pierogi... Polepione pierogi wrzucamy do osolonej gotującej się wody. Po wypłynięciu pierogów i zagotowaniu ponownym wody ....wyławiamy po 2-3 minutach... Potem
chleba naszegoPoniższy przepis jest na małą tartę. W zupełności wystarczy dla dwóch osób :-) Piekłam ją w naczyniu żaroodpornym bez żadnych problemów. Ciasto nie przyklejało się do naczynia i łatwo odchodziło od ścianki. Składniki na ciasto: 100g masła szklanka mąki jajko łyżka śmietany sól Składniki na farsz: 1 duży brokuł 3 ząbki czosnku 1 duża cebula pierś z kurczaka (około 250g(...)100ml śmietany jajko łyżka oleju gałka muszkatołowa sól, pieprz Ciasto na tartę. Do miski przesypać mąkę, masło pokrojone w kostkę, sól, łyżkę śmietany i 1 jajko. Wszystko dokładnie ugnieść. Ciasto najlepiej wałkuje się pomiędzy folią spożywczą, nie trzeba używać wtedy dodatkowej mąki. Robi się to tak, że na blat należy rozwinąć około 50cm folii, położyć na nią spłaszczone ciasto
wysmienityprzecieru pomidorowego 150g fasoli czerwonej z puszki 150 kukurydzy z puszki mała cebula łyżka papryki chilli sól, pieprz łyżka oleju Dodatkowo: pieczywo (u mnie ciemne) 2 awokado 4 łyżki tartego sera 4 łyżki siekanego szczypiorku Sposób przygotowania: W garnku podsmaż pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodaj mięso i duś na patelni przez około 4 minuty. Dodaj pomidory z puszki
wysmienitywaniliowym. Składniki: 4 jajka 250ml oleju rzepakowego 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu 3 szklanki tartej marchewki Dodatkowo: dżem pomarańczowy do posmarowania ciasta (około 2 łyżki) 250g masła 350g cukru pudru 50g gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: W dużej misce ubij razem jajka z cukrem oraz
wysmienityBrokuły z lekką czosnkową nutą, odrobina karmelizowanej cebulki oraz ser halloumi. Wszystko to zapieczone na kruchym spodzie. Taką tarte możemy serwować razem z sałatką lub pieczonymi ziemniaczkami. Ser halloumi jest idealny jeżeli chcemy zachować konsystencję oraz kształt sera ponieważ ma dużą wysoką temperaturę topnienia nie roztopi nam się tak jak zwykły ser. Składniki na ciasto: 150g masła 300g maki
wysmienityzdrowie!!! Składniki: 2 brokuły 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego kurkuma, imbir, mielona kolendra, gałka muszkatołowa sól, pieprz Dodatkowo pieczywo na grzanki 2 łyżki tartego sera łyżka siekanych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż posiekana w piórka cebulkę. Kiedy zmięknie dodaj posiekany czosnek i chwilkę podsmaż. Następnie dodaj rozdrobnione brokuły i zalej wodą. Gotuj około
wysmienitymusztardą. W dziurę po pestce wbij jajka. Jajka mogą być trochę za duże by zmieścić się w dziurce po pestce dlatego wcześniej możesz odlać odrobinę białka. Na koniec posyp tartym żółtym serem. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 180 º C przez 20 minut
wysmienityczosnku chilli, pieprz, oregano Sposób przygotowania: Cieciorkę dokładnie odsącz. Wyłóż na papier ręcznikowy i zostaw na co najmniej pół godziny. Na koniec możesz jeszcze lekko wysuszyć papierem. Wymieszaj z tartym parmezanem oraz przyprawami. Wyłóż na papier do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 º C) na 40 minut. Mieszaj co jakiś czas
wysmienityłyżeczce oleju podsmaż posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj cieciorkę z puszki z 2 łyżkami wody z puszki. Całość zmiksuj dodając musztardę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz połowę tartego sera. Makaron ugotuj. Sos wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia wysmarowanego masłem. Posyp serem i zapiecz aż ser się ładnie zarumieni
wysmienitymrożonych szparag zielonych kilka różyczek brokuł 4-5 łyżek mrożonego groszku 4 pieczarki szczypta soli, pieprzu, chili i kolendry mielonej 2 jaja 1 łyżka oleju rzepakowego 2-3 łyżki tartego sera Szparagi i groszek rozmrażam. Rozgrzewam na patelni olej i smażę na nim posiekane szparagi zielone oraz umyte i obrane pieczarki. Brokuł kroją na mniejsze kawałki i podsmażam
Mango Papajakokosowego oraz pysznym makaronem z chili, marchewką i prażonymi w miodzie orzeszkami ziemnymi. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka MARYNATA 2 ząbki czosnku / starte na tarce 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta chili 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki sosu
cool and mintylistki laurowe 1,5 łyżeczki otartej suszonej mięty 450ml buliony warzywnego sól i pieprz do smaku Grzanki 4 kromki razowego pieczywa 1,5 łyżki posiekanej natki pietruszki 25g tartego parmezanu 2 łyżeczki posiekanych płatków migdałów 2 łyżeczki oliwy Sposób przyrządzenia: 1. Cebulę obierz i pokrój w ósemki, pora pokrój w plastry, a seler naciowy na kilka mniejszych części
Kuchnia w Słońcu Skąpana