tarta - 42848 przepisów (strona:2011/2857)

Sos tatarski 161

wielkanocnym stole. Oczywiście można kupić w sklepach gotowy sos ale zdecydowanie wolę ten domowy, zrobiony tak jak lubię. składniki: 10 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków lub pieczarek 1 mała czerwona cebula 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki ewentualnie sól

Monia miesza i gotuje
Sos chrzanowy 161

wielkanocny stół. Pasuje do wędlin, pasztetów, ryb wędzonych, a przede wszystkim do jajek. Składniki:  -pół szklanki śmietany -pół szklanki majonezu -spora łyżka chrzanu ze słoiczka lub świeżo tartego -sól, cukier do smaku -posiekana zielenina: pietruszka, szczypiorek, rzeżucha lub kiełki rzodkiewki Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Nie miksować, bo sos zrobi się rzadki.  Jeżeli używamy świeżego chrzanu

Kulinarne przemyslenia
Jajka w sosie chrzanowym na zimno 230

się z ostrzejszym sosem chrzanowym. Składniki na jajka w sosie chrzanowym: 5 jaj mała cebula pół puszki groszku konserwowego pęczek szczypiorku 3 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% łyżka tartego chrzanu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w plastry bądź ćwiartki. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy. Majonez i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy groszek

e-PrzepisyKulinarne
Sernik z oreo bez pieczenia+film 355

serka mascarpone 2 opakowania śmietan- fixu 3-4 łyżki cukru pudru 130 g ciastek oreo + 8 sztuk do dekoracji przepis Ciastka oreo miksujemy w malakserze do uzyskania konsystencji bułki tartej. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy zmiksowane ciastka, wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy zmieszane

Smakowite Dania
Sos chrzanowo - żurawinowy do jajek na twardo. 166

Składniki : 4 łyżki tartego chrzanu ze słoika ( bez dodatków ) 4 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki dżemu żurawinowego sól pieprz czarny mielony Sposób wykonania :   Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie razem. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tuż przed podaniem możesz udekorować sos łyżeczką dżemu żurawinowego

Przepisy i porady kulinarne
GULASZ Z SOCZEWICĄ I MAKARONEM – Minestra di lenticchie e pasta 252

posmak wina ). Wlewamy bulion warzywny, dodajemy passatę albo przecier. Doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i dusimy ok. 15 minut. Wrzucamy ugorany al dente makaron, mieszamy , podgrzewamy i podajemy gorące z tartym parmezanem i świeżymi ziołami. Smacznego

Ostra na Słodko
Zawijaski omletowe z szynką i selerem 230

Efektowna przystawka na wielkanocny stół 🙂 Składniki 4 plasterki szynki wieprzowej 1/2 średniego selera 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżeczki tartego chrzanu Fanex sól 1 łyżka oleju do … Czytaj dalej Zawijaski omletowe z szynką i selerem

czarrna od kuchni
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM W ZIOŁACH I SOSEM CHRZANOWYM 229

która ma orzechowy posmak. 5 pomidorków koktajlowych łosoś wędzony na gorąco z ziołami  2 łyżki łuskanego słonecznika lub orzechów włoskich. na sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka tartego chrzanu pieprz kolorowy szczypta soli W miseczce, łączymy składniki na sos i wszystko razem mieszamy. Na talerzu układamy sałatę, pokrojone na połówki pomidorki i podzieloną na większe kawałki rybę

KuchcikoweLove
Placki z cukinii z piekarnika 258

bazie jogurtu, ciepłe lub zimne. Każda wersja smaczna. Polecam! inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 2 średnie zielone cukinie (ok 300 g po odciśnięciu) 60 g tartego parmezanu 2 ząbki czosnku, starte 1/4 łyżeczki papryki w płatkach 1 duże jajko duża garść koperku sól  świeżo zmielony czarny pieprz do smaku przygotowanie Cukinię umyć, zetrzeć

Stare Gary
Chili con carne 229

rzymskiego .  Potrawę podaję z ryżem, także z brązowym. Można podawać ze śmietaną i tortillą meksykańską. Znam osoby, które do całego dania na koniec dodają tartego żółtego sera. Rozpusta! Jednogarnkowe danie, którym zajadamy się przez 2 dni. Na następny dzień jest jeszcze lepsze, bo wszystkie składniki dokładnie się przegryzły. Składniki: 500 g mięsa wołowego mielonego

Zasmakuj Kuchni
Tarta jaglana z budyniem 164

pomyślał, że z kaszy jaglanej można zrobić ciasto, a mianowicie tartę? Otóż można! Z dodatkiem budyniu smakuje wyśmienicie! Składniki: Spód: 1 torebka (100g) kaszy jaglanej 2 łyżki oleju kokosowego 1 jajo 3 łyżki syropu daktylowego (lub innego słodzidła) Wierzch: 1 budyń śmietankowy bez cukru 2 szklanki mleka 2 łyżki cukru trzcinowego Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją(...)daktylowy. Całość blendujemy. Masę przelewamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 25-30 minut w 1801 stopniach. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wystudzony przelewamy na upieczone i ostudzoną tartę. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Łódeczki z kurczaka z mozzarellą i pomidorami 165

warzywami i jasnym sosem pieczeniowym. Możecie je jednak podać z ulubionymi dodatkami. Polecam! Łódeczki z kurczaka z mozzarellą i pomidorami Składniki na 4 porcje: 4 filety z kurczaka 200g tartej mozzarelli 10 suszonych pomidorów w oliwie 1 papryczka chili 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej bazylii przyprawy: przyprawa do kurczaka, sól, pieprz Wykonanie: Filety nacinamy długim, ostrym

Smak mojej kuchni
SUROWKA JARZYNOWA DO OBIADU 179

przepis Wam się spodoba :) SKŁADNIKI: 1 seler średniej wielkości 1/2 białej części pora 1 jabłko 1 marchewka  sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1/2 łyżeczki tartego chrzanu (może być ze słoiczka) sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na sos łączymy, dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem- odstawiamy na chwilę. Krok 2. Warzywa obieramy

Moja Książka Kucharska
KREMOWE RISOTTO Z KURKAMI I POMIDORAMI 103

200g ryżu do risotto 200g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży, jędrny pomidor 1 szklanka białego, wytrawnego wina około 3 szklanki bulionu jarzynowego lub drobiowego 6 łyżek tartego parmezanu + parmezan do posypania potrawy 4 łyżki masła po gałązce melisy cytrynowej oraz tymianku (lub innych ulubionych, świeżych ziół) sól i pieprz do smaku (ewentualnie) dodatkowo: posiekany szczypiorek posiekany

Moja Książka Kucharska
WOLOWINA PO BURGUNDZKU W KREMOWYM SOSIE POMIDOROWO-BAZYLIOWYM 124

idealny do zupy pomidorowej - zagęści ją i nada niezwykłego delikatnego smaku oraz aromatu, a serkiem z czosnkiem i ziołami możemy posmarować kawałki sera feta, który dalej panierujemy w bułce tartej i smażymy na patelni lub grillujemy (danie podajemy na sałacie i polewamy ulubionym sosem np. winegret ) - kremowe serki Apetina nadają każdemu daniu nowego wymiaru smaku. Wołowina po burgundzku jest

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania