łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 jajka szczypta soli 1/3 szklanki oleju z orzechów włoskich 1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich 1 szklanka tartej marchewki 150g serka homogenizowanego skórka pomarańczowa skórka cytrynowa 1 łyżka cukru pudru Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach. W misie wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.W drugim głębokim naczyniu
Raj dla Podniebieniabanalna, a jakże przepyszna. Ważny jest dodatek tymianku i wina. Do tego miękka mozzarella i zapiekanka cieszy podniebienia. Składniki: 8 średnich ziemniaków 200g boczku 100g sera mozzarella 100g tartego sera 200g śmietany 22% 50-60ml białego wina 1 cebula 2 łyżeczki suszonego tymianku sól, pieprz kolorowy Wykonanie: Boczek pokroić w paski, podsmażyć na patelni. Cebulę drobno posiekać
Raj dla Podniebieniaroku czekam na kurki. A jak pojawią się, dodaję je do wielu potraw. Najbardziej lubię je zapieczone w tarcie w towarzystwie boczku Jednak zupy nigdy nie robiłam. Kiedy ujrzałam zdjęcie zupy kurkowej na blogu Liski z White Plate, stwierdziłam, że trzeba wypróbować tę opcję. Zupa jest smaczna, sycąca, pachnąca grzybami. Bardzo prosta, letnia, posmakuje każdemu. Składniki: 200g kurek
Raj dla Podniebienialekko osolonej wodzie. Odcedzić. Przełożyć do naczynia z pomidorkami. Dodać podsmażoną szynkę i orzechy nerkowca. Całość dokładnie i delikatnie przemieszać. Gotowe danie posypać całymi orzechami nerkowca. Można także posypać tartym parmezanem.Smacznego! Artykuł Makaron z pomidorkami, papryką i orzechami nerkowca pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaprzecież trzeba umieć „znaleźć czas na wąchanie róż”. Taki stosik smacznych racuchów tylko znika w czasie posiłku. Do drożdżowego ciasta na racuchy dodałam jabłka,odrobinę tartej skórki cytrynowej oraz ricottę, za sprawą której placuszki zyskały na miękkości. Można je jeść polane jogurtem lub miodem. Są przepyszne! Składniki: 2 jabłka 250g mleka 2 jajka 100g
Raj dla Podniebieniasycąca, dodałam do niej odrobinę usmażonego łososia. Cudowna kombinacja. Składniki: 100 g mrożonego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki tartego parmezanu 250 g makaronu spaghetti nieduży kawałek łososia 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła sok z cytryny sól, pieprz do smaku Do malaksera wrzucić rozmrożony szpinak, dodać oliwę
Magda Kucharzybulionu drobiowego 1/2 litra chudego lub półtłustego mleka (jak ktoś chce może dać tłuste) gałązka świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego sól i pieprz do smaku 4-6 łyżek tartego żółtego sera do zapiekania Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki na grubość ok 3-4 mm. Czosnek obrać i zmiażdżyć nożem na płasko Cebulę posiekać w drobną kostkę
Sztuka gotowania w/g Samirysiebie i połowy kuchni ;-) - mięso oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem - obtaczamy najpierw w mące najlepiej typ 480, potem w roztrzepanych jajkach kurzych, lekko posolonych, a następnie w bułce tartej dobrej jakości. Kotlet schabowy powinno smażyć się na smalcu, a nie na oleju rzepakowym, taki jest najlepszy. Ale jednak zdrowsza wersja będzie na oleju rzepakowym i ja wybieram
SMYKWKUCHNICENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 8 większych ziemniaków, około 40 dag pieczarek, 2 większe cebule, 2 kiełbasy śląskie, 330 ml śmietany 18%, 15-20 dag tartego sera żółtego, jajko, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, papryka słodka, sól, bazylia, gałka muszkatołowa, rozmaryn, masło do wysmarowania formy. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kroję w grubsze plastry
JejKuchniabardziej do szparagów zarówno białych jak i zielonych nie pasuje niż sos beszamelowy. Tym razem w zagrały główną rolę w bardzo prostym quiche czy jak kto woli w wytrawnej tarcie, która jest idealną propozycją na obiad jak i na kolację. Składniki: z podanej ilości składników uzyskacie 8 porcji, tj. wystaczą na dużą blachę prostokątną lub na dużą torotownicę
greenscarfzrobisz obejrzyj poniższy krótki film. Będzie ci łatwiej ją przygotować. Możecie też wypróbować też moją błyskawiczną zupę kalafiorową . Film Składniki – błyskawiczna zupa ogórkowa szklanka tartych ogórków kiszonych trzy średnie marchewki dwie średnie cebule cztery ziemniaki litr bulionu pęczek kopru pieprz i sól Przepis Koperek szatkujemy i odkładamy na bok. Przyjdzie na niego pora. Natomiast następnie kroimy w kostkę
Kuchennyviral.pldietę i nie pozostawiał wyrzutów sumienia. Składniki na małą tortownicę: Spód: 50 gram mąki kokosowej (zamiennie jakiejkolwiek orzechowej) 50 gram mąki orzechowej 30 gram mąki migdałowej (mogą być migdały tarte) 80 gram masła lub oleju kokosowego 3 jajka 1 łyżka erytrytolu (lub ksylitolu) opcjonalnie Masa serowa: 600 gram twarogu, może być mielony z wiaderka 2 jajka 4 łyżki erytrytolu
Marta próbujekuleczki paleo :-) Składniki na ok. 25 kulek mocy: 2 łyżki masła orzechowego 100% 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki kakao (lub karobu) 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka tartych orzechów laskowych erytrytol do dosłodzenia (wedle uznania, nie jest konieczny) 1 szklanka śmietanki kokosowej Wykonanie: Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać olej kokosowy i masło orzechowe i dalej mieszać - wyjdzie
Marta próbujewarzywnego 2 łyżki masła 3 łyżki oliwy 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki kolendry (rozgniecionej w moździerzu) sól pieprz czarny świeżo mielony mały pęczek koperku opcjonalnie - 2 łyżki tartego parmezanu Mięso pokroić w 1cm kostkę, wymieszać z pieprzem ziołowym. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Kapustę poszatkować. W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę
Obiad gotowyłyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka kuminu mielonego 1 łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki migdałów w płatkach pęczek natki pietruszki 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo tartego imbiru 500 ml wody 500 ml mleka kokosowego Na oleju kokosowym podsmażamy delikatnie paprykę w proszku wraz z kuminem. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę (około dwóch centymetrów) dynię, drobno krojoną
mecooks