Placki ziemniaczane to prosta potrawa przygotowana z tartych ziemniaków. Pyszne, chrupiące przez wszystkich znane i lubiane. Można podawać ze śmietaną, sosem, gulaszem albo zajadać w wersji solo. Dla mnie takie bez dodatków są najlepsze! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 cebula 3 ząbki czosnku olej/smalec sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, obrać, umyć i zetrzeć na tarce na średnich
magiczna kuchnia KasiCiasto na tarte zawsze robię sprawdzone i zawsze dobrze się wyrabia ,a przepis mam z mojego bloga . składniki 1 margaryna 3 łyżki wody troszkę soli 2 szklanki mąki Basia wszystko razem wyrabiamy i dajemy na 1 godzinę do lodówki .Potem ciasto rozwałkować dać do foremki i pieczemy 30 min w temp 180 st .Gdy jest już upieczona i ostygnie
Moje Wyrobysurówkę z młodej kapusty do obiadu. Klasyczny, podstawowy przepis na surówkę z kapusty cukrowej i marchewki. Do surówki możesz dodać starte jabłko, posiekaną cebulkę, a dodatek tartego chrzanu sprawi, że surówka zyska jeszcze lepszy smak. Składniki na surówkę z młodej kapusty: ok. 300d kapusty młodej 2 marchewki 3-4 łyżki majonezu + 1 łyżeczka musztardy cukier, ocet
Moja Książka Kucharskaręcznikiem - porwać na kawałki; pomidorki pokroić na połówki Krok 2. Sałatę rzymską włożyć do miski, wymieszać z połową sosu majonezowego; Na sałacie ułożyć pomidorki, polać pozostałym sosem i posypać tartym parmezanem. Smacznego :) Sałatka z sałaty rzymskiej
Moja Książka KucharskaBardzo lubię kalafior, w ogóle lubię warzywa, ale nie zawsze mam pomysł jak je przygotować. Domownikom kalafior kojarzy się przede wszystkim z dodatkiem bułki tartej na masełku – taką wersję też uwielbiam – niestety z różnych względów nie mogę się nią objadać. Nie miałam ochoty na mięso – właściwie nie miałam mięsa w domu, a w lodówce znalazłam kalafior
dom-agi.plsię z Wami tą prostą recepturą na pyszne słodko-słone ciasto Rafaello bez pieczenia. Smacznego! Wielbicielom kokosu polecam czekoladowo-kokosowe ciasto , kokosowo-owsiane ciasteczka . Amatorom ciast bez pieczenia polecam tartę Snickers , tartę z czekoladowym kremem z awokado , jagielnik z brzoskwiniami . Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Spód: 1 opakowanie słonych krakersów Masa: 3 szklanki (720 ml) mleka 1 szklanka
Lamarida.plczekolady 300 ml. śmietanki kremówki 100 gramów białej czekolady( dobrej jakości) 1 śmietanfix Galaretki zalać 600 ml. wrzątku dokładnie wymieszać i wystudzić. Sucharki zmiksować tak aby miały konsystencję bułki tartej. Można też przełożyć do woreczka foliowego i rozbić na mniejsze kawałki za pomocą tłuczka. Dodać nutelle i całość dokładnie wymieszać aż będzie konsystencja mokrego piasku. Wsypać
Andzia Pichcipaski o grubości około 2 cm. Gotowy naleśnikowy makaron wrzucamy na patelnię z sosem serowym. Delikatnie wszystko mieszamy. Po nałożeniu na talerz danie możemy posypać po wierzchu tartym parmezanem i natką pietruszki
Kuchnia MagdaLenyOstatnio zostaliśmy obdarowani buraczkami i syropem z kwiatów czarnego bzu. Żarówka zapaliła się i tak powstały buraczki tarte na zimę. Jednak raczej nie wytrzymają do zimy :P Już słoiki poszły w ruch. Składniki : 1 kg buraczków 75 ml oleju z pestek winogron 75 ml syropu z kwiatów czarnego bzu 50 ml octu ryżowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal
R'n'G Kitchentego ostatniego czasem trochę więcej;)) na kilka większych ziemniaków, a także sól i pieprz do smaku. Czasami dodaję też troszkę ziół prowansalskich. Czasami posypuję też gorące ziemniaki niewielką ilością tartego sera;) młode ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości olej papryka słodka mielona kolendra majeranek tymianek sól i pieprz Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą (jeśli wykorzystujemy stare ziemniaki, warto je obrać
Smaki Na Talerzuuległo znacznej poprawie. Keto panierowany filet z kurczaka Wyzwanie pt. “Keto panierka” Panierka to na diecie ketogenicznej nie lada wyzwanie. Brak możliwości użycia standardowej mąki oraz bułki tartej rodzi szereg problemów. Jednak i na to można znaleźć rozwiązanie. Dowodem jest chociażby ten przepis . Nie jest to jedyna dostępna opcja, gdyż – jak się okazało – istnieją także
Modern Cave Girlłyżka oleju – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka papryki słodkiej – 1 płaska łyżeczka soli – ½ łyżeczki papryki ostrej – ¼ łyżeczki pieprzu Dodatkowo: pieczone miażdżone młode ziemniaki , tarte buraczki Kotleciki polecam zamarynować dzień wcześniej, ale zamarynowane godzinę przed pieczeniem też wyjdą pyszne. Wszystkie składniki na marynatę (jogurt, skrobię, żółtka, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy) umieszczamy
Be Fit Be Strongcynamonu Oliwa z oliwek do skropienia Na sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400ml mleka 2 jajka Sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania z wierzchu Nagrzewamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy folią. Umytego bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry – około pół centymetra. Układamy
Smaczna Stronaśmietaną doskonale uzupełnia smak duszonego lub pieczonego mięsa albo makaronu. Szpinak idealnie smakuje z sadzonymi jajkami lub jajkami na twardo i ziemniakami, a także z chrupiącymi grzankami, posypanymi tartym parmezanem - pyszna przekąska do przygotowania w kilka chwil. Szpinak ze śmietaną - do kotletów, cielęciny lub jako jarzynka do obiadu. Zamiast czosnku, do szpinaku możesz dodać posiekaną i podduszoną
Moja Książka Kucharskazłoto i chrupko. Młode liście szpinaku zblanszować na patelni z rozgrzaną oliwą. W wypadku mrożonego szpinaku podgrzewać kulki tak długo, aż liście się rozwiną. Wymieszać z serkiem kremowym, tartym serem i przeciśniętym przez praskę lub roztartym z odrobiną soli czosnkiem. Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym (ewentualnie użyć jeszcze trochę oliwy do natłuszczenia). W każdym nacięciu umieścić plasterek boczku, mozzarelli
zadanie-gotowanie