FRITTATA ZIEMNIACZANA – PRZEPIS NA SZYBKI OBIAD Składniki: 5-6 gotowanych ziemniaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 liści szpinaku 3 łodygi natki pietruszki 4 jajka 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka masa klarowanego 1 łyżka oleju sól i pieprz Wykonanie: Szpinak, natkę pietruszki i czosnek siekamy drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło z łyżką
Wiszniówkawlewamy przecier z kartonika, dodajemy czosnek, cukier do smaku i śmietankę, Zagotowujemy. W naczyniu rozprowadzamy odrobinę sosu, muszle nadziewamy i ciasno układamy. Na wierzch wylewamy sos i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 % C. funkcja góra/dół
Kulinarne Fantazje Mariolikremy – krem z pomidorów – krem z groszku z mlekiem kokosowym – krem z ziemniaków z ciemnym piwem – krem z kalafiora z posypką z bułki tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – krem z marchewki z pomarańczą i imbirem – krem z cukinii z nachos – krem z ziemniaków
nietylkopasta.pl500g ryby (polecam dorsza lub halibuta), 2 średnie marchewki, duża biała cebulka, 1 por (biała część), około 1 łyżka oleju rzepakowego, 3-4 łyżki śmietanki 18%, 2-3 łyżki tartego sera typu parmezan lub grana padano, sól, pieprz, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania Najpierw myję i osuszam rybę. Kroję ją w mniejsze kawałki. Następnie doprawiam ją solą, pieprzem
Natka Pietruszkiłyżeczka kminu rzymskiego – 1 łyżeczka chili w proszku – 1 łyżeczka czosnku w proszku – 1 szklanka czerwonej ugotowanej fasoli (może być z puszki) – 1,5 szklanki tartego sera cheddar – pół szklanki cebuli dymki (białe i zielone części) do posypania – sól i pieprz Do podania : – domowe guacamole – kwaśna śmietana – ewentualnie inny meksykański
nietylkopasta.plniewielkie kuleczki, w środku których wydrąż wgłębienie palcem. Kluski wrzuć na osolony wrzątek, gotuj 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyłów łyżką cedzakową. Uwagi: Do powyższego dania zaserwuj tarte buraki ćwikłowe lub ogórki konserwowe. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Schab w sosie pieczeniowym z kluskami \u015bl\u0105skimi","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/10\/schab-i-kluski-slaskie.jpg","https:\/\/prostepesto.pl
ProstePesto.plryżu sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Na pulpety: 500 g mięsa mielonego drobiowego (u mnie pierś z indyka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli startej na tarce sól pieprz majeranej granulowany czosnek Mięso mielone wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Formować dłońmi zwilżonymi w wodzie niewielkie pulpety. Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew
Walijskie Pichcenie500g piersi z kurczaka, 300g pieczarek, 1 średnia cukinia, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 400g passaty pomidorowej (można zastąpić zblendowanymi 4 pomidorami i 2 łyżkami koncentratu pomidorowego), około 50g tartego parmezanu, 2 łyżki oliwy z oliwek, słodka i ostra papryka, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania Najpierw kurczaka kroję w kostkę i wrzucam go do miski. Dodaję do mięsa
Natka Pietruszkipokrywką. Gdy pierogi się zagotują należy je wyjąć. Podawać z wody, podsmażone ze skwarkami z boczku, lub panierowane smażone. Ugotowane pierogi zamoczyć w rozmąconym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na tłuszczu, na rumiano z obu stron
królestwo garówmarchewki 70 g mąki orkiszowej, lub innej dowolnej 2 jajka pół cebuli 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki tartego drobno parmezanu plus do posypania 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego olej do smażenia Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulkę posiekaj. Dodaj przyprawy, parmezan, jajka i mąkę. Wymieszaj
Kucharzycazasadzie uproszczona wersja krokietów, które podałam jako dodatek do barszczu. Dla mnie wystarczy podsmażyć je na maśle, bez panierki, ale wg uznania możecie użyć do panierowania bułki tartej, panko lub pokruszonych płatków kukurydzianych. naleśniki 8 sztuk pęczek natki pietruszki pół pęczka świeżej bazylii 2 łyżki liofilizowanego szpinaku 3/4 szklanki wody gazowanej 3/4 szklanki mleka 2% łyżka oleju rzepakowego
Mienta blogparmezanem, który u mnie gościł jako kolacja. Makaron z fasolką i parmezanem – składniki (2 porcje): 2 garście makaronu, najlepiej razowego, 2 garście fasolki szparagowej, około 2 łyżki tartego parmezanu, 1,5 łyżki oliwy z oliwek, szczypta ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw gotujemy fasolkę szparagową oraz makaron al dente. Ja miałam już ugotowaną fasolkę i makaron
Natka Pietruszkiryżu Arborio – 300g pieczarek – 300g dyni – 2 cebule – 100g ricotty – 100ml białego, wytrawnego wina – 50g surowego boczku w plastrach (można pominąć) – 35g tartego parmezanu – 1 łyżka oliwy – 1 łyżeczka masła – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy
Be Fit Be StrongTUTAJ – to unikalny sos BBQ stworzony na bazie majonezu z nutą oregano i papryki wędzonej. Smaczny, ale umiarkowanie pikantny. Składniki półbagietka wieloziarnista 200g pieczarek 100g pikantnego salami 100g tartego żółtego sera papryka czerwona ogórek kiszony szczypiorek sos BBQ Brown sól Zapiekanka BBQ – przepis Zaczynamy od obrania i umycia pieczarek. Następnie kroimy je w plasterki i dusimy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!żytniej 720 – 100g mąki pszennej – 250ml ciepłej wody – 8g drożdży – 8g soli – 1 żółtko (lub napój roślinny) – 1 łyżka oregano – 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie) – sezam czarny i biały do posypania W misce zagniatamy mąki, wodę, sól, drożdże, oregano i parmezan. Otrzymaną masę dzielimy na 6-7 części, z każdej formujemy
Be Fit Be Strong