tarta - 42848 przepisów (strona:1866/2857)

ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW, KURCZAKIEM I BROKUŁEM + FILMIK 94

danie obiadowe, łatwa w wykonaiou i smaczna , polecam.  SKŁADNIKI :  1 kg ziemniaków 1 brokół 1 podwójna, duża pierś z kurczaka dowolna przyprawa do mięsa  200 g tartego sera

Kulinarne Fantazje Marioli
Kluski śląskie z pesto z jarmużu 69

szklanki mąki ziemniaczanej – plus minus 1 jajko Mąka do podsypania stolnicy Pesto 2 ząbki czosnku 2 garści jarmużu umytego, bez grubszych łodyżek 1/2 pęczka pietruszki (opcjonalnie) 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki orzechów migdałowych 1/3 szklanki oleju Kilka łyżek wody Sok z połowy cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, przełóż do garnka z zimną wodą

Niedzielny kucharz
Makaron razowy ze szpinakiem i pomidorami 137

wolnym ogniu ok. 3 minut. Dodajemy pomidory, oregano i całość dusimy jeszcze ok. 3 minut. Do sosu dodajemy ugotowany, odcedzony makaron i mieszamy. Makaron przekładamy do miseczki, posypujemy tartym parmezanem i podajemy. Makaron razowy ze szpinakiem i pomidorami Smacznego! Artykuł Makaron razowy ze szpinakiem i pomidorami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rogale marcińskie 101

masło 150 g zamrożone do wałkowania   masa z białego maku: 400 g maku białego 1 szklanka orzechów włoskich 1 szklanka migdałów 40 g rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej 100 g biszkoptów olejek migdałowy kilka kropli 2 jajka 70 g masła 125 ml miodu 1/2 szklanki cukru pozostałe: cukier puder plus woda 1 żółtko plus 4 łyżki

wesoła kuchnia
Piersi z kurczaka w ziemniaczanej panierce 193

weźmie” całą temperaturę na siebie i mięso się pięknie uparuje. Kotlety z piersi kurczaka , to bardzo lubiane przez nas danie obiadowe . Zazwyczaj smażone klasycznie w panierce z bułki tartej. Nasza propozycja, to lekkie urozmaicenie w przygotowaniu tych pysznych kotletów. Zachęcamy Was do sprawdzenia innych naszych przepisów na kurczaka w różnym wydaniu. Są to min. delikatne „frytki

Kuchnia Na Wypasie
Linguine z kawą 81

Linguine (lub Spaghetti ) 120g Prosciutto (pokrojone w paski)  1 marchewka 1 łodyga selera naciowego  1 mała cebula 1/2 szklanki białego wina 1/2 szklanki mocnej, czarnej kawy 40g tartego Parmezanu 20g masła 2 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku (uważać z solą! Prosciutto i Parmezan są słone) Wykonanie: zaczynamy od klasycznego soffritto - siekamy w drobną

Pasta Po Polsku
Kuleczki imprezowe 104

indyka) 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę pęczek szczypiorku posiekany 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 0,5 szklanki bułki tartej świeżo mielony pieprz do smaku sos 65 ml sosu sojowego 2 łyżki miodu łyżeczka cukru brązowego  sezam do posypania  Przygotowanie: Wszystkie składniki ze sobą połączyć i wymieszać

Niezły Młynek
Spaghetti a'la carbonara z tartą cukinią i wędzonym boczkiem 84

przepisu. Na prawdę jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 2 osoby Składniki:  170 g cukinii 100 g wędzonego boczku 150 g makaronu spaghetti 50 g tartego parmezanu  sos 2 żółtka 3 łyżko śmietany 30% 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku  Przygotowanie: cukinię należy zetrzeć na tarce

Niezły Młynek
Szarlotka na kruchym cieście z masą kajmakowo - orzechową 68

Mistrzostwo w przygotowaniu masy z jabłek prażonych, zapieczonych na kruchym cieście  - w cukierni na rynku o nazwie z lodami się kojarzącej ;). I gruzińskie mistrzostwo - drożdżowa buła z wiórkami tartych jabłek wewnątrz. A oto mój specjał: Składniki: ciasto kruche: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru

Kronika Piekarnika
Ciasto kruche z masa serową i owocami 70

dłonią zwartą kulkę. Wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie, połową ciasta wylepiamy spód blaszki - posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Nakłuwamy widelcem, posypujemy niewielka ilością bułki tartej. Wylewamy i równo rozsmarowujemy na cieście masę serową. W masę rządkami wciskamy cząstki jabłuszek. Teraz wykładamy rwąc kawałeczkami resztę ciasta, tak by wypełnić jak największą powierzchnię placka. I gotowe

Kronika Piekarnika
Kruchy ślimak z jabłkami i konfiturą rabarbarową 76

już raz wykorzystuję ten prosty, dobry przepis na ciasto kruche? Dziś nowe jego wcielenie - zawinięty z ruloników ciasta rumiany, pachnący szarlotką ślimak. Miałam zamiar ponownie, na szybko upiec tartę z jabłkami i kratką u góry, ale poniosła mnie fantazja. Rezultat bardzo ciekawy, ciasto wypiekło się idealnie, ładnie prezentuje się w przekroju - nadzienie tworzy pionowe pasma. Jak to szarlotka, najlepsza świeża(...)która kładziemy wąski rządek potartych jabłek. I zawijamy każdy pas w rulon z nadzieniem w środku, zlepiamy brzeg, by nadzienie nie wyciekało. Formujemy ślimaka - zaczynając od środka formy na tartę, zawijając i łącząc koniec jednego rulonu z początkiem kolejnego na kształt spiralki, aż do wyczerpania wszystkich rulonów. Gotowego ślimaczka wkładamy do piekarnika na około 45 minut, do 180 stopni, pieczemy

Kronika Piekarnika
Drożdżowa strucla z jabłkami i marcepanem 74

podwajać swej objętości. Wyciągamy pulchną kulę na blat - ja wykładam na silikonowa podkładkę, wałkujemy na prostokąt, dość cienko, na grubość około 3 mm. Posypujemy całą powierzchnię niewielką ilością bułki tartej, wykładamy potarte i dokładnie odciśnięte z soku jabłka. Posypujemy cynamonem. Na jabłka kładziemy pocięty w cienkie plasterki chlebek marcepanowy. Delikatnie zwijamy roladę, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Kronika Piekarnika
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 77

blacie oprószonym mąką i dzielimy na dwie części, tak mniej więcej w proporcjach - 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepiamy dno tortownicy o średnicy 22 cm. Posypujemy łyżką bułki tartej. Wykładamy uprażone jabłka ( nie mogą być gorące ). Na jabłka wykładamy drugą, rozwałkowaną na całą powierzchnię tortownicy, dość cienką warstwę ciasta. Posypujemy kruszonką zagniecioną z podanych składników. Ciasto pieczemy

Kronika Piekarnika
Ciasto ucierane dwukolorowe z owocami sezonowymi i kruszonką 75

tortownicę o średnicy 24 cm natłuszczamy i obsypujemy mąką. Wykładamy na dnie jasne ciasto, wyrównujemy i rozsmarowujemy ciasto kakaowe. Powierzchnię posypujemy dwoma łyżkami bułki tartej. Wykładamy wcześniej przygotowane owoce i posypujemy dwukolorową kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Udanego i bezbolesnego wypiekania

Kronika Piekarnika

Proponowane wyszukiwania