rozerwana, bo to utrudni Ci jej przełożenie do piekarnika (sos przeleci przez uszkodzone miejsca i przyklei placek do podłoża). Cienki placek do pizzy posmaruj cieniutko sosem zostawiając obrzeże, posyp tartą mozzarellą i połóż ulubione dodatki. Całość posyp odrobiną oregano i włóż do piekarnika zsuwając pizzę na gorącą blachę lub kamień (jak zrobisz to kilka razy nabierzesz wprawy). Pizzę
nietylkopasta.plgodzin. Zobacz też inne przepisy na szybki obiad Klopsiki w sosie musztardowym Pizza z bobem i cukinią Tortille z serem halloumi Makaron z masłem szałwiowym Pasta alla norma Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Zobacz też nowe przepisy Wrapy z szarpanym kurczakiem Placki z cukinii Ewy Wachowicz Kofty z sosem tahini Lody chałwowe Panzanella – sałatka chlebowa Artykuł Wrapy
okolicepalnika.plteż otwarte opakowanie gorzkiej czekolady (która to zawsze kupowana jest z myślą o Toli). Zastanawiałam się nad wykorzystaniem mamuta. Na początku chciałam go zrobić klasycznie, z masłem i bułką tartą. Potem pomyślałam, że bez sensu, za proste. Potem przypomniałam sobie o kolendrze i postanowiłam iść w stronę kuchni meksykańskiej. Boszsz, jak ja uwielbiam to zielsko, nie macie pojęcia
Kardamonovywędzonej papryki (opcjonalnie) – 2 duże pomidory lub odpowiadającą temu wagowo ilość małych pomidorków koktajlowych – 6-7 suszonych pomidorów – 100 g miękkiego serka koziego – listki bazylii do podania – tarty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Czosnek drobno posiekaj. Podsmaż czosnek na oliwie i dodaj pokrojone pomidory. Krótko podsmaż, dodaj chilli, wędzoną paprykę, pokrojone suszone pomidory, trochę soli i pieprzu
nietylkopasta.plnatką pietruszki. Możesz dodać także pestki granatu lub czerwone porzeczki. Zobacz tez inne przepisy na obiad Kotlety z bobu i bryndzy Placuszki twarogowe Sos kurkowy Bogracz Parmigiana z bakłażana Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Zobacz też nowe przepisy Kofty z sosem tahini Lody chałwowe Panzanella – sałatka chlebowa Gin z tonikiem Sos kurkowy Artykuł Kofty z sosem tahini
okolicepalnika.pltylko szpatułki. Szykujemy blaszkę: u mnie okrągła, sylikonowa, lekko ją tylko natłuszczam. Jeśli macie blaszaną, najlepiej wyścielić ją papierem do pieczenia, a jeśli brak, to natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą lub mąką Wylewamy naszą masę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 185 stopni około 35 minut. Gdy biszkopt się piecze szykujemy masę . Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
LatosiowydomSkładniki: młoda cukinia jajko, sól bułka tarta tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Umytą cukinię pokroić na cienkie krążki ( u mnie ok.pół cm), lekko posolić Jajka roztrzepać, na talerzyku rozsypać bułkę. ewentualnie zmieszać na jedną niezbyt gęstą masę Na rozgrzany tłuszcz kłaść cukinię obtoczoną w jajku i bułce, smażyć z obu stron na rumiano. Taka wersja cukinii bardzo
Proste Potrawybiałej czekolady lukier (kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem) Sposób wykonania / Instructions: Keksówkę o wymiarach 25 cm/ 14 cm posmarować masłem i opruszyć bułką tartą. Wszystkie składniki zagnieść. Połowę ciasta wyłożyć do keksówki. Na wierzch wyłożyć prazone jabłka. Na jabłka wyłożyć kostki białej czekolady i drugą częśc ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez
Spice things upbiałej czekolady lukier (kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem) Sposób wykonania / Instructions: Keksówkę o wymiarach 25 cm/ 14 cm posmarować masłem i opruszyć bułką tartą. Wszystkie składniki zagnieść. Połowę ciasta wyłożyć do keksówki. Na wierzch wyłożyć prazone jabłka. Na jabłka wyłożyć kostki białej czekolady i drugą częśc ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez
Spice things upmojej piwnicy. Zimą wystarczy otworzyć słoik i poczuć smak lata. Mrożona fasolka nie dorównuje tej ze słoika, dlatego przygotowuję ja w ten sposób. Najbardziej lubię fasolkę polaną bułką tartą podsmażoną na maśle. Przepis na fasolkę w słoikach na zimę jest prosty i uda się nawet początkującym kucharzom. Do zalewy nie dodaję octu, dzięki temu zachowuję naturalny smak warzyw
Ania gotujerozpuść. Herbatniki rozdrobnij w melakserze (możesz je także włożyć do szczelnego worka i pokruszyć wałkiem). Następnie dodawaj stopniowo płynne, roztopione masło i dobrze wymieszaj. Formę do tarty wysmaruj masłem, wyłóż masę herbatnikową, dobrze dociskając. Wstaw do lodówki na pół godziny, aby spód stał się stabilny. Mascarpone, sok z limonki i masę kajmakową ubijaj do połączenia
ŻarłoczekJeśli ciasto bardzo się klei można dodać trosze mąki, ale nie jest to konieczne. (Jak damy za dużo mąki ciasto może wyjść ciężkie. ) Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na czas przygotowania śliwek i kruszonki. Śliwki myjemy, usuwamy pestki, każdą kroimy na 4 części. Do śliwek dodajemy cukier, cynamon
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokutradycyjne mielone. Inne, pyszne i absolutnie na stałe w mojej kuchni! Co nam trzeba? 500g mięsa mielonego z szynki bądź z łopatki (może być drobiowe np. z indyka) bułka tarta- 4 łyżki 1 jajko posiekana w kosteczkę feta- 100g 1 czerwona papryka-pokrojona w kosteczkę Sól, pieprz, słodka papryka- po 1/3 łyżeczki dodatkowo łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
Latosiowydomdodatkowo lukier (kwaśna śmietana wymieszana z cukrem pudrem) kilka truskawek pokrojonych w plasterki Sposób wykonania / Instructions: Keksówkę o wymiarach 25 cm/ 14 cm posmarować masłem i opruszyć bułką tartą. Wszystkie składniki zagnieść. Połowę ciasta wyłożyć do keksówki. Na cieście ułozyć całe truskawki. Na truskawki wyłożyć drugą częśc ciasta i na wierzchu powciskać w ciasto plasterki truskawek. Piec
Spice things upSkładniki: Pomidory 4 średniej wielkości Jogurt naturalny lub śmietana4 łyżki Majonez 2 łyżki Ser tarty 150 g Czosnek 2 ząbki Szczypiorek 1/2 pęczka Sól Pieprz Przygotowanie: Pomidory pokroić na plasterki i ułożyć na talerzu. W misce wymieszać jogurt z majonezem, łyżką sera, przeciśniętym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Pomidory polać gotowym sosem. Na wierzch posypać pozostały
Kulinarne przygody