tarta - 42848 przepisów (strona:1356/2857)

Leniwe kule - pierogi leniwe inaczej 138

czas liczyć od momentu wypłynięcia) . Ugotowane leniwe delikatnie wyjąć i przełożyć na talerz. Całość polać odrobiną masła, aby kule nie przykleiły się do siebie. Podawać z owocami lub bułką tartą podsmażoną na maśle.  Przygotowywanie leniwych

Ugotować
Makaron z sosem grzybowym 112

porcje: 3 średniej wielkości borowiki (ok 200g) 1 szalotka lub nieduża cebula 1 ząbek czosnku 100ml śmietanki 18% 1 łyżka masła  1 łyżka oliwy tymianek sól pieprz makaron tarty ser orzechy Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na oliwie.  Masło dodać do cebuli.  Grzyby pokroić w plasterki lub kostkę, wrzucić

Obiad gotowy
Kopytka dyniowe 123

obiady Makaron z masłem szałwiowym Ramen z grzybami Klopsiki w sosie musztardowym Chili z dynią Pulpeciki dyniowe na selerowym puree Gulasz cebulowy Zobacz też najnowsze przepisy Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Artykuł Kopytka dyniowe pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Delikatne klopsiki z kurczaka, polecam 110

ogniu 10 minut. Przygotowanie klopsów – mięso zmielić. ja mieliłam w thermomix, czas 2 sekundy, obroty 6. Cebulkę posiekać drobno i dodać do mięsa. Wrzucić paprykę słodką, majeranek, bułkę tartą, jajko. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso wziąć do ręki i rzucać do miski, podobno klopsiki są delikatniejsze. Oglądałam dzisiaj Jakubiaka na kanale

Kuchnia Pokoleń
Królik w sosie własnym 171

Duszony królik w sosie własnym, to moja propozycja  na pyszny, niedzielny obiad w gronie najbliższych. Mojego królika podałam z tartymi kluskami i czerwoną kapustą 1 królik 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2/3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżki mąki ziemniaczanej masło do smażenia 2 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego gałązka rozmarynu 1/2 łyżki majeranku sól, pieprz

magiczna kuchnia Kasi
Tagliatelle z tuńczykiem i gorgonzolą 192

szpinakiem lub zwykłego 1 czerwona papryka 2-3 ząbki czosnku, posiekane 100g sera gorgonzola 150 ml śmietanki 30 % świeże zioła: oregano, bazylia lub nasze ulubione sól, pieprz olej tarty parmezan, opcjonalnie Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu skrapiamy oliwą i mieszamy, zostawiamy na sitku. Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy rozdrobniony ser, posypujemy pieprzem , solą i mieszamy

gotuj ze mną
Placek razowy z musli i malinami 115

koniec dodajmy nasze musli, wymieszajmy porządnie już szpatułką. Szykujemy formę – nie dużą, gdyż ciasta nie ma dużo. Ja użyłam ceramicznej o średnicy niecałe 20cm Lekko natłuściłam, obsypałam bułką tartą Wylewamy naszą masę- będzie średnio gęsta (nie może być lejąca, ale tez nie zwarta). Układamy maliny (nie powinny zapadać się w ciasto) Pieczemy około 30 minut

Latosiowydom
Kalafior zapiekany w pikantnej marynacie 313

moim ulubionym sposobem na jego podanie jest kalafior zapiekany w pikantnej marynacie. Często podaję go z pieczoną karkówką z tego przepisu. Na drugim miejscu króluje tradycyjna wersja z bułką tartą. To co wyróżnia kalafior zapiekany w pikantnej marynacie od tego tradycyjnego to o pierwsze szybkość i łatwość przygotowania. Po drugie niezwykła chrupkość. No i oczywiście genialny lekko pikantny

Gotujemywdomu.pl
Jesienne śniadanie: domowa granola jabłkowa oraz warstwowy deser-szarlotka 174

deseru z karmelizowanymi jabłkami i waniliowym serkiem. Prawdziwe niebo w gębie, dobre zarówno na śniadanie jak i podwieczorek.  Zobacz także przepisy:  Chlebek jabłkowo-cukiniowy  oraz  Tarta Tatin z jabłkami i solonym karmelem .  Kampania CuTE: Kultywowanie smaku Europy Uwielbiam jabłka, dlatego z radością dołączyłam do Kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy, prowadzonej przez FruitVegetablesEUROPE (EUCOFEL

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto ucierane ze śliwkami 163

kostkę. Owoce oprószamy mąką ziemniaczaną (zapobiegnie to wyciekaniu soku z owoców w głąb ciasta). Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto, delikatnie wyrównujemy. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180º, pieczemy ok 45 minut (do suchego patyczka). Studzimy. Wierzch wystudzonego ciasta posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego

Fascynacje Ani
Chlebek cukiniowy z orzechami i jogurtem 91

jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju 1 średnia cukinia Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Foremkę keksową wyłożyć papierem lub natłuścić i posypać bułką tartą. W misce wymieszać wszystkie suche składniki, zostawiając 1/4 szklanki orzechów włoskich. Cukinię utrzeć na grubych oczkach (razem ze skórką). Odcisnąć na sicie. Cukier wymieszać z jajami, następnie dodać

Moja Delicja
Sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego, papryki z prażonym słonecznikiem 116

kosteczkę (jeśli używamy). Wymieszać wszystko w misce ze słonecznikiem. Posolić i popieprzyć (tylko jeśli nie chcemy używać chilli pod żadną postacią). Na talerzach ułożyć rukolę. Przełożyć porcję sałatki. Udekorować tartą mozzarellą. Skropić delikatnie sokiem z cytryny i polać oliwą. Posypać płatkami chilli. Podawać z chrupiącą grzanką lub świeżą bagietką wieloziarnistą. Czytaj więcej: Sałatka z rukoli, pomidorków, ogórka zielonego

Moja Delicja
Placuszki brokułowe z sosem czosnkowo-jogurtowym 132

dość często. Polecam! Składniki: (2-3 porcje) 1 brokuł 1 kulka białej mozzarelli starta na tarce o grubych oczkach szczypta płatków chilli (opcjonalnie) szczypta soli 2 łyżki bułki tartej 2 jaja kropla oliwy lub oleju do smażenia Składniki sosu: 3 łyżki jogurtu naturalnego (ja używam jogurt naturalny gęsty) 0.5 lub 1 ząbek czosnku (w zależności czy lubicie) Przygotowanie: Brokuł(...)minut. Gorąca para z brokuła sprawi, że brokuł nam jeszcze zmięknie. Ugotowanego brokuła przełożyć na deskę i pokroić. Przełożyć do misy. Do ostudzonego dodać jaja, bułkę tartę, ser mozzarella oraz szczyptę soli i chilli. Wymieszać wszystko dokładnie ręką. Można dodać odrobinę więcej bułki, jeśli masa nie będzie się łączyć ze sobą. Rozgrzać patelnie (ja lubię smażyć na patelni teflonowej

Moja Delicja