tarta - 42848 przepisów (strona:1365/2857)

Babka Żołądek 139

łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować formę keksową o wymiarach dolnych około 28x9 cm - wysmarować ją masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę ( należy ucierać minimum

Opowieści z piekarnika
Pasztet wielkanocny 439

trzykrotnie. Do masy mięsnej dodajemy 7 jajek, zmielone dwie gałki muszkatołowe oraz do smaku sól i świeżo mielony czarny pieprz. Masę przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 1,5 h. Z wymienionej ilości składników powstaje około 7-8 foremek o wymiarach 25x10cm. Pasztet można z powodzeniem zamrozić. Może

Pyry na Gaz
Babka na oleju z bakaliami 101

miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. 4. Na samym końcu dodajemy bakalie i całość mieszamy drewnianą łyżką.  5. Formę do babki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto. 6. Pieczemy w 180 stopniach około 45 - 50 minut do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu studzimy. Możemy udekorować polewą. Smacznego

kruche babeczki
Policzki Wołowe z mazurską babką 70

się w różnych obszarach płatniczych 😉 i nie wszystkie produktu są u mnie dostępne. Danie w oryginale jest zrobione z policzków wieprzowych, są ogórki kiszone zamiast korniszonów i jest świeży tarty chrzan nie ze słoiczka, ale o tym dowiesz się z książki Oli.  Teraz muszę wybrać danie ze swojego bloga dla Oli, zobaczymy jej interpretację 😉  Na zakończenie

RafalCook
Czarna babka z lukrem. 69

ciemnym kakao oraz budyniem i stopniowo dodajemy do masy jajecznej. Na koniec roztapiamy masło i jeszcze ciepłe wlewamy do masy. Mieszamy. Formę do babki lekko natłuszczamy, obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę Pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut potem zmniejszamy do 170° i dalej piec ok 45 min. Sprawdźmy metodą suchego patyczka, czy już doszła w środku. Babkę

Latosiowydom
babka cytrynowa + film krok po kroku 71

miksujemy tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy skórkę z cytryny oraz sok i chwilkę miksujemy. Ciasto przekładamy do foremki (ok. 1100 ml, natłuszczonej i obsypanej bułką tartą). Pieczemy w 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 45-50 min. Upieczoną babkę wyciągamy z foremki, studzimy na kratce a następnie polewamy lukrem. składniki na lukier

Domowy Smak Jedzenia
Babka marchewkowa 93

minut) , dodajemy olej i mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem, sodą i cynamonem i dokładnie mieszamy. Dodajemy marchewkę i bakalie, mieszamy. Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto.  Pieczemy ok 50 minut w 170 st. C do tzw. suchego patyczka.       A gdybyście potrzebowali dobrej jakości drabiny aluminiowej, nie ważne

Cynamonowe szczęście
Kluski leniwe 531

smaczne danie typowo kojarzące się z dzieciństwem. Delikatne, twarogowe smakują i dorosłym i dzieciom. Można je podać na różne sposoby. Z dodatkiem owoców, okraszone podsmażoną na maśle bułką tartą, posypane cukrem z cynamonem, czy w najprostszej wersji, jak u mnie, polane stopionym masłem. I zawsze będzie smacznie. Polecam :) Składniki ( na ok. 50 szt. ) - 400 g sera białego

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasztet drobiowy - domowy 1597

łyżka wywar z gotowania 0,5 szklanki sól i czarny pieprz do smaku Jak zrobić domowy pasztet drobiowy Blaszkę  26 x 11 cm wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Waga mięsa razem z kością i skórą. Kto chce może zamienić część udek na pierś kurczaka. To już indywidualna sprawa jaki kto pasztet lubi. Ja zdecydowanie bardziej wolę

Dieta moja pasja
Chleb pszenny na drożdżach. 82

rąk. Gotowe ciasto pozostawiamy w misce i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Następnie wyrośnięte ciasto przekładamy do kreskówki, którą wcześniej nasmarowaliśmy tłuszczem i posypaliśmy bułką tartą. Wierzch chleba smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem oraz dynią. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy chleb przez 50 minut. Przygotowanie chleba pszennego w domu wcale nie jest

Zdrowy Styl Joanny
Cukinia w panierce sezamowej 94

spotkań towarzyskich lub też na lekką kolację. W naszym domu cukinia panierowana znika naprawdę ekspresowo. Staram się ją smażyć na minimalnej ilości tłuszczu i często w zdrowej panierce. Bułka tarta to klasyka, prawda? Dlatego na końcu wpisu zamieściłam informacje o fajnej alternatywie dla zwykłych panierek.  A wracając do zaprezentowanej cukinii to spróbujcie podać ją z sosem czosnkowym

Di gotuje
Surówka z cykorii do obiadu 90

ochotę wzbogacić surówkę o inne dodatki, to warto dołożyć do niej świeże jabłka lub gruszki. Bardzo pasują także pomarańcze lub mandarynki, pokrojone w większe kawałki. Z warzyw możemy dodać tartą marchewkę, kapustę pekińską albo właśnie świeżą brukselkę. Ja bardzo lubię smak surowej brukselki, jeśli jednak Wam nie do końca on odpowiada, można z powodzeniem pominąć ten składnik

Wiszniówka
Pesto z roszponki i jarmużu 72

jarmużu, sok z cytryny oraz czosnek przeciśnięty przez praskę ugniatamy moździerzem , aż uzyskamy papkę. Możemy również zmiksować blenderem – będzie szybciej. Do zielonej papki dodajemy rozdrobnione ziarna i migdały, tarty ser pecorino, sól oraz oliwę. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie pesto. Jeśli sos będzie za suchy, można dodać jeszcze więcej oliwy. Przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce przez

Wiszniówka
Ciasto Cielaczek Z Mandarynkami I Kajmakiem 90

łyżki kajmaku 1 łyżka śmietanki 30 % 1.  Składniki na ciasto zmiksować ze sobą i przełożyć do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. 2. Twaróg ucieramy z masłem, a następnie dodajemy jajko, cukry, budyń i miksujemy na gładką masę. Gotową wykładamy kupkami w odstępach na ciasto, następnie na sam koniec wykładamy mandarynki

Gotowanie...to proste !
SZKOLENIE CUKIERNICZE CZ.1 W AKADEMII SWEET DECOR ( 24-25.02 ) 80

TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY I DEKORACJE NA BAZIE CZEKOLADY – plastry miodu, skały, ziemie • NOWOCZESNE DEKORY: jadalne gąbki, jadalne ziemie, koralowce/tiule • NOWOCZESNE

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania