tarta - 42848 przepisów (strona:1361/2857)

Szybkie ciasto z brzoskwiniami 109

przez sitko na zmianę z rozpuszczonym masłem. Miksujemy do czasu, aż składniki się połączą. Formę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przelewamy ciasto a na wierzch układamy brzoskwinie skórką do dołu. Brzoskwinie wcześniej myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto dyniowe 141

oraz cynamon oraz olej. Dorzucamy startą dynię, pomarańczową skórkę, orzechy i rodzynki, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do formy o wymiarach 25×30 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 40-45 minut. Do tzw. suchego patyczka. Artykuł Ciasto dyniowe pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto czekoladowo-dyniowe 127

chwili dodajemy resztę piany i już całość delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, a wystudzone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą. Smacznego. Artykuł Ciasto czekoladowo-dyniowe pochodzi

To co lubię - gotuję i polecam
Krokiety z pieczarkami 128

Porcje 8 Składniki Składniki na ciasto: ¾ szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 1 szklanka mleka Pozostałe składniki: 800 g pieczarek łyżka masła 1 średnia cebula sól pieprz jajko bułka tarta masło lub olej Instrukcje W misce mieszamy mąkę jajko i mleko. Ucieramy na gładką masę, jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto marchewkowe 116

miksujemy na wolnych obrotach miksera. Dodajemy startą marchewkę, orzechy, rodzynki i wiórki, a na koniec posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy. Tortownicę o wymiarach 22 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 70 minut (do suchego patyczka). Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. Artykuł Ciasto marchewkowe pochodzi

To co lubię - gotuję i polecam
Rolowana focaccia z suszonymi pomidorami 130

rozpuścić w lekko podgrzanym, nie gorącym mleku wraz z cukrem. Odstawić na kilka minut aby drożdże ruszyły. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać łyżkę oleju , mleko z rozpuszczonymi drożdżami, tarty ser Parmezan, sól oraz wodę. Dokładnie wyrobić całość. Ciasto powinno być gładkie, sprężyste. Można wyrabiać ręcznie lub w mikserze około 10 minut. Uformować kulkę i włożyć do posypanej

W garach u Gosi
Krokiety z kaszą gryczaną i fetą 185

szklanki mąki 2 jajka 1 szklanka mleka Składniki na farsz: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej pół kostki sera feta garść jarmużu Dodatkowo: olej do smażenia 1 jajko bułka tarta Instrukcje W misce mieszamy mąkę, jajko i mleko i ucieramy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać mąkę, jeśli za gęste dodajemy mleka. Powinno uzyskać

To co lubię - gotuję i polecam
Babka gotowana 143

mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy. Zamknąć ją i zanurzyć we wrzącej wodzie do ¾   wysokości. Gotować   pod przykryciem na wolnym ogniu 1h i 20 minut Podpowiedź : napełnioną formę obciążyć od góry

W garach u Gosi
Wielkanocne mini babeczki 105

ciasta i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do małych foremek w kształcie babeczek. Jeśli foremka jest silikonowa nie smarujemy jej, inne foremki delikatnie smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut (do suchego patyczka). Artykuł Wielkanocne mini babeczki pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto czekoladowe z truskawkami 133

garnku i dodajemy do niego połamaną czekoladę, podgrzewamy tylko tyle żeby czekolada się rozpuściła. Studzimy. Formę o wymiarach 25X30 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Ucieramy jajko z dodatkiem cukru na jasną puszystą masę, dodajemy śmietanę, olej, mleko z czekoladą, a na koniec przesianą mąkę razem z sodą

To co lubię - gotuję i polecam
Keks 125

chwili dodajemy resztę i delikatnie mieszając łączymy pianę z ciastem. Na koniec dodajemy przygotowane bakalie, delikatnie mieszamy, przekładamy do formy o wymiarach 25 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 C przez około 40-50 minut do suchego patyczka (czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika). Artykuł Keks pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Kruche ciasto z agrestem 136

ciasto zagniatamy lub wyrabiamy robotem na gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, ¾ ciasta ścieramy na tarce, na ciasto wykładamy umyty i osuszony agrest. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder (łyżka po łyżce), na koniec

To co lubię - gotuję i polecam
Kruche ciasto ze śliwkami 118

wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, ew. na godzinę do zamrażarki. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce do blaszki o wymiarach 26 x 30 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, na wierzch układamy połówki śliwek środkami do góry. Jeśli śliwki są kwaśne to do każdej z nich wsypujemy odrobinę brązowego cukru, wierzch posypujemy kruszonką. Kruszonka: Masło siekamy

To co lubię - gotuję i polecam
Ciasto czekoladowo – orzechowe 127

wcześniej posiekane orzechy i czekoladę, wszystko raz jeszcze chwilę miksujemy. Ciasto będzie dość gęste. Przekładamy je do formy o wymiarach 26 X 30 cm, wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, ewentualnie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 25 – 30 minut (do tzw. suchego patyczka). W małym garnuszku zagotowujemy wodę

To co lubię - gotuję i polecam
Zebra ze szpinakiem 113

Ciasto dzielimy na dwie równe części, do jednej dodajemy szpinak z olejem i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Formę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na środek formy wykładamy na przemian po 2 łyżki ciasta. Dwie łyżki jasnego, dwie łyżki zielonego i tak wykładamy całe ciasto. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego

To co lubię - gotuję i polecam