gładkie dyniowe puree. Gotowe puree z dyni wykorzystajcie jako składnik do potraw z dyni, np. do “ Dyniowych klusków leniwych (dyniowe kopytka leniwe) ” lub w wersji BEZ PRZYPRAW do: “ Tarty dyniowej ” lub przepysznego “ Tiramisu dyniowego “. Czytaj więcej: Puree z dyni The post Puree z dyni appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjawyciągnąć z lodówki (np. godzinę wcześniej). Piekarnik nagrzać do temperatury 170-175°C* (grzałka góra-dół). Metalową formę z kominem do babki wysmarować odrobiną masła i oprószyć np. bułką tartą (strzepując nadmiar). Mąkę przesiać do miski wraz z sodą, proszkiem i kakaem. Dodać szczyptę soli i wymieszać wszystko łyżką. Odstawić na bok. Jaja wbić do kubka i roztrzepać
Moja Delicjagrzałka góra-dół) . Dno okrągłej foremki z odpinaną obręczą o średnicy 16-17 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem (lub całość posmarować masłem i obsypać bułką tartą, strzepując nadmiar) Do miski przesiać mąkę wraz z kakaem i sodą oczyszczoną. W drugiej misce rozgnieść banany, następnie wsypać cukier i wymieszać. Do bananów dodać żółtko, roztopione
Moja DelicjaZIEMNIACZANE Z NADZIENIEM GRZYBOWYM Składniki: 600 – 700 g ziemniaków 10 g masła o temperaturze pokojowej 1 jajko 0,5 kg grzybów leśnych lub pieczarek 1 mała cebula bułka tarta 1 łyżeczka słodkiej papryki sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki olej do smażenia opcjonalnie – mąka ziemniaczana KULKI ZIEMNIACZANE Z NADZIENIEM GRZYBOWYM
Kuchnia Na Wypasieodsączeniu 120 g 1 mała cukinia 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1 duży pomidor 3 łyżki mascarpone sól, świeżo zmielony pieprz 4 łyżki oliwy do podania makaron tagliatelle, natka, tarty ser, np. parmezan Porada: Do dania możesz dodać kilkanaście posiekanych czarnych oliwek, a zamiast pomidora kilka pomidorków cherry lub koktajlowych. Paprykę możesz zastąpić inną, np. żółtą. Możesz dodać
Zasmakuj Kuchnipięknie wygląda i usmażony zawsze smakuje al dente, bo ma w sobie tę chrupkość jakiej brakuje większości grzybów. Idealnie pasuje do niego dobrze podsmażona szynka parmeńska, a hitem jest tarty drobno oscypek. Ten przepis powstał zupełnie przez przypadek. Często jeździmy do naszego domku w górach. Kiedy pakujemy się ze wsi do Warszawy na wyjazdowy obiad zjadamy
Niedzielny kucharzSkładniki: 0,5 kg mięso mielonego ok. 20 dkg dyni 1 awokado 2 suszone pomidory 1 cebula 1 jajko słodka i ostra papryka jarzynka, pieprz bułka tarta Przygotowanie: Warzywa obrać, cebulę … Czytaj dalej Kolorowe mielone
czarrna od kuchniczas 5-10 sekund. Musicie sprawdzić jak już się wmieszają w ciasto to jest gotowe Pieczenie – blaszkę o wymiarach 22 x 12 cm, wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Ciasto wlać do blaszki i piec 45-60 minut. w 180 stopniach C. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. Chwilkę zostawić w blaszce, następnie wyjąć i poczekać aż ostygnie. Można
Kuchnia Pokoleńsezamków (9 sztuk) Przygotowanie: Biszkopt kakaowy- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao
Ciastka - domowe słodkościPodaję wam przepis na bardzo proste i pyszne ciasto zrobicie je w okrągłej tortownicy standardowej albo w jakiej chcecie, lub w formie do tarty ,którą wyłożycie papierem do pieczenia i zostawicie trochę wyższe brzegi. Średnica nie ma znaczenia .Ciasto wyjdzie Wam po prostu wyższe lub niższe. Teoretycznie jest to ciasto ,które robi się widelcem, nie trzeba używać
Z Kuchni Do Kuchnimasłem od razu. Ale mistrzostwo świata w ten sposób- salsę pomidorową lub sok warzywny z kartonu dajemy na brytfannę. Dosmaczamy oliwą z oliwek, solą, bazylią. Wrzucamy pierogi, sypiemy mozzarellę tartą. Wkładamy do piekarnia, zapiekamy, dusimy około 20 minut. Wino? Czemu nie. Pyszne, nieziemsko pyszne są takie swojskie pierogi z kaszą gryczaną i z grzybami. Warto zrobić więcej
Z Kuchni Do Kuchnijeśli nie to dusimy jeszcze 2-3 minuty. Próbujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Gorące danie od razu podajemy, na talerzu posypujemy tarty parmezanem. Powrót na górę
Smaczna Stronakroimy i przekładamy do salaterki. Ja natomiast wolę wersję łagodniejszą dlatego pora przed dodaniem do sałatki sparzam wrzątkiem. Taka surówka jest łagodniejsza w smaku. Do surówki również możecie dodać tartą marchewkę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z pora i jabłka. Składniki 1 duży por lub dwa małe 1 duże jabłko 1 łyżka gęstej śmietany ja wolę z samą
To co lubię - gotuję i polecamquinoa, deser na bazie jogurtu naturalnego, mus pomarańczowo-bananowy z cynamonem, kokosowy pudding chia, czekoladowy deser z komosą ryżową, domowe pieguski, zdrowe monte, pieczona gruszka z pysznym farszem , tarta kokosowa, zdrowe ciasteczka cytrynowo-kokosowe, fasolowe brownie, mocno czekoladowe ciasteczka na maślance, brownie z bananami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku
Natka Pietruszkigałązek świeżego tymianku, lub suszony 2 łyżeczki mąki 150 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml bulionu warzywnego, może być z kostki łyżka koncentratu pomidorowego miód, sól, pieprz makaron tagliatelle tarty parmezan 30 ml oliwy 1 łyżka masła Obgotowane ziemniaki pokroić w grubszą kostkę. W rondelku lub patelni z wysokim brzegiem, rozgrzewamy oliwę i masło.Wrzucamy czosnek, cebulę, chwilę
gotuj ze mną