tarta - 42848 przepisów (strona:1346/2857)

Leniwe z pesto 93

leniwe. Trochę niecodzienne, bo nie z bułą tartą, tylko z pesto. Czemu nie? W związku z tym, że nie przepadam za słodkościami, spasowało bardzo. Ten przepis możecie oczywiście wykorzystać do klasycznych leniwych, sprawdzi się także idealnie. Jutro wyjeżdżam na urlop, wracam w sumie za jakieś dwa tygodnie, więc będzie mnie mniej. Będę jednak w tak magicznej miejscówce

Kardamonovy
Kotlety ziemniaczane z białym serem 156

białym serem. Niektórzy mówią, że są smaczne. Składniki: 6 średnich ziemniaków 200 g białego sera 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki bułka tarta do obtoczenia sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 10 kotletów) Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, przecedzamy i tłuczemy. Ziemniaki studzimy. Następnie dodajemy do nich ser, jajko, mąkę

Kardamonovy
Pieczony kalafior 107

Jeżeli komuś znudził się kalafior z bułka tartą, można go upiec. Dobór przypraw jest właściwie dowolny, ja będę na pewno kombinowała na różne sposoby. Tym razem dodałam do niego kumin, kolendrę i słodką paprykę. Poezja, mówię Wam. Składniki: 1 mały kalafior 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 2 gałązki natki

Kardamonovy
Krokiety z mięsem 119

łopatki wieprzowej 1 duża marchewka 1 duży korzeń pietruszki 2 cebule 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól pieprz olej rzepakowy do panierowania: 2 jajka + bułka tarta (przepis na 12 krokietów) Mleko, wodę, mąkę, 1 łyżkę oleju i szczyptę soli wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę, odstawiamy na 30 minut (w międzyczasie można ugotować mięso

Kardamonovy
Sałatka z ogórkami, chili i kolendrą 99

tego typu eksperymenty. Wiedziałam dokładnie jaki chcę uzyskać efekt, wyszło super. Jest słodycz, kwas, ostrość i chrupkość. Nie sądzę aby ta sałatka idealnie pasowała do fasolki szparagowej z bułką tartą , ale akurat taki duet trafił się nam na obiad. Myślcie co chcecie, było pysznie. Składniki: 6 średnich ogórków gruntowych 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 chili

Kardamonovy
Świąteczny keks angielski 105

składników. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać posiekane bakalie oraz namoczone rodzynki razem z rumem  (fot.2) .  Przygotować standardową formę keksówkę. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć przygotowane ciasto. Wyrównać  (fot.3) . Piec najpierw w temperaturze 160°C (grzanie góra-dół) przez około 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze przez

Świat Ciasta
Czekoladowa rozkosz - ciasto potrójnie czekoladowe 126

właśnie Ona podpowiedziała mi jak nazwać to ciasto. Powstała "czekoladowa rozkosz". Czekoladowy biszkopt, czekoladowa bita śmietana, czekoladowa polewa i jakby tego było mało to jeszcze na wierzchu tarta czekolada, tym razem biała. Dla przełamania tej całej słodyczy jest jeszcze delikatny akcent w postaci powideł śliwkowych. No mówię Wam prawdziwa rozkosz :) Ja mam zamówienie aby zrobić powtórkę na Święta

Kuchnia z widokiem na ogród
Tego jeszcze nie było! 129

łyżki soku z cytryny posypka z suszonej porzeczki połówki orzechów do dekoracji Nastaw piekarnik na 180ºC góra – dół podgrzewanie. Foremkę wysmaruj masłem i oprósz zmielonymi migdałami lub tartą bułką. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszysto. Rozpuść masło z melasą, imbirem i cynamonem. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Następnie wlej mieszankę maślaną do jajek i zmiksuj krótko

codojedzenia
Domowy pasztet wieprzowo - wołowy z odrobiną drobiu 146

Mięso i warzywa mielimy w maszynce z drobnym sitkiem. Dodajemy jajka, bułkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową , masę dokładnie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blachy. Wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut w temperaturze 180 stopni

Smaczne moje
Miodownik 124

pulchną masę. Dodać mąkę i korzenie, wyrobić na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Połączyć białka z ciastem. Formę do ciasta (keksówkę) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 45 minut. taca

królestwo garów
Prosty piernik z powidłami 121

szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 26x11 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy i odłożyć

Opowieści z piekarnika
Kotlety schabowe w grubej chrupiącej panierce 116

grubej złocistej panierce Pyszne! Idealne na rodzinny domowy obiad. Wychodzą o wiele grubsze od klasycznych schabowych, dzięki panierowaniu w cieście naleśnikowym i mielonych płatkach kukurydzianych (można je zastąpić bułką tartą) .   Inne pomysły na kotlety: ** Kotlety devolay ** Kotlety drobiowe z serem i majonezem ** Kotlety rybne siekane ** Łatwe kotlety jajeczne   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki: 4 kotlety schabowe

Kulinarny S.O.S.