tarta - 42848 przepisów (strona:1045/2857)

Najlepszy klasyczny kotlet schabowy z kością 356

dwóch głębokich talerzach szykujemy panierkę. W jednym rozmącamy dokładnie całe jajko z dwoma łyżkami zimnej wody, żeby dodatkowo je upłynnić i napowietrzyć. Do drugiego talerza wsypujemy drobną, dobrą tartą bułkę. Kotletów nie maczam w mące. Nie jest to potrzebne, a tylko zwiększa ilość panierki na kotlecie. Ze świeżego, dobrze umoczonego w jajku i prawidłowo usmażonego kotleta panierka nigdy(...)smażenia kotletów. SKŁADNIKI 4 kotlety schabowe o grubości około 2cm, z kością, o wadze około 160-220 g 1 jajko rozmiaru M 2 łyżki zimnej wody 1 szklanka bułki tartej sól pieprz olej rzepakowy 2 łyżki smalcu

Karo in the Kitchen
Cesarski strudel! 219

octu szczypta soli Składniki na farsz: 1kg jabłek odmiany szara reneta 150g lub więcej posiekanych orzechów włoskich 150g rodzynek skórka z 1/4 pomarańczy pokrojona w kosteczkę 3 łyżki bułki tartej cynamon cukier plus: 200g roztopionego masła Sposób wykonania: Składniki na ciasto przełożyć do miski, lub malaksera i wyrobić tak aby nie było ani za gęste ani za rzadkie(...)ręce. Ciasto musi być cieniutkie, ale nie za bardzo, bo będzie pękać podczas pieczenia. Grubsze końce odcinamy nożem. Dobrze rozciągnięte ciasto smarujemy dużą ilością roztopionego masła, obsypujemy bułką tartą i pokrojonymi w kostkę, razem ze skórką jabłkami. Jabłka posypujemy cukrem i dużą ilością cynamonu, a na koniec skórką pomarańczową, rodzynkami i orzechami. Następnie pomagając sobie obrusem zawijamy strudel

Kuchnia Pani Wiosny
Tarta z warzywami! 130

średnia cukinia  250ml śmietany 18% 1 jajko sezam sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki, paprykę i cukinię kroimy w plastry. Solimy i układamy koncentrycznie na upieczonym spodzie tarty. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, solą, pieprzem i sezamem. Masę śmietanową wylewamy na warzywa. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza ok. 20-30minut. Na koniec pieczenia możemy dodać starty żółty

Kuchnia Pani Wiosny
Jabłecznik 187

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu Nadzienie: 1,5 kg jabłek (waga po obraniu) 1 cukier waniliowy 1,5 łyżeczki cynamonu 6 łyżek cukru 2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie: rodzynki i orzechy Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto, które podzielić na dwie równe części. Wstawić je do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie jabłkowe. Nadzienie: Jabłka(...)Przed samym końcem wsypać bakalie. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyjąć ciasto z lodówki. Jedną część rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Podpiec przez około20 minut. Następnie wyjąć, posypać bułką tartą i wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkować na kształt blaszki i nanieść na jabłka. Ciasto piec jeszcze przez 35-40 minut. Przed podaniem dobrze wystudzić i posypać

My simple kitchen
Pulpety z indyka na pieczonych warzywach 151

Składniki Pulpety 700 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka oregano 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Do miski włożyć mięso, wbić(...)jajko, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, oregano, koperek i majeranek. Wszystko doprawić solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsa uformować niewielkie pulpety i obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kotleciki z każdej strony. Po usmażeniu odłożyć na półmisek. Warzywa 6 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku

O kuchni z uczuciem
Naleśniki ze szpinakiem i fetą zapiekane pod beszamelem 230

foremce żaroodpornej (około 20x30 cm). Przyrządzamy beszamel. W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy. Zalewamy mlekiem i doprowadzamy do wrzenia. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzucamy tarty ser. Zalewamy beszamelem naleśniki.  Wstawiamy foremkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (górna grzałka) na około 20 minut.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 189

szklanki mleka 1 szklana wody mineralnej 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól, czerwona papryka, bazylia, pieprz 600 dag pieczarek 100 dag sera żółtego 2 jajka bułka tarta Wykonanie: Składniki na ciasto: mleko, wodę, mąkę, jajko i przyprawy (sól, pieprz, bazylia) mieszamy (przyprawy dodajemy aby ciasto było wyraziste), jeżeli uznacie, że ciasto jest zbyt rzadkie, dodajcie mąki(...)patelni i smażyć aż woda z patelni wyparuje. Ostudzić. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na środek naleśnika układać pieczarki i żółty ser. Zwinąć. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju. Idealne na chłodne wieczory z dodatkiem czerwonego… barszczu! Smacznego Ania i Marcin

Ania i Marcin gotują
Jabłecznik/szarlotka z budyniem 208

cukier puder - do posypania * kilka łyżek bułki tartej Do dzieła!!! Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie - ja nie piekłam). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek

sierotka maRysia w kuchni
Warzywny gulasz z dorszem 173

czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego - ja zastąpiłam połową niedużego korzenia selerowego 2 średnie ziemniaki 8 łyżek oleju mała biała cebula (dodałam 3 :-)) 4 ząbki czosnku 5 łyżek bułki tartej 10 drylowanych oliwek szklanka przecieru pomidorowego sól, pieprz, tabasco (opcjonalnie), sok z cytryny 4 łyżki śmietany (pominęłam) Do dzieła!!! Dorsza pokroić w dużą kostkę(...)papryką i cayenne) dodać pokrojony seler i dusić ok. 10 min - ja korzeń selera starłam na tarce o grubych oczkach i dusiłam ok 20 minut. W miseczce wymieszać bułkę tartą z siekanymi oliwkami, tymiankiem, 4 łyżkami oleju i wymieszać, tak, by powstała grudkowata kruszonka. Do gorącego sosu dodać dorsza i ziemniaki, delikatnie wymieszać, posypać kruszonką i wstawić

sierotka maRysia w kuchni
Małe drożdżowe co nie co… 205

szczypta mielonej kolendry sól, pieprz 1 łyżeczka bułki tartej Kapuściany: garść kapusty kiszonej łyżka kaszy gryczanej pół cebuli sól, pieprz kminek (ile kto lubi) olej Do dzieła! Mięsny: mięso wrzucamy na patelnię i smażymy bez tłuszczu z posiekaną cebulką, solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni dodajemy kolendrę i bułkę tartą, Studzimy. Kapuściany: Kapustę gotujemy ok 30 minut

sierotka maRysia w kuchni
Zimowa szarlotka z żurawiną 192

pudru (można mniej) łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 4 łyżki cukru klika jabłek (ok 5-7 dużych) 2 łyżki bułki tartej cynamon cukier garść suszonej żurawiny Do dzieła! Z podanych składników zagnieść gładkie odchodzące od ręki ciasto i włożyć je do zamrażarki na ok 15-20 minut. Podzielić(...)height: 1em;" /> Robimy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu ale z mniejszą ilością mleka (750 ml). Jabłka obieramy i dzielimy na ósemki. Na schłodzone ciasto wysypujemy bułkę tartą i układamy jabłka, posypujemy je żurawiną i cynamonem oraz delikatnie oprószamy cukrem - wylewamy na nie ugotowany, gęsty budyń i ścieramy na niego pozostałą część ciasta - ciasto ścieramy na tarce

sierotka maRysia w kuchni
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 133

podpowiada nam po polsku co wybrać... Tak, w Wiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort Sachera dostaniemy(...)można było spożywać większe ilości alkoholu, równocześnie nie upijając się tak szybko winem... Zamiast konkretnych dań spróbowaliśmy lokalnych wędlin oraz podsuszanego ozora wieprzowego. Wszystko posypane solidną porcją świeżego, grubo tartego chrzanu. Niebo w gębie! Rarytas jakich mało! Wiener Wurst - najlepsze kiełbaski w Wiedniu Prater to nic innego jak park publiczny, na terenie którego znajdziemy karuzele i inne zabawowe bzdety

Right Behind The Kitchen
Nuggetsy w serowej panierce 402

zaserwował nam obiad, jakiego dawno nie jedliśmy. Jego pierwszą częścią był aperitif oraz delikatne nuggetsy. 20 min 6 Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 2 jajka bułka tarta oliwa z oliwek 10 dkg startego, sera żółtego Wykonanie: Piersi z kurczaka umyć(...)posolić. Pokroić je w średniej wielkości prostokąty, niezbyt cienkie. Jajka roztrzepać w misce, dodać do nich żółty ser, wymieszać. Kawałki kurczaka moczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oliwie z oliwek. Pyszna przystawka przed obiadem. Polecamy Ania i Marcin

Ania i Marcin gotują
Pulpeciki w sosie koperkowo marchwiowym 225

łyżka musztardy sarepskiej, 1 cebula, 2 łyżki bułki tartej, sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 marchwie, kawałek pora, 1 pietruszka, mała śmietana 18% ( 175g ), 2 łyżki mąki pszennej, 2 garście świeżego koperku. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, bułkę tartą, mleko, musztardę, sól, pieprz i majeranek. Wymieszać

W kuchni u Moniki
Kura duszona w śmietance 197

szklanki wywaru spod kurczaka - 2 średnie cebule - 3 łyżki masła - 250  ml śmietanki kremówki - 2 łyżki bułki tartej - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz Mięso przełożyć do rondelka, podlać wywarem. Na mięsie równomiernie rozłożyć krążki cebuli, posypać bułką tartą, dodać liść laurowy, ziele angielskie, ułożyć masło , zalać śmietanką. Oprószyć pieprzem i solą. Dusić na wolnym ogniu

kawawszklance

Proponowane wyszukiwania