tarta - 42848 przepisów (strona:1045/2857)

Pyszny Pasztet z Cukinii 251

bardzo smaczny, w smaku przypomina pasztety mięsne, można go podawać na zimno lub ciepło. Będziemy potrzebować: około 600 g cukinii 200 g sera żółtego 1 1/2 szklanki bułki tartej 4 żółtka 4 białka 1/2 szklanki oleju (125 ml) 3 średnie cebule (300 g) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy vegeta 1 łyżeczka papryki słodkiej sól , pieprz(...)pietruszki drobno siekam. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Końcowe przygotowanie pasztetu z cukinii: Do dużej miski daję wszystkie składniki pasztetu – ser żółty, cukinię, olej, żółtka, bułkę tartą, cebulę, natkę pietruszki - oprócz białek które najpierw ubiję a następnie dodam do wymieszanej masy . Doprawiam przyprawami i całość dokładnie mieszam. Teraz ubijam białka na sztywną pianę i dodaję

Uwaga Babcia Gotuje
Kotlet drobiowy pod pierzynką 178

czerownej kapusty, marchewki i jabłka . składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek sól ziołowa oregano 1 cebula olej do smażenia 1-2 jajka bułka tarta ser żółty do posypania Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszkilć cebulę, następnie dodac pieczarki. Smażyć(...)smaku doprawić solą ziołową i oregano. Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i lekko roztłuc. Mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotletach ułożyć podsmażone pieczarki, na wierzchu posypac startym serem. Wstawić do piekarnika

Monia miesza i gotuje
Makowiec na szybko 2177

makowej z bakaliami Helio 2/3 szkl cukru 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej Helio 50 g orzechów włoskich Lukier: 1 i 1/3 szkl cukru pudru 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: W misce połączyć bułkę tartą, kakao, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Jajka

Ala piecze i gotuje
Kolorowa pizza z rukolą 161

plastry szynki parmeńskiej - 1 cebula pokrojona bardzo cienko w piórka - 300 g tartej mozzarelli (jak kupuje w Lidlu bo jest najlepsza ) - rukola do ozdoby Na rozwałkowane ciasto wykładamy sos pomidorowy ,rozsmarowujemy , układamy pokrojone cienko pieczarki i paprykę pokrojoną w kosteczkę ,posypujemy tartą mozzarellą ,resztę składników wykładamy na ser ,na wierzch posypujemy piórka cebuli . Piekarnik nagrzewamy

Wypieki Rene
Pulpeciki z indyka gotowane na parze 202

sól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa, czerwona papryka 1 jajko 1 duża cebula 3 łyżki bułki tartej wykonanie: Pesto wykonać, jak w załączonym przepisie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i udusić na patelni. Mięso zmielić w maszynce, dobrze doprawić przyprawami, dodać jajko, bułkę tartą oraz zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie uformować małe pulpeciki. Nastawić wodę

Ania i Marcin gotują
,,Tulipanowy schab z orzechami’’ 102

wygląda na stole, pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok. Składniki: około 1 kg schabu bez kości 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, sól, majeranek, pieprz Wykonanie: Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab nacinamy wzdłuż na całej długości mięsa w trzech miejscach(...)przyprawami. Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około dobę. Cebulkę kroimy drobno w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Orzechy kroimy i mieszamy je z jajkiem, bułką tartą i podsmażoną cebulką. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy nacięcia w mięsie, delikatnie obwiązujemy sznurkiem kuchennym i zawijamy w rękaw do pieczenia. Mięso wkładamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie

Podróż w kulinaria
Kotleciki z mięsa z rosołu 111

i/lub surówką. Składniki na około 8 kotletów 2 ćwiartki z kurczaka marchew + pietruszka + cebula z rosołu 1/2 zeszklonej cebuli 1 jajko sól , pieprz do smaku szczypta kurkumy bułka tarta do obtoczenia kotletów 1. Mięso oddzielamy od kości i siekamy nożem na desce do krojenia. Tak samo postępujemy z warzywami z rosołu. Całość przekładamy do miski, dodajemy wcześniej(...)zeszklona cebulkę, przyprawy oraz jedno całe jajko. Mieszamy widelcem starając się jakby nim rozgniatać całość do uzyskania takiej pasty mięsnej. 2. Formujemy małe kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Obsmażamy na oleju na złotą pamiętając by po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego

Gotowanie...to proste !
Kotlety mielone z imbirem i śmietaną 146

bardzo soczyste i smaczne. 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  2-3 łyżki śmietany kwaśnej 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Oleofarm sól czosnkowa pieprz majeranek  imbir Do mięsa wbić jajka, dodać bułkę tartą , śmietanę, cebulkę oraz przyprawy.Wyrobić mięsko i uformować kotlety .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej i smażyć z każdej

Moje domowe kucharzenie
Krokiety z kapustą i grzybami i barszczykiem 349

szklanki maki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka Szczypta soli 0,5 kg pieczarek 3 cebule 300 g kiszonej kapusty Sól Pieprz Do panierki: 2 jajka Bułka tarta Barszcz czerwony: 1,5 l bulionu drobiowego (jak na rosół) 3 duże czerwone buraki Kilka suszonych grzybów 1 szklanka koncentratu do barszczu Rolnik  (klik) 2 liście laurowe Kilka ziaren(...)soku kiszona kapustę. Wszystko dusimy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem.  Przygotowany farsz układamy na każdym naleśniku i zwijamy w kopertę. Każdego krokieta obtaczamy w jajku i bułce tartej. Obsmażamy na rumiano na patelni. Barszcz: Grzyby moczymy w 0,5 szklanki wody przez całą noc. Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do wywaru drobiowego i gotujemy

VioletoweKucharzenie
Grzyby suszone panierowane + film 146

fajną alternatywą dla tradycyjnych kotletów .  składniki na 2 porcje 10 suszonych grzybów ( z dużymi kapeluszami ) kilka ziarenek czarnego pieprzu 1 cebula 1 jajko 5 łyżek mąki bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól przepis Opłukane grzyby przekładamy do garnka, dodajemy obraną cebulę i zalewamy wodą w takiej ilości aby grzyby były przykryte, następnie wrzucamy kilka ziarenek(...)grzybów możemy użyć do zupy). Do głębokiego talerza wbijamy jajko rozkłócamy je widelcem. Odsączone z wody grzyby obtaczamy w mące, moczymy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Tak przygotowane grzyby smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor, usmażone grzyby odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku

Smakowite Dania
Pasztet tuńczykowo - selerowy 127

Niezwykle aromatyczny, wilgotny pasztet o bardzo wyraźnym tuńczykowym smaku. Idealny ze świeżym pieczywem. 3 puszki tuńczyka 600 g selera 100 g masła 4 jajka 2 cebule 1 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki kaszki manny 1 kostka rosołowa 3 ząbki czosnku sól, pieprz Seler zetrzeć na tarce o średniej wielkości oczek. Następnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości - około(...)złoty kolor na maśle, dodać też kostkę rosołową aby się rozpuściła. Tuńczyka odcedzić i rozdrobić widelcem. Do miski wrzucić odcedzony seler, usmażoną cebulkę wraz z masłem, tuńczyka, bułkę tartą, kaszkę mannę, rozbełtane jajka, rozgniecione ząbki czosnku. Masę dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem lub margaryną i piec w 180 stopniach

Jadło i czytadło
Krokiety z białą kapustą i pieczarkami 132

wody 2 łyżki oleju sól farsz 1/2 główki białej kapusty 400 g pieczarek 1 duża cebula olej do smażenia sól, pieprz dodatkowo 1 jajko 2 łyżki mleka bułka tarta olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładką masę. Na mocno rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki. Kapustę poszatkować, ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę(...)ilością świeżego pieprzu.  Na usmażone naleśniki kładziemy farsz i zwijamy jak krokiety. W misce roztrzepać jajko, dodać mleko, sól, pieprz. Krokiety panierujemy w jajku a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
IMPREZOWE PULPECIKI- MARYNOWANE W OCCIE 119

mielonego z łopatki  3 łyżki bułki tartej 1 jajko  sól pieprz zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu 1/2 szklanki cukru 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu   2 cebule 4 suszone papryczki chili Do mięsa dodajemy jajko,bułkę tartą,pieprz i sól. Wszystko razem wyrabiamy. Formujemy pulpeciki- najlepiej małe

KuchcikoweLove
Ryba pieczona w panierce z pistacji 105

filetów z dowolnej ryby (u mnie mintaj) 50g pistacji solonych (po obraniu) 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) 20-30g masła 1/2 cytryny natka pietruszki pieprz cytrynowy (może być zwykły)   Pistacje zmielić w malakserze (opcjonalnie można połączyć z bułką tartą). Rybę opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Każdą porcję posmarować odrobiną masła, skropić sokiem

Di gotuje
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym 224

soli Farsz: 2 cebule 1 łyżka masła 50 dag pieczarek 25 dag sera żółtego sól, pieprz, słodka i ostra papryka Dodatkowo:   1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 2. Farsz: Cebule posiekać, podsmażyć na łyżce masła(...)wyszł a mdła). Kłaść porcje na naleśnika, zawijać krokiety. 3. Jajko do panierki roztrzepać widelcem, dodać mleko. Gotowe krokiety panierować w jajku z mlekiem, a następnie w bułce tartej. Podsmażyć na złoto. Podawać z ulubionym sosem - u mnie był to pyszny Sos Cygański od WSP Społem

Kto ugości moich gości?