łyżki masła - sól pieprz - 2 - 3 łyżki tartej bułki - 1/2 szklanki mleka Sposób przygotowania 1. • Kalafior włożyć do garnka zalać wodą wymieszaną z mlekiem Dodać sól gotować aż będzie miękki Ale żeby się nie rozpadał 2. • Masło rozpuścić w rondelku Podsmażyć aż lekko zbrązowieje Dodać bułkę tartą chwilę przesmażyć Oblać powstałym sosem kalafior. Posypać delikatnie
W królestwie smaków Beatymięsa mielonego - u mnie wieprzowo-wołowe * 1 całe jajko 1 duża bułka (może być czerstwa) + mleko do namoczenia 1 średnia cebula 1 łyżeczka soli 1/2 bułka tarta olej do smażenia * jeśli mamy maszynkę do mielenia mięsa doradzam samemu je przygotować, jeśli nie wybierzcie dobre (już zmielone) mięso w sklepie; można użyć oczywiście innych zestawień/rodzajów mięs Przygotowanie(...)dodać odrobinę zimnej wody na ręce i wyrabiać tak długo, aż mięso nie będzie przywierać do dłoni. Formujemy w dłoniach kotlety (mniejsze lub większe - dowolność). Obtaczamy je w bułce tartej i wkładamy na patelnię z nagrzanym olejem. Smażymy z obu stron. Mielone podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i surówką z sałaty rzymskiej . Smacznego
Słodkie okruszkiSkładniki: 500 g wątróbki wieprzowej 2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia sól(...)pieprz Wykonanie: Wątróbkę umyć, pokroić w plastry. Każdy kawałek przykrywamy folią spożywczą, rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Następnie mięso obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku z pieprzem i i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą rumiane. Na samym końcu solimy nasze kotlety. SMACZNEGO
magiczna kuchnia KasiSzaszłyk w koszulce Składniki: 6 filetów z kurczaka 12 różyczek brokuła 6 małych cebulek 12 kostek boczku papryka przyprawa do kurczaka sól pieprz jajko bułka tarta Przygotowanie: Filety myjemy i delikatnie rozklepujemy, jedną stronę nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Na długich wykałaczkach robimy szaszłyki: zaczynamy od połowy surowej cebulki, potem ugotowany(...)boczku i dowolna kombinacja tych składników ;) ważne by było kolorowo! i naszego szaszłyka też zakańczamy połówką cebulki. Szaszłyk zawijamy w rozklepany filet, otaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z pestek winogron. Na patelni układamy najpierw złączeniem mięska, żeby się nasze dzieło nie otworzyło ;) Obsmażone przez kilka minut szaszłyki, przekładamy do naczynia żaroodpornego (żeby mięsko
Lawendowe Niebonieduże piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 75 g płatków kukurydzianych 6 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki pszennej 2 jajka ok. 4 łyżki mleka ok. pół szklanki mąki sałata lodowa olej do smażenia Sos Miodowo-Musztardowy: łyżka miodu 2 łyżki musztardy delikatesowej 4 łyżki(...)przypraw). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim
Słodka Stronacukru płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g margaryny 2 łyżki śmietany 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 kg jabłek 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 czubate łyżki cukru (do budyniu) 650 ml mleka (do budyniu) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek(...)Budyń przygotowujemy według receptury na opakowaniu. Dodajemy jedynie mniej mleka. Na dwa budynie dajemy 650 ml mleka. Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto. Posypujemy je równomiernie bułką tartą, rozkładamy jabłka i całość pokrywamy gorącym budyniem. Na budyniu rozkładamy równomiernie resztę ciasta. Ciasto jest zimne, więc już się tak nie klei i łatwo daje rwać na małe
Smak mojego domumasła 1 łyżka bułki tartej sok z cytryny do skropienia jabłek mleko do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Nadzienie: Masło roztopić dodać cukry, cynamon i wymieszać. Odłożyć by przestygło. Obrane jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku skropić sokiem z cytryny, wsypać bułkę tartą i wymieszać. Ciasto: Mleko
Ala piecze i gotujesię z kremem czekoladowym. SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy 10 jajek szczypta soli 300 g orzechów włoskich 130 g cukru (u mnie trzcinowy, ale może być zwykły) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na krem czekoladowy 2 łyżki kakao 1 czekolada gorzka (100 g) 1 czekolada mleczna (100 g) 1 szklanka(...)żółtek. Żółtka ubić z połową cukru. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połączyć żółtka z białkami na najmniejszych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, tartą bułką i zmielonymi orzechami. Stopniowo wsypywać do masy jajecznej mieszając szpatułką. Połączoną masę przelać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć
Passions hobbies lifepiekarniku, będą mniej tłuste a tak samo smaczne Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 20 dag szpinaku 5 dag sera feta sól,pieprz olej do smażenia bułka tarta i 1 jajko-panierka Wykonanie: Szpinak myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki,dusimy na niewielkiej ilości oleju ok.5 minut.Delikatnie solimy,ponieważ ser jest słony.Dodajemy rozkruszony ser feta,dokładnie mieszamy(...)minut. Piers kurczaka kroimy na połowki wzdłuż,każdą delikatnie rozbijamy.Oprószamy solą i pieprzem.Po całośći rozsmarowujemy farsz szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą lodową z włoskim sosem
Z Majeczką w kuchniCiekawe które będą miały większe powodzenie. Składniki: 10 kg buraków czerwonych Ok. 150 ml octu 10% 4 - 5 łyżek soli kamiennej Ok. 7 łyżek cukru Ok. 90 gram chrzanu tartego ze słoika Wykonanie: Buraki gotujemy w wodzie do miękkości ( zwykle to trochę trwa, cóż ale warto ). Po ugotowaniu buraki wyjmujemy do naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia ( najlepiej zostawić(...)wystygnięciu ( UBIERAMY RĘKAWICZKI ! buraki bardzo barwią ) obieramy ze skórki ( schodzi bez problemu ). Trzemy na tarce warzywnej. W buraczkach pozostawiamy dołek i odbieramy łyżką nadmiar soku ( bardzo dobrze smakuje doprawiony solą i sokiem z cytryny ) i oczywiście wypijamy. Do buraczków wlewamy ocet, wsypujemy cukier i sól oraz dodajemy chrzan ( najlepiej dodawać stopniowo i smakować aby znaleźć idealny smak dla siebie ). Wszystko
Smaki Ewyziemniaków, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól Farsz: 500g pieczarek lub innych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta, olej Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i zemleć. Dodać obie mąki, jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić(...)podsmażyć (do czasu odparowania płynów). Przestudzić. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować. Szklanką wykroić placuszki, nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi (docisnąć). Pierożki delikatnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać gorące z porcją kwaśnej śmietany. Świetnie smakują również na zimno - jako przekąska do barszczu czerwonego
Nie tylko w kuchnidoprawiamy czosnkiem lub majerankiem). DODATKOWO: 2 jajka bułka tarta olej Naleśniki nadziewamy farszem, zwijamy tak jak tutaj , obtaczamy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor z każdej strony. Gotowe
Rozpustne gotowanieprzeciwnym razie będzie Wam ciężko zwinąć wafel. Połamie się. Składniki: 1,5 kg ugotowanych gorących ziemniaków 2 łyżki śmietany pieprz gałka muszkatołowa 1/2 pęczka natki pietruszki jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę , dodać śmietanę , pieprz, gałkę muszkatołową i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Na wafel rozłożyć ziemniaki(...)grubości 1 cm. Zwijać gorące w roladę. Odstawić do lodówki , aby rolada wystygła. Zimną kroić ostrym nożem w plastry. Każdy kawałek namoczyć w jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony. Podawać gorące. rolada ziemniaczana na waflu
O kuchni z uczuciemposypania gotowego ciasta 1/2 łyżki masła lub margaryny 1 łyżka bułki tartej Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Stopniowo dodawać olej a następnie mąkę, olejek waniliowy i proszek do pieczenia. Ciasto praktycznie robi się samo. Przelać ciasto do nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blaszki. Ja używam takiej, w której piekę chleb. Włożyć do nagrzanego
Jemy Pijemybardzo lubiane. Efektowna przystawka z jajek i mięsa, idealna na wielkanocne śniadanie! Składniki: • 1 kg cielęciny na sznycle lub schabu • 6 dużych jajek • 5 plasterków boczku • Olej • Bułka tarta • Sól, pieprz, Mięso kroimy na porcje tak jak na kotlety, zbijamy lekko(...)tłuczkiem a następnie oprószamy solą i pieprzem. Ugotowane jajka, owijamy plastrem boczku, układamy na środku sznycli zawijamy i obwiązujemy nicią lub mocujemy wykałaczkami. Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na wolnym ogniu w głębokim oleju. Aby mieć pewność że mięso się w środku upiekło wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200C na 20 min. Przed podaniem każde jaskółcze
Podróż w kulinaria