Składniki ziemniaki ugotowane, 1kg cebula, 1 szt jajko, 1 szt mąka pszenna, 1/2 szkl sól, pieprz bułka tarta lub mąka, do panierowania olej, do smażenia Przygotowanie Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na złoto na odrobinie(...)oleju. Ziemniaki tłuczemy lub mielimy w maszynce. Dodajemy cebulkę, jajko, sól i pieprz, mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę, wyrabiamy ciasto. Z ciasto formujemy kotleciki dowolnej wielkości, panierujemy w bułce tartej lub w mącę. Smażymy na oleju z każdej strony, aż zrobią się rumiane
Gotowanie moimi oczamikubki ugotowanego makaronu spagetti 2 jajka 15 dag kiełbasy szynkowej pół szklanki otrębów pszennych 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz cebula do panierowania : 2 jajka mąka bułka tarta Sposób wykonania(...)makaron i kiełbasę pokrój na drobno, cebulę w drobną kostkę, dodaj przyprawy, otręby pszenne , jajka i przecier pomidorowy, wymieszaj. Formuj małe kotleciki, panieruj w mące, jajku i bułce tartej. Smaż na oleju na złoty kolor
Darcia w kuchniugotowane ziemniaki , 6 szt jajka , 1 szt cebula , 100 gram mąka pszenna , 2 łyżki mąka ziemniaczana , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smażenia olej , do panierowania bułka tarta , 1 łyżka majonez Sposób wykonania: Farsz: 4 jajka ugotować na twardo , przestudzić , pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i łyżką majonezu. Ciasto: Ziemniaki obrać, ugotować wystudzić. Zmielić przez(...)rzadkie można dodać jeszcze troszeczkę mąki pszennej. Ciasto podzielić na 14 równych części. Każdą część spłaszczyć, na środek położyć pastę jajeczną, złożyć i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , na rumiano. Można podawać z sosem
Darcia w kuchniSkładniki: kanie jajka bułka tarta mąka sól pieprz olej do smażenia Sposób(...)wykonania: Kanie oczyścić, większe przekroić na pół i umyć pod bieżącą wodą. Osączyć. Posypać solą i pieprzem. Panierować najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po usmażeniu
Darcia w kuchniSkładniki: małe twarde kapelusze podgrzybków jajko bułka tarta mąka olej(...)smażenia Sposób wykonania: Wybrać małe twarde kapelusze podgrzybków. Oczyścić umyć, osuszyć oprószyć solą od spodu. Jajko rozkłócić. Podgrzybki panierować najpierw w mące , potem w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na wolnym ogniu z 2 stron
Darcia w kuchniserem i korniszonem. Składniki: 3 plastry schabu 3 plastry szynki 3 plastry sera żółtego 3 plastry ogórka korniszon sól i pieprz do smaku jajko, mąka i, bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: Kotlety schabowe rozbić(...)oprószyć solą i pieprzem. Na każdy kawałek schabu położyć plaster szynki, ser żółty i plaster ogórka. Złożyć na pół i dobrze ścisnąć. Panierować w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron na rumiano. Można podawać polane kethupem
Darcia w kuchniłyżki bułki tartej kurki świeże lub w słoiku (dałam 0,5 l ) sól,pieprz,wegeta mała śmietana mąka masło do smażenia 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Z kurczaka wyciągnęłam kości, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam w maszynce. Do mięska dodałam przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszałam
Darcia w kuchnimasła 1 szklanka wody 6 jaj 1 szklanka bułki tartej Sposób wykonania: Seler starkować na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać , pokroić w drobną kosteczkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki grzybowe, masło, szklankę wody. Zagotować. - gotować przez godzinę. Wystudzić.Do zimnej masy wbić 6 jaj i wsypać bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Przełożyć do keksówki ( wymiary
Darcia w kuchnijego właściwości zdrowotnych Zaletą szpinaku jest jego niskokaloryczność Składniki: 800 g świeżego szpinaku 150 g sera żółtego 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa masło do smażenia gotowych naleśników Na naleśniki: 2 jajka 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka sól olej do smażenia Sposób wykonania: Jajka zmiksowałam(...)Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobniejsze kawałki, poddusiłam na masełku, a gdy odparował doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł dodałam żółty ser ( 100 gram ), jajko, śmietanę,bułkę tartą ( niekoniecznie ). Wymieszałam. Tak przygotowanym farszem nadziewałam naleśniki. Naleśniki smażyłam na maśle z obu stron na rumiano ( pod przykryciem ), wierzch posypałam serem żółtym. Są bardzo smaczne na zimno
Darcia w kuchniosób. Składniki: Podwójna pierś drobiowa 5 - 6 pieczarek 30 g sera żółtego masło przyprawy: sól, pieprz, vegeta, olej do smażenia Do panierowania : mąka , 2 jajka, bułka tarta Sposób wykonania: Pieczarki oczyściłam pokroiłam w plasterki, podsmażyłam na odrobinie oleju, wystudziłam. Pierś kurczaka umyłam , pokroiłam na części formując 5 kotletów, rozbiłam, posypałam solą, pieprzem i odrobiną vegety. Na środek(...)każdego kotlecika położyłam podsmażone pieczarki, starty żółty ser i odrobinę masełka, ciasno zwinęłam. Panierowałam najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku z dodatkiem przypraw a na końcu w bułce tarte. Smażyłam na wolnym ogniu z obu stron na rumiano
Darcia w kuchniSkładniki: FARSZ: kotlet mielony 5 sztuk, kapusta kiszona 20 dag, ziemniaki ugotowane 4 sztuki, bułka tarta 1 łyżka PIEROGI: mąka pszenna typ 2000 2 szklanki, mąka pszenna 3 szklanki, gorąca woda 1,5 szklanki, masło miękkie 1 łyżka, sól 3/4 łyżeczki OKRASA: cebula 5 sztuk, masło klarowane 3 łyżki, cukier 1 łyżeczka, sól(...)łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki użyłam z poprzedniego dnia usmażone kotlety mielone z łopatki, ugotowane ziemniaki - zmielić w maszynce na drobnym sitku kotlety, ziemniaki, kiszoną kapustę, dodać tartej bułki i wszystko wymieszać do misy robota wsypać wszystkie składniki na ciasto, hakiem wyrabiać na sprężyste ciasto, jeśli potrzeba to dosypać mąki pszennej lub dolać gorącej wody wyrobione ciasto włożyć
W Mojej Kuchni Lubięsmaku, ½ łyżeczki pieprz ziarnisty, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe 1 łyżka – majeranek 1/2 łyżeczki -gałka muszkatołowa 2 jajka żurawina suszona natka pietruszki łyżka margaryny + bułka tarta Przygotowanie: Kajzerki moczymy w mleku. Boczek kroimy na kawałki, zalewamy 1 szklanką wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy ok. 20 minut. Ugotowaną gęsinę oddzielamy od kości. Rozgrzewamy(...)smaku solą, wlewamy wywar z gotowania boczku i dokładnie wyrabiamy masę ręką. Do masy dodajemy suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy. Dwie aluminiowe foremki wysmarowane margaryną i obsypane odrobiną bułki tartej napełniamy do 3/4 wysokości, na wierzchu masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy powierzchnię masy, wyrównujemy. Pieczemy pasztet 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: kapusta kiszona (2 garści) kasza jaglana (1/2 szklanki) mąka ziemniaczana (1 łyżka) bułka tarta (1/2 szklanki) sól pieprz oliwa Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka i zalewamy 1 szklanką(...)wody. Gotujemy aż kasza będzie miękka. Kapustę kiszoną kroimy na drobno. Dodajemy do ugotowanej kaszy. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Przyprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy. Formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie
Weganka gotujeMIELONE Składniki: - 400 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 50 gramów żółtego sera - 1 jajko - 2 łyżki bułki tartej - papryka ostra - papryka słodka - chilli - pieprz kolorowy - sól - czosnek niedźwiedzi Przygotowanie: Mięso mielone doprawiamy: paprykami, pieprzem i solą. Dodajemy jajko i bułkę tartą. Ser kroimy w grube słupki. Matę do sushi wykładamy folią spożywczą. Na niej płasko układamy mięso
Życie zamknięte w smakususzonymi warzywami 2 jajka 10 dag sera mozzarella 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Sól morska do smaku Szczypta granulowanego czosnku Pieprz kolorowy z młynka do smaku Bułka tarta do obtoczenia Olej do smażenia Sposób wykonania: Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze kawałki, zmielić w maszynce do mięsa razem z ugotowanym na sypko zimnym(...)granulowanym czosnkiem, oraz przyprawą do grosa, dokładnie wyrobić. Nabierać masę formować w dłoniach na środek nałożyć po trochu sera mozzarella, zlepić i uformować paluchy, obtaczać każdego w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złocisto. Podawać od razu gorące gdy ser się ciągnie, z dowolnymi dodatkami. Smacznego! http://www.mlekoma.pl
Wanilia i Kardamon