tarta - 42848 przepisów (strona:1050/2857)

Krem Z Zakochanych Marchewek 196

naturalnego Przygotowanie: bulion przygotowujemy wedle uznania, ja uważam że najlepszy jest na skrzydełkach:) do wywaru wrzucamy umyte i pokrojone na talarki marchewki, ząbek czosnku kiedy będą miękkie- blendujemy, dodajemy tarty ser dojrzewający oraz serek topiony, ponownie miksujemy na koniec doprawiamy lubczykiem i papryką, wymieszanymi z jogurtem podajemy na gorąco lub na zimno z kleksem jogurtu SMACZNEGO:) P.S jeśli

Luźna Kuchnia
Soczeburger z brokułami 177

wielkości ząbki czosnku 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki sezamu 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka sosu sojowego Natka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia Przyprawy: Pieprz i sól Pieprz ziołowy Gorczyca mielona Chilli mielone Czosnek granulowany Opcje do podanie z burgerami(...)niewielkiej wielkości części różyczki. Burger musi być zwarty i gotowy do jedzenia :)  4. Masę z soczewicy dodajemy do miski z pokrojonymi warzywami. Dodajemy słonecznik, pestki dyni, migdały, bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, łyżkę oleju i przyprawy. Wszystko mieszamy dokładnie łyżkę lub rękoma, a następnie formujemy kotleciki o średnicy burgerowej bułki.  5. Smażymy nasze soczeburgery

Bananowe Pole
Fasolka szparagowa z bułką tartą 225

Fasolka szparagowa z bułką tartą to wspomnienie lata a zarazem(...)dzieciństwa, gdy bawiąc się w ogrodzie babcia zawsze przynosiła mi i mojemu bratu talerz gorącej fasolki. Pychunia :) Składniki: - 500 g fasolki szparagowej - 100 g masła - 1/2 szklanki bułki tartej - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Fasolkę płuczemy, obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut. Następnie fasolkę odcedzamy. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy bułkę i chwilę podsmażamy

Zainspirowana w kuchni
Szwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym 183

mięsa wołowo-wieprzowego 6 łyżek bułki tartej szklanka mleka 1 jajo 1 cebula sól pieprz pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego pół łyżeczki zmielonych goździków olej do smażenia sos: 0,5 litra bulionu 300 ml śmietany kremówki 30% pól łyżeczki gałki muszkatałowej pieprz sól ewentualnie łyżka mąki do zagęszczenia Sposób przygotowania: Bułkę tartą zalać mlekiem, wymieszać i poczekać

na moim stole...
Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli 280

niesamowicie kruszeje, a cebula nadaje mu innego wyrazu.  Składniki: 0,5 kg karkówki  2 duże cebule około 2 szklanek mleka 3,2% sól pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę myjemy, osuszamy, tniemy w plastry, lekko rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Cebulę kroimy w piórka(...)misce na przemian układamy plastry karkówki z cebulą i wszystko zalewamy mlekiem. Odstawiamy na całą noc.  Mięso lekko odsączamy z mleka, moczymy w rozbełtanym mleku, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Smacznego

na moim stole...
Kotlety z soczewicy 185

cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki kukurydzianej mały pęczek natki pietruszki sól pól łyżeczki zmielonej kolendry pół łyżeczki imbiru pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Soczewicę przepłukać zimną wodą. Zalać około 2 szklankami wody i ugotować (rozgotować). Jeśli po ugotowaniu zostało dużo wody, należy soczewicę odcedzić. Woda jest(...)wodnistą. Natkę posiekać. Połączyć soczewicę, zmieloną masę, natkę pietruszki i mąkę ziemniaczaną, przyprawić, wyrobić dłonią. Odstawić do lodówki na pół godziny. Formować małe kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć z obu stron na rumiano. Smacznego

na moim stole...
Kotlety wieprzowe z cukinią 217

tymi kotletami, kupiłam łopatkę wieprzową i cukinie. Początkowo chciałam cukinie nadziać mięsem mielonym i zapiec, ale odpuściłam sobie to danie. Zrobię je kiedy indziej. Dodałam do mielonego mięsa tartą cukinię i upiekłam w piekarniku kotlety wieprzowe z cukinią, przygotowałam do nich pyszny dip na bazie jogurtu greckiego, koperku i czosnku, można też podać do nich sos tzatziki(...)duże oczka), 1 duże jajko, sól i czarny pieprz do smaku, trochę majeranku, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, 2 łyżki bułki tartej do środka, albo 1 namoczona wcześniej w mleku i odciśnięta kajzerka Przygotowanie: Wszystkie składniki przekładamy do miski, doprawiamy, dokładnie mieszamy, formujemy owalne kotlety tak jak tradycyjne kotlety mielone , kotlety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Vol-au-vent z drobiowym ragout z grzybami 363

piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie krótkie paski 1 gałązka oregano lub tymianku 150 g śmietany 18% 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz do smaku Dodatkowo: wędzony tarty ser do posypania szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania gniazdek : Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Z ciasta francuskiego przy pomocy szklanki(...)dokładnie mieszamy i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy śmietanę, dodajemy łyżkę koncentratu i przesmażamy, aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia. 4. Do gniazdek z ciasta nakładamy drobiowe ragout, posypujemy tartym serem wędzonym i posypujemy szczypiorkiem. Podajemy ciepłe. Smacznego

My Culinary Art
SZASZŁYKI Z MIĘSA MIELONEGO 224

łyżki bułki tartej (dałam jedną) - patyczki do szaszłyków ( u mnie 6) - oliwa z oliwek (pominęłam) - sok z cytryny (pominęłam) Do mięsa dodajemy jajko, pokrojoną drobno cebulę, natkę pietruszki i listki mięty (u mnie ok.1 łyżki), dodajemy także sól, pieprz, oregano, zmiażdżone ząbki czosnku i dokładnie wyrabiamy. Gdy masa się nie skleja dodajemy bułkę tartą, ja dodałam

Smaczne Zdrowe
Portugalska zapiekanka z dorsza i ziemniaków 363

waga po rozmrożeniu) 2 cebule 5 średnich ziemniaków 1,5 szklanki mleka (do podgotowania ryby) 200 ml śmietany 30 lub 36% sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła tarty żółty ser do posypania zapiekanki kilka oliwek Filety dorsza myjemy i gotujemy przez ok. 10 min. w mleku.  Jeżeli ryba jest mrożona, wcześniej ją rozmrażamy i odciskamy

bistro mama
Kotlety z ryby dla niejadków. 267

szklanki ciepłego mleka garść liści naci selera kilka gałązek koperku przyprawa do ryb szczypta pieprzu cytrynowego (lub zwykłego), ewentualnie trochę skórki otartej z cytryny sól 1 jajko bułka tarta olej do smażenia      Bułkę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy. Cebule kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, solimy sporą szczyptą soli i podsmażamy. Koperek i nać(...)mają jakieś 6-7 cm średnicy i 2-2,5 cm grubości, bo lubimy soczyste, jeśli ktoś takich nie lubi to można zrobić cieńsze) i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i na już rozgrzany tłuszcz układamy kotleciki. Smażymy aż się ładnie zarumienią

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone duszone we własnym sosie. 266

przyprawa do mięsa mielonego 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego (lub inna do mięsa) sól bułka tarta olej łyżka mąki do zagęszczenia sosu łyżka słodkiej śmietany do zup i sosów      Mięso mielimy na grubych oczkach. Do mięsa dodajemy cebulki drobno posiekane, przeciśnięty przez(...)solą lub przyprawą do mięsa mielonego. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju. Formujemy spore kotlety (moje mają zazwyczaj 3 cm grubości i 6-7 cm średnicy), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor, Gdy już się ładnie zarumienią z obu stron wlewamy wodę do połowy wysokości kotletów, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy grzanie i dusimy 10 minut

Rozpustne gotowanie
Czekoladowy jabłecznik z budyniem. 202

jabłecznik z budyniem blaszka 25x35 cm 4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 3 pełne łyżki kakao 350 g margaryny 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 1 słoik o pojemności 750 ml musu jabłkowego 3 jabłka 2 budynie waniliowe (ewentualnie śmietankowe) 750 ml mleka do przygotowania budyniu      Mąkę przesiać na stolnicę(...)reszcie mleka rozpuszczamy budyniowy proszek i wlewamy do wrzącego mleka, zagotowujemy i zdejmujemy garnek z ognia.      Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, wysypujemy na nie bułkę tartą, a na nią wykładamy mus jabłkowy. Jabłka obieramy i kroimy na około pół centymetrowe plastry, które układamy na musie. Na owoce wylewamy ciepły budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone z boczniakami. 179

mięsa wieprzowego np. łopatki 0,25 kg boczniaków 1 wysuszona kajzerka mleko do namoczenia kajzerki 1 jajko 1 średnia cebula pokrojona w drobną kosteczkę sól pieprz bułka tarta olej do smażenia      Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku, boczniaki myjemy, osuszamy. W maszynce do mięsa mielimy wieprzowinę i boczniaki, następnie dodajemy odciśniętą kajzerkę, jajko(...)cebulkę, doprawiamy solą i pieprzem (nie dodajemy innych przypraw, bo mogą zdominować smak) i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy dość grube (2-3 cm) kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Gdy już się ładnie zarumienią podlewamy wodą (około 100-200 ml) i dusimy pod przykryciem około 10-15 minut i gotowe

Rozpustne gotowanie
Kurczak gotowany, smażony w panierce. 420

rozpływa się w ustach. Pycha!!! Składniki na kurczaka gotowanego, smażonego w panierce 4 ugotowane w rosole, wystudzone udka bez skóry 1 duże lub 2 małe jajka bułka tarta przyprawa do kurczaka papryka słodka lub ostra(...)olej do smażenia      Jajka rozbijamy w głębokim talerzu, dodajemy około 2 płaskich łyżeczek przyprawy do kurczaka. Ćwiartki posypujemy papryką, następnie panierujemy w jajku i w bułce tartej. Smażymy w rozgrzanym oleju, gdy się już ładnie ze złocą odsączamy z tłuszczu, układając chrupiące kawałki na ręczniku papierowym. Gotowe

Rozpustne gotowanie