tarta - 42848 przepisów (strona:1050/2857)

Puszysty sernik z bezą orzechową na kruchym cieście ze smalcem 125

łyżka bułki tartej Wykonanie: Ze składników na ciasto zagnieść kruche wyłożyć na brytfankę. Następnie przygotować ser: ucierając go z cukrem, cukrem wanilinowym i budyniem. Następnie wlać śmietanę, mleko, olej, 2 jajka i 4 żółtka dalej ucierać. Całość wylać na ciasto kruche. Białka ubić na sztywno z cukrem następnie mieszać w to orzechy z bułką tartą i łyżką

Pychotkaaa
Pierś z kurczaka w miodzie i czosnku 145

Składniki: Pierś z kurczaka łyżka miodu sól pieprz czosnek jajko łyżka mleka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Kotlety z piersi kurczaka rozbić delikatnie tłuczkiem. Czosnek rozgnieść w prasce i wklepać go w mięso, następnie je posolić oraz popieprzyć, na koniec polać miodem(...)przygotowane piersi odstawić na co najmniej 15 minut lub na całą noc do lodówki. Jajko rozmącić z mlekiem, w tym roztworze moczyć kotlety a następnie panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu

Pychotkaaa
Kotlety z jajek wg Siostry Anastazji 513

Składniki: 9 jajek 1 cebula 1 bułka 1/2 szklanki mleka bułka tarta 1 łyżka masła jedno jajko surowe tłuszcz do smażenia sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć(...)maśle. W mleku namoczyć bułkę i odcisnąć. Obrane jajka, bułkę, przesmażoną cebulę zmielić w maszynce, dodać durowe jajko, sól, pieprz, dobrze wymieszać, formować kotleciki, obtoczyć w  bułce tartej i smażyć z obu stron. Źródło: 173 specjały Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Kotlety schabowe w marynacie z miodu i musztardy 300

Składniki: 3 kotlety schabowe sól pieprz łyżka miodu 2 łyżki musztardy 2 jajka łyżka mleka bułka tarta Wykonanie: Kotlety rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć z obu stron. Polać je miodem (ja zanurzyłam widelec w miodzie i cienkimi strumykami polewałam(...)następnie nasmarować je musztardą. Kotlety najlepiej przyrządzić rano i wstawić do lodówki aby przeszły smakami. Przed smażeniem zanurzyć je w kąpieli z rozbełtanego jajka i mleka, opanierować w bułce tartej

Pychotkaaa
Kotlety z karczku 203

pieprz czosnek bułka tarta olej Wykonanie: kotlety rozbić tłuczkiem, natrzeć solą, pieprzem oraz rozgniecionym czosnkiem. Jajka rozbełtać z mlekiem. Kotlety namaczać a jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć na oleju

Pychotkaaa
Kabaczety 169

jajko 1 cebula olej do smażenia czosnek przyprawa gyros 2 łyżki sól pieprz łyżka lub dwie bułki tartej Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do mięsa mielonego dodać jajko, cebulę, przetarty czosnek, przyprawę gyros i bułkę tartą wszystko dokładnie wyrobić ze sobą. Na patyczkach od szaszłyków formować podłużne kotleciki które smażyć

Pychotkaaa
Tortilla z Chrupiącym Kurczakiem i Sosem Miodowo - Musztardowym 594

Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 100 g płatków kukurydzianych 7 łyżek bułki tartej 2,5 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia tortille (gotowe lub z tego przepisu ) sałata lodowa ok. 2 pomidory(...)większą ilość).  Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa.  Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy

Słodka Strona
Jabłecznik z orzechową kruszonką 174

Składniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka     Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki(...)kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg.     5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą kruszonki. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut (po około

Mała Cukierenka
Pulpeciki z indyka w sosie paprykowym 102

płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 kajzerka namoczona w wodzie i odciśnięta bułka tarta - ile zabierze Na sos: 1/2 selera 2 duże marchewki 2 papryki czerwone 1 pietruszka 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka oregano(...)Gotujemy do miękkości warzyw. W tym czasie przygotowujemy pulpeciki: do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy posiekaną cebulę, odciśniętą z wody kajzerkę i przyprawy. Całość mieszamy, następnie dodajemy tyle bułki tartej, aby uzyskać konsystencję jak na kotlety mielone. Formujemy zgrabne pulpeciki. Gdy warzywa w garnku będą miękkie dodajemy pokrojone papryki i gotujemy do miękkości. Wtedy wyjmujemy liść laurowy, ziele

Kolorowy Przepisownik
Drobiowy pasztet z szynką parmeńską i białymi warzywami 132

łyżka soli ziołowej 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/2 łyżki majeranku 5 łyżek bułki tartej (lub np. mąki jaglanej w wersji bezglutenowej) 3 jajka 6-7 plastrów szynki parmeńskiej Gotowane warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem

Mango Papaja
Penne ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, cukinią i parmezanem 138

również podpisuję się rękami i nogami pod tym, że jest wprost wyborny! Połączenie świeżych liści szpinaku, z suszonymi pomidorami oraz chrupiącą cukinią przedstawia wyjątkowy bukiet smaków. Natomiast tarty, roztapiający się parmezan tworząc pewien rodzaj kremowego sosu, fantastycznie spaja ze sobą makaron penne z pozostałymi składnikami. Koniecznie musicie spróbować! To danie polecam także tym, którzy nie przepadają za szpinakiem(...)przekonają – przetestowane na kilku osobach) :) Składniki: ok. 400-500 g makaronu penne 4 duże garści świeżego szpinaku 15 cząstek suszonych pomidorów w oleju 5 ząbków czosnku ok. 120 g tartego parmezanu 2 młode cukinie (w sumie waga ok. 500 g) ok. 4 łyżek oleju (tego, w którym były suszone pomidory) sól pieprz Wykonanie: Wstawiamy wodę do ugotowania makaronu (należy

MyCookBook.pl
Roladki z kurczaka z mascarpone i suszonymi pomidorami 132

pojedyncze piersi kurczaka ok. 100-150 g serka mascarpone 1 słoiczek suszonych pomidorów (ok. 8-10 suszonych pomidorów w oleju) sól pieprz Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta masło klarowane (lub zwykłe) Wykonanie: Piersi kurczaka (podwójne rozdzielamy) kroimy wzdłuż włókien na 2 lub nawet 3 części (w zależności od wielkości filetu). Następnie delikatnie rozbijamy je za pomocą tłuczka(...)garnka i odstawiamy, aby ostygły na tyle, by umożliwić nam ich rozpakowanie. Po wyjęciu roladek z podwójnej warstwy folii, obtaczamy je w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy do uzyskania złotego koloru (najlepiej na klarowanym maśle). Roladki podajemy przekrojone na pół (po skosie) z dowolnymi dodatkami (u mnie pomidory ze świeżą bazylią oraz gotowane ziemniaki). Smacznego

MyCookBook.pl
Pierogi z jagodami 90

łyżki oleju ciepła woda szczypta soli Farsz: 300 g jagód 1 czubata łyżka cukru 1 łyżka bułki tartej Dodatkowo: śmietana/jogurt naturalny/jogurt grecki cukier Wykonanie: Farsz: Jagody myjemy i dokładnie osuszamy. Wsypujemy je do miski i dodajemy cukier oraz bułkę tartą, która wchłonie nadmiar ewentualnego soku z owoców. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Ciasto: Mąkę przesiewamy, robimy

MyCookBook.pl
Szarlotka tatrzańska 139

pieczenia Warstwa jabłkowa: 2-3 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu ok. 1/3 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie można dać mniej) 3-4 czubate łyżki bułki tartej Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ja na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą cześć zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem(...)misie, dodajemy cynamon i cukier. Dokładnie, ale delikatnie, mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą (która wchłonie nadmiar soku z jabłek) i układamy plasterki jabłek. Starajmy się, aby ułożone były płasko, jedne na drugich, wówczas jabłka lepiej i ściślej ułożą się podczas pieczenia

MyCookBook.pl
Krokiety z serem i pieczarkami 192

nikogo kto by ich nie lubił ;) Na 10 krokietów potrzebujemy: 10 naleśników - przepis klik 0,5 kg pieczarek 40 dkg startego żółtego sera 1 łyżka masła olej bułkę tartą 2 jajka oregano sól i pieprz Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy na plasterki. Wrzucamy na patelnie z rozgrzanym masłem . Smażymy. Pod koniec dodajemy oregano, sól oraz pieprz. Odstawiamy(...)ostygnięcia . Przygotowujemy naleśniki - klik Następnie starty ser mieszamy z pieczarkami. Gotowy farsz dzielimy na porcje i zawijamy w naleśnik .  Tak przygotowane "zawijańce" obtaczamy w rozbełtanym jajku oraz bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru.  Polecam jeść prosto zdjęte z patelni, kiedy ser jest roztopiony i pięknie się ciągnie. Zachęcam do podawania

Kolejny blog o gotowaniu