tarta - 42848 przepisów (strona:1041/2857)

Zrazy z mielonej wieprzowiny. 200

Krótko mówiąc do koloru do wyboru . Dzisiaj chciałabym przedstawić mielone mięso z przemyconym brokułem . Składniki 6 szt 1/2 kg mięsa wieprzowego (najlepiej szynki) 1/2 brokuła 1 jajko 2 łyżki tartej bułki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Wkładka 6 ogórków kiszonych ( jeśli są grube to 3 szt)  2 serki  topione(...)Wykonanie Krok 1 .  Umyte i osuszone mięso pokroić w kawałki  i zmielić  razem z brokułem cebula czosnkiem. Krok 2 . Do masy dodać sól , pieprz , jajko , bułkę tartą . Dokładnie wymieszać . Krok 3 . Ogórki osuszyć ,jeśli są grube to przekroić na połówki. Serki pokroić w plasterki  Krok 4 . Nabierać masę mięsną ( tak jak na kotlet mielony

Eli Gotowanie
Dorsz pod chrupiącą pierzynką 203

porcje 1 dorsz lub 2 gotowe filety 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki orzeszków ziemnych sól,pieprz do smaku 3 łyżki oleju bazyliowego Wykonanie   Krok 1   Rybę umyć ,wysuszyć ,wyfiletować. Podzielić na cztery kawałki . Posypać solą i pieprzem Krok 2   Orzeszki zemleć .dodać bułkę tartą 1/4  łyżeczki   soli i pieprzu . Wymieszać

Eli Gotowanie
Trylogia pierogowa: Pierogi z kapustą i grzybami 204

trzy nasze ulubiona, a zacznę od kapusty z grzybami. Pierogi z kapustą i grzybami  1kg kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów lub świeżych pieczarek 1 duża cebula bułka tarta 1kg mąki ~600ml letniej wody 1 jajko 100g roztopionego masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Dzień wcześniej odcisnąć i podgotować kapustę, namoczyć suszone, drobno(...)pokroić i podgotować grzyby. Cebulę poszatkować i zeszklić na patelni. Wszystko razem wrzucić do garnka i dusić przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Na koniec dosypać trochę bułki tartej, żeby pochłonęła wodę, ilość zależy od tego jak wilgotny wyszedł farsz, może się też okazać, że zupełnie nie będzie konieczna, to już niestety muszę pozostawić do oceny kucharki :) Farsz

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pasztet z cukinii 141

pasztetów i bardzo smaczna Składniki: - 1 kg cukinii - 2 marchewki - 2 ząbki czosnku - 150 g pieczarek - 1 łyżka masła - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki - 3 jajka - 140 g bułki tartej - 100 g żółtego sera - sól, pieprz - szczypta chili Forma keksówka o wymiarach 30×10 cm. Na maśle podsmażamy cebulę drobno posiekaną wraz z czosnkiem. Do tego dodajemy obrane(...)czasie odciskamy wodę. Do cukinii i marchewki dodajemy pieczarki, posiekaną natkę pietruszki, ser żółty starty na tarce oraz żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Wsypujemy po trochu bułkę tartą i mieszamy. Na koniec ubijamy z białek pianę i delikatnie mieszamy z masą cukiniową żeby ją napowietrzyć. Gotową masę przekładamy do keksówki którą wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy

Kuchenne Wariacje
Pieczary faszerowane mięsem mielonym i szpinakiem 214

dużych pieczarek (dostępne w Lidlu) ok. 350g mięsa mielonego z łopatki 150g mrożonego szpinaku siekanego 4 plastry sera 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 2 czubate łyżki bułki tartej 2 łyżki  sosu worcestershire (można pominąć, w zastępstwie używamy 1 łyżki soku z cytryny lub limonki) sól, świeżo mielony czarny pieprz Pieczarki po wyjęciu z pudełka można delikatnie(...)miski i doprawiamy sosem worcester oraz solą i pieprzem. Mieszamy ze startą pieczarką i przeciśniętym przez praskę/startym czosnkiem. Cebulę szklimy na tłuszczu i dorzucamy do farszu. Bułkę tartą mieszamy z dwiema łyżkami wody i dorzucamy do mięsa. Wszystko razem dobrze wyrabiamy ręką przez kilka minut i odstawiamy na godzinę, by smaki się przegryzły. Do tego czasu

Kuchenna Kontrrewolucya
Zapiekane zraziki 183

jajko 2 łyżki tartej bułki 4 łyżki mleka 1 łyżka majeranku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki do panierowania 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz sos 200 ml śmietany kremówki 2 łyzki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Do miski wkładamy mięso,wbijamy całe jajko,bułkę tartą namoczoną

O kuchni z uczuciem
Knedle z morelami II 182

jesień będzie :) Składniki: 700 g ziemniaków  350 g mąki pszennej  2 jajka   ½ szczypty soli  15-20 szt. moreli   3-4 łyżki tartej bułki  4-5 łyżek masła ew. cukier do posypania Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze gorące tłuczemy lub przeciskamy przez(...)Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.  Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem pudrem.  Smacznego

bistro mama
Krokiety mięsne z kapustą 223

wołowina) 1 duża cebula sól himalajska do smaku  Bella-Bis czubryca czerwona do smaku  Bella-Bis pieprz czarny świeżo mielony do smaku Panierka; 2 jaja bułka tarta olej do smażenia lub masło Sposób wykonania: CIASTO: Jajka wbijamy do miski ,wlewamy mleko i wodę wsypujemy mąkę wlewamy łyżeczkę oleju solimy i miksujemy mikserem na jednolite gładkie ciasto(...)smaku solą, czerwoną czubrycą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki ,zawijać w rulony. Jajka do panierki roztrzepujemy widelcem solimy szczyptę i panierujemy krokiety w jajku i bułeczce tartej, smażymy na masełku lub rozgrzanym oleju na rumiano . Podajemy gorące solo lub z czerwonym barszczykiem. Smacznego! Zapraszam do krainy wspaniałych przypraw gdzie znajdziecie wspaniałą ofertę: przypraw, mieszanek oraz ziół, oferowane

Wanilia i Kardamon
muffinki croque madamme z pieczarkami i papryką 197

chleba tostowego pełnoziarnistego 4 plastry polędwicy sopockiej 4 plastry sera żółtego salami 1/2 zielonej papryki 1/2 niedużej cebuli 4-5 średnich pieczarek sól i pieprz 2-3 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła/margaryny słodka papryka w proszku szczypior z cebulkami roszponka kilka pomidorków koktajlowych Sposób przyrządzenia : paprykę, cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę pieczarki smażymy na patelni(...)ognia z chleba tostowego usuwamy skórkę i każdą z kromek rozwałkowujemy na płasko foremki do muffinek (4 sztuki) smarujemy od wewnątrz masłem/margaryną i dokładnie obsypujemy bułką tartą by pokryć całą powierzchnię na dno foremki układamy kolejno rozwałkowany chleb, plaster polędwicy sopockiej - wersja dla "mięsożernych" - oraz plaster sera żółtego i kilka krążków pokrojonych cebulek ze szczypioru następnie

zobacz ich smak
Piegowata babka 172

smarowania blaszki łyżka bułki tartej Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Podczas ucierania wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Na koniec ucierania wlewamy mleko, wsypujemy przesiany mak. Dodajemy skórkę pomarańczy, przepłukane wodą rodzynki. Blaszkę podłużną smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą, wykładamy równomiernie ciasto. Pieczemy

kgwjanczewo
Chrupiąca ryba w kukurydziano-porowej panierce 190

kukurydzianych 2 łyżki bułki tartej mąka kukurydziana do panierowania sól morska do smaku pieprz cytrynowy do smaku olej ryżowy lub roślinny do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mrożone filety rozmrozić,osuszyć ręcznikiem papierowym,oprószyć grubo pieprzem cytrynowym. Płatki kukurydziane przesypać do woreczka foliowego pokruszyć drobniutko.Por umyć posiekać drobno nożem wymieszać z płatkami i bułką tartą. Jaja rozkłócić widelcem

Na Ciasteczkowych Papierach
Szarlotka owsiana z konfiturą figową. 3 urodziny bloga... 211

owsianej 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 115 g masła szczypta soi 1 łyżka wody Nadzienie: 700 g jabłek ze słoika na szarlotkę  2-3 łyżki bułki tartej opcjonalnie cukier - jeśli jabłka są mało słodkie 3-4 łyżki konfitury figowej Bonne Maman dostępnej w DeCare Kruszonka owsiana: 2 szklanki płatków owsianych górskich 1/2 łyżeczki cynamonu(...)przygotować kruszonkę. Wymienione składniki dokładnie rozetrzeć między palcami, aby płatki były oblepione masłem i cukrem. Gdy ciasto się podpiecze wyjąć je i odstawić na chwilę. Jabłka wymieszać z bułką tartą i ewentualnie cukrem. Następnie na podpieczonym spodzie rozsmarować konfiturę figową. Nałożyć jabłka, a wierzch posypać kruszonką. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut. Należy

My simple kitchen
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 286

gorącego!) mleka 100 g cukru 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g roztopionego masła 2 jajka 350 g śliwek 1 łyżka bułki tartej szczypta cynamonu Składniki na kruszonkę: 50 g mąki pszennej 40 g cukru 40 g masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do ciepłego (NIE gorącego!) mleka wsypujemy(...)palcami aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy tam aż do ostatniej chwili przed pieczeniem. Przygotowujemy również śliwki - myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, wyrzucamy pestki. Bułkę tartą mieszamy z cynamonem, a następnie obtaczamy w niej śliwki. Odstawiamy na bok. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 2-3 cm. Przy

My Culinary Art
Cukinia w panierce. 283

Składniki: 1 duża cukinia, 2 jajka, bułka tarta, sól lub vegeta(...)jarzynka, warzywko itp. mogą być), olej do smażenia.  Przygotowanie: Cukinię pokroić w plastry, wyciąć środek (niekoniecznie) i posolić. Jajka roztrzepać. Plastry cukinii maczać w  jajkach i bułce tartej.   Cukinię w panierce smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Smażyć do zarumienienia, skórka musi być miękka. Smacznego

W kuchni u Moniki
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami. 361

mięsa mielonego, mała główka czosnku, sól, pieprz, majeranek, bazylia, vegeta (niekoniecznie), olej do smażenia. Naleśniki: Tu przepis  lub według własnego. Panierka: 2 jajka,  bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Doprawić. Dodać mięso mielone i razem podsmażać(...)dodać posiekany czosnek. Gdyby mięso było za suche dodać ciut wody. Usmażyć naleśniki. Na środek naleśnika wyłożyć farsz i zawinąć ( pokazane na zdjęciu). Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej. Podsmażyć do zarumienienia, na rozgrzanym tłuszczu.  Smacznego

W kuchni u Moniki