ząbków czosnku 1 czerwona papryczka chilli (lub 2 łyżeczki mielonego chilli) łyżeczka słodkiej papryki 500g mielonej wieprzowiny sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana 4 pszenne tortille tarty ser Przygotowanie: Czosnek obieramy i blendujemy razem z pomidorami i chilli. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy uzyskany sos i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem(...)tortillę nakładamy kilka łyżek sosu i 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany i zawijamy, zakładając brzegi do środka. Otrzymane ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałym sosem i obsypujemy obficie tartym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni około 15 minut
Gotuj z Rumcajsemżółtego sera. 30 dag mięsa z piersi kurczaka 10 dag żółtego sera 1 łyżka gęstego majonezu (używam dekoracyjnego Winiary) Przyprawa do kurczaka Kamis złocista sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)Mięso jak najdrobniej pokroić, obsypać przyprawami. Ser zetrzeć na drobnej tarce, stopniowo dodawać do mięsa, dobrze wymieszać. Połączyć z majonezem. Z powstałej masy formować kotlety, panierować je w bułce tartej i smażyć na oleju. Z podanej porcji wychodzą 4 nieduże kotleciki
Praktyczna plzastosowałam farsz z wędzonego dorsza i mozzarelli. Połączenie godne wypróbowania! (1 porcja) 2 makarony typu canalloni 100g wędzonego dorsza 40g sera mozzarella 1 jajko bułka tarta sezam olej Makaron ugotować(...)osolonej wodzie (nie rozgotować). Jajko rozmieszać mikserem. Rozdrobnionego dorsza połączyć z pokrojonym w kotkę (drobną) serem oraz połową jajka. Rurki nadziać farszem obtoczyć w jajku i następnie w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. Można podawać z sosem
Di gotujeSiostry :) Składniki: 300 g niebieskiego maku 270 g drobnego cukru do wypieków 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno (temperatura pokojowa) 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej łyżeczka proszku do pieczenia 3łyżeczki ekstraktu z migdałów 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki kandyzowanej pomarańczy szczypta soli konfitura z pomarańczy 200g 750g serka mascarpone(...)miód. Żółtka ubić z cukrem na gładką, puszysta masę (ubijam w kąpieli wodnej). Kiedy konsystencja będzie zadowalająca, dodajemy mak, proszek do pieczenia, kaszę manną, ekstrakt z migdałów oraz bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie łączymy mikserem. Białka ubijamy osobno ze szczypta soli i delikatnie drewnianą szpatułką przekładamy do masy makowej. Ta sama szpatułką szybko łączymy składniki. Masę przekładamy
ChilliJemymięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżka posiekaneko koperku Sos koperkowy: 1 szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki świeżej śmietany 1 łyżka mąki pęczek posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania : M ięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą , łyżką koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj w dłoniach kulki
Przepisy i porady kulinarnemarchewka pietruszka 2 cebule 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru pieprz 1 szkl octu 2 szkl wody ziele angielskie listek laurowy kilka plasterków limonki mąka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Skrzydełka(...)umyć zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie i ugotować, niezupełnie na miękko.. ok 20 min na wolnym ogniu. Skrzydełka wyjąć , osączyć. Panierować w mące jajku i bułce tartej, smażyć na zloty kolor. Ułożyć skrzydełka w pojemniku. Przygotować zalewę. Wodę, ocet , sól, cukier, cebulę pokrojoną w plastry i przyprawy zagotować. Lekko przestudzić i zalać zalewą skrzydełka. Wystudzić, zamknąć
Gotowanie jest łatweprzyprawa do kurczaka z czosnkiem sok z 1/2 cytryny (małej) 3-4 ząbki czosnku 1-2 mandarynki 1 garstka suszonych jabłek Dodatkowo: 2 łyżki mleka 1-2 łyżki bułki tartej olej Umyte i osuszone części z kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym - uprzednio wysmarowanym olejem. Mięso skropić sokiem z cytryny, obłożyć czosnkiem (ząbki rozdzielić(...)stopniach (bez przykrycia). (W międzyczasie, jeśli istnieje taka potrzeba - mięso można podlać odrobiną wody). 15-20 minut przed końcem pieczenia - kurczaka posmarować mlekiem i delikatnie oprószyć bułką tartą
Di gotujesuszone, ok 20-30 dag - pół czerstwej bułki zalanej mlekiem - mała cebula - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki kwaśnej śmietany - olej - sól - świeżo mielony pieprz - 2 łyżki bułki tartej 1. Jeżeli będziemy używać grzybów suszonych trzeba je namoczyć kilka godzin wcześniej, potem obgotować w lekko osolonej wodzie. Grzyby mrożone wrzucamy od razu do wody i gotujemy. Ugotowane grzyby(...)cebulą i czosnkiem oraz z połową bułki po odciśnięciu mleka. Zmieloną masę dajemy z powrotem na patelnie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i bułkę tartą. Smażymy jeszcze chwilę farsz razem, a następnie po wystudzeniu wypełniamy nim wigilijne uszka
Apetyczna babeczkakotletów 350 g suchej soi 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 150 g cebuli 1 czerstwa bułka (kajzerka) 1 duży ząbek czosnku sól , pieprz olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów przed smażeniem maszynka do mielenia mięsa lub blender Link do filmu z przygotowania : Kotlety sojowe https://www.youtube.com/watch?v=PJcIXD3rtJo Przygotowanie : Najpierw przygotuję soję : Suchą soję płuczę(...)solą i pieprzem . Z tak przygotowanej masy formuję w dłoniach kotlety , Biorę trochę masy do dłoni formuję kulkę , delikatnie spłaszczam od góry i obtaczam z każdej strony w bułce tartej . Tak przygotowane kotlety sojowe smażę na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor . Kotlety sojowe są gotowe , są smaczne na ciepło jak i na zimno . Życzę smacznego . Pozdrawiam
Uwaga Babcia Gotujebardzo smaczny, w smaku przypomina pasztety mięsne, można go podawać na zimno lub ciepło. Będziemy potrzebować: około 600 g cukinii 200 g sera żółtego 1 1/2 szklanki bułki tartej 4 żółtka 4 białka 1/2 szklanki oleju (125 ml) 3 średnie cebule (300 g) 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy vegeta 1 łyżeczka papryki słodkiej sól , pieprz(...)pietruszki drobno siekam. Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Końcowe przygotowanie pasztetu z cukinii: Do dużej miski daję wszystkie składniki pasztetu – ser żółty, cukinię, olej, żółtka, bułkę tartą, cebulę, natkę pietruszki - oprócz białek które najpierw ubiję a następnie dodam do wymieszanej masy . Doprawiam przyprawami i całość dokładnie mieszam. Teraz ubijam białka na sztywną pianę i dodaję
Uwaga Babcia Gotujeczerownej kapusty, marchewki i jabłka . składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek sól ziołowa oregano 1 cebula olej do smażenia 1-2 jajka bułka tarta ser żółty do posypania Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszkilć cebulę, następnie dodac pieczarki. Smażyć(...)smaku doprawić solą ziołową i oregano. Każdą pierś rozkroić na dwa płaty mięsa i lekko roztłuc. Mięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotletach ułożyć podsmażone pieczarki, na wierzchu posypac startym serem. Wstawić do piekarnika
Monia miesza i gotujemakowej z bakaliami Helio 2/3 szkl cukru 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki zmielonych migdałów 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki skórki pomarańczowej Helio 50 g orzechów włoskich Lukier: 1 i 1/3 szkl cukru pudru 3 łyżki zimnej wody Przygotowanie: W misce połączyć bułkę tartą, kakao, zmielone migdały i proszek do pieczenia. Jajka
Ala piecze i gotujeplastry szynki parmeńskiej - 1 cebula pokrojona bardzo cienko w piórka - 300 g tartej mozzarelli (jak kupuje w Lidlu bo jest najlepsza ) - rukola do ozdoby Na rozwałkowane ciasto wykładamy sos pomidorowy ,rozsmarowujemy , układamy pokrojone cienko pieczarki i paprykę pokrojoną w kosteczkę ,posypujemy tartą mozzarellą ,resztę składników wykładamy na ser ,na wierzch posypujemy piórka cebuli . Piekarnik nagrzewamy
Wypieki Renesól, pieprz, bazylia, gałka muszkatołowa, czerwona papryka 1 jajko 1 duża cebula 3 łyżki bułki tartej wykonanie: Pesto wykonać, jak w załączonym przepisie. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i udusić na patelni. Mięso zmielić w maszynce, dobrze doprawić przyprawami, dodać jajko, bułkę tartą oraz zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie uformować małe pulpeciki. Nastawić wodę
Ania i Marcin gotująwygląda na stole, pięknie się prezentuje i przykuwa wzrok. Składniki: około 1 kg schabu bez kości 100 gramów orzechów włoskich, grubo pokrojonych 1 jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej pieprz ziołowy, tymianek suszony, czosnek suszony, papryka ostra, sól, majeranek, pieprz Wykonanie: Kawałek mięsa myjemy i osuszamy. Schab nacinamy wzdłuż na całej długości mięsa w trzech miejscach(...)przyprawami. Zawijamy mięso w folię i wstawiamy do lodówki na około dobę. Cebulkę kroimy drobno w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Orzechy kroimy i mieszamy je z jajkiem, bułką tartą i podsmażoną cebulką. Tak przygotowanym nadzieniem wypełniamy nacięcia w mięsie, delikatnie obwiązujemy sznurkiem kuchennym i zawijamy w rękaw do pieczenia. Mięso wkładamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym na dnie
Podróż w kulinaria