przepis idealny. Zapraszam... 200 g. sera białego półtłustego 1 jajko - żółtko +piana 1/2 szkl. mąki pszennej 1 łyżka cukru waniliowego do polania 1 czubata łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Twaróg rozdrobnić widelcem, połączyć z żółtkami, dodać mąkę i sól. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Stolnicę posypać mąką Z ciasta uformować wałek o średnicy(...)skośne kawałki szerokości 2-3 cm. Pierogi wrzucać partiami na wrzącą , osoloną wodę. Wyjmować łyżką cedzakową po 1 min. od wypłynięcia. Polać masłem ze zrumienioną bułką tartą. i posypać cukrem
Kubki smakuoleju rzepakowego lub oliwy • 600 ml domowego bulionu lub wody • 4 łyżki gęstej śmietany 18% • sól, pieprz Składniki pulpetów: • 300 g filetu z łososia • 1 białko • 1 łyżka bułki tartej • 1 pęczek koperku • skórka otarta z 1/2 cytryny (wyszorowanej i wyparzonej, najlepiej ekologicznej) • 2 łyżki oleju rzepakowego • 1 łyżeczka masła • sól, pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temp. 190C (grzałka(...)oraz pieprzem. Pulpety z łososia Filet z łososia bez skóry posiekaj na drobno. Do masy dodaj białko, skórkę z cytryny, posiekany koperek. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść masę bułką tartą lub kaszą manną. Zwilż dłonie a następnie uformuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju i na gorący układaj uformowane pulpeciki. Smaż na złoty kolor
Kubki smakuSkładniki: ryba: 1 kg dowolnej ryby ( u mnie morszczuk) sól, pieprz mąka, jajka i tarta bułka do panierowania warzywa: 50 dag marchwi 50 dag pietruszki 50 dag selera 4-5 dużych cebul 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 10 łyżeczek koncentratu(...)pomidorowego 10 łyżek ketchupu sól, pieprz, cukier tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajkach i tartej bułce. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebule kroimy w kostkę. Szklimy. Dodajemy resztę warzyw obranych i startych na tarce na grubych oczkach. Dusimy do miękkości. Dodajemy ziele
Pobite gary BarbaryMąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wytworzonego soku i dodać do jabłek. Przestudzić. Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej, 3 białka, 100g cukru. Połowę ciasta pokruszyć na dno blaszki o wym. 23x33cm i ugnieść palcami. Posypać bułką tartą. Równomiernie rozłożyć jabłka. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru i rozsmarować na jabłkach. Na wierzch pokruszyć
Z miłości do słodkościurozmaicenie tradycyjnych gołąbków. (10 sporych sztuk) kapusta Farsz: 350g mięsa mielonego 300g grzybów 1/2 szklanki grzanek namoczonych w mleku (może być sucha bułka) 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie; jeśli masa jest za "luźna") sól, pieprz Dodatkowo: liście kapusty 1 marchewka 3 ząbki czosnku 2 suszone pomidory 2-3 łyżki majeranku sól Zasmażka (opcjonalnie): 1-2 łyżki(...)poodcinać zgrubiałe nerwy. Przygotować farsz. Oczyszczone grzyby ugotować w osolonej wodzie i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z mięsem, jajkiem, rozmoczonymi w mleku grzankami/bułką i opcjonalnie z bułką tartą. Masę doprawić do smaku. Na każdym liściu ułożyć porcję farszu i zwinąć w roladkę (tak, aby podczas gotowania gołąbek nie rozpadł się). W garnku (na dnie ułożyć liście
Di gotujepodałam na porcelanie Bogucice . Składniki : 2 kg łopatki 1 kg wątróbki z indyka 3 duże cebule 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz do smaku 6 jajek 1,5 szklanki bułki tartej 2 szklanki mleka 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 łyżki czerwonej papryki 2 marchewki 1 mały seler szczypta oregano i bazylii Dodatek(...)cebulę , lekko posolić,chwilę podsmażyć, następnie dodać wątróbkę, paprykę i wymieszać, dusić aż zmięknie. Zimne mięso, marchewkę i seler z wywaru oraz wątróbkę zmielić przez maszynkę. Bułkę tartą zalać mlekiem,następnie dodać do mięsa. Jajka roztrzepać i dodać do masy mięsnej , dodać oregano i bazylię, przyprawić do smaku solą i pieprzem.Dobrze wszystko wymieszać dodając bulionu który
Sama słodycz i szczypta chilidodałam farsz z pieczarek :) Składniki 4 małe lub 2 duże plastry schaba (najlepiej grube) 6 pieczarek garść startego żółtego sera sól pieprz słodka papryka masło jajko bułka tarta Schaba rozbijamy na jak najcieńsze plasterki, posypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki. W tym czasie pieczarki siekamy i smażymy na maśle. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyjmujemy schaba(...)zasadzie koperty (ważne by schab był ściśle zawinięty) jeżeli mamy małe plastry schaba możemy koperty zabezpieczyć dodatkowo przed rozpadnięciem się połówkami wykałaczek. Koperty panierujemy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość oleju tak żeby schaby po włożeniu na nią były do połowy zakryte i smażymy na rumiany kolor, Możemy podawać z ziemniakmi z wody
Piekielna Kuchnia PatiOkoło 16 sztuk) 200g białego sera 20g żółtego sera 5 łyżek posiekanego szczypiorku 2 łyżki prażonej cebulki sól, mielona czarnuszka (zamiast pieprzu) Dodatkowo: 1 jajko bułka tarta olej Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach - a twaróg podusić(...)widelcem). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z masy formować kulki (odrobinę mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Każdą z nich obtaczać w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony
Di gotujedomownicy z przyjemnością sięgną po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – 400 g * masło – 50 g * jajko – 1 szt * mąka – 30 g * sól pieprz, papryka * bułka tarta do panierowania * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrane ziemniaki(...)gotujemy, odcedzamy, ugniatamy. Do przestudzonych dodajemy żółtko, masło, mąkę i przyprawy – mieszamy. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy, formujemy wałek i kroimy na kawałki. Panierujemy w białku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Smacznego
Ostra na Słodkoszklanki wody gazowanej 0,5 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 kilogram kapusty kiszonej 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz Dodatkowo: 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Grzyby przekładamy do miski , zalewamy gorącą wodą, pozostawiamy na kilka godzin, gotujemy do miękkości, odcedzamy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy(...)odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Krokiety podajemy z barszczem czerwonym
Bajeczna KuchniaSkładniki: Pieczarki (najlepiej większe) bułka tarta jajko sól Pieczarki myjemy, oddzielamy kapelusze i wrzucamy do garnka(...)osoloną wodą - gotujemy do miękkości. Kiedy już nam pieczarki zmiękną rozbijamy je delikatnie tłuczkiem, tak jak kotlety schabowe (tylko do momentu aż będą płaskie). Obtaczamy w jajku i bułce tartej - smażymy na masełku z każdej strony. Idealnie na przekąskę zimną lub ciepłą. Smacznego
Moje-pitraszenieuzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkujemy i wykładamy jedną część wysmarowaną wcześniej tłuszczem i wysypaną bułką tartą dużą blachę ( jak się nie ma bułki tartej zawsze może być to mąka). Widelcem robimy nakłucia na cieście. Jabłka kroimy na małą kostkę i wykładamy je równomiernie na ciasto. Ja nie byłam za dokładna dlatego wyszły
W Moim Magicznym DomuRyba w warzywach to smaczne i zdrowe danie. Powinno gościć na stołach nie tylko od święta. Bardzo polecam. Składniki: 5 filetów z mintaja bułka tarta mąka 2 surowe jaja 10 marchewek 5 pietruszek 3 cebule kawałek pora olej przyprawy Zaczynamy od obrania warzyw i starcia na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy warzywa na patelni(...)odrobiną oleju. Dodajemy trochę wody i przyprawy, nakrywamy pokrywką i dusimy. W tym czasie rybę doprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w mące, jajkach i na koniec w bułce tartej. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia (po 5 minut na stronę). Usmażone filety przekładamy do warzyw
prawdziwe jedzenieszklanki grubo siekanych orzechów włoskich - 0,5 szklanki bułki tartej Kruszonka: - 5 łyżek masła - 5 łyżek cukru - 10 łyżek mąki Owoce rozmrozić i odsączyć na sicie. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść ze sobą, rozwałkować i przełożyć na blachę. Obsypać bułką tartą. Na podkładzie ułożyć owoce wraz z siekanymi orzechami. Zasypać kruszonką. Piec w piekarniku
kawawszklancekaczka nadzienie 500 g mięsa mielonego 200 g wątróbki drobiowej 5 łyżek bułki tartej 1 jajko 150 g śliwek suszonych 1 mała cebula sól pieprz pieprz ziołowy staropolski po szczypcie : hyzop, estragon, mięta, cynamon, chili w płatkach, gałka muszkatołowa, gałązki świeżego tymianku 1 jabłko 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu Kaczkę wyluzować , natrzeć od środka pieprzem ziołowym staropolskim(...)solą. Mięso włożyć do miski, dodać drobno pokrojoną wątróbkę, cebulę posiekaną w drobniutką kosteczkę, śliwki również pokroić na mniejsze kawałki, dodać jajko, przyprawy, bułkę tartą i dobrze wymieszać masę mięsną. Zaszyć kaczce szyję i nadziać nadzieniem do pełna. Zaszyć wykałaczkami otwór. Rękami troszkę kaczuszkę pougniatać by nadzienie równo się rozłożyło. Posolić kaczkę z wierzchu i posypać niewielką ilością
Gotowanie jest łatwe