tarta - 42848 przepisów (strona:1035/2857)

Kluski leniwe – słodki obiad nie tylko dla leniuchów 10476

mieszamy żeby nie przykleiły się do dna i gotujemy do wypłynięcia. Odcedzamy łyżką cedzakową, rozkładamy na talerze. Powtarzamy operację z każdą pozostałą częścią ciasta. Na rozpuszczonym maśle rumienimy tartą bułkę, polewamy nią gotowe leniwe kluski i posypujemy cukrem. To porcja dla dwóch(...)głodnych dorosłych osób. SKŁADNIKI 500g dobrego, tłustego lub półtłustego twarogu 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka rozmiaru M sól 1/6 kostki masła 3 łyżki bułki tartej cukier do podania

Karo in the Kitchen
Smażone kanie panierowane 235

ogrodu moich Rodziców, a w lesie, choć jestem nawet w 99 % pewna, że to kanie - pozwalam im mimo wszystko rosnąć dalej :) SKŁADNIKI kanie jajka  mleko mąka bułka tarta sól pieprz olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Usuwamy nogi grzybów i oczyszczamy kapelusze. Jeśli są duże kroimy na ćwiartki(...)Panierujemy kanie - najpierw w mące, później w jajku wymieszanym z mlekiem (2-3 łyżki mleka na jedno jajko) przyprawionym solą i dość sporą ilością pieprzu. Na końcu w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju (średni ogień) po kilka minut z każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubionym pieczywem.    Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze 204

gram sera białego tłustego lub półtłustego (2 kostki) 3 żółtka 6 łyżek mąki 8 - 10 śliwek (zależnie od wielkości) do polania: 2 łyżki masła z 1 łyżką bułki tartej Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Wykonanie: Ser przeciskamy przez praskę. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Dodajemy mąkę, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 8 - 10 części zależnie(...)wrzucamy pufki do gotującej się wody. Delikatnie mieszamy. Gdy pufki wypłyną gotujemy jeszcze ok 12 minut. W tym czasie roztapiamy masło na patelni i dodajemy do niego bułkę tartą. Smażymy tak kilka minut aż zbrązowieje. Po 12 minutach wyciągamy delikatnie pufki łyżką cedzakową gdyż są bardzo miękkie. Polewamy masłem z bułką i posypujemy cukrem. Pufki (knedle serowe

Pyza i Surówka
Czekoladowy Cukiernia w Warszawie 194

głośno o tym otwarciu w internecie. Czytaliśmy o obłędnej tarcie z marakują i mango - całkowicie nasze smaki, wiedzieliśmy, że choćby dla niej musimy tam trafić! Cukiernia nie jest duża, ale taka całkiem w sam raz - trzy, cztery stoliki, kilka miejsc stojących, dwie lady chłodnicze samych pyszności - ciasta, torty, tarty, praliny, ciastka czy czekolady! Oczy chciałyby zjeść wszystko

Plate of Joy
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym 274

pieczarki  500 g mięso mielone 2  jajka  1 cebula  łyżka masła pieprz sól przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta olej do smażenia Bardzo często pomysły na obiad wpadają mi do głowy, kiedy wypatrzę jakiś fajny składnik w sklepie. Tym razem były to duże, ładne pieczarki - które od razu narobiły mi apetytu na pieczarki nadziewane(...)ręką. Na koniec doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Ponownie wymieszać. Tak przygotowaną masą mięsną wypełnić każdy kapelusz pieczarek. Następnie każdą pieczarkę obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Najlepiej obsmażyć najpierw od strony pieczarki, aż się zrobi rumiana a później delikatnie przewrócić. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy

Świat Domowej Kuchni
Kalafior w masełku i bułce tartej 213

łyżki masła - sól pieprz - 2 - 3 łyżki tartej bułki - 1/2 szklanki mleka Sposób przygotowania 1. • Kalafior włożyć do garnka zalać wodą wymieszaną z mlekiem  Dodać sól gotować aż będzie miękki Ale żeby się nie rozpadał 2. • Masło rozpuścić w rondelku Podsmażyć aż lekko zbrązowieje  Dodać bułkę tartą chwilę przesmażyć Oblać powstałym sosem kalafior. Posypać delikatnie

W królestwie smaków Beaty
Kotlety z wątróbki wieprzowej 171

Składniki: 500 g wątróbki wieprzowej  2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia sól(...)pieprz Wykonanie: Wątróbkę umyć, pokroić w plastry. Każdy kawałek przykrywamy folią spożywczą, rozbijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa. Następnie mięso obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku z pieprzem i i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron, aż będą rumiane. Na samym końcu solimy nasze kotlety. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Szaszłyk w koszulce 384

Szaszłyk w koszulce   Składniki: 6 filetów z kurczaka 12 różyczek brokuła 6 małych cebulek 12 kostek boczku papryka przyprawa do kurczaka sól  pieprz jajko  bułka tarta Przygotowanie:  Filety myjemy i delikatnie rozklepujemy, jedną stronę nacieramy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.  Na długich wykałaczkach robimy szaszłyki: zaczynamy od połowy surowej cebulki, potem ugotowany(...)boczku i dowolna kombinacja tych składników ;) ważne by było kolorowo! i naszego szaszłyka też zakańczamy połówką cebulki.  Szaszłyk zawijamy w rozklepany filet, otaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z pestek winogron. Na patelni układamy najpierw złączeniem mięska, żeby się nasze dzieło nie otworzyło ;) Obsmażone przez kilka minut szaszłyki, przekładamy do naczynia żaroodpornego (żeby mięsko

Lawendowe Niebo
Domowy Chikker jak z McDonald's 1936

nieduże piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 75 g płatków kukurydzianych 6 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki pszennej 2 jajka ok. 4 łyżki mleka ok. pół szklanki mąki sałata lodowa olej do smażenia Sos Miodowo-Musztardowy: łyżka miodu 2 łyżki musztardy delikatesowej 4 łyżki(...)przypraw).  Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa.  Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim

Słodka Strona
Szarlotka z budyniem 904

cukru płaska łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 8 g (pół małej paczki) proszku do pieczenia 80 g margaryny 2 łyżki śmietany 1 jajko 3 czubate łyżki bułki tartej 1 kg jabłek 2 budynie śmietankowe bez cukru 4 czubate łyżki cukru (do budyniu) 650 ml mleka (do budyniu) cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek(...)Budyń przygotowujemy według receptury na opakowaniu. Dodajemy jedynie mniej mleka. Na dwa budynie dajemy 650 ml mleka. Po 15 minutach wyciągamy z piekarnika podpieczone ciasto. Posypujemy je równomiernie bułką tartą, rozkładamy jabłka i całość pokrywamy gorącym budyniem. Na budyniu rozkładamy równomiernie resztę ciasta. Ciasto jest zimne, więc już się tak nie klei i łatwo daje rwać na małe

Smak mojego domu
Drożdżowe muffinki z cynamonem i jabłkami 236

masła 1 łyżka bułki tartej sok z cytryny do skropienia jabłek mleko do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia  Przygotowanie:  Nadzienie:  Masło roztopić dodać cukry, cynamon i wymieszać. Odłożyć by przestygło. Obrane jabłka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć z nadmiaru soku skropić sokiem z cytryny, wsypać bułkę tartą i wymieszać. Ciasto: Mleko

Ala piecze i gotuje
Tort czekoladowo-orzechowy 227

się z kremem czekoladowym. SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy 10 jajek szczypta soli 300 g orzechów włoskich 130 g cukru (u mnie trzcinowy, ale może być zwykły) 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki pszennej tortowej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Na krem czekoladowy 2 łyżki kakao 1 czekolada gorzka (100 g) 1 czekolada mleczna (100 g) 1 szklanka(...)żółtek. Żółtka ubić z połową cukru. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając pozostały cukier. Połączyć żółtka z białkami na najmniejszych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, tartą bułką i zmielonymi orzechami. Stopniowo wsypywać do masy jajecznej mieszając szpatułką. Połączoną masę przelać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć

Passions hobbies life
ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA ZE SZPINAKIEM 280

piekarniku, będą mniej tłuste a tak samo smaczne   Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 20 dag szpinaku 5 dag sera feta sól,pieprz olej do smażenia bułka tarta i 1 jajko-panierka Wykonanie: Szpinak myjemy ,kroimy na mniejsze kawałki,dusimy na niewielkiej ilości oleju ok.5 minut.Delikatnie solimy,ponieważ ser jest słony.Dodajemy rozkruszony ser feta,dokładnie mieszamy(...)minut. Piers kurczaka kroimy na połowki wzdłuż,każdą delikatnie rozbijamy.Oprószamy solą i pieprzem.Po całośći rozsmarowujemy farsz szpinakowy. Zwijamy w roladki,spinamy wykałaczkami.Panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej,smażymy na głebokim oleju na rumiano z obu stron.Podajemy z ziemniaczkami i sałatą lodową z włoskim sosem

Z Majeczką w kuchni
Buraczki tarte z chrzanem do słoików 250

Ciekawe które będą miały większe powodzenie. Składniki: 10 kg buraków czerwonych Ok. 150 ml octu 10% 4 - 5 łyżek soli kamiennej Ok. 7 łyżek cukru Ok. 90 gram chrzanu tartego ze słoika Wykonanie: Buraki gotujemy w wodzie do miękkości ( zwykle to trochę trwa, cóż ale warto ). Po ugotowaniu buraki wyjmujemy do naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia ( najlepiej zostawić(...)wystygnięciu ( UBIERAMY RĘKAWICZKI ! buraki bardzo barwią ) obieramy ze skórki ( schodzi bez problemu ). Trzemy na tarce warzywnej. W buraczkach pozostawiamy dołek i odbieramy łyżką nadmiar soku ( bardzo dobrze smakuje doprawiony solą i sokiem z cytryny ) i oczywiście wypijamy. Do buraczków wlewamy ocet, wsypujemy cukier i sól oraz dodajemy chrzan ( najlepiej dodawać stopniowo i smakować aby znaleźć idealny smak dla siebie ). Wszystko

Smaki Ewy
Ziemniaczane, panierowane pierożki z pieczarkami 6316

ziemniaków, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól Farsz: 500g pieczarek lub innych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta, olej Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i zemleć. Dodać obie mąki, jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić(...)podsmażyć (do czasu odparowania płynów). Przestudzić. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować. Szklanką wykroić placuszki, nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi (docisnąć). Pierożki delikatnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.  Podawać gorące z porcją kwaśnej śmietany. Świetnie smakują również na zimno - jako przekąska do barszczu czerwonego

Nie tylko w kuchni