tarta - 42848 przepisów (strona:1044/2857)

Ryba po grecku 132

cynamonie i miodzie. Nadają one potrawie wyjątkowego aromatu i smaku. Gorąco polecam! Składniki: 1 kg filetów z dorsza sól pieprz sok z cytryny Panierka: 2 jajka mąka bułka tarta Do smażenia: 2 łyżki oleju 2 łyżki klarowanego masła 4 marchewki 2 pietruszki 2 cebule 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 6 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu(...)Przygotowanie: Dorsza myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, kroimy w 10 cm kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy: obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym maśle i oleju z obu stron. Na 2 łyżkach oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy do niej starte na tarce marchewki i pietruszki.Wszystko razem

Smakowity Blog Kulinarny
Kotleciki z jajka 147

Składniki:   - ziemniaczki   - ogórki kiszone   - 10 jajek   - natka pietruszki   - czerstwa bułka   - szklanka mleka   - cebula   - sól, pieprz Do panierki:  - bułka tarta Moje kochane pociechy czasami marudzą więc chciałam jakoś urozmaicić im obiady. Zrobiłam więc kotlety z jajek. Szybko, mało brudzenia się i smacznie. Zakupy: 2,5 kg ziemniaków koszt(...)czym wstawiam na ok. 30 min do lodówki, żeby to trochę stężało. Po wyjęciu tego nastawiam ziemniaki do gotowania. Z tego tzw. ciasta formuję małe kotleciki, obtaczam w bułce tartej i na dobrze rozgrzanym oleju smażę.  Ziemniaki chyba wszyscy wiedzą jak gotować, ja gotuję ok. 30 min ale najlepiej sprawdzić sobie widelcem czy są już gotowe. Po ugotowaniu

Tanio smacznie i prosto
Roladki z mięsa mielonego 130

spore sztuki) 400g mięsa mielonego (użyłam z indyka) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego przyprawy do smaku Farsz: 50-60g żółtego sera 1-2 garście zielonej fasolki szparagowej Dodatkowo: olej do smażenia     Mięso, jajko i bułkę tartą dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Masę podzielić na 4 części. Z każdej

Di gotuje
Ryba w zalewie octowej 575

jest idealna ale każdy może zrobić pod swój smak. składniki: 1,5 kg filetów rybnych, u mnie morszczuk sól, pieprz majeranek mąka do panierowania jajka do panierowania bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10 % 1/2 szklanki cukru 2-3 duże cebule 4 liście laurowe 1/2 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu(...)łyżka soli Filety osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Następnie oprószyć solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Rozgrzać patelnię z olejem. Kawałki ryby panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę wystudzić. Przygotować marynatę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy i zagotować. W międyczasie obrać cebulę i pokroić

Monia miesza i gotuje
Brukselka zasmażana z boczkiem 139

jako przystawka lub dodatek do dania głównego.     400g świeżej brukselki 150g wędzonego boczku 2-3 łyżki masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 czubate łyżki bułki tartej sól i pieprz   Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, umyć i przekroić na połówki. Następnie zalać mlekiem i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc, aby pozbyć się goryczy(...)utraci koloru). Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z drobno posiekaną cebulą. Wrzucić brukselkę i przemieszać. Po 5 minutach przecisnąć przez praskę czosnek, dodać masło i bułkę tartą. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na ciepło jako przystawkę lub dodatek do dania głównego

Di gotuje
Karp smażony w ziołowej panierce 166

kilogram płatów z karpia 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego koperku 1 szklanka bułki tartej Sól, pieprz 2-3 jajka mąka do obtoczenia olej do smażenia Sposób przygotowania: Płaty z karpia kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem, bułkę tartą mieszamy z suszoną natką pietruszki i koperkiem. Kawałki karpia obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku

Bajeczna Kuchnia
Rumcajsowe Enchiladas 185

ząbków czosnku 1 czerwona papryczka chilli (lub 2 łyżeczki mielonego chilli) łyżeczka słodkiej papryki 500g mielonej wieprzowiny sól i pieprz do smaku kwaśna śmietana 4 pszenne tortille tarty ser Przygotowanie: Czosnek obieramy i blendujemy razem z pomidorami i chilli. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wlewamy uzyskany sos i smażymy kilka minut cały czas mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem(...)tortillę nakładamy kilka łyżek sosu i 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany i zawijamy, zakładając brzegi do środka. Otrzymane ruloniki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy pozostałym sosem i obsypujemy obficie tartym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni około 15 minut

Gotuj z Rumcajsem
Kotlet drobiowy siekany 221

żółtego sera. 30 dag mięsa z piersi kurczaka 10 dag żółtego sera 1 łyżka gęstego majonezu (używam dekoracyjnego Winiary) Przyprawa do kurczaka Kamis złocista sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)Mięso jak najdrobniej pokroić, obsypać przyprawami. Ser zetrzeć na drobnej tarce, stopniowo dodawać do mięsa, dobrze wymieszać. Połączyć z majonezem. Z powstałej masy formować kotlety, panierować je w bułce tartej i smażyć na oleju. Z podanej porcji wychodzą 4 nieduże kotleciki

Praktyczna pl
Krokiety z canalloni z wędzonym dorszem i mozzarellą 137

zastosowałam farsz z wędzonego dorsza i mozzarelli. Połączenie godne wypróbowania!  (1 porcja) 2 makarony typu canalloni 100g wędzonego dorsza 40g sera mozzarella 1 jajko bułka tarta sezam olej Makaron ugotować(...)osolonej wodzie (nie rozgotować). Jajko rozmieszać mikserem. Rozdrobnionego dorsza połączyć z pokrojonym w kotkę (drobną) serem oraz połową jajka. Rurki nadziać farszem obtoczyć w jajku i następnie w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. Można podawać z sosem

Di gotuje
Świąteczny tort makowo - pomarańczowy 183

Siostry :) Składniki:   300 g niebieskiego maku 270 g drobnego cukru do wypieków 8 dużych jajek, żółtka i białka osobno (temperatura pokojowa) 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej   łyżeczka proszku do pieczenia   3łyżeczki ekstraktu z migdałów 3 łyżeczki miodu 2 łyżeczki kandyzowanej pomarańczy  szczypta soli konfitura z pomarańczy 200g     750g serka mascarpone(...)miód. Żółtka ubić z cukrem na gładką, puszysta masę (ubijam w kąpieli wodnej). Kiedy konsystencja będzie zadowalająca, dodajemy mak, proszek do pieczenia, kaszę manną, ekstrakt z migdałów oraz bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie łączymy mikserem. Białka ubijamy osobno ze szczypta soli i delikatnie drewnianą szpatułką przekładamy do masy makowej. Ta sama szpatułką szybko łączymy składniki.   Masę przekładamy

ChilliJemy
Granaty z indyka w sosie koperkowym. 127

mięsa mielonego z indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól pieprz 1 łyżka posiekaneko koperku Sos koperkowy: 1 szklanka bulionu warzywnego 3 łyżki świeżej śmietany 1 łyżka mąki pęczek posiekanego koperku sól pieprz Sposób wykonania :   M ięso wymieszaj dokładnie z jajkiem, bułką tartą , łyżką koperku. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj w dłoniach kulki

Przepisy i porady kulinarne
Skrzydełka marynowane 104

marchewka pietruszka 2 cebule 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru pieprz 1 szkl octu 2 szkl wody ziele angielskie listek laurowy kilka plasterków limonki mąka 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Skrzydełka(...)umyć zalać wodą, dodać marchewkę, pietruszkę, ziele angielskie i ugotować, niezupełnie na miękko.. ok 20 min na wolnym ogniu. Skrzydełka wyjąć , osączyć. Panierować w mące jajku i bułce tartej, smażyć na zloty kolor. Ułożyć skrzydełka w pojemniku. Przygotować zalewę. Wodę, ocet , sól, cukier, cebulę pokrojoną w plastry i przyprawy zagotować. Lekko przestudzić i zalać zalewą skrzydełka. Wystudzić, zamknąć

Gotowanie jest łatwe
Chrupiący kurczak z mandarynkami, suszonymi jabłkami, nutą czosnku i cytryny 159

przyprawa do kurczaka z czosnkiem sok z 1/2 cytryny (małej) 3-4 ząbki czosnku 1-2 mandarynki 1 garstka suszonych jabłek Dodatkowo: 2 łyżki mleka 1-2 łyżki bułki tartej olej   Umyte i osuszone części z kurczaka dokładnie natrzeć przyprawami i ułożyć w naczyniu żaroodpornym - uprzednio wysmarowanym olejem. Mięso skropić sokiem z cytryny, obłożyć czosnkiem (ząbki rozdzielić(...)stopniach (bez przykrycia). (W międzyczasie, jeśli istnieje taka potrzeba - mięso można podlać odrobiną wody).  15-20 minut przed końcem pieczenia - kurczaka posmarować mlekiem i delikatnie oprószyć bułką tartą

Di gotuje
Uszka z grzybami do barszczu 209

suszone, ok 20-30 dag  - pół czerstwej bułki zalanej mlekiem - mała cebula - 1 ząbek czosnku - 2 łyżki kwaśnej śmietany  - olej - sól - świeżo mielony pieprz - 2 łyżki bułki tartej 1. Jeżeli będziemy używać grzybów suszonych trzeba je namoczyć kilka godzin wcześniej, potem obgotować w lekko osolonej wodzie. Grzyby mrożone wrzucamy od razu do wody i gotujemy. Ugotowane grzyby(...)cebulą i czosnkiem oraz z połową bułki po odciśnięciu mleka. Zmieloną masę dajemy z powrotem na patelnie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i bułkę tartą. Smażymy jeszcze chwilę farsz razem, a następnie po wystudzeniu wypełniamy nim wigilijne uszka

Apetyczna babeczka
Przepis na Kotlety Sojowe 193

kotletów 350 g suchej soi 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 150 g cebuli 1 czerstwa bułka (kajzerka) 1 duży ząbek czosnku sól , pieprz olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów przed smażeniem maszynka do mielenia mięsa lub blender Link do filmu z przygotowania : Kotlety sojowe https://www.youtube.com/watch?v=PJcIXD3rtJo Przygotowanie : Najpierw przygotuję soję : Suchą soję płuczę(...)solą i pieprzem . Z tak przygotowanej masy formuję w dłoniach kotlety , Biorę trochę masy do dłoni formuję kulkę , delikatnie spłaszczam od góry i obtaczam z każdej strony w bułce tartej . Tak przygotowane kotlety sojowe smażę na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor . Kotlety sojowe są gotowe , są smaczne na ciepło jak i na zimno . Życzę smacznego . Pozdrawiam

Uwaga Babcia Gotuje