tartę 24 cm wysmarować masłem. Połowę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia. Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Ciasto ma mieć grubość ok 1/2 cm. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu(...)zrumienienia. Wyjąć i wystudzić. Śmietankę ubijamy na sztywno. Do serka dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie dodawać partiami do serka ubitą śmietankę, wymieszać. Wystudzoną tartę wypełnić kremem i dekorować owocami. Całość zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody). Schłodzić w lodówce
Atlas Smakówtymianku 2 łyżki tartego parmezanu 20g sera feta oliwa z oliwek 1 ciabatta ząbek czosnku kilka pomidorów koktajlowych kilka gałązek oregano Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Cukinię trzemy na tarce, solimy, pieprzymy i dodajemy drobno posiekane liście mięty. Mieszamy, po czym bierzemy starte warzywo w garść, wyciskamy nadmiar wody i wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oliwy. Patelnię(...)odpowiedniej patelni, może być płaski rondel lub jak u nas metalowa forma. Podsmażamy wszystko kilka minut, aż cukinia zrobi się przejrzysta. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cayenne, łyżkę tartego parmezanu i drobno posiekany tymianek. Dokładnie mieszamy miotełką. Wlewamy na cukinię i krótką chwilę podsmażamy, cały czas mieszając- tak, żeby masa lekko się ścięła. Wierzch posypujemy pokruszoną fetą
les mirabellesSkładniki : miks sałat kiść pomidorów koktajlowych opakowanie oliwek 2 piersi z kurczaka przyprawa Gyros do kurczaka 30 dkg sera Raclette jajko bułka tarta żurawina Sos: sos francuski 2 łyżki oliwy 2 łyżki wody Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i przyprawiamy przyprawą Gyros, smażymy na patelni. Sos Francuski rozrabiamy z 2 łyżkami(...)sałat dodajemy oliwki i pomidorki koktajlowe oraz usmażone piersi z kurczaka. Sos wlewamy do całości. Ser kroimy na kilka plasterków moczymy w jajku i bułce tartej i smażywmy na patelni. Tak usamżone kawałki sera układamy wokół sałtaki. Kładzimemy na każdym kawałku sera trochę żurawiny. Smacznego
Lili w kuchnikwaskowy posmak pestek) i co roku nie mogę się doczekać kiedy cukinie pojawią się już w sprzedaży bądź w moim ogródku ;) Składniki (na 4 porcje) Cukinia Jajko Bułka tarta Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Cukinię obrać ze skórki, pokroić(...)plastry grubości około centymetra, delikatnie posolić i odstawić do lodówki by puściły soki. Po około 30 minutach wyjać plastry i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Panierować w jaku i bułce tartej. Przyprawy takie jak sól i pieprz oraz wedle uznania odrobina papryki czy curry można dodać do rozbełtanego jajka. Smażyć na średnim ogniu i niezbyt dużej ilości tłuszczu, im więcej
Mr. Tasteprawie do samej blaszki tak, aby ciasto było w tym miejscu bardzo cienkie(można to zrobić dnem kieliszka). Do wgniecenia w cieście wsypać troszeczkę bułki tartej ok. 1/3 łyżeczki . Na bułkę tartą dodać ulubiony dżem, posmarować bułeczkę ubitym białkiem oraz posypać obficie kruszonką. Piec w temperaturze ok. 180-190 stopni, przez ok. 20 minut
The Sweet DamselSól i pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki oczyścić i umyć. Jajka roztrzepać w miseczce z solą i pieprzem. Obtoczyć w nich pieczarki a następnie w bułce tartej. Smażyć na małym ogniu z obu tron do momentu, kiedy się ładnie zarumienią J Pieczarki można wyłożyć na ręcznik papierowy, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
The Sweet DamselSkładniki: 2 woreczki ryżu 30 dag pieczarek 1 łyżeczka masła 1 cebula 2 jajka Sól i pieprz Koperek Natka pietruszki Bułka tarta olej Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Drobno posiekaną cebulę i pieczarki podsmażyć na maśle. Do miski(...)wrzucić ugotowany ryż, podsmażone pieczarki z cebulką, posiekany koperek i natkę pietruszki, sól i pieprz oraz wbić jajka. Dokładnie wymieszać i uformować kotleciki, następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju
The Sweet Damselkalafiora sól woda 2-3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: 1. Kalafior dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko osolonym wrzątku aż będzie miękkawy. Nie może być całkiem miękki, bo podczas mieszania z bułką się rozpadnie. 2. Na patelni rozgrzewamy masło, gdy się rozpuści,. dodajemy bułkę tartą. Chwilkę smażymy, po czy ściągamy z ognia, dodajemy
Kuchnia domowa Aniwątróbki z kurczaka, 1 cebula, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, 100g mielonych orzechów laskowych SKWORCU , sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Wątróbkę oczyszczam z błonek i bardzo drobno siekam nożem. Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę. Do wątróbki dodaję cebulę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam masę. 2. Z masy
Tradycyjna kuchnia KasiZnudziła wam się owsianka na słodko? To najwyższy czas spróbować jej na słono :) Owsiankę możecie przygotować zarówno na bulionie jak i na wodzie. Owsianka z tartą(...)cukinią, jajkiem 'sadzonym na wodzie' posypana natką pietruszki Przepis: własny /1 porcja/ Owsianka: 4 łyżki płatków owsianych szklanka + jeszcze trochę do konsystencji - wody lub bulionu 3/4 szkl. tartej cukinii sól, pieprz i inne przyprawy (np. czosnek granulowany) opcjonalnie: natka pietruszki do posypania Płatki zalać szklanką wody z przyprawami, gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
tost z dżememSkładniki: 1 szklanka ryżu puszka tuńczyka 1 jajko 1 cebula 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2 ząbki czosnku olej do smażenia bułka tarta sól, biały pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Tuńczyk osaczyć z zalewy. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć pod koniec dodać przeciśnięty przez(...)praskę czosnek, chwilę smażyć. Wszystkie składniki wrzucić do miski,dodać jajko, doprawić imbirem, solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Z masy uformować kotleciki, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do zrumienia. Osaczyć na papierowym ręczniku
magiczna kuchnia Kasiobiad Składniki ciasto - 1 szklanka mleka - 1,5 szklanka mąki - 2 jajka - 3 łyżki oleju nadzienie - 300 g szynki - 150 g żółtego sera - przyprawa do mięsa panierka - bułka tarta - 1 jajko - olej do smażenia Sposób przygotowania 1. ciasto - Do mleka dodać jajka zmiksować razem z mąką aż powstanie jednolite ciasto nie za gęste(...)kiełbasę i ser zetrzeć na grubej tarce posypać troszkę przyprawą - Nadziewać każdy naleśnik nadzieniem założyć dwa boki i zwinąć w rulon krokieta - Panierować w jajku i bułce tartej smażyć na oleju
W królestwie smaków BeatyPomysł zaczerpnięty z kuchni Hiszpańskiej Bardzo dobre danie Składniki pulpeciki - 0.5 kg mięsa mielonego( najlepiej wołowe ) - 1 jajko - 2- 3 łyżki bułki tartej - 1 łyżka siekanej pietruszki - 1 cebula - sól - pieprz sos - 3 papryki najlepiej czerwone (ja dałam też zieloną bo taką miałam ) - 1 puszka pomidorów krojonych lub 6 pomidorów bez skórki - 2 łyżki przecieru pomidorowego - 4 ząbki czosnku(...)pomarańczy i szklankę wody dusić pod przykryciem aż odparuje połowa wody - Zmiksować wszystko blenderem Doprawić solą i pieprzem 2. przygotować pulpety - mięso wymieszać z jajkiem bułką tartą pietruszką startą cebulą doprawić solą pieprzem zrobić pulpeciki 3. - Pulpeciki smażyć na kilku łyżkach oleju oleju aż będą dobrze brązowe Wyjąć pulpety na talerz
W królestwie smaków Beatyziemniaki - biała część z poru - rosół - 2 łyżki masła - 1 pietruszka - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - mały kubek śmietany - 1/2 opakowania roszpunki - 1 łyżka masła - sól pieprz - 1 łyżeczka tartej bułki - groszek ptysiowy Sposób przygotowania 1. Por pokroić w paski podsmażyć na patelni dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pietruszkę różyczki kalafiora zalać to rosołem Gotować(...)wszystko do miękkości Zupę zmiksować blenderem 2. Na patelni rozpuścić mało smażyć aż się zrumieni wrzucić roszpunkę delikatnie przesmażyć oprószyć solą i pieprzem i tartą bułką 3. Do zmiksowanej zupy dodać śmietanę doprawić solą pieprzem gałką muszkatołową Rozlać zupę do miseczek do każdej porcji dodać podsmażoną roszpunkę można
W królestwie smaków Beatyulubione przyprawy olej do smażenia Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać w misce. Smażyć** na średnim ogniu z dwóch stron. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! *nada się również inny ser np. tarty parmezan czy mozzarella ** placki można również upiec w piekarniku bez tłuszczu, będą wtedy dietetyczne
tost z dżemem