wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw. Pyszne są sporządzone z udek roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej. Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula(...)sosie własnym słodka papryka śmietana 18% koperek Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, ziele angielskie
Walijskie Pichceniecynamonem lub cynamon 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem na stolnicy na kruche ciasto, odłożyć 1/3 części ciasta i włożyć do zamrażarki a resztą wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia o wym 25/30 cm. Posypujemy ciasto cynamonem lub cukrem z cynamonem i bułką tartą. Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w drobną
Wanilia i KardamonTRUSKAWKOWA TARTA DELIKATNE TRUSKAWKOWE NADZIENIE NA KRUCHYM SPODZIE IDEALNA NA CIEPŁE DNI SKŁADNIKI: 300g TRUSKAWEK 1/3 SZKL. CUKRU SOK Z JEDNEJ CYTRYNY 2 ŁYŻKI ŻELATYNY W PROSZKU 300g SCHŁODZONEJ KREMÓWKI 250g MĄKI 150g MASŁA LUB MARGARYNY 70g CUKRU PUDRU CUKIER WANILIOWY 2 ŁYŻKI KWAŚNEJ ŚMIETANY 1 ŻÓŁTKO PRZYGOTOWANIE: Z MĄKI,CUKRU,ŚMIETANY,CUKRU PUDRU,CUKRU WANILIOWEGO(...)ŻÓŁTKA- ZAGNIEŚĆ GŁADKIE CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY TROCHĘ WIĘKSZE NIŻ FORMA WYKŁADAMY NA BLASZKĘ NAKUWAMY WIDELCEM I DAJEMY DO LODÓWKI NA 30 MIN JA DODATKOWO PIEKĘ KAŻDY SPÓD DO TARTEJ OBCIĄŻONY FASOLĄ,KTÓRĄ WYSYPUJĘ NA PAPIER DO PIECZENIA ,KTÓRY UKŁADAM NA CIASTO,WTEDY MAM PEWNOŚĆ,ŻE BRZEGI CIASTA NIE OPADNĄ(FASOLĘ UŻYWAM WIELOKROTNIE TĄ SAMĄ,MAM ODŁOŻONĄ TYLKO DO PIECZENIA
Swojskie jedzonkokotleciki,fajny pomysł,żeby przemycić kalafiora dla dzieci, do tego szybkie i tanie do zrobienia SKŁADNIKI: spory kalafior 2 jajka 2 łyżki mąki bułka czerstwa sól ,pieprz bułka tarta PRZYGOTOWANIE: kalafior dzielimy na różyczki,i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, bułkę moczymy(...)odciskamy z wody i dodajemy do kalafiora,dodajemy jeszcze mąkę, i jedno jajko,mieszamy masę aż zrobi się jednolita, formujemy kotleciki,i delikatnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej(tylko bardzo delikatnie żeby się nie rozpadały) smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu Smacznego
Swojskie jedzonkososem jogurtowo koperkowym. SKŁADNIKI: 80 dag mięsa zmielonego wieprzowego lub drobiowego ( u mnie mieszane) 1 kalafior 3 jajka 2 łyżki kaszy mannej sol, pieprz do smaku opcjonalnie bułka tarta Na sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół pęczka koperku odrobina soli , pieprzu ząbek czosnku ( jeśli lubimy) WYKONANIE: Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy(...)jajka, kaszę , sól , pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy kotleciki. Jeśli do pieczenia układamy od razu w naczyniu żaroodpornym. Jeśli bedziemy smażyć układamy na deseczce. Przed smażeniem można obtoczyć w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu lub pieczemy w temperaturze 200 stopni, przekryte folią aluminiową ok. 30 min. Następnie odkrywamy i podpiekamy z góry
W kuchennym oknie Ewydobrze zamarynowane – soczyste! Jest to obiad, który sam się robi. Składniki -mięsko z kurczaka -porcja mrożonych warzyw- u mnie brokuł, kalafior,marchewka -papryka czerwona np. -oliwa z oliwek -tarty parmezan -vinaigrette Monini - suszone pomidory - Zioła Małgorzaty Skworcu - Karahi Chicken Masala Skworcu Mięso umyłam,zalałam winegretem, obsypałam przyprawą karahi chicken masala. Położyłam(...)dnie brytfanny uprzednio nasmarowanej masłem lub oliwą jak wolicie. Dodałam zamrożone warzywa.Paprykę. Posypałam ziołami Małgorzaty i szczyptą karahi chicken masala.Dodałam paprykę. Pokropiłam dość obficie winegretem. Posypałam tartym parmezanem. Zamknęłam pokrywę i ...do piekarnika! Na około godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyłam na talerze. Mięso było mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Całość ubogaciłam sosem kebab-gyros łagodny Folwark
Z Kuchni Do Kuchniuprażony słonecznik . Panierka: jajko ,roztrzepane bułka tarta sól ,pieprz Na usmażone naleśniki nakładamy farsz ,zwijamy ,jeśli się rozpadają można sobie pomóc wykałaczkami i obtaczamy w jajku ,bułce tartej i smażymy na rumiano .Podajemy ciepłe
Ladylaura.Składniki: Ciasto: 1 kg ziemniaków 30 dag mąki 1 jajko Nadzienie: około 1/2 kg śliwek 2 łyżki cukru Dodatki: 5 dag masła 2 łyżki bułki tartej cukier Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Wystudzone mielimy w maszynce do mielenia. Na stolnicy dodajemy do nich mąkę i jajko. Wyrabiamy na gładką masę (szybko aby ziemniaki(...)między czasie w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Knedle wkładamy do wrzątku, po wypłynięciu gotujemy je około 2 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową. Na jednej patelni rumienimy bułkę tartą a na drugiej topimy masło. Knedle posypujemy zrumienioną bułką i cukrem a następnie polewamy gorącym masłem
Qchnia po prostuulubionego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 100 g twardego sera żółtego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku pieprz i sól do smaku 1 łyżka bułki tartej oliwa z oliwek do posmarowania wnętrza bakłażanów i do smażenia farszu sól do posypania wnętrza bakłażanów, aby pozbyć się goryczki Przygotowanie: Bakłażany umyć, odciąć łodygę, przekroić wzdłuż na połowę(...)łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i lekko przesmażyć. Następnie dodać mięso, czosnek i przyprawy (oprócz soli), smażyć około 5 - 6 minut. Dodać pokrojony miąższ z bakłażana i bułkę tartą, przesmażyć i doprawić pieprzem, solą (brać pod uwagę, że wnętrze bakłażana było już solone). Wnętrze bakłażanów posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek. Włożyć do foremki, wstawić do nagrzanego
Kuchcik gotujeczerwone cebule, 1/3 puszki ciecierzycy, 1/4 łyżeczki sumaku, szczypta suszonych płatków chili, 1/4 łyżeczki kuminu, sól, 1 łyżka oleju 300-400 g ziemniaków, 2 brokuły, 2 ząbki czosnku, tarty parmezan, sól dodatkowo: świeża rukola Orzechy umieścić w pojemniku blendera i zmielić na drobne kawałki. Do orzechów dodać parmezan, skórkę startą z cytryny, za'atar i sól. W drugiej
Plate of Joypieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ziarenek prawdziwej wanilii lub ekstraktu z wanilii 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki bułki tartej 1 kg wydrylowanych wiśni (można użyć wiśnie pozostałe po zrobieniu nalewki, wtedy najlepiej wysmażyć je na patelni przez kilkanaście minut by straciły posmak alkoholu) 3 białka + szczypta soli + 3łyżki cukru(...)cukier puder nadal ubijając na niskich obrotach. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Wyciągamy z zamrażarki większą część ciasta i ścieramy na tarce do formy, rozprowadzając równomiernie. Następnie posypujemy bułką tartą, układamy równomiernie wiśnie i ścieramy na tarce ciemną część ciasta równomiernie pokrywając wiśnie. Następnie nakładamy bezę a na końcu ścieramy na tarce jasną część ciasta przykrywając równomiernie ubite
Mango Papajaserek topiony, ale wiem że teraz na pewno zrobię z pieczarkami. Dla 2 osób potrzebne będą: jedna podwójna pierś z kurczaka serek topiony jajko mąka bułka tarta sól, pieprz ser (opcjonalnie) Podwójną pierś przecinamy na pół, połówki przycinamy jakby na 2 kotlety ale nie do końca, rozkładamy pierś "jak książkę". Lekko rozbijamy przez folie, żeby(...)pieprzymy na środku układamy trochę serka, ja kroiłam go w plasterki i układałam obok siebie. Zawijamy pierś. Jeśli się rozchodzi możemy spiąć wykałaczkami, Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na oleju aż do zazłocenia z jednej i drugiej strony. Jak przewracamy na drugą stronę, na górze możemy posypać startym serem
Pelusiowa Kuchniajaglanej (przed ugotowaniem) 1 mała cukinia 5 dkg sera żółtego np gouda 5 dkg sera o wyrazistym smaku np parmezanu sól, pieprz chilli w proszku 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sos pomidorowy: 5-6 pomidorów lub pomidory z puszki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku oregano sól, pieprz cukier do smaku bazylia wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy(...)kaszy dodajemy oba sery, odciśniętą z soku cukinię oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli. W dłoniach formujemy okrągłe klopsiki. Następnie obtaczamy je w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Przygotowujemy sos pomidorowy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i drobno posiekaną cebulę. By cebula była miękka po chwili podlewamy odrobina
Przysmaki Karolkipomysłu. Przepis na najlepsze Ćwiartki kurczaka faszerowane mięsem mielonym i papryką: 6 ćwiartek z kurczaka kolorowe mini papryki natka pietruszki ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant łągodna papryka w proszku sól, pieprz 2 łyżki majeranku 1 łyżka oleju do glazurowania: 1 łyżka miodu i 1 łyżka sosu sojowego Ćwiartki(...)Farsz: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Łączymy surowe mięso z drobno pokrojonymi papryczkami, posiekaną natką pietruszki i podsmażoną cebulę. Dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę tartą, doprawiamy farsz do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Nadziewamy ćwiartki kurczaka dokładnie farszem, aby nie było wolnej powierzchni, podwijamy fałdy skóry dokładnie pod spód i ukłądamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoim przypadku 1/2 filetu , dla 2 osób) 1/2 kapusty pekińskiej 2 szt szparagów 1 łyżka bułki tartej 1 cebula olej do smażenia Sposób wykonania Kapustę i cebulę kroję w paski i podsmażam Do podsmażonej kapusty dodaję bułkę tartą i dokładnie mieszam . Soli i pieprzu do smaku, ponownie mieszam . Dorodny filet indyka , No niech będzie - połowa
Eli Gotowanie