Polecam dzisiaj bardzo zdrowe, smaczne, sycące danie w postaci placków z cukinii. Aby były zdrowsze dodałam do nich tartą marchewkę. Aby były zdecydowane w smaku wtarłam surową cebulę. Aby były pożywne, a zarazem lekkie użyłam bezglutenowej maki jaglanej oraz ziemniaczanej. Racuszki doskonale nadają się do śniadaniówki szkolnej, jako pyszny obiad do pracy lub jako szybka kolacja z rodziną(...)mąki jaglanej (domowej, kaszę jaglana mielimy w młynku do kawy) 4 łyżki mąki ziemniaczanej olej rzepakowy do smażenia sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinię obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i marchewki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Całość mieszamy w misce, dodajemy dwa jajka, mieszamy, dodajemy obie mąki i dokładnie mieszamy
Naturalna Kuchniaprzepis to gwarancja udanego obiadu. Tradycyjne kotlety ze schabu karkowego smażone w panierce. Składniki: pół kilograma schabu karkowego wieprzowego olej do smażenia panierka: 3 surowe jajka, mąka, bułka tarta przyprawy: sól, pieprz, kurkuma Z pół kilograma schabu wychodzi ok 8 kotletów. Umyte mięso kroimy i każdy(...)kotlet rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety mają mieć chrupiąca skórkę odpowiednio je panierujemy: każdy kotlet posypujemy szczyptą soli i pieprzu, obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym surowym jajku i w tartej bułce. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Do panierki możemy użyć dowolnej mąki, warto też dosypać ulubionych przypraw jak kurkuma czy majeranek. Najważniejsze aby olej przed
prawdziwe jedzenieSkładniki: Nadzienie: 2kg umytych jabłek sok z 1/2 cytryny 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 100g cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2 łyżki bułki tartej Ciasto: 330g mąki pszennej (użyłam tortowej) szczypta soli 150g cukru 180g masła 100g poszatkowanych orzechów włoskich 2 żółtka Nadzienie: 1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na kawałeczki(...)kruszonki przełożyć do formy ceramicznej posmarowanej masłem lub do tortownicy o średnicy 26cm. Równomiernie ją rozprowadzić i docisnąć dłonią, robiąc 3cm brzeg. 5. Przygotowany spód posypać bułką tartą i wyłożyć masę jabłkową. Wierzch posypać resztą kruszonki. Jabłecznik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół przez około 45 minut (po około
Mała Cukierenkawołowe) jajko 2 łyżki kaszy manny ok 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, suszona natka pietruszki mąka Sos: ok 3 łyżki masła marchew 2/3 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki 3 łyżeczki chrzanu ze słoiczka pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę mannę i przyprawy. Formułujemy kulki, które obtaczamy
e-PrzepisyKulinarneszpinaku świeżego 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka majonezu pieprz,sól Sposób Przygotowania: Paprykę kroję w kostkę Pora kroję i dodaję do papryki Dodajemy tarty Ser Żółty Dodaje Jajko Dodaje Tuńczyka z Wody Dodajemy Sos Sałatkę Kładę na Liściach Szpinaku SMACZNEGO
Gotowanie PatkiPyszna, uzależniająca tarta o niesamowitym smaku. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): Ciasteczkowy spód: 220 gram ciastek Oreo 120 gram herbatników kakaowych lub oblanych czekoladą 100 gram gorzkiej czekolady Czekoladowy krem (ganache): 200 gram gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao 1/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki wody (lub wody kokosowej lub wody różanej dla podbicia smaku) 100 gram(...)czekoladę. Mieszam aż ta się rozpuści. Gotowy ganache przelewam do tortownicy i ponownie całość umieszczam w lodówce na pół godziny. Wykończenie Maliny myję, osuszam ręcznikiem papierowym i dekoruję nimi tarte. Gotowe ciasto umieszczam w lodówce na kilka godzin. Przed podaniem ciasto wyciągam z lodówki minimum 5 minut zanim zacznę je kroić, gdyż musi nabrać temperatury pokojowej by lepiej się
Mango Papajapracy mam gotowy obiad. Danie to nie traci walorów smakowych podczas mrożenia. Składniki na pulpety: 1/2 kg mielonej karkówki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku sól pieprz olej do smażenia pulpetów Składniki sosu pomidorowego: 1 duża cebula pokrojona w kostkę 5 ząbków czosnku posiekanych w drobną kostkę pół kilo(...)następująco: Mięso i cebulę mielimy w maszynce. Ja w sklepie zazwyczaj proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję w bardzo drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy bułkę tartą mocno namoczoną wodą oraz jajko. Mięso solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek. Całość dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy niewielkie kulki. Smażymy je krótko na gorącym oleju (z dwóch stron
Smak mojego domuSkładniki (mi wyszło 8 mielonych): 400 g mięsa mielonego 1 szklanka startej na tarce dyni kilka suszonych pomidorów 1 jajko 1 mała cebula 3 łyżki kaszy manny bułka tarta do obtoczenia kawałek sera gorgonzla sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do mięsa Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy(...)wszystko rękami, aby mięso dobrze się połączyło ze wszystkimi składnikami. W dłonie nabieramy porcję mięsa, robimy małe wgłębienie i wkładamy kawałek gorgonzoli. Formujemy mielone i obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni roztapiamy tłuszcz i smażymy kotlety z obu stron na średnim ogniu
My simple kitchennaleśniki tutaj Farsz: kawałek gotowanego królika gotowane udko z kurczaka kawałek ugotowanej marchewki kawałek ugotowanej pietruszki 1 cebula sól pieprz czarny pieprz ziołowy jajko olej bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Usmażyć naleśniki. Przygotować farsz - mięsa i gotowane warzywa przepuścić przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni(...)Dodać do mielonego mięsa. Wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Gotowy farsz ułożyć na naleśniku, naleśnik zwinąć zawijając brzegi do środka. Obtoczyć w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na patelni na złoty kolor z każdej strony. Nasza propozycja podania - z sosem pomidorowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniejajka szczypta soli jeśli pieczywo nie było solone około 5 łyżek mąki pszennej + trochę mąki do podsypywania w czasie formowania knedli śliwki przekrojone na połówki 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki masła szczypta imbiru mielonego szczypta cynamonu mielonego cukier do posypania Bułki namoczyć w ciepłej wodzie, pozostawić na 10 minut. Po tym czasie odcisnąć i zemleć w maszynce(...)kulkę. W razie potrzeby ręce posypywać mąką. Odkładać sklejeniem w dół. Kłaść na lekko osolony wrzątek i od chwili wypłynięcia klusek na powierzchnię gotować jeszcze 3-4 minuty. Bułkę tartą zrumienić na suchej patelni, wrzucić masło i stopić. Dodać imbir i cynamon. Ugotowane knedle wyciągać łyżką cedzakową na talerz, polać masłem z bułką i posypać cukrem według uznania
Maślane ciasteczkopęczka wegeta pieprz tłuszcz na naleśniki mąka - 500 g mleko - 1 szkl jajka - 2 szt woda - 1,5 szkl sól- szczypta do obtoczenia naleśników jajka - 2 szt bułka tarta do smażenia olej Sposób przygotowania: Farsz: Kaszę ugotować w osolonej wodzie na sypko. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu. Dodać opłukane , osączone i pokrojone(...)Smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Na każdym naleśniku nakładać farsz, zwijać, w krokiety. Każdy zanurzyć w roztrzepanym jajku z solą i obtaczać w tartej bułce. Smażyć na tłuszczu z obu stron na złoty kolor. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusiszklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jabłka 1,5 kg, cynamon 1 łyżeczka, orzechy włoskie tarte BeachFlower BackMit 1/2 szklanki, masło 250 gram/zimne, cukier puder - ile potrzeba jabłka słodko-winne zetrzeć na tarce grubsze oczka razem ze skórką, wymieszać z cynamonem, w osobnej misce mąkę, kaszkę(...)sucho wymieszać, orzechy włoskie zmielić w młynku lub użyć gotowe mielone użyłam 2 formy okrągła 22 cm i 15x15 cm, można użyć jednej okrągłej 28 cm - wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, na dno wysypać 1/3 część suchego, nie ubijać, nałożyć część jabłek, nie ubijać, wsypać część suchego i resztę jabłek pozostałe suche wymieszać z orzechami mielonymi Beach Flower
W Mojej Kuchni Lubięostre od musztardy, a jednoczesnie delikatne i kremowe dzieki serkowi Filadelfia. Goraco polecam! Skadniki: 500g mieszanego miesa mielonego 2 srednie cebule 2 zabki czosnku 1 jajko bulka tarta (opcjonalnie) sol, pieprz 0,5 lyzeczki slodkiej i ostrej papryki w proszku 0,5-1 lyzeczka mielonej kolendry i kuminu 0,5 lyzeczki przyprawy garam masala duza szczypta(...)przyprawy (powyzej podalam orientacyjne ilosci przypraw, nalezy ich dodawac zgodnie z wlasnym smakiem - mniej lub wiecej), dobrze doprawic sola i pieprzem, jezeli mieso jest zbyt zadkie dodac nieco bulki tartej, jezeli zbyt suche mozna dolac lyzke oliwy. Mieso dobrze wymieszac i uformowac niewielkie pulpeciki. (Jezeli zmoczycie dloni, mieso nie bedzie sie kleilo i beda formowaly sie ladne kotleciki). Rozgrzac
Codzienne GotowanieBartosz . Skladniki: 3 małe papryki, najlepiej jednak nadaly by sie male slodkie papryki np. ramiro 1 opakowanie sera feta duża garść czarnych oliwek 2-3 czubate łyżki bułki tartej łyżeczka kaparów pół łyżeczki oregano pół łyżeczki suszonej pietruszki (niestety nie mialam świeżej, jeśli jednak macie to koniecznie użyjcie własnie takiej) 1-2 łyżki oliwy pół łyżeczki słodkiej papryki(...)proszku pieprz Przygotowanie: Papryczkom odciąć ogonki i usunąć białe częsci z wewnątrz oraz pestki. Do miski wkruszyć fetę. Oliwki i kapary drobno posiekać i dodać do sera, wsypać bułkę tartą, przyprawy i zioła, dolać oliwy. Wszystko dokładnie wymieszać, rozgniatając fetę, aby uzyskać w miarę jednolitą masę. Papryczki wypchać masą serową i zapiekać przez około 15-20 minut
Codzienne GotowanieJednym słowem wszystko co najlepsze! Kotlet jest naprawdę wspaniały i godny polecenia, a na talerzu prezentuje się bardzo efektownie. Polecam! Składniki: 2 kotlety schabowe 1 jajko bułka tarta olej do smażenia kotletów 150g niedużych pieczarek masło do smażenia pieczarek żółty ser keczup sól(...)pieprz Przygotowanie: Na patelni roztopić masło. Pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki, wrzucić na patelnie i smażyć aż lekko zmiękną. Kotlety rozklepać, posolić i popieprzyć, obtoczyć w bułce tartej, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż panierka będzie ładnie rumiana. Przełożyć na żaroodporny talerz (naczynie), nałożyć na nie pieczarki, posypać żółtym
Codzienne Gotowanie