dobrych:) Składniki: Na 10 kotlecików: 30 dkg mięsa mielonego z szynki 1 woreczek kaszy gryczanej (100g) 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtaczania Sposób przygotowania: Do gotującej się, osolonej wody wrzucamy woreczek kaszy gryczanej i gotujemy ok 10 minut na al dente. Odcedzamy, wysypujemy z woreczka(...)pozostawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie dodajemy mięso mielone, jajko, posiekaną cebulę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z masy porcjujemy 10 kotletów, każdy obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Tradycyjne hreczanyki podaje się z sosami: czosnkowym, grzybowym lub pomidorowym. Ja podałam je w towarzystwie gotowanej kapusty z grzybami i ziemniaczków. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziejajko 6 jajek ugotowanych na twardo 2 łyżki bułki tartej 2x kostka rosołowa Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto zarobić. 2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostki rosołowe i smażyć. 3. Do mięsa mielonego surowego dodać przestudzone pieczarki, jajko, bułkę tartą i jajka starte na grubych oczkach. Całość dobrze
Kuchnia w czekoladzieszklanki granulatu sojowego 1 jajko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki płatków owsianych 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz do smaku (po ok. 1/2 łyżeczki) bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Granulat sojowy wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 3 minuty. Odcedzamy na sitku i pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Mięso przekładamy(...)posiekaną cebulę i czosnek oraz jajko. Wsypujemy przestudzony granulat oraz płatki owsiane. Dosypujemy łyżkę mąki i przyprawy. Mieszamy. Z gotowej masy tworzymy średniej wielkości kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor z obu stron. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladziełyżki drobnej bułki tartej do wysypania formy Sposób przygotowania: 1. Biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka a następnie sypkie składniki: przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Mieszamy drewnianą łyżką do połączenia. Przelewamy do wysmarowanej tłuszczem (spód oraz boki) i wysypanej bułką tartą (tylko spód) formy
Kuchnia w czekoladzieGanache: 100ml słodkiej śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa 2 galaretki cytrynowe 150g borówek amerykańskich kilka listków mięty łyżeczka masła 1 łyżka drobnej bułki tartej Poncz: 1/2 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Przed przygotowaniem biszkoptu należy rozpuścić galaretkę jagodową (ew. wiśniową) w 2/3 szklanki wrzątku oraz galaretki(...)piany dodajemy cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodajemy pozostałe przesiane składniki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej masłem (boki oraz spód) i wysypanej bułką tartą (tylko spód) tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika (góra-dół). Biszkopt pieczemy do suchego patyczka- ok 40 minut. Jeśli widzimy, że wierzch się zbytnio rumieni
Kuchnia w czekoladziebiałka 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Warstwa Orzechowa: 4 jajka 150 g orzechów włoskich (mielonych) 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru łyżeczka proszku do pieczenia ok. 100 g powideł śliwkowych Polewa Czekoladowa: 60 ml śmietanki 30% 60 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe(...)lodówce. Warstwa Orzechowa: Białka ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo, partiami dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i pojedynczo dodajemy żółtka. Następnie wsypujemy bułkę tartą oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Warstwa Kokosowa: Białka ubijamy na sztywno i ciągle ubijając stopniowo
Słodka Stronaużycia mąki. Podane proporcje wystarczają na przygotowanie 18 muffinów. Składniki: 1 duży kalafior 250 g półtłustego twarogu 1 cebula 1 łyżka masła 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżeczki czerwonego pesto 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i zmielić(...)masy z kalafiora i twarogu dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać. Formę na muffiny przetrzeć ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem (lub spryskać olejem w sprayu). Dno lekko wysypać bułką tartą. Masę łyżką przełożyć do gniazd foremki (do wysokości górnej krawędzi). Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut. Salsa pomidorowa Składniki: 4 duże pomidory 8 oliwek
Trzeci talerzcukinia 2 marchewki 1 duża młoda cebula 2 ząbki czosnku garść poszatkowanego koperku 2 jajka 4 łyżki śmietany 12 % 4 łyżki mąki 4 łyżki bułki tartej sól pieprz papryka wędzona łosoś wędzony olej do smażenia Wykonanie: Cukinię wymyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na około 30 minut. W między(...)przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać. Po 30 minutach dobrze odcisnąć cukinię, dodać koper, czosnek, marchew i cebulę- dokładnie wymieszać. Do jarzyn dodać jajka, śmietanę, mąkę oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na sam koniec doprawić pieprzem, solą i sporą porcją papryki wędzonej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć placki na złoto z obu stron. Podawać z plastrami wędzonego
Krakowskie smaki AniNormal 0 21 Makaron razowy – 400 g Papryka czerwona – 2 szt Cebula – 3 szt Brokuł Wędlina – 30 dag Ser żółty tarty Oliwa – 2-3 łyżki Sól Pieprz Papryka Zioła prowansalskie Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odsączyć. Cebulę obrać, posiekać , wrzucić na rozgrzaną oliwę, paprykę oczyścić, opłukać, powycinać foremkami, wrzucić do cebuli, z wędliny też powycinać foremkami(...)Brokuł oczyścić i ugotować, odsączyć. Na patelni doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i ziołami, dodać makaron, wymieszać delikatnie, chwilę poddusić, dołożyć brokuły. Rozłożyć na talerze i posypać tartym żółtym serem. Powyższe danie jest przygotowane z makaronu razowego FIRMY "Makarony Polskie" Jest to makaron razowy z mąki z pełnego przemiału, zawiera cenny dla organizmu błonnik pokarmowy. Produkty zbożowe
Camilla w kuchniczas poświęcony na jego wykonanie. Składniki 400 g łopatki wieprzowej 400 g boczku 500 g wątróbki drobiowej 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego) 2 jajka ¼ szklanki bułki tartej 1,5 czerstwej bułki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Sposób przygotowania Bułki moczymy w wodzie. Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu(...)odciśniętą z wody bułką. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Miód i pieprzPrzepis na pysznego klopsa faszerowanego faszerowaną cukinią ;) Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej 100 g mozzarelli 1 średnia cukinia 1/2 papryczki chilli 3 listki bazylii sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Cukinię myjemy, osuszamy, odcinamy końcówki i wydrążamy łyżeczką. Mozzarellę(...)drobno siekamy. Mozzarellę mieszamy z papryczką i bazylią, doprawiamy solą i pieprzem; faszerujemy cukinię, mocno dociskając. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę mięsa. Na nie kładziemy cukinię, wykładamy resztę mięsa i dokładnie oblepiamy. Papier do pieczenia zawijamy
My Culinary Artpieczenia 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego, białego cukru 1 saszetka rumowego cappuccino 2 lyżeczki bułki tartej Przygotowanie: Ciasto piekłam w foremce "keksówce". Masło w rondelku roztapiamy, dodajemy cukier i gasimy płomień; mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy ogonki(...)mąkę z proszkiem do pieczenia i cappuccino oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe. Do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. Gotowe posypujemy płatkami migdałów, możemy podać z lodami waniliowymi
Moja smaczna kuchnia